Jaka krbova kamna?

Od: Datum: 10.05.15 07:34 odpovědí: 14 změna: 11.05.15 13:40
Ahoj chtela jsem se zeptat premyslime si poridit nejaka krbova kamna na tuha paliva,ale tak do 7000 mohl by nekdo neco doporucit? A i popripade nejake drev.brikety co vydrzi horet jsme v tomto ameteri,ale radi bychom usetrili za plyn..dekuju
Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: jendad
Datum: 10.05.15 09:22

Doporučuji jotuly f 602 nebo plamen trenk . Jsou to uzká a nízká kamna , ale mají hluboké topeniště. Jak psal jeden pán recenzi . Koupil dum s jotulama f 602 a tři roky v nich topil. Dlouho hoří a jsou velice usporná a mají dlouhou dobu mezi přikládkou (vzadu zustava dlouho žhavé) . Ale chtěl něco se sklem , a tak koupil jotule f 3. A byl velice překvapen , doba hoření podstatně kratší a spotřeba dřeva o hodně větší . Jde tam o to , že u jotulu f 602 , když přivřete vzduch , tak dochází k pomalému hoření (dvoustupnové spalování) . A to proto , že primární ohen se vrací na malé místo u dvířek (dlouhý deflektor) a tam je přisáván sekundární vzduch) a dohořívá to vše pod plotnou a nad deflektorem, kde to dobře nahřívá primární ohen z topeniště.

Kamna nemají šamot, ai rošt který by jste mohly zničit. Jsou blbuvzdorná , akorát po pár letech možná vyměníte těsnící šnuru ve dvířkách.

http://krbova-kamna.heureka.cz/jotul-f-602-n-gd/recenze/

Sice jsou dražší než těch 7000 kč ,ale budete mít na dlouho klid. Jak se říká nejsu tak bohatý, abych si kupoval laciné věci . Ještě podobné vyrábějí http://www.kovodruzstvo-plzen…produkt=kamna-na-drevo-kd-110

Sice kamna co vám doporučuji mají psaný rozdílný vykon , ale zazraky se nedějí . Mají podobně velká topeniště a budou mít stejný vykon . Nejrozuměji to popisuje asi jotul - 5až 6kw. To znamená kamna jsou to vše na cca 60m2 .Samozřejmě že ty KD 110 narázově mužete honit , ale to by jste musely topit drobným dřevem cca 5 až 6cm polínečka a na plný knedlík . Ale to by jste byla topič na plný uvazek Klasicky je lepší přikládat polena cca 10cm , aby jste měly pomalý a dlouhý ohen(konfort)

Ohodnoceno: 0x
 
Od: janaj
Datum: 10.05.15 10:47
Dekuju moc za radu a co by prosim bylo nejlepsi v nich palit? Klasicka polena nebo nejake lisovane brikety? Je tolik druhu,ze clovek ani nevi co tak koupit aby to taky hned neshorelo..
Od: paw®
Datum: 10.05.15 10:41
Zdravim. Hlavni vec pri vyberu je vykon kamen. Takze musite vedet kolik toho chcete vytopit a jakou mate tepelnou ztratu one mistnosti (staci kvalifikovany odhad). Abyste nemeli kamna zbytecne silna a v zime museli vetrat nebo naopak oecek maly, ktery to nevytipi. Pak se rozhodnout mezi kamnama s vymenikem nebo bez. Kazde ma sve vyhody. No a nakonec design a cena.
Ohodnoceno: 0x
 
Od: janaj
Datum: 10.05.15 10:51
Dekuju asi nejake lepsi budeme hlavne v obyvacim pokoji a ten ma cca 40m2 mame kamenny dum a bohuzel vysoke stropy cca 3-3.5 m..takze jak se topi plynem tak se to pomalu nevytopi a je tu porad chladno..:(
Od: jendad
Datum: 10.05.15 11:03

