Nejste přihlášen/a.
Počítam li dobře, a to já si právě nejsem jist, pokud tento drát zapojím do zásuvky, měl by mít spotřebu 50 W a neměl by vyrazit pojistky.
Mýlim se?
předem děkuji za informace
Protože se už asi na ty zbylé "drobečky"podotazky, už asi odpovědi nedočkám, udělím body, ale rádců je dost, moc jste mi pomohli, mohu udělit jen 3 ( to víte), a bohužel některým to udělit nejde ( pavel), takže na koho to nevyjde nezlobte se. Konečně jsem postavil to, co jsem už sháněl 2 měsíce a s čím mi jiné neporadili. pokud jěště někdo dovysvětlí ten zbytek budu rád. děkuji všem, jsem rád , že to funguje.
Je vas fakt hodně, koho jsem neocenil, neberte to, že si odpovědi nevažim, nebo že nebyla přínosná. Vzal jsme to odshora, podle toho jak přišla přesná odpověď na to co mi pomohlo ( teorie jsem hehodnotil - ty mi nepomohly ). Ale děkuji VSEM
24 v žárovka zatím svítí. No pokud ji dam paralelně s jedním odporem, to zní logicky ... to zkusím. Ale ted jsem si našel parametry té žárovičky 12V co jsme si koupil do auta, když ji dám seriově, jak se změní parametry sestavy? Jdu to zkusit dát paralelně k jednomu odporu, jsi asi hlavička hejkale a ja sklerotik nj, slaboproud :D
vložil jsem tam hadex.cz/... jak se změní ty parametry? P.s. pokud to neshoří mohu to tam nechat nebo nedoporučuješ?
doplněno 18.11.13 15:30:Zatím To Hejkale vypadá dobře, dokonce to drží i s LED. Takže ale ted otazka. Svítí to když prochází proud celým řetězcem. Když zbylých 18 ( jeden z nich ) přestane fungovat, LED zhasne. A co se stane když přestane fungovat ten pod odporem? Asi se spalí? HMM, blbý, tak to asi nahradím zpět 12V žárovkou. pak se asi nespálí, ale rozsvítí se naplno. Ted svítí jen tak napůl. Hejkale tys to vystihl. Asi je to ONO.
Ještě den budu testovat. Zatím díky. Ještě mě zajíma ta sestava, aby topila méně a taky s výkonem 50W. Neporadil bys něco z GM, co tam koupit? Našel jsem nějaké 2W, ale ty mají jiné parametry, neř tady někdo psal.
jinak děkuji VSEM
doplněno 18.11.13 15:33:Ještě koukám no to : doutnavku ... jak ona funguje? Když bude paralelně s odporem, bude doutnat, a když odpor shoří? povede proud pro ostatní odpory, nebo sestava bude nefunkční? Ptam se zda pak poznam, že odpor shořel, pokud bude doutnat i nadále, když pod ní ten odpor shoří ...
doplněno 18.11.13 15:38:Asi jsem slepý, ale v GM prostě neumím hledat. Je tohle doutnavka na 12V nebo není? Nikde nevidím voltáž
Jak tak přemýšlím, tak pokud shoří rezistor pod žárovkou, tak to bude žárovka zase v serii s těmi ostatními 18 rezistory. Potom bude záležet na tom, jaký proud poteče. O tom už psali druzí...
Pokud shoří jeden z těch 18 rezistorů, doutnavka zhasne.Pokud shoří rezistor pod doutnavkou, doutnavka by měla zůstat svítit. Bude v sérii s ostatními rezistory, teda pod napětím. To ovšem nepotřebujeme... Proto bych dal doutnavky dvě, každou na jeden rezistor na opačném konci řetězce. Pokud rezistor pod doutnavkou na jednom konci shoří, měly by zhasnout obě doutnavky, protože odpor zbylých rezistorů bude vysoký a napětí na obou doutnavkách malé... to by bylo třeba ovšem vyzkoušet. Je možné, že některé doutnavky by ( v obvodu fáze, doutnavka, rezistory, doutnavka, nulák ) svítily, jiné ne...
Věřím, že jiní uživatelé se znalostmi a praxí moje úvahy případně opraví či potvrdí... dík
doplněno 18.11.13 17:35:tak tak, jak doplnil praivo... ten rezistor na větší výkon je dobrý nápad... ani by nemusel být další, teda dvacátý, ale se stejnou hodnotou jako těch 18 dalších...
ono to vymývání mozků je na něco dobré... teda tehdy, když je co vymýt...
A co za ty odpory dít ještě jeden, okolo 10 Ω/2 W (ano, předimenzovaný, aby nemohl shořet) a úbytkem napětí na něm napájet červenou LED? Pokud by shořel jeden z těch "topných" odporů, přestal by téct proud, na tom malém odporu by zmizelo napětí a LED by zhasla.
doplněno 18.11.13 17:30:*dát ještě jeden...
doplněno 18.11.13 17:45:Toto řešení jsem zvolil proto, aby
1. napětí na R nebylo o moc vyšší než napětí na LED a
2. protože menší přidaný odpor má menší vliv na výslednou spotřebu.
Mistři, nechtěl jsem to sem dávat, protože si myslím, že tazatele to zařízení stejně zabije, ale co.
