Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, nebudu Vás zatěžovat svým realativně komplikovaným příspěvkem.
Už nějakou dobu hledám pozemek vhodný ke stavbě domečku poblíž svého oblíbeného města. Problém je v tom, že msto je relativně malé (cca 30000 obyvatel), nemá možnost se niijak moc rozšiřovat a je extrémě vyhlášené turistickým ruchem. To jsou faktory, které značně snižují šanci na nalezení vhodného pozemku a zároveň navyšují cenu. Podle svých poznatků na internetu jsem zjistil, že se zde nelevnější a nijak pěkné pozemky dají sehnat od 600 kč. (Od 400 kč také, ale jedná se již o velkou dojezdovou vzdálenost). Běžná cena je spíše mezi 1000 kč - 1500 kč s tím, že cena nad 1500 kč nední žádnou výjimkou. Dalším velkým problémem je, že když už najdu celkem slušnou cenu za m2, jedná se o obrovské lány několika tisíc m2. To nechci jednak kvůli ceně a taky proto, že to pak nechci všechni sekat.
Bohužel jsem ve svém životě udělal jsednu velkou chybu, která mě připravila o obrovské množství peněz a času. Z toho důvodu nyní nemám téměř nic. Myslím si, že vzhledem k mému věku (21 let) by bylo vhodné se již od rodičů osamostatnit.
Při hledání pozemku jsem ale našel něco opravdu zajímavého. Pozemek na okraji města. Z centra 6 minut jízdy vlakem, 35 minut chůze, 1 zastávka vlakem, pár zastávek autobusem. Cenovka je v podstatě úplný pakatel (přesně částku, kterou mám k dispozici). Vzhledem k té nízké ceně jsem samozřejmě smířen s určitými handikepy. Mezi nimi je to, že k pozemku vede cca400-500 m dlouhá nezpevněná cesta (ve vlastnictví státu, lesy ČR mají právo hospodařit s majetkem). Další nevýhodou je, že v celé této délce cesty bych musel tahat přípojky (voda, elektro). Přípojky bych realizoval svépomocí. Koukal jsem, že trubka stojí pár desítek korun a jeden známý bagrista mi slíbil výkopové práce za 400kč/hod. Druhý známý za 40 kč/m bez zahrnování. Ten pozemk je v územním plánu veden pro zastavění objektem určeným k rekreačnímu bydlení. Brzy bude probíhat změna ÚP a myslím si, že by asi ani nebyl problém s tím zažádat o změnu a změnit to na stavební. Pozemek má 750 m2. Chtěl bych na něj umístit malý domek (bungalow) - jedna ložnice, obytná místnost (kuchyň, obývák), koupelna, chodba. Jedná se o mírný jižní svah. Ten největší důvod proč jsem to ale nekoupil je, že pozemek včetně sousedních je zarostlý náletem a vypadá to tam jako les. Opět díky nízké ceně nemám problém s vykácením a vykopáním pařezů. Pak ale nastane to, že si postavím domeček na pár metrech a všude okolo budu mít stromy, které mi nepustí žádné slunko. Severní sousední parcela je vedena jako les ( a je to les), východní a západní je vedena jako parcela pro stavbu k rekreaci, lae je zarostlá vzrostlými stromy) Na jižní straně je cesta a přes cestu je parcela, která je vedená jako orná půda, nachází se tam ale lesík z asi 3 - 4 m vysokých bříz.
Nechci nikomu platit nájemné.
Přesně stejně jsem před pár roky uvažoval také, pouze v jiné části republiky. Stavební pozemky kolem 4000-6000 za metr, místa kde lze stavět celoročně obyvatelné rekreační objekty za cenu desetinovou, někdy ještě nižší a to blíže k městu. Jakým způsobem jsem sháněl pozemek já:
Prvně přes realitky. To je ale zásadní hloupost. V realitkách skutečně dobré pozemky s výhodnou cenou nejsou nikdy. Pokud se tam objeví, okamžitě je koupí někdo z realitky nebo je dohodí známému. Když se něco zdá výhodné, je tam nějaká zásadní chyba. Výjimek je jako šafránu. K tomu provize kolem 30-50 tisíc bez ohledu na cenu. Doporučuji sledovat v dané oblasti různé dražby. Tam exekutoři občas prodávají zabavené pozemky klidně za polovinu odhadní ceny. Často se o těchto dražbách moc lidí nedozví a tak koupíte zajímavé místo za vyvolávací cenu - mě se toto nepovedlo, ale je to možnost.
