Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
máme byt v osobním vlastnictví a jsme kuřáci. V domovním řádu kouření není zakázáno. Já chodím kouřit na balkon maximálně 2x denně, můj otec víckrát, ale dle mého názoru tam nevykuřuje celý den.
Soused, co bydlí nad námi a byt má pouze pronajatý, si stěžoval na zápach až v době, kdy jeho manželka otěhotněla. Domluvili jsme se na nějakém kompromisu (spíše si on určil podmínky a my je dodržovali, ač se nám to nepozdávalo a ostatní sousedi se nám smáli, že obcházíme s cigaretou barák). Jenže poté, co se dítě narodilo, si začíná klást další a další podmínky, kdy můžeme a nemůžeme na balkon, což se tedy hlavně mě nelíbí. Místo toho, aby své dítě vzal v pěkném počasí na procházku ven, ho raději stčí v kočárku na balkon a pak brblá a dožaduje se toho, abychom přestali kouřit nebo s tím chodili ven. Jenže nevidím důvod, proč mu nadále slepě ustupovat, když pro to může i on sám něco udělat. Balkon má zasklený. Větrat podle mého názoru neumí - okna jsou otevřená alespoň na ventilačku snad celý den a i v létě. Bydlíme v tom samém bytě pod ním a systém větrání máme dobře zmáklý, protože i když jsou ty největší pařáky, tak tu v bytě není náznak vedra. A z mé vlastní zkušenosti kouř, co se dostane oknem do bytu z balkonu, je během chviličky pryč.
Mimochodem - kouření je v našem paneláku docela běžná věc, takže nejsme jediné "černé ovce" a jsou tu i tací, kteří nedopalky háží pod balkon nebo kouří ve společných chodbách, ale těmito lidmi se nezabývá. Navíc je to domovník a povahu má bohužel takovou, že si o sobě příliš myslí a tato pozice ho v tom jen utvrzuje.
Zajímalo by mě, jak by se dala tato situace vyřešit a případné právní důsledky. Rady typu "přestaňte kouřit" si strčte prosím za klobouk . Budu ráda i za podobné zkušenosti kuřáků s nekuřáky
.
Dobry den, nezlobte se, at je soused jaky je, v tomto ho chapu. Kuraci mi nevadi do chvile, dokud tim smradem neobtezuji me. A verte ze to neni jen o kouri, ktery jak rikate je za chvili pryc, ale hlavne o tom zapachu, ktery kuraci proste neciti! A argumenty ze ma vzit kocar a jit s nim na vzduch jsou proste mimo. Me nekdo kourit pod oknem, tak ho zenu klackem a nemusel bych mit ani maly dite. Je to proste bezohlednost kuraku!
Já ten zápach cítím taky a proto nekouřím na zastávkách, dětských hřištích, v nekuřáckcýh zařízeních, ale snad na svém vlastním balkoně si můžu zapálit. Vždycky jde o kompromis, ale na tom se musí shodnout obě strany a dle mého názoru to soused už přehání. To je jak kdyby mi chtěl přikázat nesprchovat se, protože slyší jak mi teče voda a ruší ho to.
trchu vidím problém i v tom, že nevím jak dnes ale dřív byl balkon součástí fasády a tedy společnou částí domu, byť je to trošku absurdní. Podle mě byste měli chodit kouřit ven, protože to jak na sviňu táhne sousedovi do bytu, ale na druhou stranu by vás on neměl omezovat a v době vašeho kouření by si měl zavřít svoje okno. Je to docela složité. Pokud má kuřák čas na žváro, asi má i čas na to vyjít před barák. Tím netvrdím, že to je vaše povinnost chodit ven.
No, ano, když na to přijde, můžu jít ven a stoupnu si pod náš balkon (jsme ve zvýšeném přízemí, soused tedy v prvním patře) a výsledek bude úplně stejný a už mi nemůže vlastně říct ani popel, ven jsem přeci šla
Věřte, že i to dítě jde odnaučit brečet úplně stejným způsobem jako toho psa. Slyšel/a jste někdy o takovém tom elektrickém obojku? Věřím, že by se řvát to dítě odnaučilo po pár šocích. A ti, kdo tu do mě budou rýpat jak je to nehumánní... zamyslete se, jestli to je humánní vůči tomu psu?
