Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tlaky v topeni

Od: imothep* odpovědí: 26 změna:

Kolupili jsme starsi dum a melbych dotaz ohledne tlaku v topeni.

Na hore mam zavrenou expanzni nadobu (asi se tomu rika expanzomat).Ten jsem nafoukal na 0,7kpa.

Na trubce od kotle je tlakomer a od neho po nejvyssi radiator je 5metru.Tak jsem dopustil na 0,55kpa mam nejakou rezervu na odvzdusneni za studena.Ale pri zatopeni cca 65 stupnu mi stoupne tlak na cca 110kpa a zda se mi to nejak moc nebo je to OK.Popripade kdeje chyba.Dik za rady.

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Lépe poradit na základě Vaších informací snad ani nelze - viz přiložené schéma.

Ke schématu doplňuji, že tlakoměr i expanzomat může býát přípojen na stoupačku s teplou nebo vracejíci se studenou vodou . V obou případech jsou tlakové poměry stejné. Ještě je velmi důležité aby náplň vody dosahovala až k nejvyššímu radiátoru + cca 1 až 2 m. Pokud by tak nebylo a byl-li by tlak dohustěn jen dofoukáním vzduchu topení by bylo prakticky zavzdušněné a nefunkční. - miro

Tlaky v topeni

Krasne nakresleno,ale jeste bych se chtel zeptat na kolik ma byt nafouknuta ta expanzka.Dik

Předpokládám když máte umístěný tlakoměr jak je na schématu, nikoliv na expanzomatu, tak je to tak jak je nakresleno a vysvětleno. Jediné meřicí místo je tlakoměr. Pokud přesto máte tlakoměr u nahoře umístěné expanzky, jak je nakresleno, prakticky při správném tlaku (jak je uvedeno) na expanzomatu nenaměříte žádny tlak. m miro

Ano mam to tak jak je na obrazku.Tlakomer dole u kotle a expanzomat nahore.

Ten expanzomat se ale dofukuje pumpou ale nevim na jaky tlak.Nebo kdyz expanzka je nahore tak se nema foukat a ma byt tlak 0 kpa?Potoze kdyz zatopim tak na 60 stupnu tak mi dole na tlakomeru tlak zdvojnasobi.

rnk*
hodnocení

0x

výšce 5 metrů odpovídá hydrostatický tlak 50 kPa a ne 0,5 kPa. To samé s tlakem v expanzce.

imothep*
hodnocení

A jo mate recht je to spatne napsane.

rnk*

No a jaké tlaky tam tedy máte ve skutečnosti?

50 a 110 kpa

isteron
hodnocení

0x

Ja som vykuroval 2 poschodový dom s plynovým teplovodným kotlom. Mal som nastavený tlak na 150 kPa, nad tento tlak už zvyšok expanzomat vypustil. Normálny tlak som mal určený na 110 kPa, keď klesol pod túto hranicu, už som dopĺňal vodu.

hodnocení

0x

Podle Vámi udáváných výškových parametrů je ten tlak správný. Neměl by se ale při zahrátí systému příliš zvyšovat.Pokud tomu tak je, je v systému větší množství vody než je nezbytně potřeba, tím menší množství vzduchu v expanzomatu, který má málo prostoru aby mohl kompenzovat zvyšujíící se tlak, vlivem tepelné roztažnosti náplně topení. Upusti vodu na přijatelnou výšku hladiny v expanzomatu ( cca 1/2 jeho objemu ) a dohustit tlak na správnou míru. - miro

Takze tech 110kpa je ok a nebo to je zbytecne moc a melo by se to drzet spis kolem tech 50kpa

Správný tlak je 50kPa + cca 0,3 kPa. To proto,že máte výškový rozdíl mezi měřícím tlakoměrem (měřicím bodem) a nejvyšší úrovní hladiny náplně v expance 5 m. miro

doplněno 14.09.13 10:12:

Zvýšení tlaku o 0,3 kPa je mylné - správná hodnota je 30 kPa. Omlouvám se - děkuji.

sakra vy jste to tu doplantali ty jednotky... správně by jsi měl nafoukat expanzku bez vody na 0,7bar.. pak napustíš vodu na tlak 1 bar.. při zatopení by neměl tlak vzrůst o více jak 0,4bar..

