Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vlhké zdivo nad okny

Od: miranda* odpovědí: 19 změna:

Dobrý den,

potřebovala bych moc poradit s tímto problémem, sama si už nevím rady. V bytě nad rámem oken máme vlhké zdivo - vlhký pruh, nejhorší je to, když je venku chladnější počasí jako teď. Někde se v rozích vytvořila už i plíseň. Jedná se o byt ve starším činžovním domě, nezateplený, poslední - 5.podlaží pod střechou a plastová okna, která se dost rosí. Větráme krátce a intenzívně, odsavač par v kuchyni též používáme a v každé místnosti jsou odvlhčovače (nádoby s granulátem). Už nevím, co bych měla dělat, kde je chyba. Prosím, poraďte mi. Děkuji.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Mirando, dobré ráno.

Takovéto otázky začínají v listopadu a táhnou se do dubna. V 99% procentech jsou rady stejné. Musíte měřit teplotu a vlhkost, to vše zazanamenávat aby se zjistila příčina. Páč někteří Vám sdělí, že málo větráte a topíte. To já Vám nesdělím, páč nevím Váž režim bydlení.

Pokud to máte jen nad oknem, je možná příčina tepelný most, přesněji překlad nad oknem. To že se Vám rosí i okna značí, že povrchová teplota předmětů je nižší jak hodnota rosného bodu. Chtělo by to nejspíše zateplit alespoň na krityckých místech. Samozřejmě zvenku, nad oknem, pokud se tam dostanete z okna.

Máte nějaké fotky? nenecháváte otevřenou mikroventilaci?

Hezký den...

doplněno 09.01.15 11:04:

Teplota a vlhkost se zdá OK, bylo mi možné změřit povrchvou teplotu nad oknem? Když vyvětráte klesna vlhkost? Neměřit, pokud je venku vlhko více jak doma.

ronyx*
hodnocení

2x

Zdravím,
chyba je výměně starých oken za plastová. Problém s tepelným mostem nad oknem tam byl i předtím, ale díky přirozenému větrání ne zcela těsními okny byla teplota nižší okolo celých oken a ten tepelný most nedělal problémy nebyl znatelný.
Jediné, čím si můžete trochu pomoci, je si pořídit ventilátor a foukat teplý vzduch na okna - tím se vám přestanou rosit a částečně se vysuší i ten mokrý pruh, protože ten tepelný most (nejspíš traverza nad oknem) trochu ohřeje a přestane se potit.
Celkově problém vyřešilo buď koupit odvhčovač a mít ho neustále puštěný a nebo pořídit klimatizaci a taktéž ji mít neustále v provozu. Ale připravte se na vyšší účet za elektřinu, což je dost drahý důsledek neuvážené montáže plastových oken do starého domu.

hodnocení

0x

Ano, již jsem zde a tvrdím - málo topíte a větráte. Pravděpodobně tam bude i nezateplený překlad nebo věnec, ale do jara s tím mnoho nenaděláte.. Topit, větrat.

Mimochodem, odsavač v kuchyni nefunguje, pokud nemáte současně otevřené okno. A pokud jde o odsavač s elektromotorkem směšného výkonu, pak musí být okno otevřené na návětrné straně domu.

Že digestoř negunguje bez otevřeného okna, je nesmysl, to se na mne nezlobte. Ano, pokud bude jinak místnost dokonale heremeticky uzavřená, tak jistě ano, ale předpokládám, že paní nebydlí v laboratoři.

Plastová okna dokonale zabrání jakékoli ventilaci.

ale tomu přeci nevěříte...

poradte.cz/...

To samosebou není žádná ventilace umožňující průtok vzduchu řádově 100 m3/hod odsavačem s motorkem příkonu 15W.

miranda*
hodnocení

Zdravím a děkuji moc za obě odpovědi. Foto bohužel nemám, od listopadu měřím vlhkost vlhkoměrem, pohybuje se mezi 55 - 60, někdy o něco více, hlavně po ránu v místnostech, kde se spí, což je asi normální. Větráme s okny dokořán, ventilačkou a mikroventilací od konce října vůbec. Teplota v bytě je běžně v rozmezí 20 - 22 st., na víc nelze byt vytopit ( topení centrální dálkové). Byt není můj - pronájem, takže se zateplením bohužel nemohu nic udělat.

Jak často větráte?

kjanik112*
hodnocení

0x

Byt není Váš-v rámci Vašich možností je možné celý vlhký pruh-až bude v sušším stavu--přetřít nátěrem MAXITHERM. Tento nátěr vytvoří tepelně izolační vrstvu a nebude na něm vlhkost tolik kondenzovat. Předem vím, že mnoho kolegů nebude se mnou souhlasit. Ale já osobně mám s ním dobré zkušenosti. Zeď můžete před nátěrem vysušit horkovzdušnou pistolí, je možné si ji i vypůjčit.