Jenže k mé smůle neřve dítě, ale výská manželka, neboli matka dítěte, což je pro mě daleko víc otravnější.
A věřte, že i takovéto bojovníky-nekuřáky by takovýmto řečem úplně stejným zařízením šlo odnaučit. Samozřejmě vše bylo myšleno s humorem, že všechno jde když se chce a že nic není nemožné.
Ale on se vždy někdo najde kdo si rejpne do kuřáka.
Tomu bohužel nezabráníme ani v opačném případě. Holt každý zastáváme jiný názor, který nám nikdo nemůže vzít a budeme za něj zuby nehty bojovat.
Kouřit je sice Vaše pravo stějně jako je povinnost zajistit, aby jste tím nikoho neobtěžovali a kouř nikomu nešel na balkon a do bytu. To, že má balkon zasklený neznamená, že je vzduchotesný.
Buďto si dejte na balkon zařízení na odstranění cigaretoveho kouře nebo kouř aspoň rozhánejte stolním ventilátorem aby nešel všechen kouř do jeho bytu.
Kouř, co se dostane do bytu rozhodně během chviličky pryč není. Jen už jako kuřák nemáte tak dobrý čich jako nekuřák aby jste to ucítila. Jde hlavně o ten popílek z toho kouře, co je nejvíc nepříjemný. Bohužel stačí chvilka a smdí celý byt.
Já bych vás za souseda taky nechtěl.
zdravím, ač jsem nekuřák tak se musím postavit na vaši stranu, jednou je to váš byt a bu´dme si upřímní krutě zaplacený, tak si snad můžete na svém vlastním balkoně zapálit cigaretu, chápala bych kdyby jste se dohodli na nějakém časovém horizontu dejme tomu, že nebudete kouřit na balkoně od 14 do 16 hod. v rámci dobrých vztahů ale tím to končí. zachvilku mu začne vadit všechno, a příjde mi že jen zkouší, co si lze dovolit.musíte si určit nějaká pravidla, jinak vám soused přeroste přes hlavu :-/ ...přeji pevné nervy...
tohle ale je špatná odpověď, podle současných předpisů si tam dělat co chce nemůže, a musí se řídít obecně platnými pravidly. Včera zdálo se mi že tu někdo hulil trávu - to taky mslím není dovoleno.
A co tak požádat souseda stěžovatele aby zajistil nový zákon (vyhlášku, směrnici) v panelácích? Všichni nekuřáci budou obývat dolní patra a kuřáci horní Všichni pak budou spokojeni.
Ahoj Usko. Ani takhle to vždy nejde vyřešit. Kámoš taky bydlí v paneláku. A ze spodu mu jde nepříjemný kouř a ze zhora zas padá popel a vajgly. On má tu výhodu, že tam pořád nebydlí a hodně času ztráví u rodičů. Když přespává, tak kůli pavoukům okna neotvírá. Tuhle jsem odháněl kuřáka od baráku a byl daleko asi 8 metrů na parkovišti. Ten smrad mi letěl do bytu i z tý dálky. Někdo snad hulí seno se slámou dohromady. To je hnus velebnosti.
Já mít malé dítě, tak ho také budu dávat spát na balkón. Pokud by mu šel jakýkoliv smrad do kočárku, také bych požádala původce smradu, aby šel smradit jinam. Mě osobně, by to nevadilo ale jakmile jde o dítě, tak neznám bratra.A radit sousedovi kdy má a nemá jezdit sdítětem po procházkách je legrační.A starat se, jestli umí nebo neumí větrat je rovněž bezpředmětné. A také je jedno, kolik je kuřáků a nekuřáků v baráku. Holt jeho dítěti smradíte vy.
Dobrý den, myslím, že se jedná o "normální"stupňování požadavků ze strany souseda.