Asi bych spíše doporučil ty KD 110 . Máte kamený dum a ty vysoké stropy.A ty KD 110 mají přeci jen trochu větší topeniště . Topí se v nich tak , že v zadní stojce je roztápěcí klapka a tu po cca 1/2 hod zavřete (až se prohřejí kamna) . Pak jdou spaliny dopředu a jdou přední stojkou . Mužete pak přivřít ovládání na cca 1/4 až 1/6 a kamna pomalu a čistě hoří - naběhne to dvoustupnové spalování. Topí se v nich klasicky dřevem , ale mužete i briketami . Ale brikety vás budou vycházet cenově stejně jako kdyby jste topily plynem . Lepší je klasické dřevo . Tam je duležité , aby bylo dobře vyschlé (cca 2 roky) . Pomuže taky tomu , když dáte dřevo vysušit ke krbovkám , aby se tam 2 až 3 dni nahřívalo.

Upozornuji , že je to bezroštové topeniště (bez roštu a popelníku) . Rozděláváte tam ohen jak venku na zemi. Proto taky kamna dlouho drží žhavé.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: janm
Datum: 10.05.15 11:45

Kamenný?Teplo, malá spotřeba minimální obsluha? Tak doporučuji uhelná kamna viz . můj příspěvek, Důležité je jaký "celkový objem chcete vytopit" čili pokud jen ten obývák nebo i něco víc, orientačně to vidím na 7-8 kw kamna ovšem s uhlím. (marburg, kamino 8 -chcete-li to sklo)

Ohodnoceno: 0x
 
Od: janm
Datum: 10.05.15 11:39

Dobrý den

Ke kamnům na dřevo jež doporučuje p. Dibes ještě pro "úplnost " doplním alternativu "klasických stáložárných kamen na fosilní paliva."

Tato kamna jsou vhodná zejména tam, kde jde o staré objekty s širšími zdmi, nezateplené, kde jsou vyšší nároky na teplo, kde chceme minimální obsluhu a dlouhou výhřevnost na jedno naložení, kde nemáme skladovací manipulační sušící prostory na dřevo a čas na jeho zpracování, kde vedle uhlí (koksu) můžeme doplňkově spalovat i dřevo (ač ne tak efektivně jako v kamnech přímo na dřevo) rašelinové uhelné dřevěné brikety, štěpku, prakticky všechna paliva. Kamna patří k relativně levným a spolehlivým a při správném provozování umí topit v podstatě bez kouře a smradu zejména s uhlím při zachování velmi dobré hygienické úrovni v interiéru.

Rozdělení kamen:

1. Kamna "prvorepubliková"- jednošachtová pouze na koks a antracit

- jednošachtová na koks antracit i uhlí

- jednošachtová s postranním zadním odvodem spalin na uhlí (patent celus)

- jednošachtová "splyňovací" kamna s "kanály" na uhlí (např. praga special atd.)

- + další verze variace a typy kamen dle výrobců způsobu provedení atd.

2. Novější typy můžeme rozdělit na- kamna se spodním odhoříváním (club, žiara, zenit, U 6,8 filakovo atd. atd.) jsou určena na uhlí s možností "nepřetržitého provozu" lze sehnat ještě v bazarech, některé tyto typy jsou náchylnější na "chyby obsluhy"= může se objevit kouřivost, nižší efektivita provozu, při správném přístupu ale Ok.

- jednošachtová kamna určená především k odhořívání hn. uhlí (ořech ) shora= snadná obsluha nekouřivost, malá citlivost na chyby obsluhy, topení je cyklické tzn. cca jednou denně se naloží uhlím a zapálí shora kamna pak odhořívají 3-4 h a zbývajících 8-16 hodin topí stáložárně., v praxi to pak znamená že kamna pokryjí výkonem cca 12-24 hodin (dle objemu šachty mn. uhlí a typu kamen) atd. Tyto kamna jsou "potomky" jednošachtových kamen na uhlí a koks např. musgraves original caloria atd., a dnes jsou známy pod obecným označením "petry", některá jsou i se sklem. Doplňkově lze užít i koks, smí se stápět prohoříváním ze spod neboť je to bez kouře z komína a provozovat lze non-stop, bez přerušení, na žhavou vrstvu se šachta zaplní koksem a spod. vzdušníkem nastavíme požadovaný výkon jednou za několik hodin se proroštuje a jednou -2x denně doplní palivo, u historických typů i jednou za dva dny, kamna se nastavují tak, že koks pouze trvale "žhne" takto se kamna nepřehřívají a udržují stabilní příjemné teplo, mohou jet od podzimu do jara, speciálně na koks bych raději doporučil kamna historická s vyšší šachtou.

