Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám problém, máme župmu u RD a nemáme napojenou kanalizaci, hrozně moc nám poslední dobou smrdí, jde to z umyvadla a je to hrozný zápach, až štiplavý, prostě šílený. Nevím, zda je žumpa plná, ale i kdyby byla, tak je to divný, byla vybrána před 4 měsíci, možná je ucpaný, nebo špatný trativot, nebo jsou špatné odpadní trubky nevím, prosím poradtě čím to může být, děkuji moc za vaše názory a zkušenosti, díky
jde to z umyvadla, hmm, tak v prvé řadě asi nefunguje správně umyvadlový sifon, nebo je tam nějaká netěsnost, do žumpy jste se nedíval, aby jste se přesvědčil, zda je plná nebo ne, z jiných míst není zápach cítit? možná to není z umyvadla, ale pokud máte na odpad napojený kanálek v podlaze (podlahovou vpusť), tak ten mohl vyschnout (voda v sifonu) a smrdí to přes něj, zalijte ho vodou a uvidíte
doplněno 20.11.14 22:20:jasně, odvětrání, já mám odvětrání na střechu, je vyvedeno z odpadní trubky připojených WC (mám dvě WC v každém patře), dále třeba někdy může zapáchat žumpa, když je nízký barometrický tlak, každopádně tu flexi hadici zkontrolujte, zda je v ní voda a plní tedy funkci sifonu, a nebo jí nahraďte sifonem
No jde o to, že máme RD-dvoupatrový a v druhém patře na chodbě smrdí z umyvadla župma a v kuchyni v umyvadle v druhém patře to v kuchyni nesmrdí, jen v umyvadle na chodbě...do žumpy jsem se nedíval, ale i kdyby byla plná, tak je to moc brzo, navíc smrdí kanálek v domě v přízemí odkud to jde pak ven do septiku, moc tomu nerozumím...v umyvadle kde to smrdí nemám žádný sifon, ale mám tam flexi-hadici, takže mám vyměnit flexi hadici za sifon?. V prvním patře to nesmrdí, jen ve sklepě a v druhém patře na té chodbě, ze záchodu to nejde...
Dobrý den, kolega již odpověděl správně, tak já jen doplním, že septik by měl mít i své odvětrání - možná tam není nebo není funkční. Každopádně, pokud se tam tvoří plyny, tak musí odcházet mimo byt. Zdravím!
doplněno 20.11.14 22:16:Pokud máte někde odpad bez vodní zátky (sifon), tak to musí smrdět.
doplněno 20.11.14 22:24:Může to být tím, že si ten zápach najde svou cestu a tou uniká - jinde už není nebo je slabší.
Ale, chce to odvětrávat a mít v odpadech vodní zátku. Je fakt, že někdy i ten venkovní tlak (počasí) umí "prorazit" i tu vodní zátku. Určitě jste si všiml, že na ulici někdy kanál smrdí a jindy ne.
doplněno 20.11.14 23:08:davidd - ty tablety do septiku jsou poměrně drahé a fungují jen za teplejšího počasi. A není to stejně řešení úniku zápachu do bytu. Dejte si tam sifon nebo tu flexi hadici musíte prohnout tak, aby se v ní stále držela voda (do tvaru U).
flexi hadice je napojena na umyvadlo, žádný sifon tam není, tak to bude tím?...a proč tedy nesmrdí i to druhé umyvadlo. Jinak když se vypouští vana, nebo se pere, tak to smrdí úplně hrozně, pokud se nepere a nevypouští voda, tak je to někdy mnohem lepší, ještě jednou dík
zkontrolujte napojení flexi hadice, zda není někde netěsnost, to by pak šel zápach tou netěsností
flexihadice musí být prověšená, aby plnila funkci sifonu !
Takže flexi hadice je jako sifon?...kouknu na to, dík moc, ještě jsem uvažoval o tabletách do septiku...
samozřejmě, že flexi hadice, pokud je prověšená a je v ní voda, funguje jako sifon, používá se tam, kde se sifon nepasuje, např. kvůli nedostatku místa a tak, lepší je vždy klasický sifon, tuhle harmoniku nemám rád - zanáší se, prověšuje se, nevypadá dobře atd
daviddd"Jinak když se vypouští vana, nebo se pere, tak to smrdí úplně hrozně, pokud se nepere a nevypouští voda, tak je to někdy mnohem lepší"další možností je chybějící ventil přisávání vzduchu - voda při vypouštění z vany vysaje vodní uzávěr umyvadla (ve flexi hadici) a tím vznikne místo pro průchod zápachu do bytu podobné řešeno zde poradte.cz/...
na ukázku ventily např. zde rexcom.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.