Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
byl by mi někdo schopen poradit - sháním si podnájem, ale mám pejska. V minulosti jsem se již setkala s problémem získání podnájmu s pejskem. Pochopila jsem ale správně, že podle nového občanského zákoníku není nutné tuto informaci - tedy, že mám psa - nájemci zmiňovat? Děkuji i za případné rady jak se chovat a čím se hájit!
Dobrý den, ano, podle NOZ již pronajímatel nemůže zakazovat zvíře v bytě (je to tam napsáno přesněji a musí být dodrženy podmínky). V rámci seriózních vztahů je lepší si buď najít pronájem, kde pes nevadí nebo na to upozornit (nezamlčovat to). Někomu je to jedno, když je pejsek v bytě (to jsem já - nájemce měl pejsky tři) a pro někoho je to neštěstí a důvod byt nepronajmout. Raději si vyberte tolerantního pronajímatele. Zdravím!
Je to tak, jak píše rádce výše. V případě, že psa zamlčíte, se můžete dočkat toho, že pokud si majitel bytu psa nepřeje a zjistí to až po podpisu smlouvy, může Vám dát z bytu výpověď. To, že důvodem výpovědi je zvíře, samozřejmě neuvede. Takže být Vámi, respektuji přání vlastníka bytu (přecejen je to jeho majetek a chce si s ním nakládat po svém) a v rámci dobrých vztahů hledám podnájem u toho, komu pes v bytě nevadí.
Dobrý den,pejsek je fajn a ještě lepší je pravdomluvný majitel. Takže radím : mluvit pravdu, obzvláště když chci využívat cizí věc a hájit se čistým štítem. Začínám si uvědomovat, jak je to obtížné promajímat byty a přestávám se divit lidem, kteří mají volné byty, ale nechtějí je pronajímat.
Dobrý den, to máte pravdu - něco o tom vím. A teď napíši něco, za co budu asi značně kritizován. Horší než pejsek v bytě jsou menší děti v bytě. Nejsem žádný Herodes, ale dětičky v pronajatém bytě (tedy, těch rodičů, kterým je to jedno) udělají větší "paseku", než pejsek (snad jen tolik nelínají). No, a o značné oblíbenosti neplacení nájmů, by to už bylo na jinou diskuzi. Zdravím!
doplněno 15.04.14 11:45:sindy - nevím, proč se zlobíte. Pro pravdu? To se můžete zlobit, ale to je asi tak vše.
Najděte si takového pronajímatele, jako je Vaše povaha a přeji Vám hodně štěstí.
Máte sice trochu pravdu, ale pokud to pronajmateli bude vadit, tak se budete hádat. On nemá povinnost pronajmout, vy máte právo na zvíře za podmínek v OZ u nájmu - § Práva a povinnosti stran, čtěte. Ostatně bylo to tu před pár dny. Vám nezbude nic jiného, než se domluvit, nebo chcete své právo vymáhat u soudu aniž to pronajímateli sdělíte? Při první příležitosti byste skončila.
reseno zde:
Kdyz to zatajite, tak sice mate podle zakobna pravo... ale lidsky bych nasla tisic jinych duvodu proc Vam okamzite ukoncit smlouvu za hrube poruseni a jeste si poradne smlsnout na Vasi kauci. Samozrejme, podle zakona, nic co by se tykalo Vaseho pejska - ale ono se vzdycky neco najde, kdyz chcete nekoho rychle vypakovat z bytu.
doplněno 14.04.14 15:53:pardon, ne zatajit psa, ale cituji "ne se o něm zmiňovat"(pro mě uplne to samy).
Dobrý den,
děkuji všem za připomínky a rady, určitě jsem za ně ráda a vezmu si je k srdci. Chtěla bych jen poznamenat, že na mě některé z vašich odpovědí působily jako "skrytá" kritika někoho, koho vůbec neznáte. Ptala jsem se pouze na vaše zkušenosti a na to, jak to podle nového občanského zákoníku je, nepsala jsem nic o dětech a ničení nábytku a zatajování psa...Děkuji za pochopení a hezký den vše.
Nepsala, ale naznačovala. Cituji: V minulosti jsem se již setkala s problémem získání podnájmu s pejskem. Pochopila jsem ale správně, že podle nového občanského zákoníku není nutné tuto informaci - tedy, že mám psa - nájemci zmiňovat? Děkuji i za případné rady jak se chovat a čím se hájit!
Pokud v dotazu naznačíte, že byste majitele o psovi neinformovala, nemůžete se divit, že si odpovídající Váš dotaz vysvětlí jinak, než jste jej mínila.
K dotazu: Jedna věc je, co říká zákon, druhá - a podle mne mnohem důležitější - mezilidské vztahy.
Pokud byste své právo mít psa v bytě, jehož majitel si psa v bytě nepřeje, chtěla prosazovat pomocí zákona, nebylo to příjemné ani pro jednu stranu.
Takže já bych doporučila nezajímat se až tak o NOZ, ale hledat majitele, kterému pes nebude vadit.
Zákon nezákon. To je snad slušnost oznámit majiteli že máte psa. Někomu to prostě vadí. My pronajímáme přízemí RD, máme kočky, psy, slepice apod. Do inzerátu na pronájem jsem psala že menší hodné domácí zvíře nevadí a pak přišly na prohlídku 2 slečny s obrovskou argentinskou dogou. Nepustila jsem je ani za vrátka.
Ano, všem ještě jednou děkuji za rady, myslím, že se tedy můžeme shodnout na tom, že jsem ten "zlý podnájemník", co chce zatajit majiteli psa a opustit tuto konverzaci a jít se věnovat jiným, důležitějším věcem...Opravdu, chtěla jsem jen poradit, jak se bránit, pokud by nastal problém a proto jsem hledala i v legilastivě, ale takovouhle "smršť" obviňování jsem nečekala.
A ano, možná slova, které jsem napsala mohly vypadat jako naznačování, že chci něco zatajit, ale myšlena tam nebyla a očividně si v mém dotazu našel každý co on chtěl...
doplněno 15.04.14 11:44:P.S. Kdybych věděla jak, celou otázku vymažu a do budoucna už nenapíšu o radu. Protože místo praktických rad, klidně i typu: "Nezatajujte.." jsem se dočkala hodnocení toho, co jsem ještě vůbec neudělala a někdo mi to tady začal podsouvat a předpokládat, že něco takového udělám!
radu jste dostala - hledejte tam, kde pes nevadi, kde majitel jiz dopredu nema problem mit v byte psa. Take odkaz na diskuzi, kde se tento zakon rozebiral.
Uprimne, "kdyby byl problem" znamena co? Prijdete se podivat na byt, majitel vam rekne ze psa nehcce, vy mu omlatite o hlavu zakonik, majitel vam rekne ze tam nechce zenskou a mate po ptakach se zakonikem i bez. Viz debata na kterou jsme Vam osobne postla link.
sindy, asi se zbytečně rozčilujete.
Noví nájemníci se mne často ptájí, zdali mi nevadí pejsek. Vždy mu odpovím, že mne osobně vadí pejsek, (či jiné zvíře), ale pokud nikoho neohrožuje, a neomezuje, neničí dům, klidně ho do podnájmu vezmu. Když mne to zatají, nic s tím neudělám, páč klidně si toho pejska pořídí po měsíci nájmu a je vhodné, aby mi to oznámil.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.