Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Krb s výměníkem jako druhá kamna?

Od: krylovap* odpovědí: 17 změna:

Dobrý den,

rekonstruujeme rodinný dům. Hlavní vytápění bude kotlem na tuhá paliva do radiátorů a na přitápění chceme krb s výměníkem. Máte zkušenosti s nějakým? Nebo můžete nějaký doporučit. Budeme přitápět 150m2.

Předem moc děkuji za rady a postřehy.

Petra K.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Podľa mňa sú to zbytočné vyhodené peniaze,ak je hlavné kúrenie na pevné palivo.Kúriť treba aj tak aj tak.Tak mám neporiadok len v kotolni a nie aj v izbe a nehovoriac o tom,že by krbovky boli ako dobré,tak stále sa trochu nadymí a častejšie bude potreba maľovať.Teraz je to dieťa malé je v jednej izbe,kde by ste pritopili a potom mu budete zakazovať,aby nebehalo kde sa netopí?Rozhodnutie je na vás.

hodnocení

0x
Obecně vybírejte kamna ze zemí, kde je zima. Ne italské atd. Mám Haas And Sohn a koupil bych je klidně znovu, jen příště o něco méně výkonná.
doplněno 13.05.15 10:49:

Marma haassohn-rukov.cz/... , už se nevyrábí, ale nějaké podobné určitě ano. Vytápí celoročně cca 110m2, zatepleno. Mají zbytečně velký výkon, takže jen ve velkých mrazech mohou spalovat non stop. Jinak se zatopí ráno, jednou přiloží a to samé večer (+/- 2 přiložení).

Několik let jsem topil borovicí, abych ušetřil, ale lepší mi přijde si připlatit a topit buk/dub a jehličnany mít jen na podpal. Tvrdé dřevo dělá bez problému žhavé uhlíky a jde tak snadněji přiložit bez čoudu.

Krb s výměníkem jako druhá kamna?
krylovap*
hodnocení

Super tip. :) Na tuto značku jsem právě koukala. Co máte doma přesně za typ kamen? Kolik vytápíte m2? Děkuji.

ozed
hodnocení

0x

Pokuď to bude pouze na přitápění, tak bych se na výměník vybodl. Zbytečně si s tím zkomplikujete situaci.

krylovap*
hodnocení

Proč komplikujeme situaci? Máme doma malé děťátko, brzy budeme chtít další. :) Když budu potřebovat v půlce května jeden den přitopit, tak čím jiným přitopím přízemí i do patra? Děkuji za vysvětlení.

PS: My doteď v bytečku topili plynem, tak sbíráme zkušenosti. :)

asd1

andel má pravdu - tam jsou dva zásadní problémy 1. dehtování výměníku 2. ochrana proti přetopení. 1. chce předehřev zpátečky na 60 - 65° 2. zajištění chlazení výměníku i při výpadku čerpadla (výpadek proudu, porucha čerpadla!) ideálně oběh samotíží. Dobrá je aku nádrž nabíjená z různých zdrojů - kamna, solár...

Kamna - zásadní je zvolit poměr výkonu do vody/ do vzduchu, kvalitní spalování dostupného paliva (dřevo, uhlí) a životnost kamen (kvalita materiálu a provedení) Italů se nebojte, většina je lepší než české plechovky... Italové totiž mají i Alpy a tam zima docela je.

Počítejte, že dobře zapojená kamna s výměníkem vás vyjdou na několikanásobek teplovzdušných kamen...

krylovap*
hodnocení

Jak by to mohlo stát mnohonásobně víc? Když rozvody na radiátory budeme dělat stejně. Přijde mi ekonomičtější koupit krb s výměníkem a na tuto soustavu radiátorů napojit. Nejsem žádný odborník a nemám zkušenosti, ale že by horkovzduch byl levnější počáteční investice? Vždyť to jsou další rozvody rour po domě navíc? Jestli tomu správně rozumím? Děkuji.
asd1

Přitopíte kotlem. Přitápět do rozvodu kamnama je to samé, tepelnou pohodu v různých místnostech si nastavíte termohlavicema (pozor nesmí být všude aby neuzavřely všechny radiátory a kotel se nepřetopil). Kamna dejte malé teplovzdušné bez rozvodu.

