Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přítelkyně a bydlení

Od: vena2345 odpovědí: 16 změna:

Dobrý den Je mi 59let.Rozvedený 10let. Žiji s přítelkyní 4roky. Přítelkyně uvolnila svuj byt 1+2 dceři a bydlí se mnou v mé garsonce. Garsonka je vedena na mne a je v OV.S manželství mi zustali 2 dospělí synové se kterými se ale vubec nescházím nemájí o mne vubec zájem ale z mé strany jsem oběma zanechal dvojdomek každý má své bydlení.Já jsem ted vedený na uřadu práce a nemužu sehnat práci Podpora v nezaměstnanosti mi končí v listopadu 2014 Požádal jsem si o předčasný duchod do kterého bych mohl odejít v srpnu 2015. Přítelkyně má trvalé bydliště na bytě který uvolnila dceři.Z garsonky platím já celé sipo internet a jiné položky auto pojištění benzín atd. Přítelkyni dám peníze na jídlo a to je vše uvaří každý den svačiny atd není problém. Jenomže dávky z uřadu se snižují které pobírám. Další měsíc z dávek zaplatím sipo dám ji na stravu zaplatím uvěr telefon a to je vše. Vznikla mezi námi i rozprava když mi řekla no jo kdybychom byli svoji to bych tě musela živit atd.a nebo odkládej si peníze když přijde platit internet atd.Ted se naskýtá další možnost mou garsonku prodat a jit do společného většího bytu kde by dcera s její strany doplatili zbytek ceny. Co stím se vším? Prodat byt a jít do společného když se máme radi? Nebo jít od sebe prodat si garsonku a jít do pronájmu když nemám práci dluh bance sice jen 27000kč splatit atd.Dále ohledně synu když se ke mne tak chovají mají narok nějaký na byt když by se se mnou něco stalo? Přítelkyni vystěhují byt prodají a o peníze se rozdělí a to já nechci. Děkuji za rady co stím vším?

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Nějak to nechápu. Vy platíte vše včetně jídla? A Vaše přítelkyně nic? Pokud to tak je, není to v pořádku, i když byt je Váš a nejste manželé. A Vaše přítelkyně Vás využívá. Mám pocit, že i kdybyste se vzali a šli do většího, situace by se nezlepšila.

Nevím, to musíte vědět Vy sám, jak na tom spolu jste.

zvidavajanca*
hodnocení

3x

Není to nednoduché. Vpodstěte tu řešíte více otázek.

1) Děditství - pokud o vás symové nemají zájem, dá se "zajistit" to, aby nedostali nic

2) Finanční problémy - i když nejsme zastánce toho, že se tady napíše každému o jaké dávky má žádat - zkuste se podívat na příspěvek na bydlení příp. doplatek na bydlení

3) Přestěhovat se - nevím, proč to řešit dvěma radíkálními cestami - spolu nebo od sebe - možná je to tlak vaší přítelkyně. Úplně tomu nerozumím. Ona vás nechce živit, ale chce s vámi bydlet. Máte se rádi, ale finanční situace vás chce "rozdělit"

tiffany*
hodnocení

3x

Především neprodávejte garsonku, tím se připravíte o všechno, nebudete mít ani střechu nad hlavou, ani peníze (ty se rozkutálejí, ani nemrknete). Podívejte se na ceny nájmů, připočtěte ceny za služby a je to doufám jasné. Bydlení s dcerou přítelkyně je utopie, no comment, Vy byste z bytu odešel jako první (vyštvou Vás) rovnou pod ten příslovečný most. Co ale můžete udělat hned, je promluvit s přítelkyní, která by laskavě měla konečně začít přispívat na chod domácnosti (poplatky za byt atd. Jistě můžete přihlédnout k její práci (vaření, úklid), ale Vy se na chodu domácnosti podílíte asi také, ne? Zatím to vypadá, že hlavně miluje levné živobytí u Vás. Se syny bych ještě počkala, mají svých starostí dost, možná se jim Vaše přítelkyně nelíbí a tak si raději hledí svého. Neznamená to, že Vás už nemají rádi.

