Nejste přihlášen/a.
Zdravím.Prosím o radu kdy je vhodné přeměřit tlak v expanzce u ÚT.Dle mého asi v chladném stavu.Do soustavy musím asi tak 2x za sezonu dopouštět vodu ,zvýšit tlak na 1,3 .Dnes sem potřeboval odvzdušnit radiator v nejvyšším bodě soustavy.To jsem udělal,a radiator normálně hřeje.Při téí příležitosti jsem vodu doplnil a také se podíval na tlak v expanzce.(15 ti litrová).Ale nic jsem nenaměřil.IAni když sem pumpičkou několikrát napumpoval.Tlak by v ní dle topenáře a papírů měl být 1.0Mpa.Asi byl tlak v soustavě větší a proto byla membrána stlačena asi na maximum a nešlo teda nic naměřit?Je to asi tak?Kdy se má teda měřit?
Dále mám dotaz na jakou rychlost je vhodné nastavit na 3st.čerpadle Grundfos?Střední a nebo nejvyšší?
Ten 1.0 MPa je předpokládám překlep. Pokud je membrána maximálně stlačená přetlakem topné vody, měl byste naměřit maximální tlak. Pokud nenaměříte "nic", napadá mě jako jediná možnost, že netěsní ventilek.
Tlak vzduchu v expanzce se nastavuje při nulovém tlaku na vodní straně.
Čerpadlo by mělo běžet na co nejmenší možný výkon.
doplněno 05.01.14 19:50:To čerpadlo beru zpět. Vy máte asi plynový kotel, tam nemám moc zkušenosti. Já topím horkovodem.
Tak ste mi to vysvětlili k pochopení.Ten tlak by měl být větší při větším tlaku vody v OS.Takže to asi bude ten ventil.Dá se běžně bez problémů vyměnit?
Jen si dejte pozor, když vyšroubujete ventilek, unikne vzduch, mohlo by i dojít k protržení membrány. Jinak se to zkouší tak, že se komplet vypustí celý okruh, minimálně aspoň expanzka odpojí od okruhu a poté zkontrolujete tlak, případně dofouknete na požadovaný tlak, ale 1MPa to nebude, viděl bych to 1-2KPa. Tlak musí držet, nesmí unikat vzduch
viděl bych to 1-2KPa.
Fakt? Podívejte se kolik to je...
1MPa je určitě moc.
Tlak se měří u exp. plné vzduchu = bez vody. Obecně vzduch nastavte 0,9 bar, pak dopustit vodou na 1,1 bar (za studena). Pokud je bez tlaku tak je často prasklá membrána. Druhá možnost je netěsný ventilek.
1 bar = 100 kPa = 0,1 MPa
Podobná témata zde byla mnohokrát diskutována. Podívejte se npř. na :
Tlaky v topeni
ze dne 12.09.13 19:46 odpovědí: 26
Zdroj: poradte.cz/...
Případně pohledejte další, kde bylo mnoho dobrých rad.
Zdravím - miro
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.