Nejste přihlášen/a.
Koupil jsem byt, minulý týden jsme byli na katastru podat podklady. Majitelem se mám stát formálně za 3 týdny. Se současným majitelem jsme se domluvili, že elektřinu a plyn přepíšeme spolu, on si podá výpověď a já si podám přihlášku. Poslal jsem už přihlášku a dodavatel mi poslal smlouvu o sdružené dodávce elektřiny, tu jsem podepsal a poslal zpět. Podle jejich info mělo k přepisu elektřiny dojít k 13.2.
Jenže dneska jsem přišel do bytu dělat nějaké úpravy a zjistil jsem, že nejde elektřina. Tak jdu k pojistkám a koukám, že hodiny jsou pryč. Volal jsem majiteli, ten mi tvrdí, že o ničem neví a že se ho to netýká, protože byt prodal mě.
Teď je otázka, co s tím. Protože já se majitelem bytu formálně stanu až někdy na konci ledna nebo začátkem února. Takže asi nemůžu volat na distributora, aby mi namontovali hodiny, protože v katastru je pořád psaný starý majitel. A současný majitel už s tím nechce nic dělat.
stellar, je třeba dojít na čez a zjistit důvod, proč "někdo" demontoval elektroměr. Jen oni Vám sdělí, jak v konkrítním případě postupovat.
Pokud je demontován elektroměr, musí být revize elektroměrové skříně. (ne celého objektu).
Osobně si myslí, že prodejce něco tají..dejte pak vědět jak to dopadlo..
Děkuji mnohokrát.
doplněno 13.01.15 20:10:Suzy, sám si elektroměr neodpojí, je to zaplombované a co by s ním dělal...
Buď má majitel dluh za el a hodiny mu byly odebrány a nebo požádal o ukončení odběru. Vy s tím nic nenaděláte. Až budete majitelem vy, zdarma vás připojí. Doufám, že nebudou po vás chtít revizi.
doplněno 13.01.15 17:18:revize - není nějaký termín, třeba 3 měsíce, kdy se revize nevyžaduje?
Nemusíte čekat až budete majitelem. Pokud proběhla kupní smlouva a podla jste přihlášku, tak kontaktujte dodavatele elektřiny a on vám podá vysvětlení. Když jste v nájmu, tak si také přihlašujete elektřinu a dodavatele nezajímá jaký máte vztah k bytu. Hlavně že platíte.
doplněno 13.01.15 20:28:Tazateli, vždy si po sobě přečti co napíšeš.
Pokud jsi byl na katastru a podal doklady, tak to znamená, že máš kupní smlouvu a katastr dělá pouze administrativní krok, který distributora nezajímá, ale podepsáním kupní smlouvy jseš majitel, pokud tato smlouva nedává nějaké podmínky. To jsi neuvedl.
dodavatel mi poslal smlouvu o sdružené dodávce elektřiny, tu jsem podepsal a poslal zpět.
Podle této věty máte uzavřenou smlouvu. Pokud jste nový majitel a nepřevádíte od jiného dodavatele, tak nebyl důvod proč oddálit dodávku. Více jste to nerozvedl a asi něco zatajil. Pokud máte Frostu, tak s ČEZ Distribuce žádnou další smlouvu neuzavíráte, vše je věcí vaší Frosty.
ČEZ odebral z nějakého důvodu hodiny, ale ten důvod tady určitě nezjistíte. Proto musíte informace hledat tam.
To tak není.
1. Je distributor ČEZ Distribuce, a. s. (tomu patří hodiny), s ním já ještě smlouvu nemám, ještě mi žádnou neposlali, čekám ji někdy během dvou týdnů. A tahle firma se se smnou nebude bavit, jelikož oni mají smlouvu s předchozím majitelem. Já ještě nejsem majitelem bytu (v katastru je pořád napsaný předchozí majitel).
2. Je dodavatel (ten dodává elektřinu). Současný majitel měl jiného dodavatele, než já. On měl elektřinu u firmy ČEZ Prodej, s.r.o.. Já si uzavřel smlouvu s dodavatelem Fosfa a.s..
Ta "moje" Fosfa s tím nemá nic společného, oni jen budou dodávat elektřinu. Navíc smlouvu s ní ještě nemám účinnou (smlouva se stane účinná až zahájením dodávek).
P.S. není pravda, že distributora nezajímá vztah k bytu - vždy musíte dokládat, buď nájemní smlouvu (nájemník) nebo výpis z katastru. Co znamená věta "Hlavně že platíte"? Já přece ještě nic neplatím... Platby se mi na SIPO objeví nejspíš až v únoru, možná dokonce až v březnu.