knifethrower*
hodnocení

2x

Nechci, aby to znělo nabubřele, ale podle vašeho textu je zřejmé, že mílovými kroky směřujete pod most. Garsonku si podržte, to bude nejlepší. Prodat byt, jít do nájmu a nechat si peníze je naprostý nesmysl. Žít ve společném bytě s nevlastní dcerou vyžaduje gigantickou dávku všestranné tolerance a na tu se dnes nehraje. Ze strany synů je riziko nejmenší, nový zákoník posiluje vůli zůstavitele.

iz*
hodnocení

1x

Dobrý den, proč se Vaše přítelkyně nepodílí na nákladech na bydlení? Energie i vodu spotřebovává cca z poloviny (ne-li více), něco také projí. Proč vše hradíte sám?

Ohledně synů, vydědění apod. už Vám napsali výše.

Já bych zvážila možnost smlouvy se syny (podle NOZ). Vy už jste jim bydlení pořídil, bylo by od nich slušné, aby přistoupili na Váš návrh smlouvy (vzdali se Vaší garsoniéry).

------- Státní sociální podpora (příspěvek na bydlení) a pomoc v hmotné nouzi (příspěvek na živobytí):

Zajděte si na kontaktní místo úřadu práce. Úřednice bývají podle mých zkušeností ochotné, poradí Vám a v případě potřeby pomohou i s vyplněním příslušných žádostí.

A nemusíte mít obavy, nikdo Vás nebude nutit prodat byt, v němž bydlíte. Zákon o pomoci v hmotné nouzi to nevyžaduje.

------- K ev. prodeji bytu:

Prodej bytu nedoporučuji. Tak levné bydlení byste pravděpodobně už nikdy nesehnal.

Odejdete-li do předčasného důchodu, budete po celý zbytek života pobírat trvale snížený důchod. Pak bude dobrá každá koruna, kterou na bydlení nebudete muset vydat.

--- Zbývá Vám už doplatit velice málo, s tím by Vám podle mne navíc měla pomoci přítelkyně, která u Vás už 4 roky bydlí zadarmo (kdyby bydlela v nájmu, musela by platit více).

------- Poznámka: Nejsem si jista, jak si mám vysvětlit konstatování a výzvu Vaší přítelkyně: "...no jo kdybychom byli svoji to bych tě musela živit atd." a nebo "... odkládej si peníze když přijde platit internet atd."

Napadá mne několik možností, ale vážně nevím ... Jak si to vysvětlujete Vy?

pohanka*
hodnocení

1x

Já bych Vám navrhla další věc. Jak zde již padlo, od přítelkyně dostávat nějaký ten příspěvek na provoz domácnosti, ale sám by jste měl kontaktovat své syny. Možná s Vámi nekomunikují od rozvodu. Nedávají Vám vinu za rozvod? Jak jsou na tom jejich rodiny finančně. Bylo by pro Vás hodně těžké je oslovit a zajímat se o ně a o případná vnoučata? Vždyť jste sám proti sobě a okrádáte se o hezké chvilky s těmi malými. Nemohl by jste s nimi promluvit o své těžké situaci a požádat je o překlenutí těch 10 měsíců, než budete mít důchod? Buďto formou půjčky, nebo poplatkem za bydlení ve Vašem dvojdomku? Kdyby něco dala přítelkyně, po nějaké tisícovce synové, a třeba nějaká brigádička i za málo peněz, tak by jste nemusel byt prodávat. Dcera přítelkyně má peníze, tak by Vám také nemohla trochu pomoci? Varianta prodej vašeho malého bytu, pořízení většího s doplatkem od dcery přítelkyně, tak toho bych se bála. Co se s přítelkyní vzít? A sepsat o bydlení - majiteli bytu - pořádnou smlouvu, kde by byl zapsán Váš jistě vyšší vklad, než doplatek od dcery. I když píšete, že se máte rádi, já to tak nevidím, protože uvádíte, že řekla, že by Vás musela živit a máte si odkládat peníze na internet. To bych osobně člověku, kterého mám ráda nikdy neřekla, cítím z toho vypočítavost, nemůžete se na ní spolehnout. Pozor, ať Vás s dcerou neoškubou.

