Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ulomený pant dvířek

Od: kimba® odpovědí: 24 změna:

Dobrý den, u dvířek nábytkové stěny se ulomila vnitřní část pantu z umělé hmoty (kde udělali soudruzi z NDR chybu?). Pro výměnu pantu potřebuji starý pant odstranit. Poradí někdo, jak vyjmout tu bílou mističku zapuštěnou do dvířek, aby se dvířka nepoškodila?

Ulomený pant dvířek
Ulomený pant dvířek #2

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vosikac*
hodnocení

2x

Pokud se nepletu a chápu to dobře,tak ta bílá potvora se musí vyšroubovat proti směru hod. ručiček tuším ;)

doplněno 02.01.14 18:40:

Ale nejsem si ted jist,není-li ješte lepená

doplněno 02.01.14 18:43:

Pokud se nezadaří, vzal bych starý nůž,nahřál a rozdělil "misku" na více dílů a plochým šroubováčkem bych se snažil po kouskách vysekat ;)

Jen doplním - na to vytáčení se používá kus zbroušeného jaeckelu, který se vsadí do misky a maticový klíč, protože při pokusu o vytočení misky za ramínko se to ramínko většinou vylomí.

hop®
hodnocení

0x

Myslím, že tyto panty byly lepené něčím podobným Alkaprénu, zkusil bych nahřát plast fénem a trošku zabrat, snad to povolí...

Alkaprenem určitě ne, to je kontaktní lepidlo, to se používalo v nábytkařině tak maximálně na lepení hran v dřevních dobách, kdy jsme znali olepovačku jen z učebnice.

Když už se to lepilo, tak disperzním lepidlem.

Sice to lepidlo nedrželo, ale lepilo se to. Pokud na to nemáš onen zmíněný porichtung, tak to zkus opatrně vyšroubovat, někdy to ten pant vydrží, někdy ne. Pokud to nevydrží, tak to opatrně zkus dlátem rozsekat, bacha at e nedostaneš skrz, nebo at neuštípneš ten kousek k hraně. Vyndat se to ale dá vcelku bez problémů.

hop®

Myslím, že disperzi na plast nepoužívali ani komunisti...

hodnocení

0x

Na skříni mám obdobně a určitě nebyli šroubované!Při stěhování jsem totiž deře nezajistl a oba panty se vylomili ze dvěří skříně ,tak jsem to opravil mamutem (Mamut Glue od Den Braven) drží dobře,zvenčí není vidě a je to funkční,i když neprofesionální.

hodnocení

0x

A ten pant se dá ještě někde sehnat? Potřeboval bych taky.

hodnocení

0x

Některé verze jsou šroubované(závit po obvodu, některé mají místo závitu po obvodu jen lamelové obruče.

Každopádně se to nejdřív musí tzv. utrhnout, jako byste to chtěl vyšroubovat (jak zmiňovali kolegové) a pak už to půjde vytáhnout, ať je tam závit nebo ne.

@ra252: Panty jdou běžně koupit. Klidně i v hobbymarketech. Samozřejmě ze specializovaných nábytkářských prodejen budou o něco lepší. Jen už nejsou plastové a lepené, ale šroubované.

doplněno 02.01.14 20:44:

Jen si musíte vybrat ten správný. Je jich více typů.

doplněno 02.01.14 21:09:

@ra252: Stejné už se podle mě nevyrábí. Taky jsem je před časem sháněl. Nejblíž těm starým jsou tyto na sklo. Ovšem jestli budou přesně pasovat, to nevím.

Díky, ale žádný není ten původní, plastový. Opustila mne jiná jeho část a kdybych ji sehnal, nemusel bych nic demontovat.

hodnocení

Napsal jsem vám do vnitřní pošty.

Kimba

hodnocení

Děkuji všem rádcům, kteří se zatím ozvali ! Postupně vyzkouším vaše nápady, když nepůjde vytočit, tak to opatrně vysekám dlátkem. Obýváková sestava je pochází skutečně z NDR

Ulomený pant dvířek #3

Klasickej naloženej pant. Bude to fungovat i s tím jedním, neboj. Ale můžeš si koupit i pant pro naklápavací tlumič, případně s integrovaným tlumičem a parády bude habaděj.

Hlavně je nekupuj v mega, super hobby nesmyslech, nebo se nedoplatíš. Dva panty v OBI a ve slevě jen bratru za 180 Kč, no nekup to, když to je ve slevě.

10 ks za 120kč v Obi. To myslím není tak moc.

laik*
Pouzil jsi euro srouby? Vice se o nich mluvi v tomto vlakne.

Euro šrouby jsou zbytečný.Naprosto stačí klasický křížový vrut 3,5 x 16 mm. Ale musí na to už být koupený podložky pod panty, stejný šrouby jsou i na přišroubování misky do křídla.

hodnocení

V železářství jsem současně s panty koupil i vruty. Hned věděli, které tam patří. Měří přeseně 1,55 cm, mají ostrou špici. A co je důležité: Díry pro ně se do lamina nepředvrtávají ! Přiložíte vrut na správné místo, zatlačíte a šroubujete co to dá. Drží perfektně. Tady jsem vám jeden vrut vyfotil:

doplněno 09.01.14 20:25:

Žádné podložky pod vruty jsem nedával, sedí perfektně.

Ulomený pant dvířek #4

Ano, to je přesně ten šroub. Nic se nevrtá, jen šroubuje.Na eurošroub se musí napřed vrtat.

Podložkou u pantu se myslí toto.

Ulomený pant dvířek #5

Jenyku ona ta tvoje "podložka" se kupuje současně s pantem, bez ni by jaksi neměl smysl.

Samozřejmě, většinou ano. Ale někdy nastávají situace, že se kupuje vysoká podložka, takže na různý panty můžou přijít různý podložky. podle konkrétní situace. Je pravda, že na 90% případů stačí klasika, ale jakmile se dělá nějaký atyp, vybrat správný pant i s podložkou je někdy věda. Výběr všeho je převeliký a možností jak to udělat ještě více.

hodnocení

Aha, tak tohle jsem koupil už jako součást nového pantu - vyfoceno výše. Já myslel, že mluvíte o běžných kulatých podložkách, tak pardon !

hodnocení

0x

naložený pant koupíš za cca 12.-kč

hodnocení

Tak jsem dnes namontoval nové panty. Ty původní byly přilepené a nešly vytočit. Po obvodu bílého kolečka mají vylisované drážky podobné závitu, které však nemají stoupání. Pomocí ostrého dlátka a kladívka jsem napřed osekal plastové okraje kruhové části pantu. Poté jsem do hloubky postupně vysekával části plastu na straně vzálenější od pantu (a hrany desky) a zkoušel pantem otáčet dokud nepovolil. Pak už nebyl problém ho vyjmout. Kvůli symetrickému chodu dvířek jsem vyměnil oba panty. Přikládám obrázek vysekaných pantů. Děkuji všem za rady, které mi pomohly věc vyřešit !

Ulomený pant dvířek #6

Hlavně, že se akce podařila k naprosté spokojenosti. Pomalu a postupně bych klidně vyměnil všechny panty.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]