Z této skupiny kamen mohu uvést např.

5 kw modely

http://krbova-kamna.heureka.cz/thorma-kerpen-2u4p/

http://krbova-kamna.heureka.cz/thorma-filex-h-b/ (na menší prostory)

http://krbova-kamna.heureka.cz/wamsler-wo-calor-a/ ( dobrá kamna na odhořívání hn. uhlí ořech 1 shora, na jedno naložení umí hřát čistě 15-16 hodin při sníženém výkonu a zaslepení dírky ve sp. růžici až i 24 hodin do úplného schládnutí jsou-li plná hn. uhlí, pak se cyklus opakuje, nevýhoda nemají vnější roštové táhlo, lze dodělat po záruce) Jsou i ve verzi S a T bez skla ale zase mají výhodnější regulaci vzduchu, zejména pro dřevo.

Těchto kamen je více, např. vulkan S, nera, la nordica major, minor (různé výkony), máte-li malé prostory nebo požadavky na kratší výkon lze užít i kamna s polovičními šachtami jako Wamsler carla, Thorma- bozen, milano 2, meran, merano, verona atd. atd.

Z 7-8 kw modelů např.

http://www.zelezarstvikassaso…no-nostalgie-8kw-zadni-vyvod/

http://www.zelezarstvikassaso…kamino-matra-8kw-horni-vyvod/

Úsporná odhořívací kamna na uhlí (odhořívání shora) vhodná doplnkově i na dřevo, jsou v mnoha provedeních keramik (kachle) klasik (plná dvířka) atd. Při užití uhlí a vhodném nastavení taktéž pokryjí výhřevností celý den,nevýhoda nemají vn. roštové táhlo (nevýhoda zejména pro hn. uhelné brikety)

http://www.zelezarstvikassaso…7kw-zadni-vyvod-prumer-120mm/

Velmi praktická kamna zejména při užití na uhlí, mají bezkonkurenčně velkou šachtu čímž mohou dát dle nastavení velmi vysoký a kratší nebo nižší a velmi dlouhý výkon při odhořívání uhlí shora, jinak taktéž doplnkově i dřevo a hn. uhelné brikety, varná plotna ovládání roštu zevně= minimální prašnost a tím i čistota v interiéru. Kamna jako kamino 8 a marburg doporučuji na větší prostory (s uhlím) nebo tam kde je nutno temperovat na vyšší teploty. Pochopitelně kamen na uhlí je víc.

Jak se v těchto kamnech topí? viz. např. zde:

http://krbova-kamna.heureka.c…radna-otazka/289830/#question

nebo

http://krbova-kamna.heureka.c…radna-otazka/192896/#question

Srovnání různých typů zejm. 5kw kamen zde:

http://krbova-kamna.heureka.c…radna-otazka/333445/#question

atd.

Omlouvám se za obsáhlejší příspěvek, nicméně jste-li "začátečníci", věřím, že Vám to pomůže v lepší orientaci v problematice "kamen" plné pojetí tématu i se zahrnutím kamen čistě jen na dřevo viz. pan Dibes by daleko přesáhlo rámec této diskuze, šlo by o "malou knihu" :)

doplněno 10.05.15 12:55:

Ještě jsem zapomněl na jeden typ kamen, jež odpovídá dnešním "estetickým trendům" a vedle dřeva umí pomocí vložené násypky spalovat i uhlí, na jedno naložení uhlím uvádí až 16 hodin bezobslužné výhřevnosti (+,- dle typu) OVŠEM:

1. Nevím jaké uhlí je doopručeno zda-li hnědé či černé v cizině totiž zejména v usa a západních zemích patří mezi oblíbená paliva do kamen "nejkvalitnější černé uhlí" tzv. antracit, kamenné černé vysoce kvalitní uhlí, nicméně toto by šlo prakticky vyzkoušet či se dotazovat výrobce,prodejce, černé a hnědé uhlí jsou totiž paliva s rozdílnými požadavky na spalování, ceny se za uhlí se bát nemusíte neboť černého spálíte méně než hnědého a uhlí obecně dá v interiéru nesrovnatelnou tepelnou pohodu oproti plynu, elektřině, opravdové citelné teplo za zatím ještě "dobrý peníz".

2. Ačkoliv tato kamna mají prodejci a výrobci "garantovanou čistotu spalování" nemám je v případě uhlí odzkoušena takže Vám nemohu říci zda-li i s uhlím umí pracovat úplně nekouřivě jako klasická kamna "šachtová" (uhlí hnědé nebo hnědé + černé)

3. Výhodou je, že i když uhlím topit nebudete, máte stále možnost ho použít na temperování v době nepřítomnosti či prodloužení nebo zvýšení výkonu což je velký bonus.

4. Velkou nevýhodu vidím v ceně, jsou to kamna opravdu na můj vkus "drahá", chce-li ale někdo koupit "drahá kamna na dřevo" např. kanady pak bych osobně raději volil tato neboť je dobré pokud kamna umí vedle dřeva i jiná paliva.

5. U tak drahých kamen je bezpodmínečně nutné nechat si spočítat nebo lépe "odpozorovat" tepelnou ztrátu, potřebu tepla, neboť drahá kamna hůře prodáte pokud nebudete spokojeni než levnější kamna na uhlí nebo dřevo.

Takže např.

http://www.saey.cz/?stranka=kamna-na-drevo-a-uhli

POZOR JEŠTĚ NA JEDNU VĚC, KOUPÍTE-LI SI KAMNA NA DŘEVO, KDE VÝROBCE UVÁDÍ SPALOVÁNÍ I UHLÍ, (levnější krbová kamna bez šachty) A TO POUHÝM PŘIKLÁDÁNÍM KUSOVÉHO UHLÍ, PAK musím varovat, tato kamna na uhlí vhodná nejsou neboť uhlí není palivo na PŘIKLÁDÁNÍ, buďto odhořívá shora nebo ze spod / např. saey nebo naše clubky/ lze je ale užít na hn. uhelné brikety, ty lze spalovat bez kouře i v kamnech s plochými ohništi a roštem a to přikládáním a mají také slušný stáložár. U těch saey ale také nemohu 100% zaručit nekouřivé spalování uhlí, nezkoušel jsem je.

To jen na doplnění :)

Ohodnoceno: 0x
 
Od: janaj
Datum: 10.05.15 13:12
Super dekuju moc za info..;)
Od: janm
Datum: 10.05.15 13:27

Rádo se stalo, v případě volby "šachtových klasických stáložárných kamen na uhelná paliva a koks příp. antracit" jež jsem uvedl, jsem schopen zodpovědět v případě zájmu i otázky týkající se způsobu topení, strategie topení (kdy a jak nejlépe zatopit) volby frakcí druhu případně "směsí" uhlí, či užití i jiných paliv v těchto kamnech, způsobu efektivního skladování manipulování a pohodlného zacházení s uhlím, a dosažení co možná nejvyšší čistoty a pohodlí v domácnosti při zacházení s uhelnými palivy a popelem, možnost podrobnějšího "zhodnocení" jednotlivých druhů těchto kamen (alespoň některých) "výhody/nevýhody" na základě svých letitých zkušeností + recenzí uživatelů včetně zhodnocení možných chyb při zacházení s těmito kamny, vyjma kamen "typu saey" s těmi nemám osobní zkušenosti, snad vám to trochu pomůže :)

