Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
máme malý domek (původně rekreační dům) a uprostřed domku v přízemí jsou litinová krbová kamna 5,4kW.
Postačují dobře, přesto je několik nevýhod:
- prach z popela po celé místnosti se šíří vzduchem, když se přikládá. Je tak nutné často vysávat, utírat prach...
- nemožnost regulace tepla. Těžko odhadnout zdali se naloží moc či málo, jak je zrovna jedno poleno suché a z jakého stromu je - jednou hoří rychle podruhé pomalu. Teplota tak někdy vyskočí na 25°C někdy 20°C.
- teplo z jednoho místa. Ačkoliv je dům zateplený z venku polystyrenem... u zdí je víc chladu než v blízkosti kamen.
Už jsme uvažovali o krbových kamnech s výměníkem, že by se připojili radiátory, které by se doinstalovali. Nicméně jelikož je nutné v kamnech topit nepřetržitě, potřebujeme tzv. stáložárné kamna. Drtivá většina krbových kamen je tedy nevhodných. Ty co jsou stáložárné tak mají už výkon třeba 11kW a to je pro náš malý domek nepoužitelné.
Proto uvažujeme nad pořízením obyčejného kotle (menšího) ke kterému by se napojilo pár radiátorů.
Zajímá mne jestli ale účinost - tedy spálené dřevo kolik dá tepla, když to srovnáme jak je to teď když se pálí dřevo přímo v litinových kamnech... a pak když by se dřevo pálilo v kotli, který by ohříval pár radiátorů.
Jestli se to vyplatí.
Dobrý den, já bych volil kotel s výměníkem. Na to napojil radiátory, okruh honil čerpadlem. Kotel umístil do místnosti, kde nevadí trocha bordelu, třeba garáž . Bud kotel na dřevo, nebo automat na uhlí, nebo pelety. U kotle na dřevo musíte chodit přikládat. U automatu naplníte zasobník a o kotel se i 30 hod. nestaráte. Neznám prostory, které s ním chcete vytápět, takže nemohu doporučit jakou sílu kolte (kolik kw). Na menší domek tak 15 kw (odhaduji). Máme velký barák a kotel 40 kw, celkově cca 15 radiátorů a vytápíme dřevem. Teplotu máme v mítnostech od 20-27 C.Topíme dřevem, kotel má velké topeniště,takže když na noc naložíme 10 špalků, tak stačí jít brzo ráno přiložit.
Pokud vám vámi udávaný výkon stávajících kamen 5,4kW celoročně postačuje, tak bych vybíral z topení plynem nebo elektřinou nebo peletami. U všech těchto zdrojů je stejně vynikající regulace teploty, lze u všech použít jak teplovodní variantu s radiátory, tak jen kamna bez radiátorů. Investičně nejlevnější je elektrokotel, každopádně včetně radiátorů vše vždy pořídíte do 50tisíc Kč. Já doporučuji plyn nebo pelety s elektrokotlem(s nízkým tarifem) jako rezervou.
Dobrý den, zda-li kotel, nebo kamna ponechám na Vás, vaše požadavky umí splnit stáložárná šachtová kamna na uhlí, sám užívám bez problému, nebo také klasická severská kamna na dřevo to je další možnost viz.např
dále jsou kamna rozebírána na viz. např.
Taky jsou dobrá kamna upland 27 . Ty jsou taky stáložárná a vykonově by odpovídaly . Jsou stejná jak jotul f 602(5kw) , ale kousek hlubší . Odhořívají odpředu - dozadu a není problém s měkým dřevem přikládat po 5-6hod . S tvrdým po 8-10h .Pak musíte vyhrábnou žhavé dopředu a přiložíte a pokračujete Mají takzvané S topeniště , kdy jdou plameny stále pod deflektorem k sekundáru . Primár i sekundár jsou na otočném kole , takže se optimálně přidává jak sekundár , tak primár . Když zatápíte , dáte kolo naplno , po pár minutách přivřete na čtvrt a zapojí se sekundár a z komína se jen tetelí . Pak jemně ubíráte na cca 1/6 až 1/8 a dlouho se nemusíte o nic starat . Dobrou představu vám dá spalinový teploměr . Já ho mám cca 10cm nad výstupem z kamen na kouřovodu(horní zapojení) a je dobré to regulovat v rozmezí 180-250°c nebo na dát plotnu 200-350°c .Tehdy je v kamnech teplota nad 500°c a to vyhořívá dřevoplyn .
Takže doporučuji bud na bazoši starší jotulky f 602 N nebo uplandy 27 nebo dovre 600(ty jsou dosti drahé).
Tak jsem se díval po uplandech , a už je chorvati nevyrábí . Místo něj vyrábí trenk all-unico.cz/... . Velikost topeniště je prakticky stejná . Co se týče výkonu , tak u stáložárnosti se spíše zajímejte kolik protopíte dřeva za den , a to pak rozdělte na cca 3 až 4 hromádky a potom potřebujete takovou velikost topeniště.
Jinak samozřejmě kamna jsou místní zdroj tepla a s radiátory bude vždy lepší tepelná pohoda. U kamen pomuže rozehnat teplo ventilátor . topkrbyeshop.cz/...
Co jsem četl na rozpis ceny na radiátory na tzb. , tak udávali asi 50 tis. na radiátory , rozvody , práce na cca 100m2 . K tomu musíte připočíst kotel , komín , aku nádrž.Dobré reference jsou na teplovodní kamna verner .
A k spotřebě dřeva , tak u kotlu co jsem četl , tak měly větší spotřebu paliva než u kamen . Taky je ale výhoda ohřívání TUV.
A jestli se to vyplatí , záleží na vás
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.