On si myslí, že tam bude určovat pravidla. Klidně se chovejte přirozeně, protože nic tím neporušujete. Takto se jen stresujete a necháte si diktovat. Jestli má soused nějaký problém, tak ať udělá něco pro jeho řešení. Ostatně, Vy zase určitě slyšíte to jejich plačící dítě a jak tam dupou nad hlavou - nezapomeňte to při nejbližší příležitosti sousedovi sdělit s tím, ať už se to neděje. Zdravím!
P.S. Kdyby to nebylo kouření, tak by možná vadil např. pes nebo zapnutá TV.
doplněno 11.04.15 16:53:V tom případě nevím, proč se tím vůbec vzrušujete. Pošlete ho slušně někam nebo snad i neslušně - dle situace a uvážení.
doplněno 11.04.15 17:23:sos - myslíte, že si lze z NOZ něco vybrat a dosadit si tam podle svého? Já doufám, že ne.
doplněno 12.04.15 17:02:kuracka - zde nemůžete očekávat něco jako pochopení. Podívejte se viz odkaz a tam se dozvíte, že kuřák prostě není vnímán pozitivně a u některých lidí způsobuje až žaludeční nevolnost.
Kdybych slyšela to dítě... hlavně slyším jeho matku jak na něj žvatlá... a to je ke zblití Při poslední výměně názorů jsem mu připomněla jeho opravdu hlučnou rekonstrukci bytu, co trvala 2 roky a člověk při ní neslyšel vlastního slova. Načež zabrblal něco o tom, že to dlouho netrvalo, a zalezl zpátky do bytu a aby toho nebylo málo, tak ostentativně vzbudil malého, který se rozeřval
Asi čekal, že to na mě nějak zapůsobí...
Kdysi jsme bydleli v panelaku a pod nama banda chlapu, asi delniku, kteri taky vykurovali na balkone pod nama.Me jako odnauceneho kuraka to vzdy v mistnosti u balkonu, kde jsme meli otevrenou ventilacku vzdy prastilo do nosu jak to smrdelo, ale nikdy bych nerekla ani slovo proti nim.Zavrela jsem okno a za chvilku ten smrad zmizel. Jak ja jsem nekurak, tak oni zase kuraci a kourili na balkone a je to jejich pravo.Pokud bych byla nima a nekdo z vrchu na me naskocil at nekourim na balkone, tak ho poslu do haje.Chapu, ze nekurakum nad vama to vadi, ale vy mate zase pravo si na svem balkone zapalit.Pravdu mate oba, ale oni vam diktuji ve vasem byte co mate, nemate, takze pravda je dle me na vasi strane..
Na tohle se dá použít Občanský zákoník a jeho poslední věta § 1013, kde si za pozemek dosaďte byt. Je to ale citlivá věc, kterou může rozhodnout jedině soud,.Cituji celý §
§ 1013
(1) Vlastník se zdrží všeho, co působí, že odpad, voda, kouř, prach, plyn, pach, světlo, stín, hluk, otřesy a jiné podobné účinky (imise) vnikají na pozemek jiného vlastníka (souseda) v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku; to platí i o vnikání zvířat. Zakazuje se přímo přivádět imise na pozemek jiného vlastníka bez ohledu na míru takových vlivů a na stupeň obtěžování souseda, ledaže se to opírá o zvláštní právní důvod.
No a tady se mluví i o přiměřené míře místním poměrům a na to, kolik je v našem paneláku kuřáků, je to podle mě v pořádku. Takže asi není co řešit
Tohle téma mě vcelku zaujalo neboť pode nmou jsou nájemníci a chlapec si dává občas marijánku,zatím jsem okno zavřel ale už mi to vadí.Zeptal jsem se tedy sestry "JUDr".Volně cituji,vaše svoboda kouřit končí tam kde začíná omezovat svobodu vašeho souseda a pokud bude pán chytrý a vytrvá (což ho bude stát čas i nějaké ty peníze) prosadí si své.Pak to teprve začne kdy se budete vzájemně hlídat kdo dodržuje rozhodnutí atd...nekonečný koloběh popotahování,předvolání.
Teď mě tak napadlo... když máme byt v osobním vlastnictví, patří k tomu i balkon? Výhradně jej používáme my, nikdo jiný k němu nemá přístup.