Ohodnoceno: 0x
 
Od: jendad
Datum: 10.05.15 16:45

Pokud nemáte přístup ke dřevu , tak topení uhlím je rozumná volba. Vychází to cenově asi na polovic než dřevěné brikety. Moje první kamna byly taky Petry . Ale moc mě nevyhovovaly. Uhlí bych musel kupovat a se dřevem nejsou žádná sláva (malá polínka). On ten smrad z uhlí není nic moc. A asi i problémy se škvárou . Na chaloupce nemám popelnici a musel bych asi škváru dávat na hromadu a na jaře asi vodvézt na vozíku někam do obecního kontajneru . Popel ze dřeva dám bezproblému ke stromum. Se dřevem nemám problém a proto preferuji kamna na delší polena (cca 40 cm a více).

Ještě jedna věc . Máte vysoké stropy a zde se vám bude vrstvit vzduch . Nahoře bude teplo a u země chlad. Doporučuji tedy stropní ventilátor a provozovat ho na zpětný chod. Studený vzduch tedy bude nasávat vzhuru a teplý se bude vracet okolo zdí dolu. Stačí ho provozovat na minimum , jen aby se trochu promíchal vzduch.

doplněno 10.05.15 16:59:

Ještě dodám , že je velký rozdíl ve vykonech mezi dřevem a uhlím.Uhlí má vyhodu vysoké energie a tak vám kamna mohou dávat dlouhé stáložáry. U dřeva záleží hodně na konstrukci topeniště. Ve vysokých a mělkých kamnech hoří za vysokých vykonu , ale krátce . Což je z hlediska vytápění nežádoucí, Proto vám doporučuji ty hluboká kamna . Tam je nejžhavější zona vepředu u dvířek a kamna odhořívají pomalu odpředu dozadu a dlouho tak drží žár. U nich není problém po 8 i 10 hodinách vyhrábnout ze zadu žhavé (bříza) a pokračujete dál . Nedochází tak k vychladnutí domu.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: janm
Datum: 10.05.15 18:07

Jen bych doplnil k tomu co říká pan Dibes, u šachtových kamen "typ systém petry" je třeba s uhlím rozlišovat, užijeme-li je jako PROHOŘÍVACÍ NA UHLÍ, čili nasypeme uhlí shora na žhavé pak ano, kouř, smrad škvára to má pan Dibes pravdu ovšem pokud je užijeme jako ODHOŘÍVACÍ což znamená že napřed vsypem uhlí nejlépe hnědé nebo hnědé+ černé (samotné černé není na odhořívání shora ideálním palivem) na čistý rošt a zapálíme-li je shora pak je to opravdu bez kouře a smradu , z komína nevidět nic, cítit také ne, výkon lze nastavit pomocí šoupat růžic na kratší vysoký nebo dlouhý nízký, vždy je třeba ale dodržet zásadu a to: " nepodkročit minimální množství vzduchu na spodním vzdušníku" kamna tak budou plynule odhořívat dlouho hřát a to opakuji bez kouře a smradu, popel bude bez škváry a slepenců "čisťounký" rovněž bez pachu, pochopitelně patří do popelnice na rozdíl od popele ze dřeva jak píše p. Dibes.

U některých typů starých peter chyběl sekundární vzduch, to je jedna z dalších příčin proč uhlí které odhořívá shora "nehoří optimálně", dnes už toto ale nehrozí většina typů těchto kamen sekundární vzduch má uvedl jsem výše.

Opakem je koks, u koksu můžeme bez obav nasypat shora na žhavé a nechat kamna PROHOŘÍVAT ZE SPOD, z komína nejde vůbec NIC, a kamna lze na rozdíl od uhlí doplňovat kontinuálně ,CHYBÍ FÁZE ROZHOŘÍVÁNÍ jen ČISTÉ ŽHNUTÍ.

