Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Samonosná zatahovací brána

Od: 25gowron* odpovědí: 8 změna:
Chci si svépomocně udělat samonosnou zatahovací vstupní bránu na pozemek ( 4,5 m šířka )Můžete mě doporučit nějakou web stránku nebo poradit jak na to .
Omluvu tazateli za zniceny tema 25 gowron.
puvodni tema zde
poradte.cz/...

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tesyk*
doplnit odpověď
hodnocení

0x
Já jsem si zatahovací bránu dělal někdy v roce 1980. Bylo to jedině svépomocí a funguje dodnes. K pohonu jsem použil starou šnekovou převodovku z míchačky na beton a řětězový pohon. Ten byl sestaven z několika řetězů z jízdních kol. Brána sama o sobě pojíždí po L profilu postaveném hranou nahoru. Vzhledem ke klimatickým podmínkám v Praze s tím nemám žádné problémy ani v zimě. Dělal jsem to ale i kamarádovi na horách a tam se tento způsob neosvědčil, protože měl špatně, respektivě vůbec, odvodněný prostor pojezdu brány a zamrzající voda mu tu bránu vždy vyhodila z kolejničky. Proto se to pak řešilo tím, že celá mrtvá část brány byla schovaná v krytu a živá část neměla žádnou podpěru. Tahle konstrukce ale potřebovala značnou protiváhu, ale pak jí nevadil ani metr sněhu.
To vypadá nadějně-fotečka by nebyla?
tesyk*
Ale jo, co bych pro Vás neudělal. Tak tady je vidět ten motor, je třífázový, asi 550W ale to je těžko k přečtení, rozhodně má na tuhle záležitost značný přebytek síly. Bylo by sice lepší použít jednofázový motor vzhledem k vyloučení eventuelních problémů s vypadlou fází, ale dělám z čeho mám.
Samonosná zatahovací brána
tesyk*
Tady je vidět celý pojezd. Základem je U profil v délce 8m a na něm je přivařen ten L profil coby kolejnice.
Samonosná zatahovací brána #2
tesyk*
Koncové vypínače jsou schované před nepohodou a zraky Kibiců *smich*
Samonosná zatahovací brána #3
tesyk*
A celkový pohled na bránu ze zadní strany je tady. Je to vlastně svařený obdélníkový rám s výstuhou a k němu je přišroubované plotové pole. Celé to pak je ošopováno hliníkem. Z důvodů zamezení pohybu štěňat mimo pozemek je dole to prkno, které již nemá žádnou funkci, ale nejsou lidi aby ho sundali.
Samonosná zatahovací brána #4
tesyk to je výborný.Jednoduchý,laciný,na koleni vyrobitelný.Ještě se k tomuhle vrátim tak v dubnu nebo květnu.Pro zajímavost dodám,že sem viděl v Mikulově(nebo tam někde okolo)bránu asi dvoumetrovou a ta jezdila na kolečkách v šíně,kerá se nakláněla doprava nebo doleva.25gowron už stojí frontu v Tescu*smich*

mato*
doplnit odpověď
hodnocení

0x

Děkuji všem za Vaše odpověďi, Tesíkovi i za fotografie. Bylo to zajímavá diskuse, ale mě stačil odkaz na web. stránku, kde bych se dozvěděl bližší informace ( materiál, upevnění motor atd...) Myslím si, že jsem dost šikovný,mám potřebné nářadí a pomocí dobrých nápadů, informací si to dokáži udělat sám.Během této diskuse jsem si sám našel tyto odkazy :

have.cz/...
eurobyt-cb.cz/...
redoma.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]