Druhá, nejlepší věc je projít si pěšky danou lokalitu. Zaznamenat si do mapy viditelně opuštěné zahrady/pozemky které jsou na vhodných místech (to znamená s rozumným příjezdem, v dosahu elektřiny, jižní svah). Potom si najít v katastrální mapě adresy na jejich majitele a napsat jim jednoduchý slušný dopis s kontaktem na sebe. Když nebudou chtít prodat, dopis zahodí a neozvou se, jinak Vám dají vědět. Úspěšnost tak 25%. Často majitelé o pozemku už ani pořádně neví, bydlí daleko a dá se dohodnout na oboustraně výhodné ceně. Jasně, musíte investovat čas třeba do odhadu kvůli určení ceny, ale pořád to vyjde 10x levněji než provize realitce která stejně neručí za nic, je jen zprostředkovatel. Sepsat smlouvu taky není problém. Že je na pozemku nepořádek nebo nálet, to je nepodstatné, důležitý je pouze tvar a poloha, zbytek změníte. Osobně u pozemků hodně sleduji také oslunění, hledal jsem jen mezi pozemky otočenými k jihu - FW je nanic, ale solární vakuové panely na střeše zásadně sníží náklady na vytápění. Můžete se pokusit také o zcelení pozemků - třeba když najdete 2 vhodně položené zarostlé pozemky se šířkou 6 metrů, oslovíte oba majitele, jednotlivě nezastavitelné pozemky koupíte a hned máte slušných 12 metrů šířku.
Konkrétně k vybranému pozemku - ta cena odpovídá kvalitě. Na rovinu říkám, že 500 m daleko nejbližší místo kde by šla připojit elektřina, to je zásadní problém. Elektrická přípojka není jenom díra v zemi a kabel, je to i plno povolení. Udělat to celé načerno, to by mohlo znamenat v budoucnu velké problémy. 500 m, to je už extrémní dálka, to pár tisícovek nezalepí. S tou vodou je to podobné. Nevím jak je to tam s výškou, ale možná byste musel mít i nějaké pomocné čerpadlo. K tomu stavební povolení na vedení vodovodu přes cizí pozemky. Bez tučných úplatků anabáze na roky. Při tak vzdáleném přípoji jedině vrtaná studna (tisíc Kč/m) + jímka na vyvážení. Ta elektřina by šla řešit taky ostrovním systémem, ale to už není ani zdaleka ideální řešení.
doplněno 26.03.13 10:10: Držím Vám palce. Získání vhodného pozemku je hodně o štěstí, ale zákony pravděpodobnosti říkají, že to jednou vyjít musí Nevím kolik vhodných lokalit máte v okolí, já jsem takto obepsal různé pozemky celkem ve 4 lokalitách než se zadařilo. Vybíral jsem pouze ty skutečně opuštěné a roky neudržované pozemky - těžko říct, kolik takových je u Vás. Pokud se něco zásadně táhlo - oslovený neřekl jasné "ano", ale pouze "možná", "asi budu prodávat" a nedalo se konkrétně dohodnout, hledal jsem okamžitě dál. Ještě co se týká odhadu ceny - hrubý odhad obvyklé komerční ceny lze nechat udělat za pár korun přes internet aby se šlo něčeho při jednání chytit při návrhu ceny a dražší odhad nutný k přepisu udělat až když se zhruba dohodnete.
Doplňuji: ten komerční odhad jsem zadal zde: www.odhadonline.cz
Celkem se trefili - asi prostě vyhledají ceny pozemků v okolí, uberou/přidají cenu podle stavu a svažitosti, orientace, přístupu. Potřeboval jsem to, protože majitel neměl vůbec představu kolik si říct aby se dalo něčeho chytit. Potom jsem samozřejmě kvůli dani musel nechat udělat ještě klasický odhad s razítkem.
