Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, nechal jsem se tu inspirovat jedním podobným dotazem.
Máme již starší bojler značky Tatramat, 180 l a pak ještě jeden na 120 l, pořízeny byly současně a jsou i stejně staré.
Ten první je používán neustále, bez jakýchkoli přestávek. Jakou máte zkušenost obecně s životností bojleru této značky? Mám pocit, že v poslední době bojler nahřívá málo teplé vody, neboť mi brzy začne téci studená, což dříve tak nebývalo.
Ještě se chci zeptat, jak jste tento bojler likvidovali, kolik tak přibližně za něj mohu dostat, kdybych ho dal do sběrny? Nebo je lepší do sběrného dvora? Děkuji za zkušenosti. Jedná se o el. bojler.
Životnost je dle jeho údržby. Pokud vám odejde anodová tyč, tak se životnost dost zkracuje. Kompletní údržbu dělám jednou za 3 roky (výrobce doporučuje jednou za dva roky), ale měním spirálu, anodovou tyč (pokud je to nutné) a teď jsem raději vyměnil i těsnění. A jako vždy kýbl vodního kamene. Životnost si nedokáži odhadnout, ale pro orientaci 30 let by měl zvládnout. Počítám ještě víc.
Cena je podle váhy. Já se snažím vždy vše roztřídit a pak je i více penízků.
Starý boiler Tatramat 120l bez preventivní údržby. Poprvé se přihlásil po třinácti letech, když jsem ho na výkend vypnul. Začal téct, stačilo vyměnit gumové těsnění, přičemž sem vyndal 20l vodního kamene (je to taková kaše s kousky, nevím jak to lépe popsat). Za rok na to děravá norka topného tělesa - provedena výměna a dána hořčíková tyč. Další rok na to začal téct plášť v místě teploměru. Tak jsem to vzdal, a koupil nový. Pár dní mi ten starej ležel na dvorku. Nakonec jsem byl rád že si ho odvezl jeden občan na kočárku.
Zdravím.! Ostatní mají s tím vodním šutrem pravdu. Chce to vypnout, na druhý den vypustit a s
vervou se pustit do boje. Dobré je si předem koupit těsnění. Navíc...! Pokud máte vložku na tři fáze, pak se mohlo stát,
že Vám třeba jedna, či dvě fáze přestaly topit.
Já mám bojler, který jsem svařoval sám a je to jubilejní kousek tím, že je posledním ohřívákem TUV, vyrobeným
v ZTO-Ostrava (pod "obloukem"). Je na 220L a je to "trojkombinace." Maká na plyn, na tuhá paliva i na elektřinu.
Fachčí k plné spokojenosti od května 2003, než ZTO zprznila Dalkia. Až na tu El.nahřívací patronu, kterou mám vzhledem k velikosti třífázovou.
Dnes už v něm elektřinou netopím. Nevyplatí se mi to. V zimě jede na plyn a v létě hodím do kotle tři polínka a mám
teplou vodu na dva dny. Kukněte na tu topnou spirálu. Stačí změřit odpor topných spirál.
Ano... Neobsahuje totiž "kurvítka". necyklopedie.wikia.com/...
Navíc máte zřejmě kvalitní vodu, bez vápenných a železitých příměsí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.