Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zápach z odpadu -i přes ventily

Od: berajvi® odpovědí: 28 změna:

Hledala jsem ,ale odpověď nenašla...při rekonstrukci koupelny mi firma zrušila odvětrávání septiku nad střechu a instalovala pod umyvadlo a dřez přivzdušňovací ventily,protože při odtoku vody kolísal tlak a vysával vodu ze sifonu ve sprchovém koutě.Byt je ve 4.NP.Nejen že musíme dávat pozor na splachování / ventily dali ty největší/ ,ale čas od času,možná v závislosti na počasí, proniká zápach do bytu,ve skříňce je takové vlhké teplo.Při reklamaci vyměňovali ventily,dali tam i takový velký válec a tvrdí,že je vše utěsněné přes gumu a nic unikat nemůže.Představa ,že mi všelijací neřádi putují ze septiku do bytu je horší než ten odér.Prosím o radu,zda to lze nějak vyřešit a co mi tam vlastně vše uniká.Díky.

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Tak si to upřesněme...

Píšete že se jedná o byt ve 4.NP a zároveň o odvětrání septiku..Takže se jedná o bytový dům?

Jediná stoupačka, která byla v domě odvětraná je ta Vaše?

O jaké přivzdušňovací ventily se jedná? Není foto?

Proč máte dávat při splachování pozor?

Čí to byl nápad zrušit odvětrání nad střechu nebo jaký k tomu byl důvod?

hodnocení

Ano,jedná se o bytový dům.Ta stoupačka je pro všechny byty,my jsme nahoře poslední.Proto ji u nás ukončili těmi ventily.Naleju -li do WC např. kbelík vody ,vznikne podtlak a vytáhne vodu ze sifonu.Ty ventily asi nestíhají.Jsou to jako zašroubovaná zátka ,když odtéká voda,tak si přifouknou vzduch.Zrušili to,že si mysleli,že jsme napojeni na kanalizaci,ale vyvážíme septik.

Pro tento případ není rozhodující, zda jste napojeni na kanalizaci, nebo zda septik (ale asi myslíte žumpu,že?) vyvážíte.

Dle ČSN má být vnitřní kanalizace odvětrána nad střechu alespoň jednou stoupačkou. Pokud u Vás je JEN jedna, pak se v žádném případě neměla rušit..a nahrazovat ji přivzdušňovacím ventilem (i pro instalaci přivzdušňovacího ventilu jsou daná pravidla).

Z žumpě dochází k běžným rozkladným procesům splaškových vod..a pokud není žumpa odvětrána, pak Vám zápach může probublávat i sifony u zařizovacích předmětů.

Nevím pořád o jaké konkrétní přivzdušňovací ventily jde, i ty mají dané parametry ..

Nicméně i přivzdušňovacích ventilů je přímo zákaz použití jako náhrada za odvětrání septiků a žump!

doplněno 21.01.11 17:30:

Ještě doplním, že je přímo porušena ČSN 756760, podle níž musí být VŽDY alespoň JEDNO z nejvzdálenějších splaškových odpadních potrubí od vyústění hlavního svodného potrubí z objektu odvětráno NAD STŘECHU.

hodnocení

Snažím se vložit foto,ale nevím jak.

Zápach z odpadu -i přes ventily

Ještě další doplnění mé předchozí odpovědi..

Vypadá to na přivzdušňovací ventil Glynwed katalogové číslo 761499 s průtokem vzduchu max. 3,3 l/s.

Je snad ještě jediná...šance (i když pořád to zůstane zprasené a nevyhovující ČSN) a to zkusit použít ventil

s větším průtokem vzduchu..např.Glynwed katalogové číslo 764599, který má průtok vzduchu až 33 l/s,

nebo dtto HL900N 30l/s.

Tak jako tak je to ale špatné řešení..

magdon*

Tak tyhle ventily Vám rozhodně pronikání zápachu nezabrání! V podstatě jsou to jen šroubovací zátky, kterými se dá regulovat množství přisávaného vzduchu. Žádná zpětná protizápachová zátka v nich NENÍ.

hodnocení

Foto snad dorazilo.Z té žumpy vede ještě jedno odvětrávání,ale to je odpad z kuchyní.O čem píšu já,je koupelna s WC.

magdonseznamcz
hodnocení

0x

To, jestli máte septik, nebo kanalizaci nehraje až tak velkou roli. Zrušit odvětrání na střechu u čtyřpatrového domu není rozumný nápad. Čím vyšší dům, tím větší nebezpečí vysátí vody ze sifonů ve vyšších patrech. Každý ventil (na rozdíl od volné trubky) klade přisávanému vzduchu nějaký odpor. Pokud je tenhle odpor větší, než odpor vody v sifonu, logicky dojde k odsátí vody (může být i kratkodobé) a průniku zápachu do bytu. Těch neřádů bych se ale zas až tak nebál.

hodnocení

Daly by se nahradit tyto ventily jinými,které mají nějakou protipachovou klapku?Vyměnila bych je.Oni si to asi uvědomili,když to zrušili,znovu to postavit by bylo složité,snad chodbou,jinak by rozmlátili koupelnu.

Musíte číst předchozí odpovědi...už jsem Vám to psal jako alternativu...o dva příspěvky výše.

hodnocení

Ty doporučované ventily by odstranily odsávání vody,ale zamezily by i pronikání pachu?Mají nějakou tu proti -zátku?