Tohle mi bez problému funguje už 15 let. Doufám, že si to pamatuji správně a hodnotu rezistoru si musíte spočítat, protože tu si nepamatuju.
doplněno 18.11.13 18:51:Jo, místo odporu, jenže tohle je nezávislé na zátěži. tedy až do povoleného proudu diod. Navíc ty diody se jen tak nespálí. Samozřejmě při správném nadimenzování.
doplněno 18.11.13 18:54:ta opačná dioda je tam kvůli opačné půlvlně a být tam musí.
doplněno 18.11.13 19:10:Pořád se pleteš. Bez diody by zařízení nemělo 50W, protože by jedna půlvlna neprošla.
doplněno 18.11.13 20:07:S touto kontrolkou, ale bez té opačné diody by neprošla jedna půlvlna. Reaguji na to, že ta dioda by údajně mohla být zbytečná.
Ty tam místo odporu máš tři diody a jednu ochrannou (na tu jsem zapomněl, ale u tohoto napětí tam být nemusí), jinak je to přesně to, co jsem napsal.
doplněno 18.11.13 19:09:V našem případě se jedná o konstantní zátěž, změnu proudu tedy nemusím uvažovat. Naopak, usměrnění je zde spíše na škodu.
Ano, s tou ochrannou diodou jsem to trochu spletl, ve tvém případě tam být musí, protože při zavřených diodách by na LED bylo 230 V, což u mého návrhu nehrozí, protože na tom R bude úbytek napětí stále stejný, tj. asi 2,5 V.
doplněno 18.11.13 19:12:Já píšu o kontrolce v obvodu pro tazatele, který bude mít bez diody cca. 50 W.
doplněno 18.11.13 19:14:Bez diody by zařízení nemělo 50W, protože by jedna půlvlna neprošla.- Naopak, bez diody projdou obě půlvlny, s ní jen jedna. A první část té věty už vůbec nechápu, moje předchozí doplnění je jen to, co mě napadlo hned po přečtení.
Jo takhle, tak to ano.
Nevím o co se dohadujete, ale asi nevíš která bije. Zobrazené zapojení slouží k indikaci, že elektrický obvod je uzavřen. Žádná ochranná dioda. Propouští opačnou vlnu. A ty tři křemíkové v serii, prostě na křemíkové diodě vzniká úbytek 0,6 až 0,8 V dle proudu. Na třech tedy tak 2,1 V což stačí k rozsvícení indikační LED diody. Napětí tam je pouze při uzavřeném obvodu. Pro opačnou indikaci stačí kontakty vypínače překlenou doutnavkou s předřadným odporem. Tato svítí, když je obvod rozpojen.
V prvním případě by došlo ke spálení LED diody pokud by se přerušila některá z těch třech diod.
Zdravím, ten nákres je zcela jasný. Místo žárovky dám tedy mnou vyrobenou sestavu (50W) a diody dle nákresu. Otazkou ovšem je, tu si sám nezodpovím, jaký to má být odpor, ten který je seriově u té LED . Tohle nemám problém vyrobit. Děkuji
A opět, jak moc snížím nebo zvýším výkon, pokud použiju Vaš nákres za učelem "kontrolky". Místo znázorněné žárovky dodám těch 19 odporů, zmi´´novaných parametrů, viz diskuze okolo.
děkuji
Ne, potřebuji vytvořit zařízení které bude bezpečné a nebude potřebovat dohled, které nebude vydávat zvuk nebo světlo ( nebo minimálně) a co nejméně tepla, a které bude TRVALE odebírat 50w a vydrží co možná nejdéle, nejlépe roky.
zkráceně, potřebuji něco s odběrem 50W, bezpečné, trvalé do zásuvky za účelem testů.
není jednodužší to poslkádat z 21 odporů 50 Ohm /5W?
doplněno 14.11.13 10:06:21x50=1050 Ohm , zapojit do serie a desku plošných spojů každý odpor na min 3W x21 = 66W
doplněno 14.11.13 10:08:a když je koupíte ve skle (Rozenthal) je to na doživotí
doplněno 14.11.13 10:09:dát to do plastové krabice s otvory a je to i chráněno
uz to tady řeším pul roku, a nikdy nikdo nebyl schopen nic takoveho vymyslet
ok, a nebude se to moc hřát? Nevyrazí to pojistky?
doplněno 14.11.13 22:55:mužete mi dát nějaký odkaz na web, kde to najdu, at vím , nebo spíše at mam představu jak to vypadá?
ptal jsem se na to v ostravě v GM Electronic , u naměstí TGM, a tam se mi paní vysmála, že nic takového nejde vyrobit, že mám blbé nápady.
A ejhle, řešení se najde
doplněno 14.11.13 22:59:ale ted mně napadá, je to pár dní, co mi tady někdo odpovídal, že když dám do serie dvě 100W žárovky, je ve výsledku výkon jen 50W. Nebude při 21 kusech 5W výkon jen 5 děleno 21? Jen tak se ptám ...
půl roku? asi nikdo jen nepochopil co vlastně chcete postavit. Udělat či poskládat rezistor (soustavu rezistorů) s určitým odporem je přece ta nejjednodušší věc.
Tohle se přece učí tuším v 7. třídě.
jak by mohlo 50 W vyrazit pojistky? Bude to hřát výkonem 50 W.
Jen musíte poskládat správný odpor pro dané napětí.
Říká vám něco ohmův zákon?
doplněno 14.11.13 23:15:kupte v GM 19 těchto rezistorů a zapojte do série.
Při 230V to bude mít 49,7 W
doplněno 15.11.13 01:06:člověče tak co to má dělat? Topit výkonem 50 W nebo netopit? Fakt už nechápu smysl otázky: nebude to moc topit? Vymýšlíme tu topidlo o výkonu 50 W a ono nemá topit...
