Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení více spínačů č.6

Od: honzarce1® odpovědí: 20 změna:

Dobrý den

mám doma 2 malé chodbičky a kuchyň, které bych chtěl zapojit křížovým spínačem č. 6 (každou místnost zvlášť) na jeden jistič. Nechci doma používat žádné věnečky apod., protože všechu kabeláž chci vést v podhledu (nechci při poruše rozebírat sadrokart. strop). Je tedy možné smyčkování z jističe na jeden kříž. spínač(chodba) na další kříž. spínač(chodbička) a pak na kuchyňský kříž.spínač? Pak vždy každý kříž. spínač propojit s "protispínačem" a pak ke světlu. Pokud je to možné znamená to že pro zapojení kříž. spínače budu pod 1 šroubek dávat 2 dráty (přívod z jističe a vývod na druhý kříž. spínač) a na druhý šroubek pak propojení mezi spínači jedné místnosti?

Snad jsem se v tom nezamotal a je to srozumitelné.. *uf*

Díky moc všem za reakce

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Máte to dost zamotané!
Řazení 6 jsou dva schodišťové přepínače. Křížové jsou řazení 7, ale potřebujete a tomu dva schodišťáky.
Pár zapojení na usporyvm.sweb.cz/...
doplněno 22.01.14 13:37: Vychází to na každou samostatnou místnost po dva schodišťové přepínače. Pokud chcete tahat fázi od jističe k šroubku přepínače, a k dalšímu a dalšímu bez odbočných krabic a věnečků, a k dalším přepínačům a svítidlům, zamotáte se do spousty drátů.
Zapomeňte na vaší laickou teorii a zavolejte elektrikáře s praxí a zkušenostmi! Pro něj to bude lahůdka, ale počítejte s věnečky minimálně na odbočení fáze, nuláku.
Skočil bych k Vám, ale mám to určitě daleko!
Je tu ale spousta profiků od elektro, možná se dohodnete.
doplněno 22.01.14 13:46: Schéma jste nakreslil polovičatě, teda bez nuláků, a bez ochrany...
Já bych do mezistropu natáhl husí krky mezi otvory pro zapuštěná svítidla, tahal jednotlivé vodiče podle potřeby a po svorkování venku nacpal věnečky nad svítidla do mezistropu.
To je ale představa podle Vašeho popisu, praxe může vypadat jinak. Podle skutečnosti, kterou laik těžko posoudí, a profik musí vidět.
doplněno 22.01.14 14:37: Zkuste si nakreslit rozložení místností podle skutečnosti na papír a nakreslete si do toho potřebný počet vodičů tak, jak byste je potřeboval natáhout.
Jednotlivé vodiče v trubkách je možné tahat v jednom kuse bez přerušení, kabely je třeba většinou přerušit a spojovat.
hodnocení

v tom případě se omlouvám za názvosloví... tudíž jsem myslel dle Vašeho do každé místnosti 2 schodišťové přepínače a vždy z jednoho přepínače smyčkováním na druhý(v jiné místnosti).. schémata mi zasílat nemusíte...

doplněno 22.01.14 13:34:

zkusil jsem na rychlo nakreslit...

Zapojení více spínačů č.6
hodnocení

nulák jsem bral jako samozřejmost... omlouvám se že jsem ho na rychlo do nákresu nezakreslil.. byl by od každého svítidla...

petrvalyi*

A PE je také samozřejmý?

hop®

Ano. lze to tak, jen nezapomeňte mezi každou dvojicí vypínačů natáhnout CYKY 5x1,5 J, PE a N pak propojíte pod vypínači wagosvorkami...

doplněno 23.01.14 07:01:

@hejkal: samozřejmě je více možností zapojení, vycházel jsem z orientačního náčrtku od tazatele a z jeho volby, že nechce používat věnečky. V tom případě (jak to tazatel nakreslil), bude mít pod každým vypínačem pouze dvě svorky, na PE a N...

doplněno 23.01.14 07:15:

V případě, že by bylo světlo vyvedeno z "prvního" vypínače, lze na propojení vypínačů použít "CYKY 3x1,5 O" a pod vypínačem přibyde jedna wagina...