Myslím si to samé, co píše jaraz dole. Ale je to dost nepochopitelné a podrazácké jednání ze strany prodávajícího. Přece jste společně mohli udělat datovaný zápis stavu na hodinách. Já také kupovala barák a prodávala byt, a vždy jsme to řešili takto. Ale lidi jsou dnes čím dál divnější. Ale nechce se mi věřit, že by Vám Čez elektřinu nepřipojil. Zkuste to.
mapel: vidím, že se v problematice neorijentujete. Majitelem nemovitosti se nestanete podpisem kupní smlouvy, ale až převodem na katastru, což je zpravidla ke dni, kdy člověk odnese návrh na vklad na podatelnu KÚ, nicméně oznámení mu přijde až po cca měsíci (protože 20 dní je na nemovitosti plomba + pár dní na poštu, pak provede KÚ vklad a právní účinky vkladu nastávají k tomu dni, kdy byl na KÚ podán návrh na vklad = k tomu dni se člověk stane de iure vlastníkem). Až tehdy budu schopen třetím stranám doložit, že jsem majitelem bytu, a to výpisem z katastru nemovitostí, tedy dle mých výpočtů někdy na začátku února. Do té doby nejsem pro třetí strany majitelem toho bytu. Vlastnictví k nemovitosti se proboha nedokládá kupní smlouvou, to byste tomu dal. Nemovitost se samozřejmě převádí kupní smlouvou, ale vlastnictví se nabývá až vkladem do KN. Chápete ten rozdíl?
Dále vůbec nerozumíte rozdílu mezi distributorem a dodavatelem, ale rozdíl jsem se vám snažil vysvětlit již dříve. Dále s vámi nehodlám diskutovat, protože radíte v oblasti, ve které se nevyznáte.
Ale jak to objednat, když ještě nejsem majitelem bytu? Tím budu nejspíš až někdy v únoru (objeví se to v katastru). Musím objednat revizi u revizního technika (u něj předpokládám, že mu to bude jedno, kdo jsem, a kdo mu platí), ale znovuzapojení elektroměru musím objednat u ČEZ Distribuce, a.s., a ti budou chtít doložit výpis z katastru, že jsem majitel...
Nevím ,ale dle mého nejste majitelem od zápisu v katastru nemovitostí!Majitelem se stanete podpisem kupní smlouvy na nemovitost!
Ale stejně to je jedno neboť ani katastr,ani naše rady Vám nesdělí proč byl elektroměr odpojen,jedině majitel elektroměru!
Majitelem nemovitosti se stáváš až zápisem do katastru nemovitostí a to zpětně k datumu kupní smlouvy.
Pokud byt tazatel kupuje přes realitku, tak po podpisu smlouvy jí nemá ihned k dispozici. Vše má realitka, ta také vyřizuje zápis na katastru, peníze jsou složeny u notáře a teprve po změně vlastníka vám realitka dodá podklady. Takže kupní smlouvu prodávající či kupující dostane do ruk nejdříve za 1 - 1,5 měsíce po podpisu.
Uvidím, zatím jsem tam volal a chtěli po mě zákaznické číslo, což samozřejmě nemám (nemám s ČEZ smlouvu). Řekli mi, že musím doložit vztah k nemovitosti (nájemní smlouvou, výpisem z katastru apod.), mluvili o té revizi, ale nic konkrétního nemohli říct, dokud se neidentifikuji zákaznickým číslem, nebo nedoložím vztah k nemovitosti. Zatím se mi to jeví, jako neřešitelný oříšek, budu muset donutit k součinnosti předchozího majitele bytu i když ten se tváří, že už se ho to netýká. Máme spolu podepsaný předávací protokol samozřejmě, ve smlouvě se zavázal k součinnosti při přepisu měřáků a i ústně jsme byli domluvení na koordinaci. Osobně se divím, že tak rychle stihl odpojit elektroměr, protože kupní smlouvu jsme podepsali teprve minulý týden a hned jsme šli na katastr odnést podklady. Nechápu.
stellar,
odpojení (odebrání) elektroměru má svoje kroky a je to na delší čas..
odebrat z důvodu neplacení: výzva, upomínka, odpojení ale ponechání na místě, demontáž elektroměru.
odebrat na žádost odběratele: 14 dní od žádosti
odebrat po odhlášení a nenahlášení nového odběratele: do 30 dnů
Nějak tak obecně se to děje v Pardubicích.
Na ČEZ v Pardubicích chodím převádět elektroměry 1-2 za čtvrt roku.
Důvod odpojení neznám. Před týdnem jsem koupil byt, při převzetí ještě proud šel. No a bum, včera jsem zjistil, že odpojili elektroměr a dosavadní majitel se se mnou nebaví, jen řekl, že se ho to netýká a večer a dneska už mi nezvedá telefon.
Firma ČEZ Distribuce a.s. vlastní elektroměr (pozor, neplést s firmou ČEZ Prodej, jde o dvě různé firmy). Dnes jsem u svého dodavatele Fosfy dohodl, že si seženu revizní zprávu, tu jim naskenuju a oni zkusí obratem u ČEZu dohodnout opětovné namontování, ale prý ze zákona na to ČEZ má 5 dní. Revizního technika už jsem si našel, po obědě se staví. Trochu problém je, že se ještě nestihla zpracovat moje smlouva s distributorem, takže ČEZ mě ještě nemá zaneseného ve svém systému, smlouva by mi snad měla přijít zítra, prý ji dnes posílali.