To sypání uhlí shora na žhavé je ten nejméně vhodný způsob pro využití jednošachtových kamen mám za to, že tento "styl" přežil z doby kdy se topilo koksem, lidé nuceni přejít na levnější palivo "uhlí" pokračovali v sypání uhlí na žhavé jako koks a čadili a čadili, takto opravdu nikoliv uhlí odhoříváním shora :) Je zajímavé že většina lidí propaguje právě topení uhlím prohořívání ze spod a pak jsou oprávněně "naštvaní" pro uhlí je to ale ten nejhorší způsob, chceme-li topit uhlím non-stop, pak musíme volit JINÁ KAMNA čili SYSTÉM "CLUB" nebo prvorepublikových CELUSEK, nebo "PRAGOVEK" kde dochází i ke splyňování.:)

Je pravda že kamna typ "petry" mají užší šachty a dřevo je vhodnější štípat na menší, tato kamna nejsou na dřevo "primárně" určena ačkoli výrobci dřevo uvádí jako první palivo, protože by jinak kamna hůře prodali, některá kamna jako např. Filex H z 5kwatových nebo Marburg a ještě více Kamino 8 z 7-8 kilowatových ("peter") však mají dvířka do šířky nebo i celkově větší takže přiložit i větší poleno již není problém také šachty jsou širší, čili jde o jakési "zhybridizování" původně "uhelných a koksových jednošacht. typů" což tedy umožňuje "doplnkově i dřevo", píšu "doplnkově" protože na uhlí odhoř. shora jsou daleko lepší než se dřevem :) Jinak tedy tato kamna umí i dřevěné brikety také odhoříváním shora, pokud je někdo vlastní a má z uhlí "husí kůži" (sic. neopodstatněně ale byť) může kamna vyskládat dř. briketami nejlépe nakrájet na kolečka a zapálit shora, kamna také dlouho čistě a krásně hřejí, nicméně uhlí je na stáložár řekl bych lepší ale i tak lze , lze také štěpku odh. shora, staré tvrdé pečivo i dřevo (omezeně) odhoříváním shora, zkrátka u jednošachtáků platí:

NAPŘED PALIVO A PAK NAHORU OHEŇ a odhoří vše (nejlíp ale uhlí a dř. brikety)

Pochopitelně má-li někdo dřevo za hubičku a velké množství nač pořizovat kamna na uhlí že...

Ohodnoceno: 0x
 
Od: moula*
Datum: 10.05.15 15:58

Já bych šel do http://timsistem.rs/en/lederata_en.html, z poloviny bych zakryl rošt šamotovou cihlou a na dva boky dal ještě desky šamotu, tím zmenšil topeniště(=výkon). Mělbych tím vytřásací rošt - silný přívod primárního vzduchu podpalivo, což se někdy hodí a slušně izolované topeniště s vysokou teplotou a terciálním předehřátým vzduchem a labyrintem nad topeništěm na vyhoření plynů = vysoká účinnost. Bohužel jsem je neviděl nikdy v činnosti.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: asd1
Datum: 11.05.15 11:49

Musíte zvolit podle druhu paliva - dřevo, černé, hnědé uhlí, dřevobrikety. To bych volil podle zdroje v okolí a možnosti skladování. Nejlevnější je dřevo, pak uhlí a nakonec dřevobrikety. Každé palivo potřebuje něco jiného a jiné palivo shoří s měnší účinností. Záleží i jaký máte komín.

Z uhlí je dost popela, někdy nasypete kýbl uhlí a vyberete kýbl popela. + binec z uhlí kolem skladu (mour) + binec z popela kolem kamen.

Pokud dřevo, tak nejlíp bezroštové topeniště (vana bez roštu dlouho drží žhavé)

Uhlí nejlíp odhořívací způsob (nasypat a nahoře zapálit)

Určitě se vyplatí vzít kvalitní kamna od výrobce který kamna umí a nešidí materiály. Jsou dražší, ale zaplatí se na palivu (účinnost), životnosti a hlavně na pohodlí = ve výsledku vyjdou levněji.

Osobně jsem zastánce dřeva a značkových Jotul, Morso atd. Mám Jotul F3TD a můžu jedine doporučit.

