Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vystěhování neplatiče z bytu nebo domu

Od: hebulinka* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,chci se zeptat jakým způsobem je možné vystěhovat z domu,který je můj, člověka,který už rok nepřispívá na náklady bydlení ani na stravu/splátky na auto a další položky raději vynechávám/ a tvrdí mi,že jsem povinna nechat jej tam bydlet do doby než si vydělá na nájem bytu.Tvrdí,že je můj druh,což už asi rok není pravda,nechávala jsem ho u sebe bydlet jen proto,že jsem ho nedokázala vyhodit,protože se mu nedařilo v práci,splácela sama společné auto a platila naprosto všechno...Žádný vztah ani cokoli na papíře mezí námi není.Zanedlouho to bude 3 roky co u mě bydlí a chci aby se už odstěhoval.Navíc má spoustu dluhů,bojím se aby na něj nepřišli exekutoři.

Jaké mám možnosti?Mám k němu nějakou povinnost?Osobně si myslím,že ne,ale potřebuji názor někoho,kdo o tom má přehled.

Děkuji za odpověď.Jana

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Vyměnit zámky a dát mu vědět kdy si může přijít pro věci, nebo kde je má uložené. Na tu chvíli bych volil ochranu formou bratra, kamaráda aj. Nároky nemá žádné.

hebulinka*
hodnocení

Děkuji za potvrzení mého přesvědčení.Je mi jasné,že se mě pokouší jen zastrašit,podobně jako bývalý manžel.nakonec ten po mé poradě s právníkem vzal hodně rychle do zaječích...

jogobella

POZOR!

pokud ho tímto způsobem vystěhujete, je potřeba, aby u toho byli svědci, ideálně snad i notář, který by sepsal soupis majetku. Jinak by vás bývalý druh mohl žalovat, že se mu ztratilo to nebo ono, že jste mu něco zničila, rozbila atd. Je to celé padlé na hlavu, ale je to tak :(

Dle selského rozumu nemá žádné nároky na Váš dům, ale má právo na bydlení, a proto ho nemůžete ze dne na den vystěhovat. Dopouručuji sepsat 1-2 výzvy k vystěhovaní (vzor najdete na netu), kde uvedete např 2 týdny k vystěhování. Pošlete to doporučeně + příp. i s doručenkou, ať máte důkaz, že dopis převzal. Je to formalita, ale je to důežité... poté následuje soudní vystěhování.

hodnocení

1x

stejný dotaz, mnoho odpovědí jak postupovat poradte.cz/...

jogobella
hodnocení

0x

Dobrý den,

řeším podobný problém. Vlastním RD, ve kterém mám "nájemníky" bez smlouvy (jedná se o vzdálenou rodinu, se kterou jsem byla domluvená, že se odstěhují nebo dům odkoupí). Protože na dům nemají peníze a neplatí mi žádný nájem a celý RD financuji sama, rozhodla jsem se, že dům prodám. Díky debilnímu českému právnímu systému opravdu nebude jednoduché je vystěhovat, po konzultaci s právničkou teď vím, že:

. nemohu jim zrušit trvalé bydliště (ověřila jsem si i na obecním úřadě). To, že jsem majitelkou domu neznamená, že mohu někomu jen tak zrušit trvalý pobyt, protože musí být zároveň splněná i 2. podmínka a to, že se tyto osoby nesmí fyzicky nacházet v domě (příp. je to dobré doložit i svědectvím sousedů - jejich podpisem). Na druhou stranu, trvalé bydliště je jen identifikační údaj a neopravňuje je to k užívání nemovitosti, takže trvalé bydliště už neřeším.

. nemohu je ze dne na den vystěhovat – ať už máte nájemnímu smlouvu sepsanou nebo ne (jako já), nesmíte nájemníky násilím vystěhovat, protože by Vás nakonec mohli žalovat. Právnička mi radila, abych se vše pokud možno snažila vyřešit domluvou, nepoužívat žádné násilí a vůbec neměnit zámky nebo odpojit el., vodu, plyn (energie jsou psané na nájemníky, zatím zálohy platí). Poslala jsem jim 2 oficiální výzvy k vystěhování vždy s cca měsíční lhůtou – vždy odmítli. V dopise jsem jim také napsala kontakty na blízký domov důchodců, kde mají volná místa a paradoxně by měli za nižší náklady podstatně lepší bydlení. Dále jsem jim navrhla, že by si na obci si mohli zažádat o obecní byt (který je teď volný) nebo pronajmout nějaký malý byt v okolí – všechny varianty odmítli, stěhovat se prostě nebudou.

. vše se bude muset řešit soudně - jediný legální způsob jak je vystěhovat je podat na soud žalobu na vystěhování, to mě samozřejmě bude stát nehorázné peníze (podání žaloby 10 tis. Kč, právník atd.) a nervy. Nicméně mi právnička řekla, že soud vyhraju a nájemníci pak uhradí veškeré náklady spojené se soudním řízením. Otázkou je, jak dlouho toto celé bude trvat?

. morální stránka věci – ještě mě právnička upozornila na to, že by soud mohl přihlédnout k věku a zdr. stavu nájemníků (jedná se o 2 důchodce, kteří tam žili v podstatě celý život). Ale toto se řeší tak, že bych jim následně měla sehnat náhradní ubytování (např. pronájem bytu) – což už jsem v podstatě udělala a klidně udělám znovu.

Opravdu nechápu, že já jako jediný vlastník nemovitosti nemohu nechat vystěhovat nájemníky (cizí lidi) ze svého domu. Nikdo je nechce vyhodit ze dne na den. Celá věc se táhne už 7 měsíců a já se prostě nehnu z místa :(

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]