Tady je to skutečně doplantané. 1 bar = 100 kPa = cca 1 atm = 10m výšky vodního sloupce. Tazatel uvádí výšku měřeného vodního sloupce 5m, to se rovná tlaku 50 kPa = 0,5 atm = 0,5 bar = 5m výšky vodního sloupce. Tlak po napustění vody 1 bar je vyšší než je tlak nezbytně nutný (který zbytečně zatěžuje systém), zvýšený cca o 2 - 3m vodního sloupce = + .cca 25 kPa. Optimální tlak pro diskutovaný případ je kolo 75 kPa.= 0,75 bar, který příliš nekolísá při provozu topení. Nárůst tlaku při topení o 0,4 bar je podle mně příliš. Přijatelnější by byla asi polovina i méně. - miro

miro.. já si to nevymyslel.. je to tuším z norem ale neříkám že to podle tebe nebude fungovat..

Ten tlak v topném kapalinovém systému má jedinou funkci: Aby se systém nezavzdušnil, nic jiného. Proto tím tlakem musíme zabezpečit,(pokud není zabezpečen otevřenou expanzkou cca 1 až 2 m na nejvyšším bodem topení), aby se do systému nedostal vzdu. Vzduch tlačí v expanzomatu na hladinu náplně a tím vytěsňuje přítomný vzduch - zvedá náplň do potřebné výše topení,.Tudíž musí tam být mírný přetlak vůči okolnímu tlaku prostředí (vzduchu), při dostatečném množství kapaliny, aby hladina při nahuštěnmém tlaku, neklesla pod nejvyšší bod otopného systému při všech režimech provozu.

Příjemný víkend přeji - miro

jirbar*
hodnocení

0x

www.tlakinfo.cz

Někde na těchto stránkách je celá problematika popsána. Vložil bych celý odkaz jenže tato aplikace jako jediná to neumožňuje. Nebo to neumím.

hodnocení

0x

no uz jsem teda stohojelen.

doplněno 14.09.13 14:08:

Tak na jaky teda tlak by mela byt nafouknuta expanzka a jaky tlak vody by mel byt za studena.

hodnocení

0x

Hallo chlapi.Tak jak to je prosim tak nejak polopaticky.Dik

hodnocení

0x

hallo tak porafi nekdo?

jirbar*

Napsal jsem ti odkaz. Studoval jsi. Prdlajs, že ano.

hujer123*
hodnocení

0x

Jak velká je ta expanzní nádoba a kolik vody je v topném systému?

Ten expanzomat by měl být umístěný dole u kotle. Pak by tlak, kterým jste jej natlakoval tj. 0.7 kPa byl v pořádku.

Není na potrubí k expanzomatu nějaký uzavřený ventil? Je potrubí k expanzomatu opravdu propojené s expanzomatem?

Když zatopíte, cirkuluje v sysému voda? Nemáte uzavřené všechny radiátory? Je v systému oběhové čerpadlo?

velka je 25l,ventil na expanzomatu neni,cerpadlo nemam,a voda si myslic cirkuluje kdyz topi vsechny radiatory.

hujer123*

dejte do expanzomatu tak 10-20 kPa

hodnocení

0x

P "imothep"

Pořebný tlak v soustavě je vytvořen výškovým rozdílem mezi tlakoměrem a nejvyšší úrovní hladiny vody v topení . To je ve Vašem případě 5 + cca 2 m = 7 m to je tlak na tlakoměru zhruba 70 kPa. V expanzomatu by jste v tom případě, správně neměl naměřil žádný přetla = 0 lPa (pokud je expanzka umístěna tak jak je na schématu - nedohusťovat, spíše vypustit). Vaše expanzka, pokud by byl otevřen dohusťovací přívod (npř. vyjmutím ventilku) jelikož je umístěna nahoře, prakticky plní funkci otevřené expanzky.

Pokud se Vám zdojnásobuje při topení tlak, tak to svědčí , že máte příliš velké množství vody v systému, které zapňuje téměř i celý obsah expanzky (málo vzduchu - níkoliv tlaku) a při zahřívání se nestlačitelná voda roztahuje a jelikož tam neni prostor vyplněný vzduchem, který má za úkol eliminovat tuto roztažnost vody, tím se neúměrně zvyšuje tlak.

Zamyslete se, jak zkontrolovat -doplnit topení vodu tak, aby expanzomat byl vodou zaplněn max. z poloviny jeho obsahu.Možností je upuštění vody, nejvýše položeným odvzdušňovákem, miro

A tak to asi musim vypustit ten vzduch co jsem napumpoval do expanzky.Tlak vody je za studena dobry dneska jsem jeste jednou premeroval vysku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma expanzomat
Otázky na téma tlak vody v topení

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]