Ano, přisávací ventil HL900NECO má DN100 a je opravdu JEN přisávací...do místnosti nepustí nic.

Pokud máte potrubí menší dimenze pak je potřeba použít verzi HL900N, která je pro dimenze DN50/75/100, ale je cca o 400Kč dražší než HL900ECO.

Zkuste to...je to sice pořád "prasárna"...,ale než bourat půl domu...když už to tedy takto máte...co s Vámi..

hodnocení

Děkuji , zajdu do firmy a podle Vaší rady to nechám vyměnit.Představuji si,že jen vymění ty ventily,snad zmizí i ten kyblík,co jsem vyfotila.

Zkuste to, je to "řešení" za 800Kč..snad to pomůže.

I když jak říkám, od začátku by to mělo být udělané jinak...Ale zbourat koupelna se dá vždy,že?

A hlavně jim neplaťte ani korunu..je to jejich chyba, tak ať se snaží zjednat nápravu..a pokud to bude fungovat, ať sklapnou podpatky a s hlubokou úklonou a omluvou k Vaší osobě ať odkráčí.

Pak dejte vědět jestli to pomohlo.

hodnocení

Uvidíme,co tomu řeknou.Ještě jednou díky a dám vědět až to udělají.

hodnocení

Dobrý den,ještě bych se chtěla zeptat : ty ventily máme na třech místech - jeden je ve zdi jako uzavření odvětrávací trubky /bez toho kyblíku/,druhý je u umyvadla a třetí /viz foto/ je u dřezu. Ten doporučený ventil by pak stačil jenom jeden nebo by musely být také pod každým zařízením?

Ještě jsem udělala jeden pokus - dala jsem na ventil zagumičkovaný igel.pytlík.Při akci se přicucl , jak si vzal vzduch ,ale za malou chvíli byl pěkně nafouknutý. Svědčí to o jeho netěsnosti ,to by asi dělat neměl? Díky za odpověď.

To se nedá zcela jednoznačně říct jestli stačí jeden, nebo zda přivětrávacích ventilů musí být více. Záleží to na délkách potrubí..výškách spádů atd.

U běžných rozvodů by měl stačit jeden přivětrávací ventil na stoupačce, pokud tedy bude mít dostatečnou kapacitu přisávání vzduchu.

Pokud jste ten pytlík pořádně utěsnila, pak by to dělat neměl..., ale to je opravdu otázka zda se nafoukl tím že netěsnil...nebo tím, že z potrubí přes něj uniká vzduch.

hodnocení

Ale pytlík se sám od sebe nenafoukne,i kdyby nebyl úplně těsný,za chvíli je jako balonek.Já jsem se dívala na ceny těch ventilů na netu a nejsou nejlevnější -okolo 1 500Kč , tak proto se ptám na počet.Dnes se asi změnilo počasí a nic není cítit. Ale budu na tom pracovat.

Podle mne Vás cena zajímat vůbec nemusí...ZPrasila to firma, tak je to na její riziko.

Může vyzkoušet jeden..na hlavní stoupačku...a pokud bude fungovat, pak další není potřeba.

hodnocení

Od rekonstrukce jsou to už 3 roky. Říkali,že to jinak nejde, a protože to smrdí jen někdy,tak jsem se s tím naučila pracovat , v létě se víc větrá,takže nyní jsem si to víc uvědomila v zimě...napadlo mne vám napsat,jen tak zkusmo a jsem překvapená,že by to mělo řešení. Tak díky,dojdu na ně.

Pokud to předtím šlo až na střechu, pak to teď šlo také...

Ale stav je jaký je..., takže se ho pouste vyřešit sece "značně nestandardně"..a i nesprávně, ale třeba Vám to pomůže.

Začněte jedním ventilem...a pokud bude změna k lepšímu, pokračujte dalším. Třeba i ten jeden bude stačit.

hodnocení

Díky,pak se ozvu,jak to dopadlo.Ale z té žumpy jedno odvětrávání vede ( v jiné části bytu - spíží ),tak tím by to tu normu splňovalo ,ale tady to prostě dělá neplechu.

kedar76

dobrý den chci se zeptat mohu tento Přivzdušňovací ventil HL900N DN50/75/110, použít v podkrový kde je wc,umyvadlo a sprcha dát vývod za wc výše než je záchod ale bude uvnitř vadí to něčemu a opravdu nebude smrdět

Ted mě to občas vycucne sifony když třeba spalchuji nebo sprchuji

děkuji

kedar76

prosím máte někdo odpověd zda to pomuže děkuji

Přivzdušňovací ventil pomůže pouze v některých případech...a je určen pouze k přisávání vzduchu do potrubí, nikoliv k větrání potrubí či septiku. Vzduch tímto ventilem proudí pouze směrem "do potrubí" logicky nikoliv opačně.

Pokud je tedy Váš problém "probublávání" plynů ze septiku přes Z.U. zařizovacích předmětů, potom Vám tento problém jmenovaný ventil nepomůže vyřešit.

doplněno 05.05.14 18:08:

P.S.: ale jinak ano, čistě technicky tento ventil použít můžete..třeba budete mít štěstí a pomůže Vám.

kedar76

nic nebubla jenom zmizí voda s umyvadla a sprchy a pak to zapách tak bych to to dal co ejvýše na odpad umyvadla...

kedar76
25.04.14 14:52

děkuji

hodnocení

Omlouvám se.ale Vaše odpověď a má otázka se nějak střetly..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]