doplněno 21.04.14 17:29:

Vidím, že než jsem to sesmolila, tak Ivzez vypíchla totéž, na co poukazuji i já.

hodnocení

0x

Vydědění vysvětleno zde Nejjistější bude zajít za notářem, závěť sepsaná formou notářského zápisu je méně napadnutelná a má vyšší důkazní sílu. Poplatku se ovšem nevyhnete

U příspěvku na bydlení se zjišťuje, kolik je u vás v garsonce osob s trvalým pobytem. Je dobré, že přítelkyně je vedena jinde...její příjmy se nebudou počítat

Až vám skončí podpora, je možnost dávek hmotné nouze (příspěvek na živobytí 3410kč pro jednotlice žijícího sám, další dávka hmotné nouze --doplatek na bydlení). U hmotné nouze se řeší, kolik osob žije ve společné domácnosti. A jaké mají příjmy všechny tyto osoby a taky majetek (peníze na vlastním účtu, nemovitost, auto...)

Nejdůležitější je zaplatit dluhy a nedostat se do problémů s exekutorem

doplněno 21.04.14 11:26:

teď jsem si všimla ------na dávky hmotné nouze nemáte nárok, protože máte garsonku v osobním vlastnictví (na úřadě vám řeknou prodejem získat peníze na živobytí)...zbývá pouze příspěvek na bydlení

doplněno 21.04.14 17:06:

ivzez --- dobře, garsonka nevadí ...ale auto o kterém je zmínka a případné úspory na účtu?

iz*

Zákon/úřad nevyžaduje prodej vlastního bydlení - tedy bytu, v němž žadatel bydlí. Maximálně by se posuzovalo, jestli žadatel žije v přiměřeném bytě (dovedu si představit, že by úřad navrhnul prodej pětipokojového bytu užívaného jednou osobou a pořízení garsoniéry nebo 1 + 1).

Navíc jsou náklady na vlastní bydlení (hypotéka se nezahrnuje) výrazně (o třetinu až polovinu) nižší než bydlení v nájemním bytě.

Žadatel, která má ve vlastnictví garsoniéru, podle mne bydlí v přiměřeně velkémn bytě, takže jej úřad nebude nutit k prodeji.

_____ Viz Zákon o pomoci v /... (§ 11)

doplněno 21.04.14 23:05:

Úspory se mi vzhledem k úvěru nezdají příliš pravděpodobné, myslím, že pokud by měl tazatel úspory, snažil by se co nejrychleji doplatit úvěr, aby do důchodu odcházel "s čistým štítem".

Nárok na pomoc v hmotné nouzi by vznikl až po vyčerpání úspor.

Z uvedených informací nedokážu auto posoudit. U auta záleží na tom, k čemu se používá (viz zákon o pomoci v /..., odst. 4 písm.d).

mirka1
hodnocení

0x

Co ta vaše přítelkyně, chodí do práce, má nějaký příjem? Vy s ní žijete 4 roky a všechno platíte, to vám řeknu na to, že jste na ůřadu práce na to jste velkej grand. Ted máte v úmyslu si ještě prodat byt a zadlužit se na starý kolena to nemáte ani trochu rozum. V první řadě bych promluvila s tou vaší přítelkyní jak se hodlá postavit k tomu, že budete platit všechno napůl, ber kde ber, protože vám taky zadarmo nikdo nic nedá, akorát tak stát nebo sociálka. Potom nepřistupujte na to, že si prodáte střechu nad hlavou. Jak to vidím, vy byste prodal svůj byt a její dcera něco přidala, ale splácet by jste musel už sám, byt by byl psaný na koho? A to ho chcete splácet z toho předčasného důchodu? Ohledně vašich synáčků, dal jste jim barák, který je psaný na koho na vás, to je třeba vědět. Kdyby byl psaný na vás, tak by jste jim v případě potřeby mohl ten barák i prodat, nebot nikdy nevíte co se vám může ještě v životě stát. Na darování baráku je času dost nejlépe když si ho necháte a at po vaší smrti si ho zdědí kdo chce. Přítelkyně už se stará jak to udělat, aby jí zůstal byt, kdyby se vám něco stalo, na to ohledy neberte. Byt má svůj, že ho dala svojí dceři to je její věc. Vždycky musíte myslet na sebe a na zadní kolečka, může přijít nemoc a co potom?