Hodí se plotna nahoře na ohřívání vody.

Kamna se dělí na sálavá a teplovzdušná (dvouplášťová) - do jedné velké místnosti to je jedno, sálavá netopí "za roh" = vedlejší místnost přes otevřené dveře vytopí hůř než teplovzdušná.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: janm
Datum: 11.05.15 13:40

Dovolil bych si reagovat, co se uhlí týká, toho popele se bát nemusíte, nadměrné množství popele z něj není, neboť kamna na uhlí mají popelník který je dimenzovaný tak, že naplní-li se kamna plná uhlí až po spodní okraj horních dvířek pak po odhoření shora zůstane v kamnech jen tolik popela, kolik bez problémů pojme popelník kamen, , je jen nutné po jednom "cyklu" než kamna znovu naplníme uhlím a necháme odhořívat vynést popelník. (tj. tedy jednou denně) Více popela je spíše z hnědouhelných briket kde lze kamna provozovat kontinuálně, tam je nutné zásadně dbát na včasné vyprázdnění popelníku a briketový popel je proti uhelnému ještě jemnější a polétavější proto hn. uh. brikety do kamen bez vnějšího roštování doporučuji jen "doplňkově". Kýbl popela´=kýbl uhlí s tím jsem se nesetkal,buďto vám tedy prodali "uhlí šmejd" nebo do něho dali "bordel" v uhelných skladech aby vydělali, nebo byĺo uhlí špatně spáleno čili velký podíl nedopalu= velké kusy hodně zbytků jež však v jádru jsou ještě "černé".(uhlík-nedopal- neekonomické)

Nepořádku z popele kolem kamen se ale také není třeba obávat, pokud kamna mají otočný rošt ovládaný zevně při zavřených dvířkách a to většina kamen na uhlí má nebo lze "dodělat" (wamsler) Kamna se zbavují popele tak, že uzavřeme vzduchové růžice případně i dvířka (pokud jsme např. do kamen "nahlédli" jinak jsou zavřená) a řádně kamna vyroštujeme vnějším roštovým táhlem, a necháme cca 5-10 minut kamna odstát, neotvíráme je hned a už vůbec ne při roštování. Před tím než kamna otevřeme zkontrolujeme zda-li je otevřena klapka do komína (je-li) pak tedy kamna otevřeme a pomocí "manipulačního klíče" (uhelná kamna mají téměř vždy) mírně popelník nadzvedneme a povytáhneme ven, chceme-li "dočistit" rošt (není vždy nutné) pak provedeme lopatkou v těsné blízkosti otvoru dvířek kamen čímž si zajistíme,že případné "mikročástice" se odsají do komína přez kamna směrem ven z místnosti. Popelník vyneseme, na plech pod kamny spadne opravdu jen "minimum" a tak se lehce obejdeme i bez vysavače popela. Jsou i kamna která mají rošt posuvný a zároveň "výklopný" otočný, čili kamna nemusíme roštovat stačí vytáhnout páčku otočit a vše je v popelníku po odstátí kamen až se usadí prach kamna otevřeme a vyneseme. Vynášení popele je jen 1 denně (uhlí) 1-2x denně (koks) takže se to dá celkem dobře ohlídat.

Dalším "úskalím" co se týká čistoty se jeví plnění kamen. K plnění užijeme nejlépe hranatý násypný uhlák, tak zamezíme prášení do interiéru (přikládání uhlí lopatkou neee.. ) Uhlák velice dobře "zapadne" do většiny dnes na trhu prodávaných kamen. Spodní dvířka kamen včetně růžice musí být uzavřena, otevřou se plnící dvířka a také klapka do komína (je-li) Uhlák se "vsune" co nejdál do plnícího otvoru kamen a vsype, mírným poklepem na spodní stranu uhláku "vyprášíme " do kamen, přičemž komínový tah okamžitě tento mikroprach "odsává" přez kouřovod směrem ven z místnosti. Uhlák z plnícího otvoru ihned nevytahujem počkáme aby se prach vklidu odsál, pokud spěcháme pak je dobré uhlák dovybavit "klapkou" jež se při "sklopení" sama uzavře, lze také uhlák před vytažením překrýt. (kus novin atd.)

