Chci si svépomocně udělat samonosnou zatahovací vstupní bránu na pozemek ( 4,5 m šířka )Můžete mě doporučit nějakou web stránku nebo poradit jak na to . Omluvu tazateli za zniceny tema 25 gowron. puvodni tema zde poradte.cz/...
Já jsem si zatahovací bránu dělal někdy v roce 1980. Bylo to jedině svépomocí a funguje dodnes. K pohonu jsem použil starou šnekovou převodovku z míchačky na beton a řětězový pohon. Ten byl sestaven z několika řetězů z jízdních kol. Brána sama o sobě pojíždí po L profilu postaveném hranou nahoru. Vzhledem ke klimatickým podmínkám v Praze s tím nemám žádné problémy ani v zimě. Dělal jsem to ale i kamarádovi na horách a tam se tento způsob neosvědčil, protože měl špatně, respektivě vůbec, odvodněný prostor pojezdu brány a zamrzající voda mu tu bránu vždy vyhodila z kolejničky. Proto se to pak řešilo tím, že celá mrtvá část brány byla schovaná v krytu a živá část neměla žádnou podpěru. Tahle konstrukce ale potřebovala značnou protiváhu, ale pak jí nevadil ani metr sněhu.
Ale jo, co bych pro Vás neudělal. Tak tady je vidět ten motor, je třífázový, asi 550W ale to je těžko k přečtení, rozhodně má na tuhle záležitost značný přebytek síly. Bylo by sice lepší použít jednofázový motor vzhledem k vyloučení eventuelních problémů s vypadlou fází, ale dělám z čeho mám.
tesyk*
Tady je vidět celý pojezd. Základem je U profil v délce 8m a na něm je přivařen ten L profil coby kolejnice.
tesyk*
Koncové vypínače jsou schované před nepohodou a zraky Kibiců
tesyk*
A celkový pohled na bránu ze zadní strany je tady. Je to vlastně svařený obdélníkový rám s výstuhou a k němu je přišroubované plotové pole. Celé to pak je ošopováno hliníkem. Z důvodů zamezení pohybu štěňat mimo pozemek je dole to prkno, které již nemá žádnou funkci, ale nejsou lidi aby ho sundali.
tesyk to je výborný.Jednoduchý,laciný,na koleni vyrobitelný.Ještě se k tomuhle vrátim tak v dubnu nebo květnu.Pro zajímavost dodám,že sem viděl v Mikulově(nebo tam někde okolo)bránu asi dvoumetrovou a ta jezdila na kolečkách v šíně,kerá se nakláněla doprava nebo doleva.25gowron už stojí frontu v Tescu
Děkuji všem za Vaše odpověďi, Tesíkovi i za fotografie. Bylo to zajímavá diskuse, ale mě stačil odkaz na web. stránku, kde bych se dozvěděl bližší informace ( materiál, upevnění motor atd...) Myslím si, že jsem dost šikovný,mám potřebné nářadí a pomocí dobrých nápadů, informací si to dokáži udělat sám.Během této diskuse jsem si sám našel tyto odkazy :
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.