To vám fakt dělá takové potíže fyzika základní školy?
LED se do toho zapojit nepokoušejte. To je nad rámec toho co jsme zde schopni vám vysvětlit. Funkčnost poznáte podle toho, že to bude teplé.
doplněno 15.11.13 13:33:Tak jestli myslíte, že tomuhle nejlíp rozumí informatik... tak jim věřte. Já tam žádný procesor ani software nevidím. Pokud to zalijete do betonu tak to buď vyzkratujete nebo andulky zabije proud. Do betonu jste měl zalít to topení od akvárka jak jste se ptal v jiném dotazu. Tam jste pro změnu trval na tom, že to topení bude na vzduchu a nikoliv zalité v betonu.
Já nevím čemu vlastně rozumíte, ale měl byste se věnovat tomu a to čemu nerozumíte si koupit od někoho kdo tomu rozumí. Musíte dát ovšem jednoznačné zadání. POkud tedy je vám alespoň víc než 11 let.
Až budete vědět co opravdu chcete tak napište. Do té doby to přestávám sledovat.
doplněno 15.11.13 20:17:Fyzikální zákony platí i pro vás. Když to má mít spotřebu 50 W, a nebude to konat nějakou práci jako třeba pohyb, čerpání kapalin apod. tak to bude mít tepelný výkon 50W. A ni o watt méně, ani o watt více. Možná si pletete výkon s teplotou, já nevím.
Když to má při 230 V 50 W tak to žádné pojistky vyrazit nemůže. Při 12 V to nebude dělat nic pozorovatelného.
žárovku do série jako indikaci už vám poradili, LED by šla použít také, ale musely by tam být správně zapojeny ještě další 4 součástky a vzhledem k vašim (ne) znalostem vám to nemá cenu radit.
doplněno 16.11.13 13:33:Už jsem to jednou vlastně psal, ale jestli to zalijete do betonu tak to někoho zabije.Udělejte to na pertinaxové destičce a dejte do krabičky s hodně otvory a umožněte proudění vzduchu. V pryskyřici by se to podle mne spálilo a možná i způsobilo požár.
To je otazka, nebo rada?
Ano ohmuv zákon mi něco říka, stejně ho nedovedu dát do praxe.
nejde mi do hlavy, že bych vzal rezistor, jen tak stčil do zásuvky a on nevyrazil pojistky.
Pokud máte pravdu, budu opravdu jen rád.
tady mi píše, že nejde dát za sebe spotřebiče , aby se watty sčítaly.
tady mi sice radí, at to dám taky do serie, ale všichni mi zaroveň říkají, že to shoří. Navíc si ty dvě otazky odporují
v první se píše, že dvě 100W žárovky, udělají výkon 50W
ve druhé mi radí, at dám dokupy 60W+ 40W do serie, ale tam by podle první rady, měl být součet výkonů opět jen 50W
Mě by 50W stačilo, ale ty součástky tady nemají.
Ale opět mi všichni říkají že to shoří.
KDE je pravda?
Jde to vůbec sestavit?
Nevěřím tomu, že když vemu 5W rezistor, který se dává do obvodu 4.5V baterie, by v obvode 240V neshořel a nevyhodil pojistky.
prosím o radu. A jak říká náš profesor, docent a děkan v jedné osobě , žádnou "dojmoligii"
doplněno 15.11.13 08:10:rnk:
Ptam se na topení, ne zda to bude topit málo nebo více. Já se obavam aby to netopilo MOC, z duvodu bezpečnosti. Mym učelem a cílem je pouze odběr 50W, všechny ostatní energie, které budou vznikat budou pro mne nepodstatné, spíše obtěžující. Světlo ruší, hluk ruší, teplo může být nebezpečné kvůli požáru.
Teplo nepotřebuji.
Proč nemohu dát do obvodu LED nebo 4V žárovičku? nemohu k tomu chodit a zkoušet , zda to funguje nebo ne. Potřebuji aby to jelo, a to bez kontroly. nejlepe mnoho let. proto při náhodné kontrole vizuálně z dalky, by světýlkem bylo vidět , že to je v provozu. Když nesvítí znamená to, že to není pod proudem, nebo že odpory shořely. představte si že to je v oddělené místnosti, kam je vidět a vy pouze na dálku testujete zda to jede nebo ne. Nelze k tomu chodit a zkoušet zda to je teplé.
předem děkuji
doplněno 15.11.13 08:45:MAM totiž OBAVU, z toho, že když jsem toto zadal ruzným lidem, asi třem, jestli by mi mohli toto na zakazku vyrobit, a byli to lidé co dělali informatiku a elektroniku, každý z nich mi řekl, že do toho nepůjde, že si myslí, že to nemůže být funkční, že to shoří, a že KDESI cosi, že by to bylo nerealistické na shodovení.
tady na papíře to vypadá primitivně. I já dovedu zakoupit 19 odporů, spájet je, a hotovo. Takže mě zaráží obavy těch odborníků, kteří by to měli umět.