Drahý je předehřev zpátečky a oběh - 4cestný ventil nebo trojcestné ventily, čerpadlo, dochlazovací smyčka... Kamna s výměníkem nejsou jednoduchá záležitost, často to funguje blbě - typické je bez předehřevu, dehtuje to tak že se musí jednou týdně čistit a díky nízkoteplotní korozi ten výměník za 5 let prorezne.

Teplovzdušný rozvod po baráku by samozřejmě byla další investice. Pokud ale máte kotel tak přitopíte v tom kotli, ideál dát k němu aku nádrž - natopíte jí a pak z ní topíte, když je dost velká tak klidně několik dní...

Na vašem místě bych se držel kotle, pokud je místo tak aku nádrž nebo přípravu na ní, a kamna jen jednoduché krbovky na přitopení v obýváku. Do koupelny spíš přímotop nebo infrazářič - stačí teplo jen když tam jste...

Předehřev zpátečky i u toho kotle, a dobře ho vyberte, máte na to celé léto... Kamna třeba nejmenší Jotulky - malé, dá se dobře regulovat výkon, mají plotnu na ohřívání.

víceméně souhlasím, u nás je to koncipované jako hlavní zdroj tepla, plyn topí výjimečně. Předehřev vracečky nemáme, což je škoda, topenář jí neudělal... vyřešil jsem to částečně termostatem vody v kamnech, kdy čerpadlo sepne při teplotě cca 70°C a při teplotě 60°C vypne. Takže se samozřejmě vrací studená voda, ale ta se hned smíchá s teplou, takže dehtování je značně menší.

asd1

To pak výměník cykluje studená - teplá a snižuje to životnost výměníku. Lepší je jednoduchý bypass aby si čerpadlo přisávalo teplou vodu do zpátečky. Nejlevnější verze s ručním ventilem na seřízení je za stovku - kus trubky a ventil. Pak to bude chodit např. vstup 60 výstup 70, jen to zmenší oběh vody v radiátorech a u špatně vyvážené soustavy některé můžou přestat topit.

Pokud mají kotel na TP a chtějí přitápět v systému, tak je nesmysl to samé dělat i v kamnech v obýváku... Leda že mají dost peněz a chtějí dvě kotelny a v jedné se kochat pohledem na plamen...

krylovap*
hodnocení

Máte pravdu, asi to dopadne tak, že koupíme klasické krbovky, kterými budeme přitápět obývací pokoj, kuchyň a třebas i koupelnu, když do ní otevřu dveře. *palec* V těchto místnostech budeme trávit s dětmi stejně nejvíce času. Horní patro pro spaní může být ztlumené na 18 stupňů a dole budeme mít přes den s dětmi teplíčko. Rozhodně nemáme peníze na vyhazování, proto tato diskuze vznikla. Já, neznalec, jsem myslela, že výměník pro nás bude výhra, ale jak nad tím přemýšlím (díky vám), tak ne. Ne v tomto případě. Ještě jednou velký dík za otevření očí.

janm*

Dobrý den

Kamna bez výměníku nejsou rozhodně špatná věc, jako druhý zdroj, nemusíte mít strach bez problémů vytopí i přilehlé místnosti za předpokladu, že jejich uvedená vytápěcí schopnost odpovídá vytápěnému objemu nebo lépe tepelné ztrátě těch pokojů. Dokonce není ani tak prakticky pravda že sálavá kamna /klasičtější provedení / netopí "za roh" a musíte mít kamna konvekční, nemusíte, já i sálavými kamny vytápím v pohodě přilehlé místnosti. Pokud chcete teplo pustit i nahoru, pak stačí aby v místnosti s kamny nebo v přilehlé místnosti byl prostý průduch nebo třeba schodiště nahoru a teplo se lehce dostane i tam, je přirozeností teplého lehčího vzduchu stoupat nahoru. Takže od kamen bez výměníku se sice teplo nedostane všude ( to by musela být otevřená dispozice nebo pomocný zdroj radiátor kamna ve vzdálenější části pak by to cirkulovalo i tak) ale necháte-li otevřené dveře rozhodně nevytopí jen jednu místnost zvládnou bez problému víc.

Pak stojí za úvahu také "jaká kamna" jednak by měla stačit výkonově, příliš výkonná= přetápění, a pak je nutné si určit jaké palivo zda-li jen dřevo, dřevo i brikety (uhelné) nebo dřevo jen doplňkově a především uhelná paliva. U kamen pouze a jen na dřevo je dobré volit taková kamna, která mají pokud možno co nejdelší periodu mezi přikládáním čili kamna s "pomalým hořením" či odhoříváním, jsou sice "dražší" nicméně dřevo "není stáložárným palivem" proto mohou mít své opodstatnění.

