Nejste přihlášen/a.
Dobrý den zajímalo kdo my může vyměnit přívod od hlavního jističe který je zaplombován do bytu v paneláku je tam 35 let starý hliník chci to dát do mědi a pak tedy i část bytu hlavně přívod pro sporák a všechny zásuvky světla by asi ponechaly nelza použít stávající protahovací otvory a sekat co koliv do panelu to je hrob i a s kangem.Díky za radu.
Bohužel kdybych měl ČEZ a ne debilní Eon což je hrůza snimi komunikovat zkoušel jsem to a to co mi to vždy zvedne nějaká slečna tak odpověď je pokaždé jiná.Jednou si to mohu udělat sám na ohlášku mám akorát nahlásit kdy k výměně dojde.Pak mi to musí vyměnit přímo pracovník čezu.Pak zas firma s Ičem.Tak si vyberte co stoho je pravda.No u ČEZU to nebyl problém tam se to dělal na u Kladna stačilo zvednout telefon zavolat dnes v tolik měním AL kabel za Cyky 4x10 číslo elektoměru a doběrného místa ano v pořádku.A bylo to za hoďku tam a hotovo.Prostě hliník je hrůza a děs a tady kord sice prý někdo na paneláku podepsal revizy a docela by mě zajímalo kdo docela sebevrah přívod do pojistak pro barák AL Stoupačky po patrech k elekroměrum Cyky od elektroměrů do bytů AL.Záložní zdroje světla napojeny taky špatně bez zvláštního vypínání natvrdo takže nelze je zkoušet.A jiné jiné věci se tu zmršily výtah to je to samé stojovna rozvaděč a jiné a jiné
e-on má smluvní elektrikáře. Bu%d je najdeta na netu nabo jim písněte e-mail a oni vám je sdělí. Přívod do bytu odchází z elektroměru většinou rovnou a ten je také zaplombovaný, takže někdo smluvní.
Záleží na tom, co vše máte zaplombováno. Dráty od hlavního jističe vedou do zaplombovaného elektroměru a pak jsou dvě možnosti.
Jedna je, že z elektroměrové svorkovnice vede kabel přímo do bytu, potom je při výměně nutná součinnost s oprávněným elektrikářem distributora. To v praxi znamená, že zavoláte do EONu, že jdete pod plomby, protože Vám elektrikář bude měnit kabel do bytu, po výměně opět zavoláte a přijede elektrikář z EONu, zkontroluje a zaplombuje.
Druhá možnost je, že mezi elektroměrem a kabelem do bytu je ještě svorkovnice, kam nový kabel napojíte. Tato svorkovnice někdy bývá zaplombována, ale naprosto zbytečně, protože jde o měřenou část soustavy (za elektroměrem). Potom o výměně EON nemusí vědět.
P.S.: pokud budete dělat rekonstrukci elektro, udělejte ji komplet, stojí to za to, ať za měsíc po vymalování nesekáte strop jen proto, že jste tam nechal kus hliníku...
doplněno 27.11.13 20:47: V panelákách se běžně používaly trojdílné rozvaděče.
Spodní dvířka - přívod a hlavní jističe pod plombou
Střední dvířka - elektroměry pod plombou
Horní dvířka - odchozí svorkovnice (do bytů) a ostatní rozvody (zvonky, domácí telefony, pevná telefonní linka, kabelová TV) - bez plomby...
Jo tak to mě napadlo že tam bude ještě svorkovnive na elektroměru je plomba a na krycí desce k jističum a elektroměru je také takže to asi udělám nahlásím výměnu přívodu a odplombuji jim to a vyměním.
No co se týče celé výměny elektroinstalace tak se mi sekat tedy nechce takže zásuvkové ukruhy půjdou do lišt a ty světla dokud budou držet tak je nechám jak sou dokud to půjde tady je problém cokoliv dát do zdi natož to sekat A to co potřebuji vyměnit sou hlavně zásuvkové okruhy a dát jich tam více sou dosti neprakticky rozdělené.A přívod na sporák ale ten je v pohodě je to tažený lištou a přes stoupašku v pacířovém krku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.