hranol*
Kolega hop ma opet pravdu. Ono se to takhle i dela at nejsou odbocne krabice.
Hranol,
Přemýšlel jsem nad řešením od hopa, co ty potvrzuješ.
Natahnu 3 žilový kabel z rozvodné jističové skřínky, zřejmě mezistropem, potom do nějaké rýhy od stropu dolů až do krabice pro prepínač.
Do té samé rýhy musím dostat další 3 žilový zpátky do stropu a až do dalšího přepínače, teda jako přívod. K těm dvěma kabelům musím dostat další, jak hop píše ten 5 žilový, mezi přepínači. Samozřejmě záleží na umístění svítidla, pokud je blízko prvního přepínače, stačil by mezi těmi schodišťáky jen 3 žilový. Ale potom by do té jedné rýhy přibyl ještě jeden 3 žilový ke světlu. Shrnu to: 1x přívod, 1x odvod na další přepínač jiného wsvětla, 1x na druhý schodišťák, a 1x na světlo. Takže 4 slovem ČTYŘI kabely, spolu 14 žil ! A to se mi nechce počítat počet wagosvorek. a množství metrů materiálu navíc!
A to nemluvím o tom zmatku v tolika drátech v krabičce pod přepínačem.
A o sprostých slovech toho, kdo v budoucnosti bude v tom množství zřejmě neoznačených drátů pod přepínačem hledat při poruše, kde je chyba!
Když si představím, jak jednoduše natáhnu do trubky od jističů po věneček v odbočné krabici černý, modrý a žz drát, mezi přepínači 3 dráty, a tři ke světlu, pokud možno bez zbytečných přerušení a v samostatných trubkách umožňujících identifikovat, kam která vede, a přehlednost na věnečku...
Samozřejmě nevylučuji použití patřičných kabelů místo trubek s jednotlivými vodíči. Bude jen o pár spojů více. i více možností poruch.
Opět opakuji, tato TEORIE na poradně je jednoduchá, v praxi na místě to může být jinak. Třeba ještě jednodušší, nebo i složitější.
Ať pro elektrikáře, nebo laika. A nedovedu si představit tazatele nad tím klubkem drátů pod přepínačem.
Takže ti navrhuji si to tebou schvalované řešení nakreslit a popřemýšlet nad jeho realizací. Zajímalo by mne, jak se bude od mé úvahy výše lišit! Nebo navrhni uživateli ještě lepší řešení. Pokud nejsi jen teoretik.
A věřím, že se k tomuto vláknu vyjádří i další rádci s elektrotechnickým myšlením.
Pěkný den všem!
hranol*
Pockat, pockat pochopil a popsal jsi to dobre. Pokud bude smyckovat z vyp do vyp a potahne to 3zilou ze na strane privodu a odvodu bude to svetlo bliz. Budou 4 kabely tedy 12 vodicu a pod vypinacem budou 3wagovky (dve trojky a jedna dvojka) nevim kde by pan elektrikar s tim mel mit problem. Ano kdyz je 6+6vypinac je to malinko svinstvo a mozna je ta krabka na miste. Ale zalezi na sikovnosti a prodavaji se i takove hlubsi krabice kde jde dat v pohodlnosti i popisek a mista habadej. Ale pod sadros bych urcite nic nedaval. Jednak to uz nikdo nikdy nenajde a pokud to nebude ac-durka nebo alespon wagokrabicka tak docela hrozi i zreznuti venecku. V tomhle pripade je toto smyckovani pres krabice opravdu vhodne. Dokonce se ani lidem ta kolecka nelibi. Ale ano rozumim ti... budes patrit ke generaci starsim elektrikarum v zacatcich jsem s takovym delal a ucil se od nej. A od nej mi i zustalo tvoreni ocek. Kolegove v praci me od toho odrazuji, ze to zdrzuje. Ale je to opravdu sichr... a pokud to lze tak ockujte ;)
doplněno 23.01.14 18:46: Cest nasi praci ;) Buh rekl budiz svetlo a elektrikari uz meli kabelaz natazenou.
doplněno 23.01.14 19:59: Takto by to vypadalo s 12 vodici pod vypinacem a kde nic tu nic. Dal bych foto treba z prace, ale ted se nic takoveho nedela a takto je to myslim srozumitelnejsi..
doplněno 23.01.14 21:49: Ano na druhem konci je pouze vypinac. A zapojen stejne. Dole cerny a sedy.
Zapojení více spínačů č.6 #2
hodnocení

to je super obrázek.. a na tom druhém vypínači tak tam už bude čistě jen vypínač že? Jinak dávám bodik..

Honza

hodnocení

super díky moc

hodnocení

jestli jsem Vás tedy pochopil řešil by ste takto? (vypadá to přehledněnji) a pokud Vagto budu mít u světla tak mi to nevadí (je to pořád přístupné)

Zapojení více spínačů č.6 #3

schéma je špatné, světlo nemůže být připojené z těch dvou drátů mezi přepínači...ta wago svorka nejvýše...

8 a 8 drátů mezi stropem a přepínači, to je moc, ta levá (pravá) wago by stačila ve stropě, potom by k přepínačům šly jen 3 dráty, jako na mém náčrtku...a pozor, vlevo i vpravo nebude jedna, ale 3 slovy tři wagosvorky, podle tvého obrázku bude potřeba 9 až 10 svorek...

já potřebuji jen jeden věneček... umístěný nad otvorem pro světlo. Teda předpokládám, že světlo bude zapustěné do otvoru ve stropu.

doplněno 24.01.14 10:53:

souhlasím, hope, ten drát ke světlu měl jít přes věneček... aspoň na schématu... ale ve skutečnosti by nebyl nikde přerušený... více až dole na obsáhlejším příspěvku

