Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Krbová vložka s výměníkem nebo kotel

Od: pesina odpovědí: 12 změna:

Dobrý den, prosím o radu, co koupit na celoroční vytápění RD o rozloze 150m2. Máme elektrokotel a nyní kamna bez výměníku, bohužel v zadních místnostech není moc teplo, tak uvažujeme, že to napojíme do radiátorů - bohužel nevíme, co zvolit, zda pořídit krbovou vložku s výměníkem (jaká je prosím dobrá značka - dle zkušeností apod.) nebo koupit kotel na dřevo, tam je problém, zda by se dal instalovat, protože vstup do komína máme v obýváku (je to keramický komín) a kotel by byl v sousední místnosti - netušíme, zda se dá do keramického komína dělat díra nebo jak by se to napojilo...nemáte někdo zkušenosti? moc děkuji

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

janm*
hodnocení

1x

Zkuste mrknout zde, byť se to týkalo jiného tématu, viz. tam uvedené odkazy, třebas Vás něco zaujme.

poradte.cz/...

Jinak do čistě jednopalivového systému , bych osobně nešel, změní se cena na trhu a co pak.

hodnocení

0x

krbová kamna na pelety s výměníkem... to by byla moje volba z hlediska DLOUHODOBÉ VÝHODNOSTI. Všechno ostatní je finanční kompromis mezi poměrem "cena x výkon". Musíte se rozhodnout, jestli řešení, které volíte, je dočasné nebo trvalé. Podle toho investujte. Bohužel zpravidla čím větší investice, tím výhodnější záležitost. Nejlevnější se z dlouhodobého hlediska zpravidla nevyplácí...

pesina
hodnocení

a jakou jste zvolil prosím značku?

Nemám krbová kamna na pelety, ale automatický peletový kotel od Atmose. Jsem navývsost spokojen. Doporučoval jsem krbová kamna na pelety, protože nemáte moc na výběr. Ideální je samozřejmě kotel. Co se krbových kamen s výměníkem týče, viděl jsem to pro vás jako kompromis. Kotel by byl určitě lepší a asi i lépe regulovatelný pro vaše potřeby. Na celoroční vytápění opravdu lepší kotel, než jakákoliv krbová kamna. Záleží, jaké máte možnosti...

hodnocení

0x

Jestli můžu já doporučita a v máte tu možnost, jděte do nějaého automatického kotle. Pokud máte vedle nějakou technickou místnost kde by mohl být.
Druhá možnost by bylo zabudovat oboustranou krbovou vložku do zdi mezi obývákem a techn.místností tak, aby jedno sklo bylo v obýváku a druhé v technické které by se otvíralo a tudy se přikládalo.

Celé to říkám proto, že až se nabažíte klasického krbu s dvířky do obýváku, zjistíte jak neskutečný brajgl si doma děláte, popel lítá všude, z dřeva opadávají piliny atd.
Mluvím z vlastní zkušenosti a 3 zimách odtopených výlučně krbovou vložkou s přidáváním z obýváku.

K té zděři do komína, bude záležet jaký komín a v jakém stavu je. Zkuste se zeptat nějaké kominické firmy.

doplněno 26.09.14 00:15:

Jen se zeptám, hledáte toto vytápění z ekonomických důvodů, nebo proto že se vám líbí koukat na oheň z gauče.
od toho se bude odvíjet jestli jít do pelet, či zvolit klasický tvrdý dřevo, nebo třeba automatický kotel na uhlí.

elisek1988*
hodnocení

0x

Nedávno jsem též koumala vyřešení podobného problému (komín pouze v obýváku) a jako nejschůdnější mi přišla automatická krbová kamna na pelety se zásobníkem. Jednou denně nasypete peletky a vše jede automaticky díky předem nastavené teplotě. Samo se to zapaluje, i zhasíná. Akorát ta cena je jen za kamna 70 tisíc a výš :( .

hubas*

Zásadní problém vidím v tom, že metrák peletek je za 500Kč a metrák hnědého O2 do automatu za polovic! (+-)

Pokud se někomu nelíbí skládání uhlí, lze koupit např. pytlované po 25kg (černé za 530kč/q s dopravou zdarma od jedné palety-10q)

Ano a kde je výhřevnost pelet oproti uhlí že?

hubas*

Kejikl, peletky mají výhřevnost stejnou, jako dřevo, ze kterého jsou vyrobeny. Zázrak se nekoná. Hnědé uhlí, nejedná-li se o polské uhlí do uhelných elektráren, bude mít vždy vyšší výhřevnost než běžná dřeva na výrobu peletek. Pokud chcete diskutovat, nemám problém.

Špatně jsme se pochopili, ta moje otázka měla vyjadřovat přesně ten stejný aspekt, který popisujete vy. :)

hubas*

Máte pravdu, chyba na mojí straně. Nejlepší jsou lidi, kteří je cpou do automatu za cenu černého uhlí...a to je kupují za těžkej peníz.

stoficek*
hodnocení

0x

Dobrý den. Teď řeším něco podobného- vytápění v baráku. Ve vaším případě bych určitě šel do nějakého typu kotle. Záleží jestli máte k dispozici nejaký levný zdroj - uhlí , dřevo, vyjetý olej atd. Jestli nemáte žádný zdroj, tak bych vybíral nejaký se zásobníkem třeba na peletky atd. Dále nevím jaký máte tarif na el. Energii, ale možná bych zvolil na dovytápění ecoflex folie. Krb s výměníkem vás bude bavit jen chvíli a strašně moc bordelu kolem něj. Já řeším vytápění kombinace plynového kotle, kotle na tuhá paliva a na určitých místech kromě ústředního topení právě ecoflex folie.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]