Díky za příspěvek.
Já jsem už celou situaci začal řešit před dvěma lety a to právě tak, že jsem oslovil majitelé pozemků, které se mi líbily. Ve většině případů se mi nedostavilo žádné reakce, ale jednou jsem našel pěkný pozemek a paní majitelka bydlela nedaleko, tak jsem se za ní vydal osobně. Byl jsem už dosti zoufalý a naštvaný z neúspěchu a tak jsem očekával jenom odmítnutí. S velkým překvapením mi paní řekla - ano, to jsme plánovali, že bychom prodali. Hurá - bingo. Už to bude rok a k dnešnímu dni probíhá s paní emailová komunikace v intervalu cca jednoho měsíce. Paní mě přestává bavit, rok mě tahá za nos. Po dvou letech bezvýsledného patlaní už chci bouchnout do stolu a něco udělat.
Jedné dražby jsem se již také zúčasnil, ale na to nějak nemám žaludek.
Jinak díky - zrovna zítra chci rozeslat další sérii dopisů.
Mně se osvědčuje moc nediskutovat, ale předložit - dát majiteli do rukou regulérní kupní smlouvu se všemi náležitostmi vámi podepsanou k jeho podpisu. A pak se ho ptát, kde je problém, když vše je jasné! Nějaké diskutování mailem je nikam nevedoucí!
Kde bych mel hledat vice info? Jeste jsem na neco podobneho nenarazil a zaujalo me to. Existuji nejake dostupne cenove mapy?
to ze je to za mestem 6minut autem vubec nevadi , vzdyt to mas minut a pesky pohoda. horsi trosicku v zime jak nasnezi ale myslim ze nebude naky obrovsky problem. Stim lesem uz to je horsi , pro me jak nesviti slunicko na verandu tak to nema smysl ... neni nad to jak hodis fotovoltaiku na strechu a slunicko ti na jare jeste vytopi trosku barak a nacerpas trosku energii na verande pri kavicce... hledal bych dal , podle toho jak pises tak by sis vse udelal sam , ale ta robota a starosti ...
Tak dostupnost pozemku od města jsem uváděl jako klad. Stáří mám ještě daleko, takže mi tato vzdálenost vyhovuje. Byl bych kousek od města (veškerá občanská vybavenost - uřady, supermarkety, obchody, spousta hospod a restaurací,...). Stejně všude jezdím autem, ale možnost dostupnosti hromadné dopravy považuji za obrovský klad - člověk nikdy neví. Nebo mohu zajít večer ve městě s kamarádama na pivko a vlakem bych byl doma za pár minut, případně pěšky za skoro půl hodinky.
Většinu věcí bych si dělal sám, případně dodavetelsky s některými kamarády - řemeslníky.
K pozemku mám od realitky k dispozici projektovou dokumentaci na docela rozsáhlý projekt obytné chaty z roku 1970. Současný majitel tam chtěl stavět, ale zřejmě ho odradilo budování přípojek na dlouhou vzdálenost. Napadlo mě zkusit oslovit majitele sousedních parcel (4x) a nabídnout jim, že bychom mohli společně vybudovat přípojky pro všechny parcely se spravedlivou finanční spoluúčastí všech, a to za podmínek odstranění porostu. Výhoda by pro mě byla ta, že by mě to asi vyšlo o něco levněji, a zbavil bych se části lesního porostu. Překážku by pak tvořil pouze lesík z břízek na jižní straně. Napadlo mě jestli má majitel povinnost udržovat pozemek ve stavu pro který je určen - jedná se totiž o ornou půdu, takže by tam stromky neměli co dělat, výhled do polí by byla přímo idylka.
Jestli ty břízky jsou slabé a je to nálet, tak je potřeba to včas porazit, než to přeroste, a bude s tím problém. Na jih a na západ to chce volný výhled, žádné stromy.
kdybyste pripojky davali vsichni dohromady bylo by to urcite super , jeli take cena libova tak do toho jdi , stromy posekas a nechas si je do krbovek , dale MHD urcite vyhoda , auto odejde a budes potrebovat jet do mesta , takze mas skoro vse co chces a pises to kladne tak do toho jdi. Masli more more , tak urcite dost usetris /nezli kupovat parcelu primo ve meste/ . Ono stejne staci jen voda , odpad , elektrina , pokud ti pojede vse na tuha paliva.