moula*
hodnocení

0x

Už to tady ostatní napsali, garsonku v žádném případě neprodávejte a vše plaťte jen za sebe. Náklady na společnou domácnost = náklady na teplo, elektřinu,vodu, plyn, platby za společné prostory v domě-osvětlení, úklid, výtah atd. dělte dvěma a chtějte je po přítelkyni. Zrovna tak za stravu, nejste její sponzor. A musíte nějak vydržet do předčasného důchodu do srpna 2015. Kdybyste od září 2014 na rok onemocněl, jistě se vám motá hlava, míváte závratě, jste ráno po spánku unavený, možná máte i vysoký tlak, to vše by ukazovalo, že nejste práce schopen a vaše obvodní lékařka by vás dala na nemocenskou, kterou by vždy prodloužila a tak byste rok byl na nemocenské a hned z nemocenské šup do předčasného důchodu a jste do smrti zabezpečen a přítelkyni nepotřebujete, tedy měl byste jin jen pro zábavu, ale nic za ni neplaťte, nemáte na to a nikdy nebudete mit si ji vydržovat !

se vším souhlas kromě nesmyslu s nemocenskou. Pán je na úřadě práce a pobírá podporu v nezaměstnanosti, na nemocenskou nemá nárok. Pro tazatele -- když onemocníte, necháte si od lékaře napsat potvrzení pro úřad práce. Jediná snad? výhoda, že jste omluven ze schůzek na úp, výběrových řízení, rekvalifikace...potvrzení se musí odevzdat do 8 dnů na úp. Úmyslně marodit během evidence na úp pro vás nemá žádnou finanční výhodu

doplněno 21.04.14 19:13:

pán měl 7 denní ochrannou lhůtu ohledně pracovní neschopnosti po skončení pracovního poměru, kdy vzniká nárok na nemocenské dávky

moula*

No myslel jsem jestli pán není ještě v nějaké ochranné lhůtě od posledního zaměstnavatele.

syfrig*
hodnocení

0x

Dobrý den,dobře Vám tady radí garsonku nepodávejte!Chlape to Vám to není jasný prodáte si gasonku slibují,že doplatí peníze na větěší byt...když ptáčka lapají...Nájem nebo koupi to je jedno přítelkyně,už teď Vám řekla,že Vás živit nebude a pak ano?To jí to věříte?Cílem je jen dostat z vás peníze za garsonku a pak most vás nemine=muj názor.Nedejte se držte se :)

ivik*
hodnocení

0x

Nebylo by Vám lépe samotnému?

buss
hodnocení

0x

Jestli to dobře chápu, tak si přítelkyni vydržujete, Kdyby bydlela jinde a jen jste se stýkali, tak ušetříte na jejích nákladech. Do nájmu nechoďte, byt je váš (žádné OV), ponechte si jej a určitě bude levnější než nájemné. Syny můžete vydětit, vizte o.z., ale podmínky... Byt by byl na ni a jednou z něj vypadnete. Jistě, komu pak garsonku odkážete, ať se přítelkyně též stará a bude její. Po přítelkyni žádejte přiměřené náklady, nebo ať vaří za své. Jinak kecáá, máte přece jen společnou domácnost.. Pokud nechce, sbohem, ušetříte. Ve stáří gar prodáte a půjdete do domova.

hodnocení

0x

Garsonku neprodávat,pro vás dva jistě postačí a po přítelkyni chtít všechno napůl! Nájem,sipo,stravu! Jste snad nějaká ,,matka Tereza,,?V dnešní době si mnoho lidí,ať žen či mužů zvyklo žít na úkor druhého a ,,parazitovat,,na něm,tak nepatřete do této skupiny a važte si víc své osoby.Nejste ještě tak starý,aby jste se musel bát,že po tomto požadavku -vše napůl od vás odejde.Svůj byt dala dceři,která má jistě už svoji rodinu,tak k ní se asi zpět nepohrne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]