Pak budu informovat, jak to celé dopadlo, pokud by se někdo do podobné situace dostal.
Zdravím, v podobné situaci jsem byl loni v létě, kdy jsem také kupoval byt. původní majitelé se tam už nezdržovali, takže byl odpojený elektroměr. Zašel jsem na místní pobočku ČEZu, kde jsem vypsal žádost o připojení (už si nepamatuju přesný název) a vlastnictví jsem doložil kupní smlouvou.Chtěli po mě ještě revizi, kterou jsem v tu chvíli neměl (protože jsem neměl tušení, jak to funguje). Zařídil jsem si tedy revizáka, ten vypsal zprávu, s tou jsem šel opět na ČEZ a asi za tři dny jsem našel ve schránce oznámení o namotování hodin ...a už jsem svítil.
doplněno 14.01.15 12:32:Samozřejmě, že elektroměr odpojuje a připojuje ten, kdo má oprávnění. Tedy v mém případě ČEZ.
původní elektroměr snad odmontoval pracovník ČEZ, nikdo jiný na to asi nemá ani oprávnění.
doplněno 14.01.15 20:54:pravda je opak, moc tomu nerozumím, ale vím co je občas v TV jak ČEZáci a podobní kontrolují plomby ev. vyměňují hodiny.
doplněno 14.01.15 21:16:mj, většina diskutujících resp. spíše dotazovatelů tu neví, že cena el. energie je z více jak 50% cenou za její dopravu a za různé poplatky a že jen zbytek je cena placená smluvnímu dodavateli.
Přesně tak, konečně někdo, kdo problematice rozumí
Elektroměr může odmontovat jen a pouze distributor (což je v Praze PRE, na jižní Moravě a jižních Čechách EON a ve zbytku republiky ČEZ). Překvapuje mě, že tu většina diskutujících plete dohromady distributora a dodavatele.
souhlas, občas se stává, že odpovídající odpoví špatně, ale on odpoví v dobré víře, že to ví...
Já jen čekám, až po čase zjistíte, proč distributor odpojil elektromer.
Díky
No, já myslím, že nalezení důvodu je u předchozího majitele, který, aby nemusel platit nájem, odhlásil odběr a hotovo, celou záležitost možná podcenil, a defacto, ho to nemusí zajímat. Přece nebude platit, když tam nebydlí, víte sami, že je vše drahé.. Takže majitel hodin přijel a demontoval - toť vše. Kupec bytu musí dát dát věci zpět do pořádku, včetně revize.Tady se asi nebude čemu divit. Já to tak před 3 lety řešil taky..
milancukrar, sanyo: Důvod odpojení jsem se nedozvěděl, na ČEZu to nesdělují. Ale elektroměr mi předevčírem namontovali. Vyřešeno. Ale byly to nervy, mohlo to trvat i déle, vpodstatě jsem týden a půl nevěnoval ničemu jinému, než obvolávání. Musel jsem si zavolat firmu ze sousedního okresu, protože v našem městě žádný elektrikář nedělá IP krytí - aspoň všichni, kterým jsem volal, to odmítli, buď že to nedělají, nebo že nemají příslušný kus plastu. No jsem pěkně naštvaný, nejenže jsem týden a půl nesvítil, ale musel jsem platit za revizi (600 Kč) a za tu firmu (2200 Kč). Budu to vymáhat po předchozím majiteli, se kterým jsme byli ústně i smluvně dohodnuti, že elektřinu přepíšeme ve vzájemné součinnosti. Podle všeho ale nechal odpojit elektroměr a když jsem mu volal, abych zjistil, co se děje, jen sdělil, že se ho to netýká.
@stellar To vám tu už bylo několikrát řečeno. Jen jste čekal na smlouvu od distributora, kterou obdržet nemůžete.
doplněno 25.01.15 07:52:Jen jsem zvědavej co vám bude účtovat ČEZ distribuce, když máte smlouvu s Fosfa,a,s,, která vám bude účtovat jak distribuci, tak cenu silové energie. Jedině, že od roku 2015 je změna a tu jsem nezaznamenal.
Samozřejmě, že mám separátně smlouvy s distributorem a dodavatelem. Obě smlouvy přece musí mít každé odběrné místo. Už jsem vám vysvětloval, jaký je rozdíl mezi distribucí a dodávkami elektřiny (potažmo plynu), čemu nerozumíte? Tyto dvě smlouvy máte i Vy, otevřete šanon se smlouvami a najdete je tam. Smlouvu od distributora (firma ČEZ Distribuce a.s.) jsem už dostal, včera mi přišla. Stejně jako smlouvu se svým dodavatelem (Fosfa a.s.), tu už mám více dní.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.