Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bojler Hlavačka a Čech-stáří ca 15let,šumí

Od: pavel7835 odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

pročetl jsem zde (již zamčené téma). o vypouštění, výměny či čištění topného tělesa bojleru tuším že se jednalo o Tatramat.

Mám ten problém, že samozřejmě nachci investovat do nového a poslední 3 měsíce spotřeba elektřiny rapidně stoupla. Dlouho jsem netušil o co jde, až sem jednou procházel sklepem a slyšel z bojleru značky Hlavačka a Čech (HČ Miroterm 200l) šumění nebo lépe řečeno jakoby vaření vody v bojleru. zvuk podobný rychlovarné konvici. Jak sem to pozoroval, termostat spíná, ale nevím, jestli spíná jak má, tj, jestli není špatná kapilára na něm (v lepsím případě), a nevypne včas, proto by se voda přehřívala, nebo je v pořádku a tak jako v tématu zde na Poraďte.cz, je zanesené topné těleso a je třeba bojler vypustit, rozebrat a myslím, že vyměnit topné těleso za nové. Nemělo by to být tak drahé.

Každopádně by mě zajímalo, mám ho svisle, přístup zespoda, pohled zespoda vypadá podobně jako na fotkách zde v jiném tématu. Je na něm pŕívod studené vody, "T", poj. ventil a výpustní šroub zespod pod krytem.

Mám tedy, vypustit bojler způsobem pustit baterií teplou vodu, u bojleru přerušit přívod studené a z bojleru (raději) přes přívod studené do bojleru vodu vypustit, rozebrat zespod a vyměnit těleso?

Nebo nejprve zkusit jen termostat a vyzkoušet jestli problém přetrvá?

Moc díky za Vaše rady

Pavel

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

brok*
hodnocení

1x

Podle kvality používané vody se v bojleru usazuje vodní kámen. Já bych zavřel vodu na přívodu do bojleru. Pokud má na teplovodním potrubí vypouštěcí ventil po otevření všech kohoutů jej nechal vytéct. Poznačil si všechny dráty kam a k čemu patří, odpojil. Odšrouboval montážní otvor Pozor na těsnění většinou se roztrhne. Víko sundal. Dělal jsem to u jednoho známého v bojleru bylo půl metru usazenin,Pro jistotu si zavolejte servis mají na to náhradní díly sebou.Po očištění od vodních usazenin bylo prorezlé topné těleso a začalo skratovat.

bojler
hodnocení

0x

Asi by to chtělo dát sem odkaz na tu fotku, nebo ideálně na celé téma "zde na poradně v jiném tématu", nejsme jasnovidci.

pavel7835
hodnocení

Bohužel neumím vložit foto šumějícího zvuku bojleru, nicméně odkaz je zde

poradte.cz/...

figurek*
hodnocení

0x

chtělo by to vyčistit topnou spirálu, protože se vám přehřívá. Je zanesená vodním kamenem, který funguje jako tepelná izolace, no a pak dochází přesně k tomu, co popisujete. Navíc se ještě může stát, že od příliš horké topné spirály se vám začnou přehřívat i přívodní dráty, až se jednoho dne poškodí i elektrický obvod bojleru. Radím : zavolejte opraváře co nejdříve.

vlada*
hodnocení

0x

Zdravím.

Nejprve bych skontroloval teploměrem teplotu vypouštěné vody. Standartně se nastavuje na 55 st. C. Ale může být až 65 st. C. Víc ne. Termostaty jsou tam dva. Jeden je nastavitelný a druhý havarijní. Buď jsou oba v jedné trubce (jímce) a nebo je havarijní přímo na tělese bojleru. Může se stát že pokud je vadný nastavitelný termostat, že vypíná havarijní a pak teplota stoupne k 80 st. C. Záleží na konstrukci. Správně by havarijní už neměl bez zásahu zvenčí znovu zapnout. Pokud se rozebírá bojler, je vhodné vyměnit i zinkovou elektrodu, která bývá většinou sežraná. Cena topnice je podle konstrukce kolem 500 Kč.

pavel7835
hodnocení

s23.postimg.org/...

no vypadá to takhle, díly si koupím, teď je otázka kde začít, každopádně vypnout z elektriky :), zavřít přívod vody a...

pavel7835
hodnocení

pavel7835
hodnocení

Zdravím, tak po několika měsících jsem zpět. Neměli nikde a ani se neprodávají do bojleru HaČ topné těleso v přírubě. Tak jsem ho vyndal, vyčistil a topí jak blázen. Teď mám ale problém, že mám málo teplé vody. Někde jsem četl, že tento bojler je dvouplášťový a ve vnější kapse je málo vody, nevím ale jak ho napustit do plna. Nemá nebo neví tu někdo návod na tohoto "dědečka"?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]