Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Mám garsonku v OV. Přítelkyně žije se mnou chceme byt prodat a jít do o něco většího stím že přítelkyně koupí zařízení atd do bytu a doplatí zbytek do ceny většího protože já dávám větší podíl Garsonka má cenu 510000kč. Taky chci byt napsát na přítelkyni kdyby se se mnou něco stalo zdravotně atd. Jaké poplatky budeme platit státu atd. Děkuji.
Pokud Vám i družce není víc, než 50 let, toto bych neřešila. V pozdějším věku možná ano, ale to bych zase už přemýšlela o dětech, že jim to dám. Pokud jste s družkou oba přibližně stejně staří, kdo má patent na dlouhý život? Jak víte, že ona se dožije déle než Vy? I jí se může něco stát po zdravotní stránce stejně jako Vám, může ji třeba přejet auto...Což Vám, samozřejmě nepřeju, ale jen takový příklad. Jak říkám, pokud bych dávala nemovitost, tedy jen dětem, které jsou o generaci mladší.
Navíc, jak už rádce psal, kde je jistota, že když bude byt psaný na ni, nevyhodí z Vás z něj jednou? Z přítelkyně se rázem může stát nepřítelkyně, navíc nejste oddáni. Mezi manželi existují majetkové zákony, ale Vás kdyby družka - majitelka bytu, vyhodila, nemáte na nic nárok.
Tak si to nechte ještě projít hlavou, abyste neudělal životní chybu. Jaga.
Nový byt doporučuji nechat nechat napsat na sebe, nebo pokud to půjde napsat na dva majitele. Nemáte děti? Já osobně bych chtěla, aby moje děti něco po mě také v rámci dědického řízení získaly. Proto ta půlka napsaná na Vás. Též v případě rozchodu s přítelkyní zvažte, jaký bezkonfliktní vztah spolu máte a vydrží-li Vám velmi, velmi dlouho, aby jste v případě rozchodu, nemusel přítelkyni vyplácet z té její půlky. Další je věc, že pokud mě něco patří, tak se o danou věc - bydlení lépe starám, nevadí mě do ní investovat, něco udělat atd. Musíte to zvážit sám, neznáme Vás, ani přítelkyni, Vaše plány do budoucna, vztahy v širší rodině. Podobný dotaz tu nedávno byl, i když tam byly větší komplikace, podívejte se na vena2345, dotaz Přítelkyně a bydlení z 21.4.14.
doplněno 18.05.14 10:21:Sepsaly jsem něco podobného s paní Jagou, též s ní souhlasím na 100 procent.
doplněno 18.05.14 14:11:jancaak, někdy tady proběhlo, že se pozná, jestli tazatel píše pod různými přezdívkami z jednoho počítače. Já to teda neumím poznat, ale jestli je to tak, je zde skoro na sto procent shoda v odpovědích. Skoro mě to připadá, že naše odpovědi ani nechce slyšet. Tak co ztrácet čas. Každý svého štěstí strůjce.
dobré rady vám byly napsány v dotazu poradte.cz/...
Je to přeci váš dotaz?
doplněno 18.05.14 17:28:@ pohanka, @ ivik --- neumím poznat, jestli tazatel píše z jednoho počítače (to umí admin a možná syslové). Mám celkem dobrou paměť na dotazy...připadá mi, že oba dotazy píše 1 osoba. Ale jistě to nevím...
Nic ve zlém, ale napsat byt jen na přítelkyni která je po právní stránce defakto jako každý jiný cizí člověk, to by snad neudělal nikdo. Jakou máte potom záruku, že druhý den nebudete na ulici? Už jsem zažil taková "gesta" ve svém okolí a vždy to velmi špatně dopadlo. Klidně si kupte nový byt společně. Ale kupte si ho do podílového spoluvlastnictví, kde budou podíly procentuelně rozdělené přesně podle výše vkladu do nemovitosti. Do podnájmu rozhodně nechoďte, nevyplatí se to v žádném případě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.