V pondělí, pokud se dostanu do města, tak to nakoupím.
pořád žádám o radu nebo vysvětlení, proč nemůže být v obvodu LED nebo nějaká jiná, třeba 4V žárovička jako kontrolka stavu ZAPNUTO/ VYPNUTO a zaroveň tedy i kontrola, zda to neshořelo.
a ještě se zeptám. POKUD to zaleji třeba do kradice od mléka, tedy zaliju to betonem, aby čouhaly jen dráty, tedy již izolované, aby na to nějaký blbec nešáhl a nepokopalo ho to, neshoří to tím teplem? Tím se dostávám zpět k otazce, jak moc to tvoří teplo? nebude to spíše topit? Je rozdíl, zda to bude mít 60 stupnu jako hardisk, na kterém si mohu udržovat teplé kafe, nebo zda to bude mít 150 stupnu a to by asi už muselo mít lepší chlazení, aby byla životnost dlouhá.
předem děkuji za názory a rady
Doporučuji koupit delší drát a zkoušet posouváním kontaktu po drátu k zahřátí ( pro žhavý drát by měl být odpor kolem 27 ohmů ),ale
musí se vyzkoušet, ale s 50 W bych nepočítal .. pro žár tak 1500 W bych to viděl.
S pozdravem
Marek
mikihans:
mužeš prosím potvrdit co píše rnk: že je to pravda? zkusil bych to
kupte v GM 19 těchto rezistorů a zapojte do série.
Při 230V to bude mít 49,7 W
Ahoj Fido, 56 Ohmů krát 19 je celkem 1064 Ohmů. Při připojení na 230V tím poteče proud (napětí děleno odporem) asi 216mA. A z toho vychází ztrátovýn výkon (napětí krát proud) 49,7W, takže to odpory přežijí. To je jen logika a zákon pana Ohma. Miki má pravdu, jako většinou
Tvůj původní dotaz byl o tom, aby "to" netopilo", ale nějak tu energii musíš přeměnit, takže i tahle sestava bude trošku topit...
doplněno 14.11.13 23:36:O výkonu žárovek bych se nebavil, jejich odpor je závislý na teplotě vlákna...
doplněno 14.11.13 23:37: Chladič ne, jen to nesmíš zavřít do malé nevětrané papírové krabičky!
Fido, jo, je to poznat
... ale rád poradím! Hezký den!
Autor: magdon
Předmět: RE (3x): Topítko do akvária pro andulky
Máte pravdu jen částečně. Pokud zapojíte 2 100W žárovky do série, jejich celkový výkon bude poloviční. Takže když zapojíte do série 4 žárovky, bude výkon cellé této sestavy jen 25 W. Životnost se sice zvětší prakticky do nedohledna, ale nic s tím neohřejete
Předběžně tedy všem děkuji, já to koupím a vyzkouším. Jestli ještě upřesníte nějakou radu budu rád, třeba tu kontrolku, abych věděl, že to opravdu funguje.
Zkusím a ozvu se.
p.s. bude to moc topit? Abych věděl, zda na to musím dávat nějaký veliký chladič
moc všem předběžně děkuji
doplněno 14.11.13 23:36: Zdravim HOPa: jj děkuji vyzkouším Nejsev vážně elektronik .. je to poznat ...
HOPe, takže blbá otazka:
pokud to moc netopí, a protože se i kabely chladí ve zdi. Kolik to potřebuje větrání nebo chlazení? mohu to zazdít? proste zalít do betonové kostky, kvuli bezpečnosti. Povede ven jen izolovaný kabel. Slo by to?
Dokázal by jsi poradit s kontrolkou? Jak zjistím, že je to v proudu, tedy že to funguje a že to neshořelo. Hlavně mi nepiš , že to poznám podle zastrčeného kabelu ve zdi :D
předem díky
doplněno 15.11.13 00:08:Ještě mě napadlo: Já tam vlastně teoreticky mohu dát LED diodu? bude to taky funkční? ta se nikdy nespálí, nebo rozhodně ne tak hned.
Bude to funkční? 19x odpor do serie a za ní v serii LEDka?
jako kontrolka tam může být třeba 2,5V žárovka na 0,3A yapojena do serie s odpory. Ale ta bude nejslabší článek celého zapojení. Takže já bych ji tam nedával . Nestačí teplo jako indikátor, že to jede?
doplněno 15.11.13 09:55:Ledka sama o sobě NE. A pokud to má být na stříďák tak tam polovodiče nemají vůbec co dělat.
Jako já to cele klidně vyzkouším na 12V okruhu nebo na baterkách. buď to jede nebo ne, ale zkoušet to na 220V je pro mne silné kafe. Slaboproud je pro mne španělská vesnice.
Zadat někomu .. říkam, žádal jsem o to slaboproudaře, žekl že neví jak na to.
Pořad se ptate dokola na co to je. jen jako permanentní odběr 50W. Bez světelného efektu a zvuku a co nejmeně tepla, a co nejdelší životnost. vyzkouším těch 19 odporů. Máte pravdu, že LED nepatří do střídavého. Když tam dám gratzuv mustek tak už by tam ledka mohla být?
proč polovodič ne do silnoproudeho obvodu? pokud bude sražen proud odporama, tak na te ledce bude minimální napětí, stejně jako by to utahlo 3V žarovku, to jsem testoval, (220V a 3V žarovka, obě jely v klidu )
Pokud je žárovka nejslabším místem ( to je jasný) co použít jako kontrolku. nemohu na to sahat, bude to mimo dosah (ale to jsem psal)
Potvrzuji funkčnost pro 19 těch odporů, co se týče kontrolky, pokud jí dáš do série, tak musí mít poměrně malý odpor, když bys tam dal takovouto žárovku gme.cz/... tak to bude tak jak chceš. Žárovka nepojede na plný výkon, takže bude svítit méně, ale to vlastně chceš. S led diodou to bude trochu více složitější, navíc pokud chceš indikovat ne stav vypnuto zapnuto, ale funkčnost. Jinak si dej pozor až to budeš mít zapnuté ať tě to nepraští, nesmíš mezi to sahat a celé by bylo lepší to nějak zafixovat. Já bych odpory přivázal provázkem k nějaké tepelně odolné nevodivé desce a pak to celé zalil nějakou pryskyřicí, jako se dříve zalévaly elektro krabice v zemi. Bude se přes ní i snáše přenášet vzniklé teplo.
