Nejste přihlášen/a.
Ahoj, nestačí dávat do těsta vodu místo mléka? Vždyť mléko je stejně jen voda, trochu tuku, trochu vápníku a pár minerálů s vitamíny.
Bude to chuťově znát, když dám místo mléka vodu?
díky
Už vím, proč jsou Babica, Láďa Hruška a párky bez masa u nás tak populární. Přesto nechápu.
Nahrazovat mléko vodou? Co bude dál? Kde se to zastaví?
neni sila ktera by tyhle gastronomicke zlociny zastavila,uz jenom proto,ze nekdo uvazuje o nahrazkach.brrr
Jejky, zrovna jsem dopekla buchtu, kam má přijít mléko, ale já dala vodu. Proč? protože když jsem načla krabicový mléko, tak bylo zkažený *ble*. Ale dost často dávám do těsta místo mléka vodu. Domnívám se, že až takový rozdíl v krabicový vodě (pardon mléku) a vodě není. Takže to výjde nastejno.
Já mléko nemohu, proto se mu vyhýbám, kde mohu. Palačinky zatím každému chutnaly a nikdo by nepoznal rozdíl, někomu dokonce přišly lepší
@jethro - a co má spousta lidí s alergií na mléko jiného dělat? (Btw. 30let jsem mléko pila a to moc ráda a nejraději teplé před spaním a s medem, mňam, než jsem se jednoho dne osypala a po roce se zjistila alergie a až po vysazení mléka vyrážka zmizela). To za prvé a za druhé se to někomu může hodit, když mléko zrovna doma dojde..
syn nemohl dlouho mléko ani v malém množství, takže všude, kde bylo v těstu mléko se dala voda. Troufám si říct, že to nikdo nepoznal. Palačinky nepoznáte opravdu vůbec - i v restauracích se dělají z vody. Tyhle dělám pravidelně a spousta lidí ode mě chtěla recept, že byly nejlepší co znají: poradte.cz/...
Puding nebo krupicovou kaši bych z vody opravdu nedělal, ale pokud není mléko jako hlavní ingredience klidně ho nahraďte vodou s lžící oleje kór jestli byste tam lila nízkotučné. Oproti smetaně by to mohl být propastný rozdíl, ale oproti nízkotučnému mléku? fakt ne
Když dělám třenou buchtu,tak když zrovna nemám doma mléko,dám vodu,ale do jiných těst to nenehrazuju,s mlékem jsou buchty,bábovky...prostě lepší a rozdíl se prostě pozná.
Vše je o zvyku z dřívějška- já zadělávám knedlíky zásadně vodou, jsou i lepší. Minulý týden jsem děla 12 šišek i bez vajec, byly perfektní. Potvrdil jsem si, že ta vejce se do těsta dávala jen pro obarvení, protže jaký by měla význam, když na klo mouky dám jen jedno. Prostě zvyk z dob Rettigové.
Rettigová: České koláče: Utři na misce šest lotů převařeného a šest lotů čerstvého másla, přimíchej k němu znenáhla šest žloutků, půl druhého lotu rozdělaných lisovaných kvasnic, ze čtyr bílků sníh, čtvrt žejdlíka vlažného mléka, vrchovatou lžíci tlučeného cukru, s půl citronu nakrájenou kůru, trochu soli a libru pěkné mouky, vypracuj těsto, až jde od vařečky, a nech ho kynout. Mezitím si připrav povidla, mák a tvaroh dle čísel 1., 2. a 3. (viz: "nádivky do koláčů" atd.) ; když pak těsto skynulo, dej ho na vál posypaný moukou, rozválej ho vždy kus hezky tence, nakrájej z něho malé čtyrhrané kousky, do prostřed těchtodej nádívky dle libosti, načež sepni vždy protější špičky těsta s obou stran k sobě a klaď koláče na plech máslem hezky pomazaný, potři je rozkloktaným vejcem, posyp je nasekanými oloupanými mandlemi, a nech je ještě trochu skynout, načež je v dobře vyhřáté troubě pěkně upeč a pak je posyp cukrem. Také můžeš udělat přes celý plech velký koláč, kraje zahnout, potřít máslem, koláč poklásti rozpůlenými čerstvými švestkami, posypat cukrem a nechat upect; anebo můžeš koláč potřít dobře upraveným tvarohem a posypat ho hrozinkami bez pecek - jest na každý způsob dobrý. (kniha - kuchařka někdy před r. 1900, po prababičce).
