Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
mám doma 2 malé chodbičky a kuchyň, které bych chtěl zapojit křížovým spínačem č. 6 (každou místnost zvlášť) na jeden jistič. Nechci doma používat žádné věnečky apod., protože všechu kabeláž chci vést v podhledu (nechci při poruše rozebírat sadrokart. strop). Je tedy možné smyčkování z jističe na jeden kříž. spínač(chodba) na další kříž. spínač(chodbička) a pak na kuchyňský kříž.spínač? Pak vždy každý kříž. spínač propojit s "protispínačem" a pak ke světlu. Pokud je to možné znamená to že pro zapojení kříž. spínače budu pod 1 šroubek dávat 2 dráty (přívod z jističe a vývod na druhý kříž. spínač) a na druhý šroubek pak propojení mezi spínači jedné místnosti?
Snad jsem se v tom nezamotal a je to srozumitelné..
Díky moc všem za reakce
v tom případě se omlouvám za názvosloví... tudíž jsem myslel dle Vašeho do každé místnosti 2 schodišťové přepínače a vždy z jednoho přepínače smyčkováním na druhý(v jiné místnosti).. schémata mi zasílat nemusíte...
doplněno 22.01.14 13:34:zkusil jsem na rychlo nakreslit...
nulák jsem bral jako samozřejmost... omlouvám se že jsem ho na rychlo do nákresu nezakreslil.. byl by od každého svítidla...
Ano. lze to tak, jen nezapomeňte mezi každou dvojicí vypínačů natáhnout CYKY 5x1,5 J, PE a N pak propojíte pod vypínači wagosvorkami...
doplněno 23.01.14 07:01:@hejkal: samozřejmě je více možností zapojení, vycházel jsem z orientačního náčrtku od tazatele a z jeho volby, že nechce používat věnečky. V tom případě (jak to tazatel nakreslil), bude mít pod každým vypínačem pouze dvě svorky, na PE a N...
doplněno 23.01.14 07:15:V případě, že by bylo světlo vyvedeno z "prvního" vypínače, lze na propojení vypínačů použít "CYKY 3x1,5 O" a pod vypínačem přibyde jedna wagina...
to je super obrázek.. a na tom druhém vypínači tak tam už bude čistě jen vypínač že? Jinak dávám bodik..
Honza
schéma je špatné, světlo nemůže být připojené z těch dvou drátů mezi přepínači...ta wago svorka nejvýše...
8 a 8 drátů mezi stropem a přepínači, to je moc, ta levá (pravá) wago by stačila ve stropě, potom by k přepínačům šly jen 3 dráty, jako na mém náčrtku...a pozor, vlevo i vpravo nebude jedna, ale 3 slovy tři wagosvorky, podle tvého obrázku bude potřeba 9 až 10 svorek...
já potřebuji jen jeden věneček... umístěný nad otvorem pro světlo. Teda předpokládám, že světlo bude zapustěné do otvoru ve stropu.
doplněno 24.01.14 10:53:souhlasím, hope, ten drát ke světlu měl jít přes věneček... aspoň na schématu... ale ve skutečnosti by nebyl nikde přerušený... více až dole na obsáhlejším příspěvku
a můžu vědět proč by světlo nemohlo být připojeno z těch dvou drátů mezi přepínači? zasílám odkaz na schéma... elektrika.cz/... je to to drhé od vrchu dovoluje to i norma... tak proč si myslíte že to nejde?
doplněno 23.01.14 12:42:jinak souhlasím akorát místo vašeho věnečku použiju Vago svorky a nemusím cpát celý veneček nad sadr. strop.
Kolego Hejkale, ještě jste nevysvětlil, jak odbočíte z trojžilového kabelu mezi vypínači jeden drát k přívodu či ke světlu, ten nákres je spíš schematický než praktický...
Kolega Hejkal se ani nevyjádřil k tomu že psát o někom že má špatné schéma a že ze dvou vodičů mezi spínačema nelze světlo napojit psát dokáže, ale když mu člověk prokáže opak uznat chybu neumí
Kolega Hejkal se vyjádřit asi ještě nestihl, jistě to udělá!
Váš návrh zapojení podle odkazu je sice funkční a prý povolený, nicméně já bych to takto nezapojil. Když přeštípnu drát a mám na obou koncích fázi, je to přinejmenším divné a proti elektrikářské logice...
už jsem tady...
souhlasím s hopem, že nákresy jsou spíše schematické než praktické...
...protože všude píši o mém řešení jako tahání jednotlivých vodičů do trubek, netřeba už vysvětlovat to odbočení z trojžilového kabelu...
...Já bych do mezistropu natáhl husí krky mezi otvory pro zapuštěná svítidla, tahal jednotlivé vodiče podle potřeby a po svorkování venku nacpal věnečky nad svítidla do mezistropu
...Jednotlivé vodiče v trubkách je možné tahat v jednom kuse bez přerušení, kabely je třeba většinou přerušit a spojovat.
...Když si představím, jak jednoduše natáhnu do trubky od jističů po věneček v odbočné krabici černý, modrý a žz drát, mezi přepínači 3 dráty, a tři ke světlu, pokud možno bez zbytečných přerušení a v samostatných trubkách umožňujících identifikovat, kam která vede, a přehlednost na věnečku...
zároveň hopovi děkuji za poznámku, že jsem se nestihl vyjádřit a jistě to udělám...
Navážu na jeho vyjádření ...návrh zapojení podle odkazu je sice funkční a prý povolený, nicméně já bych to takto nezapojil. Když přeštípnu drát a mám na obou koncích fázi, je to přinejmenším divné a proti elektrikářské logice...
Ano, zapojení podle obrázku na odkazu bude funkční... ovšem podle schematického obrázku 08:49, kde nejsou nakreslena "střeva" přepínačů, teda není jasné, kde je připojen přívod fáze a kde odchody na druhý přepínač, toto zapojení bylo pro mne špatné. Podotýkám, že z toho obrázku 08:49 jsem nemohl tušit, že tazatel se radí s takovým zapojením na tom odkazu... proto jsem napsal, že je špatné... nyní jsem názoru, že je neobvyklé...
Za desítky let mé praxe jsem se s tímto zapojením nepotkal, je velmi nezvyklé, mnoho elektrikářů by se divilo či jinak ošklivě mluvilo, že někdo zapojil přívod fáze do obou přepínačů, a při hledání případných chyb by jen čuměli, že se jim fáze vrací po přepnutí z druhého přepínače zpátky... jednou by byla fáze jen na jedné svorce přepínače, po přepnutí na všech svorkách, a to není obvyklé, či běžné... nechce se mi kreslit, jak by to fungovalo při vložení křížového přepínače, teda při ovládání ze tří míst... mám pochybnosti...
A co se týká platnosti té normy, nevím, já už na území ČR praxi roky nevykonávám, každoroční či časté změny nesleduji. Tam se asi vyjádří profíci z praxe.
honzarce se rozplývá to je super obrázek... má pravdu, hranola třeba pochválit, že polopatě téměř celé zapojení nakreslil...
jen chci tazatele upozornit, že zapojení podle obrázku hranola přesně koresponduje s mým návrhem klasického zapojení přívod, dvakrát schodišťák, odvod na světlo...zapojení, které nakreslil tazatel podle toho odkazu, teda připojení světla na jeden drát mezi dvěma schodišťáky je odlišné...
tak bacha při zapojování podle toho, které si vybere...
moje oblíbené i nadále zní: zavolejte si elektrikáře, ten umí, je oprávněný... neriskujte zdraví, škodu...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.