K LED ještě kapacitní předřadník (aby to moc netopilp). Pak to samozřejmě půjde jen na těch 230 V~.
Ten slaboproudař, kterého jsi žádal, byl očividně pěkný blb, spájet 19 odporů zvládne snad i opice a dál už je to jen o zaizolování (to doporučuji svěřit nějakému silnoproudaři).
Zkus se zeptat tady, myslím, že by se našel někdo, kdo by ti to vyrobil.
Zdravím, směl bych poprosit rozvest ten kapacitní předřadník? Tohle nechápu. Jak tedy dát do toho obvodu cokoli svítícího ( ale málo) třeba tu LED , nebo malou žárovičku 4.5V? Tak aby to neměnilo parametry toho obvodu, tedy aby to mělo +/- tech 50W.
Už to mam koupene, sestrojené, funguje to, ještě to chce kontolku. poradíte?
Moje otazka, kromě té předešlé co jsem ted napsal. kdybych dal do serie 220V žárovku 15E co se dává do sporáku, jak se změní parametry obvodu, co do vysledného odporu?
Jde totiž o to, že na konci toho "topení" co mi vlastně vzniklo ( 19x doporučená součastka ) je stále 220V ( což mě udibilo, myslel jsem že těmi odpory bude napětí klesat .. no jo slaboproud není moje ). Takže tam nemohu dát 6.3V žárovku ani LED, která vydrží max 4.5V
Poradíte ještě? Děkuji moc.
doplněno 18.11.13 13:14:k tomu slaboproudaři co to neuměl vyrobit ... nešlo o to že to neumí vyrobit ( shotovit), on říkal že to neumí vymyslet. Spájím si to sám.
doplněno 18.11.13 13:48:A položím ještě jednu otazku: teď mám odpory 5W 19 kusů a topí to na nějakých 115 na článek ( tělísko )
kdybych použil třeba 2W topilo by to na každý článek méně . pokud méně, mohl by být někdo jěště jednou tak laskav a navrhl nějakéu sestavu jako je tahle? tedy zase ve výsledku cca 50W a asi předpokládám 2.5 x více odporů, jen nevím jaké hodnoty ( nejlépe zas z GM elektronik).
děkuji moc.
pokud vymyslíte kontrolku, budu nadšen.
p.s. ten 19 článkový funguje BEZVADNE, jen víc topí Ale učel plní
máš tam 19 odporů 50 Ohmů, každý 5W a topí to cca na 115°C. pokud chceš aby to topilo méně tak dvojnásobný počet polovičních odporů (38ks 25 Ohm /5W ) topit to bude stejně jen na jeden článek- odpor vykdee poloviční výkon, tedy teplo nějakých 58°C.
Při proudu 0,217A tam klidně dej ještě do serie žárovku do baterky 2,5V/0,25A. případně 3,5V/0,3A
doplněno 18.11.13 17:03:no tak tam dej 38x 27 Ohm=1026Ohm odpověděl jsem už 5x tak musím doplňovat odpověď. Už mne to na další přímou odpověď nespustí.
111:
víš, nechtěl jsem to přiznat, ale já to do toho původního obvodu dal. Koupil jsem LED, prodavač říkal, že nevadí, že je na střidavy proud, jen bude blikat, ale tak rychle, že to nepoznam. Říkam si OK, stoji 5 Kč, není co ztratit. Pro jistotu jsem vzal ještě žárovičku 6.3V do trafopajky. No LED shořela teměř okamžitě, a žarovka odolávala statečně asi 30 minut. Nejsem slaboproudař, tak jsem říkal, že asi jsem to blbě pochopil. Ale jak jsem psal, mezi obvodem , respektive na posledním članku a protivodičem, jsem naměřil 220V což mě šokovalo. Dle mě by tam už mělo být snížené napětí 220 / 19 tedy cca 11V. Možná to ta žárovka proto nevydržela ( říkam si ) a dal jsem tam auto žárovku ( kontrolku ), shořela okamžitě, ještě zkusím standartní 12V žárovku, jen nevím jak ty žárovky změní výsledný výkon sestavy.
protože jsem v tomhle nezlaný, které konkretně odpory z GM doporučíš? Já tam ty s Tebou uvedenými parametry nevidím a nechci experimentovat.
doplněno 19.11.13 10:29:Dík za ten "papír" , už po tehle diskuzi aspon vím, že se nemusím bát, že to shoří ( ohně a zkratu se nebojím ). problém mám s tím, že když příjdu do GM, po zkušenostech, že neporadí, nebo tak volají z jedne strany na druhou "Hej Pavle ( jemno si nepamatuji), tady pán chce nějaké věci na 50W do zasuvky, že je to nesmysl? žeee?" No opravdu, už tam s nimi o tom diskutovat nechci, bylo jich tam jen 5 a já byl jeden ze dvou zakazníků. Když jsem odcházel, nebyl tam nikdo. Ne takové trapasy nechci.