Zapojení více spínačů č.6 #4
hodnocení

a můžu vědět proč by světlo nemohlo být připojeno z těch dvou drátů mezi přepínači? zasílám odkaz na schéma... elektrika.cz/... je to to drhé od vrchu dovoluje to i norma... tak proč si myslíte že to nejde?

doplněno 23.01.14 12:42:

jinak souhlasím akorát místo vašeho věnečku použiju Vago svorky a nemusím cpát celý veneček nad sadr. strop.

hop®

Kolego Hejkale, ještě jste nevysvětlil, jak odbočíte z trojžilového kabelu mezi vypínači jeden drát k přívodu či ke světlu, ten nákres je spíš schematický než praktický...

hodnocení

Kolega Hejkal se ani nevyjádřil k tomu že psát o někom že má špatné schéma a že ze dvou vodičů mezi spínačema nelze světlo napojit psát dokáže, ale když mu člověk prokáže opak uznat chybu neumí :)

hop®

Kolega Hejkal se vyjádřit asi ještě nestihl, jistě to udělá!
Váš návrh zapojení podle odkazu je sice funkční a prý povolený, nicméně já bych to takto nezapojil. Když přeštípnu drát a mám na obou koncích fázi, je to přinejmenším divné a proti elektrikářské logice...

Kolega hejkal se určitě vyjádří, jen občas nemá tolik času, aby obsáhlejší příspěvek nasmolil na mobilu. A dopřejte mu také pár chvil na spánek a další pracovní i společenské povinnosti.
doplněno 24.01.14 10:50:

už jsem tady...

souhlasím s hopem, že nákresy jsou spíše schematické než praktické...
...protože všude píši o mém řešení jako tahání jednotlivých vodičů do trubek, netřeba už vysvětlovat to odbočení z trojžilového kabelu...
...Já bych do mezistropu natáhl husí krky mezi otvory pro zapuštěná svítidla, tahal jednotlivé vodiče podle potřeby a po svorkování venku nacpal věnečky nad svítidla do mezistropu
...Jednotlivé vodiče v trubkách je možné tahat v jednom kuse bez přerušení, kabely je třeba většinou přerušit a spojovat.
...Když si představím, jak jednoduše natáhnu do trubky od jističů po věneček v odbočné krabici černý, modrý a žz drát, mezi přepínači 3 dráty, a tři ke světlu, pokud možno bez zbytečných přerušení a v samostatných trubkách umožňujících identifikovat, kam která vede, a přehlednost na věnečku...

zároveň hopovi děkuji za poznámku, že jsem se nestihl vyjádřit a jistě to udělám...

Navážu na jeho vyjádření ...návrh zapojení podle odkazu je sice funkční a prý povolený, nicméně já bych to takto nezapojil. Když přeštípnu drát a mám na obou koncích fázi, je to přinejmenším divné a proti elektrikářské logice...

Ano, zapojení podle obrázku na odkazu bude funkční... ovšem podle schematického obrázku 08:49, kde nejsou nakreslena "střeva" přepínačů, teda není jasné, kde je připojen přívod fáze a kde odchody na druhý přepínač, toto zapojení bylo pro mne špatné. Podotýkám, že z toho obrázku 08:49 jsem nemohl tušit, že tazatel se radí s takovým zapojením na tom odkazu... proto jsem napsal, že je špatné... nyní jsem názoru, že je neobvyklé...

Za desítky let mé praxe jsem se s tímto zapojením nepotkal, je velmi nezvyklé, mnoho elektrikářů by se divilo či jinak ošklivě mluvilo, že někdo zapojil přívod fáze do obou přepínačů, a při hledání případných chyb by jen čuměli, že se jim fáze vrací po přepnutí z druhého přepínače zpátky... jednou by byla fáze jen na jedné svorce přepínače, po přepnutí na všech svorkách, a to není obvyklé, či běžné... nechce se mi kreslit, jak by to fungovalo při vložení křížového přepínače, teda při ovládání ze tří míst... mám pochybnosti...

A co se týká platnosti té normy, nevím, já už na území ČR praxi roky nevykonávám, každoroční či časté změny nesleduji. Tam se asi vyjádří profíci z praxe.

hodnocení

0x

honzarce se rozplývá to je super obrázek... má pravdu, hranola třeba pochválit, že polopatě téměř celé zapojení nakreslil...
jen chci tazatele upozornit, že zapojení podle obrázku hranola přesně koresponduje s mým návrhem klasického zapojení přívod, dvakrát schodišťák, odvod na světlo...zapojení, které nakreslil tazatel podle toho odkazu, teda připojení světla na jeden drát mezi dvěma schodišťáky je odlišné...

tak bacha při zapojování podle toho, které si vybere...

moje oblíbené i nadále zní: zavolejte si elektrikáře, ten umí, je oprávněný... neriskujte zdraví, škodu...

Zapojení více spínačů č.6 #5
hodnocení

ok díky všem za pomoc a dořešení mého problému.. přeji dobrou noc. *palec*

Dejte vědět, až to bude fungovat, jaké řešení bylo použito, případně i foto. Můžete tím pomoci dalším tápajícím.
Od toho poradna vlastně je...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]