Jinak kamna bez výměníku mají ještě tu výhodu že máte DRUHÝ ZCELA NEZÁVISLÝ ZDROJ TEPLA, porouchá-li se vám hlavní rozvod topení či čerpadlo, nebo kotel, pak je výhodnější mít "nezávislý zdroj", navíc na dobrých kamnech i uvaříte, ohřejete jídlo, lehce a rychle usušíte promočenou obuv o krásné atmosféře netřeba mluvit, jsou věci které zkrátka radiátor nedá byť je to tedy "super čisté" :) Takže i kamna nejen "centrál" mají své výhody.:)

krylovap*
hodnocení

Krásně napsané. Děkuji. :) V přízemí máme středovou chodbu (asi 14m2), ze které jsou dveře do obývacího pokoje s kuchyňským koutem, dále dveře do koupelny, dveře na wc a schodiště do patra. Myslím, že tam budou ideální a z prostorné chodby vznikne čítárnaknihovna "za praskání dřeva v krbu". :) Zatím se nám líbí multifuelové JOTUL F 3 MF nebo levnější moel pouze na dřevo.
Jsem moc ráda, že tato diskuze byla založena.

asd1

Multifuel nedoporučuju. Lepší je vybrat jedno palivo a pořídit speciál. Pokud dřevo, tak jednoznačně bezroštové topeniště - dlouho se v něm drží žhavé a shoří prakticky všechno. Když je rošt tak dřevo rychle vyhoří a vyhasne. Naopak uhlí rošt potřebuje. = MF je vždy kompromis až kočkopes... Z Jotulek F 602, F100CB, F3 TD nebo CB.

Já mám F3TD a jsou super, náběh na plný výkon (10 kW) za 20 minut, ten drží ca 2 hodiny. Běžné topení s výkonem ca 5 kW přikládání ca 4 hodiny, pokud jsou přiškrcené tak žhavé vydrží přes noc. (Sek. vzduch neškrtit úplně na doraz to pak dehtují) Za týden (bříza 7 beden od banánů) je jedna lopatka popela. Pozor musí zůstat 2 cm vrstva popela jako ochrana dna před propálením. Sklo se nešpiní, v podstatě jen když se dřevo skulí na sklo, z komína se prakticky nekouří. Pro nízký výkon topim "pár třískama" a častěji přikládám, je to lepší než škrtit. Super kamna, doporučuju. CB mají lepší emise, ale účinnost prakticky stejnou. U nás v hospodě mají F100CB a hoří taky výborně, řekl bych že to je celkem jedno...

Pěkné jsou i Morso, těch výrobců je víc..

jendad

Já bych vás trošku opravil . Učinost a emise F 3TD a cb je prakticky stejná na nominální vykon. Ale u cb je testováno na ruzné rychlosti hoření . Oni totiž amíci neznají pojem nominál a testují kamna na ruzné rychlosti hoření (vykon), a proto se tam neprodávají jiná kamna jak s cb nebo s katalyzatory)velice malá rychlost hoření a vyborné emise .Hoří tedy čistě nejen na nominál , ale i když regulujete vzduch . Myslím dokonce , že F3TD mají dokonce vyšší učinost než cb a to z toho duvodu , že nemají izolované topeniště (lepe odvadí kamna teplo do interiéru) .Ale mohu jednoznačně říci , že cb mají menší spotřebu paliva. Když je totiž stáhnete , tak kamna žhaví , ale do komína jde velice málo tepla . Narozdíl od F3TD , kde jak jste psal vám to již dehtuje. Moje zkušenost je z F 602 N a cb . Ale je otázka zda se ten rozdíl v ceně krbovek vyplatí . To si musí každý promyslet sám. Délka hoření (doba mezi přikládkou) je mezi F 602N a cb jednoznačně ve prospěch typu N , protože tam máte předehřátý vzduch pod deflektorem , a ten vám ochlazuje žhavé .

jendad

Nedávno zde byla jiná diskuse :)

poradte.cz/...

Muzete take teplo rozhanet vzuchotechnikou. Otakza je, co vyjde levneji. My jsme poridili krb, nr kamna a mame v patre vyvedene pruduchy samotizi.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]