Nejste přihlášen/a.
Navazuji na svůj předchozí dotaz odsud: poradte.cz/...
Jen připomenu, že minulé úterý mi nechal bývalý majitel bytu odpojit elektroměr a já řeším jeho znovuzapojení.
Celé se to zkomplikovalo. Měl jsem sice ve středu doma revizního technika, napsal mi revizní zprávu. Mezi jističi ale byla nějaká mezera, sdělil, že to může být problém a že technik z ČEZu by mohl odmítnout elektroměr zapojit - vzal tedy kus plastu a tu díru zalepil.
Jenže dneska tam byl technik ČEZu, aby tedy elektroměr zapojil a nechal u hodin papírek se vzkazem - cituji "To není dobré krytí, prosím o dodání originálu."Nic víc, bohužel na sebe nenechal telefon, abych se doptal, co konkrétně požaduje.
Řekl jsem to reviznímu technikovi, a ten se divil, že prý to takto dělá pořád (že zalepí díru mezi jističi kusem plastu) a že nikdy problém nebyl a technici ČEZu normálně elektroměr vždy zapojí. A že neví, co s tím, ale že by se snad mělo jednat o jakési "IP krytí", jenže to on nedělá.
Volal jsem na infolinku ČEZu a tam opět nastal problém, že se se mnou nechtějí bavit, jelikož nemám klientské číslo (ještě nejsem zákazníkem ČEZ Distribuce, teprve zpracovávají mojí smlouvu), ale vysvětlil jsem jim obecně problém a operátorka mi řekla, že neví, že se mám zeptat revizního technika. Jenže ten nic neví, jak už jsem psal výše.
Tak teď nevím, co dělat. Bohužel v našem městě je jen jeden revizní technik, a ten od toho dává ruce pryč, prý si mám sehnat odbornou firmu. Jenže já netuším, co přesně technik ČEZu požaduje, jelikož u hodin nechal jen ten papírek se vzkazem "To není dobré krytí, prosím o dodání originálu."Máte zkušenosti s těmito nestandardními situacemi, jaké použít páky a zjistit, jak dál postupovat? Už si nevím rady, revizor to háže na technika, technik na revizora...
IP krytí znamená, že zařízení má kryt proti prachu nebo vodě nebo ohni nebo dotyku. Důležitější jsou ale čísla a písmena za oním IP. První číslo je odolnost proti prachu, druhé je odolnost proti vodě. Čím větší číslo, tím větší odolnost.
*
Příklad, jak se zapíše krytí před nebezpečným dotykem a proti prachu
IP 0x - Nechráněno
IP 1x - Zařízení je chráněno před vniknutím pevných cizích těles o průměru 50mm a větších a před dotykem hřbetem ruky.
IP 2x - Zařízení je chráněno před vniknutím pevných cizích těles o průměru 12,5mm a větších a před dotykem prstem.
IP 3x - Zařízení je chráněno před vniknutím pevných cizích těles o průměru 2,5mm a větších a před dotykem nástrojem.
IP 4x - Zařízení je chráněno před vniknutím pevných cizích těles o průměru 1mm a větších a před dotykem drátem.
IP 5x - Zařízení je chráněno před prachem a před dotykem drátem.
IP 6x - Zařízení je prachotěsné a je chráněno před dotykem drátem.
Zřejmě se jedná o nedorozumnění. Technikovi od ČEZu se zřejmě nelíbí zalepená díra na neměřené části zařízení (což se nedivím). Možná měl ale napsat třeba "zakrytí". V elektrotechnice se totiž termín "krytí" používá pro jeden ze způsobů "ochrany před nebezpečným dotykem" a jeho vlastnosti se udávají jako IP 44 (například), což nemá se zalepenou dírou kusem plastu nic společného. Pokuste se kontaktovat přímo toho konkrétního technika ČEZu, ať upřesní, o co mu jde.
Ahoj IPX krytí, jak je uvedene nademnou, stupeň krytí proti vniknutí cizích těles a vody:
IPx0 bez ochrany
IP x1Chráněno proti kapající vodě 1+0,5 mm za minutu. Jednotka je umístěna ve své pracovní poloze a otáčí se kolem vertikální osy. Doba zkoušky 10 minut.
IP x2 Chráněno proti kapající vodě 3+0,5 mm za minutu, Jednotka je testována ve 4 pozicích, nakloněných o 15° od normální provozní polohy. Doba zkoušky 2,5 minuty na polohu.
IP x3 Chráněno proti vodní tříšti. Voda stříká na přístroj v úhlu 60° vertikálně, v množství 10 litrů za minutu a při tlaku 80–100kN/m2 po dobu nejméně 5 minut.
IP x4 Chráněno proti stříkající vodě. Stejné jako u IP x3, jen s rozdílem, že voda stříká ve všech úhlech.
IP x5 Chráněno proti tryskající vodě. Voda míří 6,3 mm tryskou ve všech úhlech při průtoku 12,5 litrů za minutu při tlaku 30 kN/m2 po dobu nejméně 3 minuty ze vzdálenosti 3 metry.
IP x6 Chráněno proti vlnobití. Voda míří 12,5 mm tryskou ve všech úhlech při průtoku 100 litrů za minutu při tlaku 100 kN/m2 po dobu nejméně 3 minuty ze vzdálenosti 3 metry.
IP x7 Chráněno proti ponoření do vody. Ponoření na 30 minut do hloubky 1 metr.
IP x8 Chráněno proti potopení do vody. Zařízení je schopné nepřetržitého potopení do vody za podmínek, které určí výrobce zařízení.
Ale technik ČEZu myslel asi zakrytí, jedná se o to, že nebyla použita certifikovaná záslepka, já vím, je to maličkost, ale nejspíše mu bude vadit toto.
Vypadá to takto: Stojí to pár korun, dává se to na zakrytí nevyužitých otvorů na moduly v rozvaděči.
Takže vyloupnout, dát tam toto a zavolat čez znova.
Přesně takové obyčejné modulové záslepky většinou vidět nechtějí... Jinak, pokud je tam nějaká díra do měřené části tak by mohlo pomoct i přinýtování plechu, potažmo přišroubování záslepky speciálními "děravými" šroubky kudy by se dal provléct plombovací drát...
Ale rozhodně by pomohlo dodat foto, jinak tu všichni vaříme z vody potažmo hádáme z křišťálové koule...
Tak jsem trochu pokročil v pátrání dál, vlastně nepokročil. Zajel jsem na kontaktní místo ČEZu, kde mi řekli, že to celé musím dojednat s SVJ, kde je byt, že jich jako ČEZu se to netýká, protože ta skříň, ve které jsou jističe je formálně součástí domu (společné prostory) a tedy v kompetenci SVJ. Byl jsem tedy na správě SVJ a tam mi zase řekli, že si to musím dojednat s ČEZem
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.