Sousedovi se nedivím, pokud mu kouř z vašeho balkonu jde do bytu, tak to může být pro nekuřáka velmi obtěžující. Zvláště s malým dítětem.
Ale jak to řešit... Měla jsem známé s tímtéž problémem; ovšem tam byl kuřák rozumný a po dohodě (a dostal flašku jako odměnu za dobrou vůli) místo na balkon chodil doma kouřit do koupelny a zapnul si větrák - v paneláku měli celkem slušnou ventilaci, a kouř i smrad tím pádem vyletěl nad střechu a nikoho neobtěžoval.
Holt, když se chce...
Vy jako kuřák by jste si měla uvědomit, že produkujete jedovatý smrad, který prostě lidi ve Vašem okolí obtěžuje a poškozuje jim zdraví. A Vám by mělo být úplně jedno, že má soused byt pronajatý, nebo koupený, měla by jste se chovat tak, aby jste Vámi produkovaným smradem nikoho neobtěžovala. Ale protože jak jsem pochopil, tak s tím přestat nechcete, takže díky Vám asi bude muset ustoupit Váš soused, naštěstí ten pronájem má pro něj jednu výhodu, že až mu ten Vámi produkovaný smrad poleze na nervy ještě víc, tak může nájem ukončit a hledat byt, kde budou sousedi nekuřáci. Je to bohužel smutné, ale je to tak, ten moudřejší, co ostatní neobtěžuje, musí většinou ustoupit... Pak už si můžete jen přát, aby se místo něj nastěhovali kuřáci, což bude nejlepší domluvit s majitelem bytu, aby příští zájemce o pronájem upozornil, že je většinu paneláku obývají kuřáci...
Kdy už konečně zvítězí zdravý rozum nad nezdravým zlozvykem kuřáků. V 21. století neustále slyšíme, jak žít zdravým životním stylem, nekouřit, zdravě se stravovat, netloustnout, cvičit atd. A stále nikdo nechrání nekuřáky před toxikomániemi, které produkují kuřáci a neustále nás všude obtěžují. Pasivní kouření je také nezdravé a škodí. Jak si kuřák může dovolit, nám tento smrad vnucocat dýchat doma. kde trávíme nejvíce času. Toto si přeci nemůže dovolit, když sám se rozhodl dobrovolně si poškozovat tímto zlozvykem zdraví, ať hulí někde u kontejneru a ne doma a aspoň 50 m od obydlí. Smrad se táhne daleko, stačí jít po městě za kuřákem a musíte zrychlit krok, aby jste ho předešli, jelikož se za ním táhne smrad. A co takhle když nastoupí do autobusu MHD a celý je cítit. On sám necítí, že má načichlé oblečení, vlasy a ostatní to mají čuchat? Myslí si, že mohou kdekoliv a kdykoliv hulit bez ohledu na okolí a že jim to musíme toletovat? Normální je přece nekouřit, nekuřáků je více a mají převahu, dále jsou tu děti, nemocní a my to budeme tolerovat nemůžeme. Nemůžeme řádně větrat, věšet ven prádlo, protože i když mácháte v drahé voňavé aviváži,tak prádlo nasmrádne, jako by jste ho sušili někde u ohýnku. A co větrání peřin v okně, také nelze. My se máme omezovat v bydlení?Kdy se jim toto obtěžování zakáže?
Taky mě obtěžuje kouření na balkonech, z okna bytu a na záchodě a v koupelně. Všechno smrdí, ať je to kde je. Okna musím před smradem neustále zavírat, ale stějně to nestihnu tak, aby se smrad do bytu nedostal. I v noci kuřáci vyhulují. Když jdu na záchod tak to tam smrdí jako kdybych sama vyhulila celou krabičku cigaret. Moc mě to obtěžuje a štve mě, že si ve vlastním bytě nemůžu dýchat čistý vzduch ale musím se přizpůsobovat závislákům, kterým je dovoleno vše. I na zastávkách MHD a nikdo, nikdo, nikdo to vůbec neřeší!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.