No a chci říct, že když budu chtít třeba 27 ohmový 5W, a oni řeknou , že nemají, že mají jen 22 Ohmn a 8W, tak jsem okamžitě v dupce, protože nevím co ted? bude to málo, bude to moc? když to bude málo, shoří to a já vyhodím jen peníze. Když to bude hodně, nebute to mít ty parametry Tak se nezlob, že se 5x zeptám. Jste pro mě jediní, kdo mi může poradit v tomto oboru (elektronika a slaboproud). přeji pěkný den
Jak ti má něco doporučit, když nemáš základní znalosti? Kde jsi naměřil 220 V? Máš to naměřit na koncích obvodu, pokud budeš měřit napětí na jednom odporu, tak na něm musí být 1/19 vst. U.
Ano je to přesně jak píšeš. A Ano mám minimální znalosti z slaboproudu. jsem odborním na silnoproud, ale slaboproud ne. jakmile ta sestava je hotova, už je to promě 220V obvod a už na něm dělám testy pouze pod napětím. Teď jsem pro SME zapojoval 3x 240/400 absolutně bez jakýchkoli poztíží, ale tyhle malé součástky, prostě EE, to jsme ve škole nebrali, tak mi to pořád nepředhazuj. Děkuji.
Ještě jednou, ano na konci sestavy mezi posledním odporem a dratem do zasuvky je 220V, ted jak jste napsali, že to je na každém odporu mi došlo, že těch 220/19 je na každém odporu zvlašt. Takže Děkuji za tuto informaci, pomohla mi. Dokonce mi na tom svítí i ta 1.5 LED dioda a možná to i vydrží. Když tedy dám k tomu odporu, 12 nebo 24V žárovku, jako kontrolku, tak to tedy nijak vyslednou sestavu neovlivní, s ohledem na výsledných 50W? cca?
Děkuji za radu i trpělivost
Žádná velká změna nenastane, ale proud se přece jen trochu zvýší (paralelní zapojení odporů).
Já ho znám perfektně, ale steně si netroufnu takové malé součástky dávat do 220V , když mi to někdo nepotvrdí. Přece jen 220 není 12, abych experimentoval. Nebojím se, že to hoří, vyhodí pojistky atd, ale kupovat součastky na pokusy, je drahá záležitost, zvláště když jste momentálně bez placené práce.
Taky si příjdeš pro právní radu, i když vše, včetně smluv, rozvodů, pojistek, důchodů a pracovně právní problematiky, se učí na střední škole, ale pro jistotu dáš 500 -2000 právníkovi, aby Ti sepsal smlouvu na prodej domu nebo rozvod. Přesto, že tohle udělám odpasu, tak Ti taky nepředhazuji, že bys to mohl zvládnout. Ale nic vezlém. Jistota je jistota, i já raději na jistotu. Radili jste mi, že žárovka v serii, je OK, a shořely 3 součástky, a neříkam, že jste to měli vědět. Prostě já to hold nevím.
.
Stejně tak nevím, jak mi dole radí, ja mohu dát normálně obyčejnou diodu do obvodu aby neshořela? Na trolejbusech jsou diody, které se zapojují na 600 V ale jsou velké jako roka dospěleho chlapa, ale tyhle mikro součastky, FAKT neshoří,? Pokud si pamatuji, ten pro nás neodborný předmět, tak při určitém napětí, se ten polovodič přece probije, ne? Fakt ne, plyn, voda a slaboproud je mimo mou mísu. Tak se nezlobte.
Jsem zvědav, jak Vas nakonec všechny oboduji, když mám jen odpovědi k ohodnocení. Děkuji všem za trpělivost, budu to testovat a snad vyrabět hned v pondělí.
Znova ještě k problému tepla: Píšete, že to mohu zalít do pryskyřice. Protože jsem nikdy s pryckyřicí nepracoval, a ani nevím kde se kupuje a jak je to drahé, znovu se otočím k zalití do betonu.
Protože si myslím, že není pryskyřice extra teplo-vodivá, byl by problém to mít v tom betonu? Prostě jen kostka o velikosti krabice od mlíka. Musí to mít nějaké intenzivní chlazení, nebo to teplo bude celkem malé?
někdo psal ( at to zas nemusím vypínat a zapinat, ted nevím kdo to byl), že 50W bude mít výkon 50 at chci nebo ne ( ja CHCI), ale nevím zda 50W tepla ( tohoto) bude mít stejných 50W tepla jako žárovka, což už by asi v betonu brzy praskla přehřátím.
Děkuji předem
bude to vydávat o trošku víc tepla než 50W žárovka
doplněno 16.11.13 11:15:rád bych Vám poradil i s tímto, ale v materiálech a jejich tepelné vodivosti se zrovna moc nevyznám. Netroufám si odhadnout, jak se to bude chovat v betonu, tak radši ještě počkejte na radu někoho zkušenějšího.
Ovšem pryskyřice bude minimálně mnohem bezpečnější, nevím jak moc dobrý izolant je beton, navíc než vyzraje.
AHA, tedy asi zaliti do betonu by asi uškodilo životnosti? Takže asi na nějaký pertinax. Jakto, že by tomu pryskyřice nevadila?
Beton pohlcuje okolní vlhkost ze vzduchu, tedy by se stával vodivým, beton rozhodně ne, i z toho důvodu se dávají do zdi instalační krabičky pro spojení drátů a není to nějak zaplácnutý omítkou.. Teď váham i nad tou pryskyřicí, jestli to je dobrá volba...
Otázka k zamyšlení pro znalejší: Pro zakrytí je potřeba výborný elektrický izolant, který ovšem přenáší teplo, většina materiálů ale přenáší jak teplo, tak proud. Napadlo mi použít transformátorový olej, možná stejnou funkci by zvládl písek, ostatně i ten beton by nebyl od věci, jen by se musel nechat pořádně vyschnout, poté vysušit a pokud by to bylo zapnuté stále, tak by ani nevlhnul, nebo se mýlim?
