Nejste přihlášen/a.
Zdravím, chtěl bych se zeptat , zda je správně nakreslen obrázek natažení kabelů světelného obvodu pro 3 dětské pokojíky na jeden jistič? Elektrikář co mi bude vše zapojovat, mi nakreslit kam co a jak mám natáhnout, ale nemohu to nikde najít a potřebuji mít kabely připravené, než se vrátí ze zahraničí a vše si pak zapojí. Vše bude přes wagovky pod vypínačem . U každého vypínače budou ted 3 kabely Cyky 3x1.5 ( přívod, světlo a propoj do další mistnosti )? Nejde mi o zapojení, to si bude vše dělat osoba tomu fundovaná, jde mi jen o natažení správných kabelů. Děkuji moc
Hejkale, ten čtyřžilový kabel dnes (díky EU) neexistuje, pro "lustrák" by bylo nutné použít "CYKY 5x1,5 J" a jednu žílu prostě nepoužít. Ale jinak dobrá připomínka k zamyšlení! ![]()
Doplnil jsem pouze schematicky. Konkrétní kabeláž záleží na tom, jestli budete používat krabičky, kudy povedete kabeláž, v jakých místech jsou vypínače a v jakých světla. Podívejte na můj odkaz, třeba si tam vyberete řešení.
doplněno 26.01.14 16:20:... tak nabídnu dvě základní verze, ale možností je víc...
doplněno 26.01.14 18:14:Chyba, v prostředním obrázku stačí 3x1,5 místo 5x1,5 - omluva... ![]()
Místo CYKY 5x1,5J stačí CYKY 3x1,5J. Potřebujete PE, nulák a dva fázové vodiče pro každé světlo
3x1,5J je PE + N + 1 fáze
3x1,5O jsou zbývající potřebné 3 fáze
Ano, nákres je v pořádku, takto se to běžně dělá, podle předpisů. Jen tomu elektrikáři nechte z krabiček koukat rozumně dlouhé kabely, je lepší je při montáži zkrátit než nastavovat. Doporučuji 10 až 15cm...
doplněno 26.01.14 12:26:Jen upřesním, kabel má označení "CYKY 3x1,5 J", kvůli barevnému značení. Pokud bude kabel ve zdi, je možné použít i "CYKYLO 3x1,5 J"...
doplněno 26.01.14 12:42:U schodišťáků je více možností, podle rozmístění jednotlivých bodů, nedávno se řešilo zde...
Ufff tak dnes kabely rozvedeny dle vaších rad. Ale mám tu další záludnost ... ,, výmysl manželky ´´ ( kdo má doma, jistě ví o čem mluvím
) mám 3 světla dva dvojvypínače . modrá barva zapojen jako klasicky vypinač na jedno svetlo, zelená jako schodištak z dvou mist jedno svetlo a červená opět jako klasicky vypinač na jedno svetlo a ptám se zda je možné to takto udělat? Předem velice děkuji za rady.
ano zapojení bude provádět samozřejmě elektrikář. Ale jen aby nenadaval co jsem tam natahal za kabely ![]()
Trošku nepřehledné, ale asi špatně, pozor...
doplněno 27.01.14 23:51:Chybi nevypinana faze do cerveneho...
doplněno 28.01.14 21:27:@hranol máte pravdu, přehlédl jsem se. Ovšem místo těch dvou kabelů mezi vypínači bych použil jeden 5x1,5J...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.