Nejste přihlášen/a.
Zdravím .. tak jsme se nasmáli názvu, ale vážně. Potřebuji vytvářet andulkám teplo, a nechci použít zádné světlo atd, prostě nic, co praskne atd. Neřešme moje záměry, ale otazku.
Otazka:
pokud vezmu topítko do akvária a nechám ho na vzduchu zapnuté. Shoří? Jako bývalý akvarista odpovím ano, ale protože již akvarium nemám tak si nejsem tak uplně jistý.
Pokud to topítko hřeje pouze do nějakých 40 stupňu a bytová teplota je 20, tak ten byt nikdy nevyhřeje. tedy mělo by být teoreticky být schopno pořád hřát.
Upřesnění otazky: Dokáže topítko jen NONSTOP, aniž by se vypínalo ( jasné pokud nemá termostat) a aniž by shořelo, když bude POUZE na vzduchu?
Pokud smít poprosit, uvahy nechci ani teorie. Spíše někoho, kdo má topítko a vyzkoušel by, zda se nenahřívá natolik, aby třeba prasklo.
Uvaha: nemělo by se moc nahřívat, když je v přímem kontaktu s rybama, aby se nepopálili.
Prosím tedy, vydrží? At nekupuji topítko z AUKRA a za týden by mi shořelo.
Děkuji předem za dobré rady. Body rozdám.
magdon®
Díky, posílam doby, a ještě doplním otazku:
Mám tomu rozumět, že pokud dám za sebe dvě žárovky, pojedou obě na poloviční vykon a navím součet těch výkonů bude jen 50W?
A pokud tedy chci 100W výkon, ale chci aby dlouho vydzžely, tak musím dát tedy 2 seriově a k nim paralelně další dvě seriově?
Tedy budu mít v serio-paralelním okruhu 4 100W žarovky o výkonu součtem 100W ale neskutečně velkou životností?
Pochopil jsem to správně?
Žádné topné těleso neurčené přímo k ohřevu vzduchu Vám bez chlazení příslušným médiem nevydrží víc než pár minut. Smiřte se s tím. Jediná možnost je napájet ho výraně menším napětím, než na jaké je určeno, ale to Vám zas nebude moc hřát.
Dobře zeptám se ještě jinak.
Když dám dvě 100 W žárovky za sebe do serie, jaká bude spotřeba? Bude stále jen 100W?
paralelně je to jasné, to bude 200W, ale v serii?
Jde mi o to, že když dám dvě spirály na ohřev a každá má 100W, ale protože se moc zahřívají, tak je dám dal od sebe a seriově.
podle mě každá bude pracovat pouze na polovinu, tedy každá bude vyprodukovávat teplo pouze o síle 50 W.
je to tak? Mám pravdu?
Děkuji
doplněno 31.10.13 10:27:Jde mi opravdu v otazce o to, zda bude odběr pouze 100W. Klidně ty spiraly dám za sebe 4 kusy, tedy at každá jede jen na minumum, ale abych platil pouze za odběr 100W ( jinak je to drahé na provoz.)
V podstatě, když dám 4 žárovky 100W seriově, měla by každá jet pouze na čtvrtinu, tím méně produkovat tepla, a tím méně každá odebírat jen cca 25w tedy v součtu odběr cca 100W? a tedy vlastně i delší životnost?
otazka 1: jsou 4 žárovky za sebou ( 4x 100w seriově ) pouze s odběrem 100W?
otazka 2: budou 4 řarovky vydávat každá méně svetla a tepla?
otazka 3: prodloužím tím teoreticky vlastně jejich žívotnost?
otazka 4: když dám za sebe 3 spiraly ( seriově 100W a 220V ) a k tomu kontrolku 4V žarovka v serii, bude to vše funkční?
děkuji MOC
doplněno 03.11.13 19:01:magdon®
Díky, posílam doby, a ještě doplním otazku:
Mám tomu rozumět, že pokud dám za sebe dvě žárovky, pojedou obě na poloviční vykon a navím součet těch výkonů bude jen 50W?
A pokud tedy chci 100W výkon, ale chci aby dlouho vydzžely, tak musím dát tedy 2 seriově a k nim paralelně další dvě seriově?
Tedy budu mít v serio-paralelním okruhu 4 100W žarovky o výkonu součtem 100W ale neskutečně velkou životností?
Pochopil jsem to správně?
Magdon:
No koukal jsem na 1 i 2 kirhofuv zákon, ale odpověd jsem tam nenalezl.
koukal jsem i na Googel ale asi špatně, protože jsem taky odpověd nenašel.
Podle jakého principu nebo vzorečku si dokážu, že P1 + P1 = 1/2 P1?
tedy že dva stejné watové odbery mi dají ve výsledku jen pul každého z nich?
Děkuji
Máte pravdu jen částečně. Pokud zapojíte 2 100W žárovky do série, jejich celkový výkon bude poloviční. Takže když zapojíte do série 4 žárovky, bude výkon cellé této sestavy jen 25 W. Životnost se sice zvětší prakticky do nedohledna, ale nic s tím neohřejete.
doplněno 03.11.13 22:37:Fidonet - ano, v podstatě jste to pochopil správně. Pokuste se něco nastudovat o ohmově a kirhoffově zákonu.
Akva topítko určitě shoří co topný panel nebo keramickou topnou lampu? topnekameny.com/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.