Mám osobní zkušenost s termoizolačním nátěrem - velice negativní. Taky jsem se nechal nachytat a aplikoval tento zázrak na místa, kde se mi vlivem chladného zdiva sráží vlhkost. Výsledek je takový, že viditelná vlhkost je v těchto místech největší - podle viditelné vlhkosti lze zcela jasně poznat, kde je nátěr aplikován. Příští rok budu malovat a ten zázrak musí pryč.

Nechal jsem se tenkrát unést jednoduchostí řešení, přestože se mi slibované zázračné působení termoizolačního nátěru nezdálo. Nyní mám jasno - několik mikrometrů sebelepší (dnes dostupné) izolace to zkrátka vyřešit nemůže, fyzika je neúprosná.

miranda*
hodnocení

Dobré odpoledne. Pane Milane, promiňte mi, ale povrchovou teplotu nad oknem dnes nemohu sama změřit, je to dost vysoko, takže zítra až přijede syn, tak to udělá. Po vyvětrání vlhkost klesne - dnes na 47 st., větráme denně 2x nárazově průvanem, víc to není možné, už jsme to zkoušeli, ale místnosti se nestačily vyhřát, protože je v noci odstávka - netopí se a ráno bylo ještě mnohem chladněji.

Asi jsem přišla na možnou příčinu nebo souvislost. Před chvílí při otevírání okna v ložnici jsem si všimla, že je zeď venku nahoře nad okny jakoby provlhlá, tak jako bývá dole u domů na omítce vzlínající vlhkost, tak podobné mapy jsou tady nahoře i kousek kolem okna dolů k parapetu. Je to přesně v místech, kde je uvnitř cítit na dotek mokrá zeď. Zkusila jsem od vnitřního parapetu směrem vzhůru poklepat a místy to znělo dutě. Bylo by tedy možné, že jsou okna špatně zapravená a navíc odněkud zatéká - kousek od okna vede dolů okapová roura.

a proto jsem chtěl fotky...z obou stran a detaily..

doplněno 09.01.15 14:26:

...což je dost drahý důsledek neuvážené montáže plastových oken do starého domu.
to tak určitě není. Jaký je rozdíl v tomto případě mezi styrým a novým barákem?

Nová kvalitní okna jsou o mnoho lepší jak stará. Jen špatná práce a zavinní problémy.

miranda*
hodnocení

Já vím, že s nimi by byl dotaz úplný, ale bohužel fotky nemám čím pořídit. S plastovými okny jsem se v posledních letech setkala v různých bytech a domech, jak v panelových i starších cihlových, ALE nikde se nevyskytl žádný problém s vlhkostí ani plísní! Takže zřejmě hodně záleží na kvalitě oken a dobře odvedené práce při výměně. Naše návyky a provoz domácnosti jsou více méně stejné, ale nikde nám netekla voda z oken jako tady. Okna se musí několikrát za den utírat, ale dnes od rána není dosud ani na jednom skle patrno orosení. A to je venku mírně nad nulou, ale je větrno. Źe by to mělo na to vliv, nevím...

Větrání 2x denně je málo i pro neobývaný byt.

doplněno 09.01.15 14:51:

Plesnivý ano.

copak neobývaný byt se větrá?

Hezký víkend.

bruk600*
hodnocení

0x

Dobrý den, podle vašeho popisu se tedy rosí horní část okna těsně u zdiva. Ještě se tu nikdo z ostatních rádců nezeptal na to, zda máte přímo pod okny radiátory (nebo jsem to přehlédnul) a pokud máte, tak ještě jak jsou zavěšené v oknech záclony - závěsy? Když by nebyly radiátory pod okny, nebo pokud vám záclony odvedou teplý vzduch od oken (zastrkané za radiátor), tak potom může docházet i při běžném topení a větrání k vlhnutí těchto částá okna.

miranda*
hodnocení

Dobrý den, okna se rosí dole a pak podél rámů směrem vzhůru - do tvaru U. Dole bývají orosená někdy i víc jak 20 cm, pokud je během noci neotřu, záleží jaké je venku počasí a jak už jsem psala, tak se v domě, pokud venku nemrzne na určitou teplotu, v noci netopí a to bývá ráno ta vlhkost kolem oken nejvíc znát. Poprvé jsme to zaregistrovali na začátku té prosincové kalamity - námrazy. Záclony na oknech nemáme, v bytě jsou radiátory pod okny - litinové, žebrové, ale jsou poněkud nešťastně umístěné - v takovém menším výklenku (asi 10cm) a téměř u samé zdi, v jednom pokoji - mezera 1cm.

Radiátor tam je, vlhkost dobrá, teplota v místnosti taky OK, tak co může být příčinou?...

je třeba změřit povrchovou teplotu na rámu okna. Bude nízká...

Proto se okna rosí, teď se musí navrhnout řešení.

Můžete poslat fotky?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]