Jako největší problém vidím v nezpevněné příjezdové cestě. Pokud nebude cesta zpěvněná a v určité šířce, tak vám stavební úřad nepovolí žádný domek postavit.
To jsem si dříve taky myslel (kvůli hasičům, záchrance,...), ale už se mi bez problému podařilo získat stavební povolení kde k objektu vedla pouze polní cesta. Navíc kdyby tato stavba vystupovala jako rekreační domek, tak by s tím snad nemusel být takový problém - existuje spousta rekrečních objektů ke kterým se jinak než po vlastních nelze dostat. Nebo se pletu? Každopádně si to objasním na stavebním, ale já stále nejsem rozhodnut zda to vůbec chci.
Právě proto, že tolik peněz nemáme, řešíme to "alternativně" Koupě pozemku poblíž města v tzv. zahrádkářské kolonii nebo těsně u ní je takovou alternativou - elektřina bývá už na pozemku nebo nedaleko (maximálně v řádu desítek metrů), voda se dá řešit vrtem, odpady velkou jímkou nebo čistírnou. Je vcelku jedno jestli bydlíte přímo ve vesnici/městě v "rodinném domku" na předraženém stavebním pozemku za 6000/metr, nebo o 50 metrů dál (někdy i vzdušnou čarou vlastně blíž) na pozemku za 100-600 Kč/metr v "celoročně obyvatelné chatě" postavené třeba z větší části svépomocí. A pokud je potom takových celoročně obývaných chat na jednom místě více, je to už skoro jako vesnice kde se obyvatelé navzájem chrání proti nájezdům "hledačů kovů" a jiných zlodějů. Samozřejmě ne každému taková alternativa bude vyhovovat
Pozemek bych asi být Vámi 350 metrů nebral, jedině by to byl čtverec. 700 m2 a šířka kolem 15 metrů je hranice, ale raději brat víc. Jinak domek bude od plotu ke plotu, žádná svoboda, když roztáhnete ruce tak už třeba nechtěně dáte sousedovi na jeho pozemku vedle facku Budete se navzájem se sousedy moc rušit. Zkuste hledat bez realitek, projděte si lokality které se Vám líbí a dostanete se určitě i na míň než 600 za metr. Zásada je - není důležité v jakém je pozemek stavu (lze změnit), důležitá je poloha, tvar a dostupnost autem - i když třeba po hnusné cestě - aby se dal vozit stavební materiál a třeba vyvážet jímka. Elektřina v dosahu. Zbytek není problém pořešit.
Tech 350m2 je standardni velikost pozemku pro rodinny domek v americkych mestech. Je to opravdu "od plotu k plotu", s malinkou predzahradkou, malinkatym dvorkem a dvougarazi. Bral jsem to jako nezbytne minimum pro domek. Chtel jsem zjistit, jaka je nejmensi cena pozemku, na kterou budu muset vydelat a usetrit.
Samozrejme, ze idealne bych bral vice, ale problem bude vzdycky cena. Nevydelavam a nevidim sanci, ze bych nekdy v budoucnu vydelaval, velky balik na to, abych si mohl velky pozemek dovolit.
Teď by se u nás dal sehnat pozemek 500 m2, 300 Kč/m, slušná šířka, elektřina na hranici, dostupný autem i v zimě, okolo celoročně obývané chaty. Jak už jsem psal, až budete mít něco našetřeno, obejděte si lokality kde je elektřina a začněte obepisovat majitele viditelně neužívaných pozemků. Jen kousek od toho pozemku co zmiňuji se dal sehnat jiný, dokonce za 120 Kč/m s elektřinou na hranici, pouze trochu víc svažitý. A to vše v dosahu MHD u zhruba druhého největšího města v ČR Chce to prostě aktivně hledat - když máte méně peněz tak musíte investovat čas.
Tech 120Kc/m2 u velkeho mesta je spickova cena. To je pro me dobra zprava. Uz z principu jsem totiz nehledal pozemky tak blizko velkeho mesta (kvuli cene).