Ale zároveň to díky lepšímu rozložení výkonu bude mít výrazně nižší teplotu, než ta žárovka, takže s nějakou životností by při dobrém mechanickém provedení neměl být problém.
pro konstrukce se mi jeví nejleší kus tišťáku, vyškrábat políčka, na ně to napájet na dlouhé dráty acelé to dát do krabice z plastu s dírkami, snad ji mají v GM. Po obvodu je nutno nechat plochu za kterou se to přišroubuje, nebo jinak upevní. Beton je nesmysl a plast bych doporučil pouze jako hotovou krabičku. Kdyby to nebylo na síťové napětí , mohla by být kovová ale v daném případě to být nesmí a musí se uvačovat manipulace laické veřejnosti! Takže bezpečnost na 1. místě. Nikde se nesmí na přístupných místech objěvit 230V!
Většina z nás (skalních i nových) tu odevzdává informace a zkušenosti "bezplatně", třeba jen za slovo děkuji nebo jiné uznání... i když statistika ohodnocení jiným uživatelům dává jakous takous představu o "kvalifikaci" rádce... takže si nedělej starosti s těmi jen 3. možnými ohodnoceními. Je tu i další možnost. Pokud chceš mermomocí někomu to hodnocení dát, můžeš mu ohodnotit jeho jinou odpověď v jiném vlákně...
ale k věci:
Zatím jsme se nedozvěděli, na co to vlastně bude dobré... teda konkrétně. Zastávám názor, že vše už bylo vymyslené... možná, že by se tvoje potřeba dala vyřešit jiným, nebo úplně jiným způsobem. Možná, že někteří znají podstatně lepší řešení na tvůj problém, a třeba i energeticky podstatně méně náročnější...
50*24=1200 1200*30=36000 nebo 1200*365=438000 potom 438*cena 1 kW= dost peněz
Zatím jsme se nedozvěděli, jak jsi to vlastně zrealizoval, konkrétně. Podle toho, jak byli ohodnoceni uživatelé, bych si mohl myslet, že jsi použil ten odporový drát. Oni ovšem odpovídali teorií, výpočty. Nějak mi to s tvým příspěvkem z 08:08 nesedí...
Bylo by vhodné objasnit tvoje konečné fungující zapojení, případně dát ať už foto, nebo schému a popis, jsme na poradně a mnohým pomůžou zkušenosti třeba i z jiné, podobné otázky.
A máš pravdu, bylo by dobře objasnit ty zbývající drobné otázky... ovšem teď už je tu v tom po všech vložených doplncích a příspěvcích dost zamotáno. Zkus ty nejasnosti znova nějak soustředit a vložit, věřím, že ti budeme moci pomoci...
doplněno 20.11.13 11:42:Máš to pěkně... už jsem viděl i u profíků podstatně horší hnízdo či spleť drátů...
takže teď můžeš otestovat třeba to, co se stane, když ten odpor, ke kterému je paralelně podle mého návrhu ta ledka, "shoříš"...
Ostatní nejasnosti, o kterých píši, jsou stále tajemstvím?
Ahoj Hejkale. Ještě bych ocenil odpověď na otazku k obrazku od RNK, jak je tam ten odpor seriově u LED, jaky by měl mít hodnoty.
Zrealizoval jsem to pomocí 19 doporučených odporů z GM. Nyní mám provizorně LED, které jsi mi zas jako první řekl ty, ať to dám paralelně. Tekže vše už jede, tedy se jen testuje. Je to provizorně postaveno. Slouží to pouze k testování, takže to může běžet den dva, pět, nebo třeba jen 30 minut. To co mělo být vyrobeno mělo jediný požadavek. cokoli, bezpečné jak na bezpečí (zdraví a majetku) tak na bezpečnost jistoty zařízení jako s ohledem, že bude funkční. Obrazku se nesměj, je to jen pospojováno, pak se to dá do nějaké betonové trubky, aby se zamezilo blbcum v dotyku, ale protože to bude mimo dosah, tak nehrozí aní náhodný dotyk. Fotku přiložím, ale je to jen abych si ověřil, že to FAKT jede, což mam radost. LED je jen provizorní, počkám na to jak se to dořeší s tím obrázkem, a pak uvidím
p.s. na tom koberci je to položeno JEN za učelem vyfocení
Hezkej komínek, takovou kreativitu bych nečekal, ale asi nemam výhrady Trochu se v tom vlákně už nevyznám. Tu Led jsi připojil paralelně na odpor 10Ω/2W? pokud ano, jak již psal praivo, příkon se zmenší o 0.5W, v tomto případě není třeba už doplňovat k led obrácenou diodu, protože závěrné napětí bude stejné jako propustné a to cca 2,1V a to dioda vydrží. Pouze ovšem za předpokladu, že nedojde k poruše na tom jednom odporu, ale je naddimenzovaný, pak by se spálila i dioda, tím tedy i přestala svítit. Je zde ale mnohem vyšší pravděpodobnost že se přepálí kterejkoli jinej, než zrovna tenhle, takže víc bych to neřešil
Zdravím, děkuji za reakci. Ta LED , stejně jako ta hvězdička, jsou připojeny na jeden z těch 19 odporů, 5W. Zatím jsem se do města nedostal, a zvažuji zda je nutné nebo není tam dokupovat ten 2W. Můj problém je, že netuším jaký v tom GM vybrat, neboť "protivná prodavačka" , kterou vždy chytnu, nějak není ochotna se vybavovat. Řekněte co chcete a jděte. A pokud nemají přesně to co tady navrhujete, ( typ, Waty Ohmy ) nevím jaky zvolit nejbližší možný. Jsem opravdu rád, že to jede, ještě to připojím na změření, kolik to má spotřebu a "chrochtám blahem" . pul roku mi nikdo nedokázal poradit. Teorie, kup si odpory, mi opravdu nepomohly.