Tyto postupy mám plně ověřené a odzkoušené dobré výsledky poznáte podle toho, že nemáte nikde v místnosti žádný "černý" (z uhlí) nebo "růžovo bílý" (z popele) prach.

Byl jsem nařčen z toho že provozovat kamna na uhlí nelze jinak než s "bincem a prachem doma", pozval jsem si tedy "nezávislou osobu" (ne rodinného příslušníka jež může být "zaujatý") a na jaře po topné sezoně , jsem ho požádal o "stěry" na veškerém nábytku včetně míst kde se jakýkoliv prach "rád" usazuje tzn. horní plochy skříní, madla křesel police, parapety stolky, zejména v mé místnosti kde mám kamna, v rámci "nezaujatosti" jsem mu prozradil důvod "mého počínání" až po provedené "kontrole", chtěl jsem si sám ověřit jak na tom jsem, dotyčný konstatoval že kontrolované plochy jsou "čisté". Proto tedy uvádím, že při správném zacházení s kamny a dobrými kamny na uhlí lze dosahovat minimálně takové čistoty jako při provozování jakýchkoliv jiných kamen a paliv.

Ve skladu uhlí se pochopitelně nelze "mouru" vyvarovat,praktikuji to proto tak, že si naplním najednou více uhláků, a jejich povrch utřu vlhkou hadrou (mikroprach) a postavím na vhodné místo do interiéru kde nezavazí "nestraší" doporučuji např. do komory, výklenku, přilehlé technické místnosti atp. Plnit více uhláků najednou má řadu výhod. Energie je vždy a kdykoliv po ruce většinou mi stačí na 5-7 dní dle toho jak se topí, kamna obsloužíte bez toho že by jste se "umazali" uhláky (jejich madla) jsou čistá a uhlí je "v klidu" čili se z něj samovolně nepráší.

Další výhoda odhořívání uhlí shora je ta, že po celou dobu kdy kamna hřejí pracují, nevyžadují žádné přiložení či otevření čímž se minimalizují jakékoliv další nečistoty jež z paliva mohou padat (drobná smítka ze dřeva piliny z dřevěných briket atd.) Kamna se zbaví popela a naplní uhlím "zaráz" najednou, případné drobné malé nečistoty z popela jež spadnou na plech se smetnou vysají nebo setřou vlhkým hadrem a na celý den a noc je vystaráno.

Nicméně pokud někdo uhlí nechce, bojí se ho, má averzi, pak alternativně lze na odhořívání shora užít i dřevěné brikety s také velmi dobrými výsledky ale přijde to draho.

Proč lidé na kamna na uhlí nadávají a jsou nespokojeni :

1. v jednošachťákách spalují uhlí prohoříváním ze spod- kouř smrad zanášení komínu a kouřovodu musí stále čistit (odhořívání shora čistíte 1x za sezonu více méně spíše preventivně)

2. Roštování při otevřených spodních dvířkách, zavřená klapka do komína, nevyužijí"přirozený tah komína" (princip digestoře)

3. Kamna seplní uhlím tak, že spodní dvířka jsou dokořán otevřená takže jakýkoliv prach sesypedo interiéru (viděl jsem na vlastní oči) Napráší si do místnosti tak jako já ani za dvacet let, nebo se přikládá lopatkou, někdy to lze, ale praktikujeme-li to tak trvale můžeme si opravdu zadělat na pěkný nepořádek

4.netěsná kamna s malou šachtou (poddimenzovaná), poškozená, nevhodný uhlák k velikosti otvoru kamen

5.Nedostatečné rozhoření kamen, málo dřeva na podpal, nezájem o regulaci.

.7. Popelník se vynáší až po několika dnech kdy kamna jsou "plná popela" (doslova udušená)

8. Kolemkamen musí být vždy čisto. :)

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.