Jestlize se daji sehnat takhle levne pozemky blizko takhle velkeho mesta, tak je sance, ze ty od mensich meste vzdalenejsi pozemky a ve svazitejsim terenu budou uz v pro me prijatelne cene.
Jste ještě mladý. Na vašem místě bych šetřila a do stavby se pustila v pozdějším věku. Až budete mít životní partnerku, poznáte jaké bude mít ona požadavky na bydlení, zda bude ochotná pro stavbu a třebas i finančně přispěje. Jak se říká, ve dvou se to lépe táhne. Kupovat pozemek, na kterém se dá postavit pouze rekreační objekt, není dle mého názoru, moc rozumné. Rekreační objekt má svoje parametry co do velikosti a počítejte s tím, že jednou budete mít rodinu a maličký domek vám nebude stačit. Podle toho jak píšete, je pozemek vzdálen cca 4 km, což je vynikající poloha. Jestli se chcete osamostatnit, tak jděte zatím do nájmu. Stavba RD je velmi nákladná věc po všech stránkách a vyžaduje určité znalosti, schopnosti atd. Na vašem místě bych ještě počkala. Bez finanční pomoci rodičů se asi neobejdete. Už jste s nimi o tom mluvil? Jste schopen postavit domek svépomocí? Dnes se staví tak, že firma postaví buď celou stavbu tzv. na klíč nebo jenom hrubou stavbu a ostatní dodělává stavebník buď sám, pokud to jde a nebo pomocí řemeslníků. A zde zase je třeba rozumět i tomu co řemeslník dělá, aby odvedl kvalitní práci.
Děkuji za příspěvek. Se stavbou domku svépomocí problém nemám. Již jsem postavil rekreační chatu, ale na blbém místě. Stavebnictvím se živým a mám spoustu šikovných známých, takže s kontrolou řemeslníků problém nemám. Šetřit na dům mi přijde celkem nelogické. Výše místních nájmů za menší byty se pohybuje okolo 8000 kč bez služeb - představa placení této částky každý měsíc a k tomu dávat ještě něco stranou na dům je v mém případě nereálné. V domku rozhodně nechci bydlet celý život. Je mi jasné, že časem nebude odpovídat nárokům na bydlení (třeba velikostně kvůli dětem). Nevidím ale problém v tom ho třeba za 10 let prodat, k získaným finančním prostředkům něco přidat a postavit nebo koupit plnohodnotný rodinný dům někde jinde pro celou rodinu.
Je vidět, že jste šikovný, máte to v hlavě srovnané a hlavně jste od řemesla. Takže zde není co dodat a přeji ať se dílo podaří. Víte o co jde a to je podstatné. A hlavně máte chuť do toho jít. Asi začnete od stavebního úřadu a odboru dopravy kvůli požadavku na tu cestu. Ještě zvažte, zda budete schopen splácet půjčku a jaké jsou podmínky na její poskytnutí.
Chtěl bych se Vás ještě zeptat. Našel jsem slušný pozemek. Mnohem blíže do města. Je dosti velký. Cena je cca 200kč/ m2, ale nejedná se o stavební pozemek - pouze o ornou půdu s tím, že vše nasvěčuje tomu, že by se pozemek mohlo podařit prosadit jako stavební - tedy v novém ÚP. Problém je ale v tom, že se nachází vzdušnou čarou cca 130 m od dálnice. Byl jsem si na místě poslechnout hluk, který se tam z dálnice šíří. Není to ani tak hrozné, ale je tam. Všichni říkají, že si člověk zvykne, ale mě se to moc nezdá. Je ale pravda, že tam již řada novostaveb stojí, a to i blíže k dálnici.
Za jak rozumnou vzdálenost považujete odstup od tohoto zdroje hluku. Díky
Já osobně bych na tomto pozemku nestavěla. Vzdálehost od dálnice 130 m je málo. Když povane vítr směrem od dálnice, tak budete asi i občas cítit zplodiny z výfuků. Je třeba počítat i s tím že bude pak velmi těžko prodejný. Za přijatelnou vzdálenost od dálnice bych považovala minimálně 500 m.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.