p.s. za normálních okolností, je pravděpodobnost životnosti několik let?
tendle odpor stačí gme.cz/... takhle jak to máš zapojené, by dioda shořela pokud by se přepálil ten topný rezistor, navíc by k tomu došlo i kdyby tam hvězdička nebyla, protože napětí na tom odporu je cca 230/19 = 12V, dioda potřebuje 2V. Parametry obvodu se změní tak jak jsem psal. Takže to co ti navrhuje hejkal výše, abys ten odpor odpojil, nedělej.
Ano, také jsem doporučoval žárovku, vyřešilo by se tím plno jiných problémů. Bohužel toto téma se pro mě stává nepřehledným a nestíham vše číst. Ale zajímalo by mě co ta dioda udělá, proteče-li jí 10x větší proud.
No doporučovali jste napřed žárovku seriově, ta shořela asi za pul hodky. LED při spalenem odporu shoří do par vteřin. Zkoušel jsem i žarovku paralelně, ta svítí stejně jako ta LED spolehlivě, ale pak taky shoří. Ale to jsem psal už předevčírem, hned jak jsem to vyrobil
doplněno 20.11.13 21:00:Ptal jsem se i na doutnavku, daval jsem na ni i odkaz, ale nezareagovali jste, mohu ji zkusit, jen nevim zda je to doutnavka na 220 V. taky jsme se ptal zda je to jen doutnavka, co funguje jako LED, že muže být jen sama na obvodě, že za ní už nic nemuže být, protože by to nefungovalo. tedy zda mohou být dvě doutanky za sebou v serii, zda by svítili nebo ne. Také to rád zkusím.
doplněno 20.11.13 21:07:upřesnuji, jak píšu, že žarovka svítí spolehlivě jako LED, ale pak taky shoří ... tím myslím, když by se spalil odpor.
Takže, abych to pochopil. Když současný odpor 56 ohm, nahradim 10 ohmem, tak je to větší jistota, že se v systemu nespalí? Já LAIK na elektroniku, jsem spíše logickou cestou myslel, že jistější je odpor s vyšším ohmem OK, koupim,
Pokud potvrdíte, že ta dounavka udrží 220V otestuji ji.
ten obrazek od RNK : tohle by bylo ale nejistejší na to, abych věděl, že v systemu je vše OK, a netestovali bychom , ktery odpor je K.O. Bud by svitila nebo ne. Já to spíše chci na indikaci, zapnuto vypnuto. Věřím, že životnost bude vysoká
Než začnu odpovídat a rozepisovat se, tu žárovku jak jsem odkazoval výše, jsi dal sériově do obvodu a shořela? Ta žárovička do trafopájky? Tomu se mi nechce věřit. O pár řádků výše, jsi se dotazoval jak poznáš, že to je funkční, že se odpor nepřepálil, takže napřed ujasni co teda chceš.
Je divné, ale budiž...možná jsem se přepočítal, možná to maj v GM špatně označené. Pokud tedy chceš indikaci funkčnosti, vlož tam ten odpor do serie s těmi ostatními a na něj dej diodu. Myslím že nepotřebuješ aby ta dioda svítila na maximum a provozovat jí na hranici svých parametrů, dej tam tedy pro jistotu ještě menší odpor gme.cz/..., ničemu to neuškodí. Bude-li svítit přeci jen málo, můžeš tam dát odpor větší, maximálně však 10Ω a vždy na těch 10W nebo 5W. Dioda vyhoví třeba takovádle gme.cz/... případně budeš-li to chtít mít jo dokonalý, tak ještě k té diodě paralelně ochrannou diodu gme.cz/... zde ale pozor, ta dioda mmusí být zapojena obráceně než led, aby jí ochránila před závěrným napětím, tedy katoda led (kratší packa, seřízlé pouzdro) bude spojená s anodou diody (katoda je označena stříbrným proužkem) Takto to bude celé zapojené:
Tak tomuto nákresu rozumím perfektně, ted musím utíkat, ale v rychlosti, super moc děkuji, tohle chápu a zvladnu. Z nakresu je mi jasné, že máš namysli katody proti sobě. Ale za upozornění děkuji. Diaoda rozhodně nemusí svítit naplno.
Co se stane kdyby shořel odpor pod nimi? jen shasnou, nebo shoří?
p.s. perfektní nakres
Ano, takovému zapojení se jinak také říká anti paralelně. Vidíš to správně, ten odpor je kritický, za normálního stavu jím protéka pracovní proud, něco přes 200mA, pokud by došlo k jeho poruše, začal by stejně veliký proud téct diodou, ta ale na to není stavěna. Odpor je ale značně naddimenzován, výkonový úbytek na něm je 0,3W takže pokud nenarazíš na špatný kus, jistě přežíje ostatní.
jinak co se týče životnosti nedokáži odhadnout, rok bych určitě čekal, podobný principy se používají v nabíječkach aku nářadí, co nejvíce ovlivní životnost je teplota, tedy čim teplejší budou odpory, tím jim bude rychleji klesat životnost, proto je chce obklopit něčím jiným, tepelně více vodivým než vzduch.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.