Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,
hrozně moc bych chtěl poděkovat všem, kteří mi před časem poradili při hledání vhodného pozemku. poradte.cz/... Byli jste super a moc mi to pomohlo. Situace nakonec dopadla tak, že jsem koupil pozemek o kterém jsem se v závěru zmínil. Je o něco větší než jsem si představoval (téměř 2500 m2), takže by se tam vešli i dva domy. Dokonce se mi podařilo vyjednat slevu a pokud půjde vše podle plánu, tak v polovině roku 2014 ho splatím poslední splátkou úvěru, který jsem si musel vzít. Pozemek je zcela rovinatý, vede k němu zpěvněná komunikace, na hranici pozemku je elektřina i voda a svítí tam sluníčko od rána do večera. Sice se nachází kousek od rychlostní komunikace, ale hluk je téměř nulový (mnohokrát jsem tam byl) a navíc, pro mé překvapení, tam právě teď začalo město budovat úplně nové protihlukové stěny. Od cca dubna 2014 by se měl pozemek stát stavebním. S výběrem pozemku jsem tedy maximálně spokojen.
Rada o kterou bych chtěl nyní požádat je - co na tom pozemku vlastně postavit. Pozemek budu určen k zástavbě rodinného domu venkovského typu. Z mnoha důvodů (finance, čas, absence partnerky) se mi vůbec nechce pouštět do plnohodnotné stavby rodinného domu. Jako vhodná varianta se mi jeví umístění mobilního domu, s tím, že by se dal časem odstranit (prodat) a postavit velký zděný RD. Průmyslově vyráběné mobilní domy mi ale vůbec nevyhovují. Příjde mi, že nemají zrovna šťasně vyřešené dispozice, ty nové jsou i dost drahé, mají nedostatečnou tlošťku izolace, atd. Proto jsem si vymyslel vlastní mobilní dům, který by se skládal ze dvou kusů - realizaci bych provedl svépomocí. Celkem by čítal cca 40 m2 a se svou koupelnou, ložnicí, kuchyní a obývákem s terasou by mohl plnohodnotně sloužit jednomu člověku, popřípadě dvěma lidem žijícím v páru. Čím víc nad tím přemýšlím, tak si říkám jestli jsou mé úvahy správné, jestli bych neměl rovnou postavit velký dům, nebo se na to zatím vykašlat, no nějak v poslední době opravdu nevím a proto bych se chtěl zeptat na Váš názor na mnou výše popsanou situaci. Věřím, že jako nestraní a moudřejší lidi mi dokážete celou situaci v hlavě srovnat. Setkávám se totiž s několika lidmi - někdo mě podporuje, někdo říká, že jsem úplný blázen. Často se díky googlu procházím po amerických předměstích a dívám se po obyčejných nenáročných domech a hledám inspiraci - maps.google.cz/...
na americká předměstí bych se nedíval vůbec, proč taky. Jsme v česku. Rozhdně bych se nepouštěl do nějakého postupného blíže nyní neurčitého slepence. Dotaz je poměrně netypický. Dřevostavby také nedoporučím. Bydlete tam, kde doposud, a postupně budujte rozumně velký domek z cihel resp. porobetonu s vnějším zateplením. Můj názor.
Dost jsem v USA koukal, jak staví dřevěné domy. A byl jsem překvapen, jak rychle a jednoduše je staví. Ty přízemní často nemají ani základy.
To rumicek - přesně tak, ani u nás montovaná dřevostavba s uvedenými rozměry nevyjde tak draho a v budoucnosti není problém ji doplňovat a měnit.
Já na úvod musím říct, že jsem nikdy dům nestavil, ale mnohokrát jsem byl přítomen podobným úvahám, které teď prožíváte Vy.
Můj názor je takový, že kupovat 2500 metrový pozemek, abych si tam pak postavil karavan je až hřích. Pokud jen trochu počítáte s tím, že jednou sám nebudete a dokonce budete mít rodinu, rozhodně bych přemýšlel o "dospělé" stavbě. U mě konkrétně bych se rozhodoval mezi dřevodomkem, kde je ale potřeba zvážit budoucí náklady na energie a nebo by patrně zvítězila varianta zděného, klidne nevelkého domku, kde by byla možnost v budoucnu a a v případě potřeby dodělat podkrovní místnosti. To že jste sám má v tomto výhodu, že si můžete zatím udělat jednu obytnou místnost, koupelnu + WC, něco kde se dá trochu vařit a dá se bydlet. Postupně si pak můžete dodělávat dalčí místnosti.
Místem nejste omezen, zvažte takzvaný rostoucí projekt - dům. Princip je v tom, že se nejprve postaví něco malého vtipně tak, aby se pak, bude-li potřeba, dalo vtipně přistavět další. Je potřeba k tomu udělat určitou přípravu - dimenzovat sítě a mít připravené vstupy. Někteří lidé říkají - jen né schody, čili nic patrového. Nicméně příprava na eventuelní podkroví skoro nic nestojí, jen udělat patřičné krovy. Zdi bych dělal silné maximálně 20cm s polystyrenovou izolací 30 cm. Okna na východ, jih a západ s venkovními žaluziemi, ne roletami.
Rozhoduji se teď podobně. Zjišťoval jsem, jak to řešili jiní lidé v podobné situaci. V zásadě je víc přístupů.
1. Postavit rychlou a levnou dřevostavbu na patkách se zastavěnou plochou kolem 25m2. Stačí přízemní s využitelným podkrovím na spaní (ani nemusí být stojná výška). Zavést veškeré sítě. Všechny stěny i střecha minimálně 10 cm izolace. Vzhledem k malému vnitřnímu objemu vzduchu levný celoroční provoz. Bydlet se dá skoro okamžitě. Konstrukce je asi nutná vlastní, typizované se mi nezdály vyhovující a jsou drahé. Tento domek potom použít jako základnu a vedle svépomocí postavit pořádný zděný dům. Dřevostavbu potom prodat nebo nechat pro návštěvy. Mobilhaus, pokud má kvalitní zimní izolace tak vyjde hodně draho. Unimo buňka je alternativa, tam je jen drahá doprava na náklaďáku + jeřáb.
2. Postavit zděný domek s možností rozšíření v budoucnu. Buď ve stylu "velká stodola, časem dokončím patro", jako to udělal teď jeden kamarád, nebo něco s malou zastavěnou plochou kde se už při návrhu bude počítat s dostavbou - z nějakého boku. Takže dům širší a kratší, který se podle potřeby bude dát dozadu "natáhnout".
3. Rovnou začít stavět velký dům, bydlet provizorně klidně i v přívěsu/nepojízdném obytném autě.
Btw. zajímal by mě ten 40m2 dům ze dvou kusů, moc nerozumím tomu "ze dvou kusů" - bude to něco jako 2 unimo buňky postavené vedle sebe a uvnitř propojené? Ještě ten pozemek - sítě jen na hranici pozemku? Bude to chtít tedy ještě vlastní přípojky, počítejte, že to nebude zadarmo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.