Moučné knedlíky: Rozkrájej žemličku na kostky, usmaž ji pěkně do zlatova v přepouštěném másle a nech ji vystydnout; utři na míse kus nového másla, vraz do něho 6 celých vajec, jedno po druhém, po každém vejci dej lžičku pěkné mouky a lžičku sladké smetany, osol to a dobře to promíchej; potom vmíchej do toho tu smaženou žemličku a mouky tolik, aby, když se rukou na těsto plácne, na ruku se nepřilíplo. Nyní udělej hodně velké knedle, dej je do vařící slané vody a nech je vařit, až jsou uvnitř dobře provařeny; potom rozkroj každý na čtyry čtvrtě, posyp je strouhanou žemličkovou kůrkou a polej je rozpáleným máslem. Tyto knedlíky jsou k černé rybě výborné.
Když použijete do buchty křtinový cukr místo normální, jde to poznat. Když použijete vodu místo mléka, opět jde to poznat. Když použijete vanilkový cukr místo vanilinového opět to jde poznat. Když do těsta dáte máslo místo jiného tuku, opět to jde poznat. Kdo tvrdí opak, nemá zřejmě dostatečně vytříbené chutě. To není kritika, ale fakt. Obchody jsou plné náhražek, proč si tedy alespoň doma neupéci pečivo poctivé? Pokud někdo má alergii, tak to je argument. Jinak ne. Pečivo bez kvalitního tuku a jen z vody není tak chutné a trvanlivé, jako to poctivé. Klasické kynuté buchty po upečení taky nemusíte pomašlovat sádlem, ale ten rozdíl je pak šílený. Je lépe sníst méně, ale kvalitnějšího a poctivějšího.
Já jako laik, který neumí vařit, se zeptám,
co je šizení, dávat vodu, jak to spoustu lidí dělá, nebo dávat mléko, jak to spoustu lidí dělá.
Když to chutná (ne)stejně?
Pro mne je poučení, že i v přípravě jídla jsou rozdílné názory, nikdo se neuráží, ale když jde o různé názory v jiném odvětví, často se poradci hádají..
Přeji krásný sváteční víkend.
Jak do čeho. Do slaného, sladkého?
Knedlíky zadělávám mlékem, protože nedávám vajíčko. Když bych dávala vajíčko, tak tak zase nedám mléko a zadělám vlažnou vodou. U Okořského /to je ten tříbarevný/ koláče, nedáváte podle receptu do světlého, ani do tmavého těsta žádné mléko, vše je na lžíce vody a jaký je to dobrý koláč!
Někdy mě mléko nevyjde, je ho málo a tak mléko naředím půl napůl, také nemám pocit, že by bylo těsto nějaké špatné a ošizené. U palačinek bez mléka bych si troufla tvrdit, že to nebudou palačinky, ale spíše nějaké placky, ale když tam je více vajíček, tak je to možné, že lze takto vyrobit palačinky, nezkoušela jsem ještě. Také jsem měla jeden čas v kuchyni pro tento případ krabici sušeného mléka, kdy do mouky stačilo zamíchat dvě lžíce sušeného ml. a doplnit vlažnou vodou.
Ahoj. Tak já třeba vůbec nezadělávám. Já se začnu ochomítat okolo, až se něco voňavého, dobrého začne šířit okolím. Někdy je mě zváno, jindy mi to klidně donesou až domů. Dokážete si vůbec představit, jaké je to, ty dvě % tuku v litru vody množství? Skoro prd. Litr dávám tak za tři dny. Dříve i litránek denně.
Místo mléka vodu, místo mouky a vajíček strouhanku, udělat z toho šišky, nacpat je do husy, a to je pak bábovka :D Také vzpomínám na jednu pohádku - o polévce z vody a ze lžičky :D Těsto bez mléka ( nejraději i bez vajec a tuku), řízky bez masa, ovocné limonády bez ovoce, čokolády bez kakaa - ale pak si zanadávat jak se všechno šidí - ale už i doma? Nejlevněji příjde si čichnout k papíru od buchet - a to jsme si dříve tyto vtipy dělali z Rusů . první: na západě prý vyrábějí něco a říkají tomu salám - druhý: no a co, brácha to viděl - třetí no a co že to viděl? My máme doma od toho salámu papír ...
Je to jednoduchý. Zadělejte na rohlíky, jedno těsto z vody a druhé těsto z mléka. Upečte a porovnejte. Na teplých nepoznáte nic. Na vychladlých asi také nic. Zato druhý třetí den po upečení to poznáte sakra rychle. Ty s mlékem vydrží déle k jídlu. Vodní vám rychleji ztvrdnou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.