Nejste přihlášen/a.
Čaky lidi, poradíte někdo ohledně kuchyňských nožů? Chci nějaké spolehlivé, kvalitní, ostří ať vydrží. Dnes je velký výběr, že člověk neví co. Jestli keramické či ocelové nebo ocelové něčím potáhlé. Nemám šajn. Díky všem tomale
doplněno 09.11.13 19:46:musím doplnit, že je to do kuchyně na opravdu běžné každodení používání.
doplněno 09.11.13 20:17:jde o to, že jsem nikdy nepoužíval jiné nože než ty klasické 20 let staré řeznické nože. Tak jak je známe s dětství ze zabijaček. Nože dosloužily a teď je obrovský výběr jak materiálu tak i barev a firem. Někdo říká, že od Tescomy, jiný že je in ty keramické nebo ty ocelové s nějakým nepřilnavým povrchem atd. Ženě se samozřejmě líbí ty barevné, třeba od Tescomy čtyři nože každý jinak velký, cena kolem 500 Kč a jsou to ocelové, potažené nějakou nepřilnavou vrstvou. Každý blb stelevize používá keramický nůž, protože je to prý in. Já chci jen nějaký slušný nůž za slušnou cenu a ne nějaké IN sračky. Proto jsem tady, aby slyšel jestli ty keramické a jiné nože jsou kvalitní a něco vydrží nebo se držet těch klasických ocelových. Jinak musím říct, že jedničky mezi noži jsou švédské Solingeny. díky všem co mě chápou a poradí. tomale
Zdarec,
mám asi 30 let nože F.Dick.Tehdy mě sada řeznických nožů vyšla asi na dva tisíce i s ocílkou.Není to žádná načančaná machrovinka jako dnes.
Jsem s nima spokojený.Vždycky si je čistím osobně a každý zvlášť.Ani na domácí zabijačce jsem nikomu nedovolil vzít kterýkoliv na nějakou práci.
Taky stále řeším doma tupé nože a nevím,jaký si koupit,ale co si koupit elektrický brousek na nože a jednou týdně si je všechny přebrousit? Pomohlo by to? Máte někdo s tím zkušenost? Pamatuji si,jak děda vzal každou sobotu babičce nože ven,tradiční brousek na kosy a srpy a všechny jí je nabrousil,byl to takový rituál a babička si nikdy nestěžovala na tupé nože. :--))
Elektrický brousek doporučuju. Koupili jsme ho loni tchýni na vánoce a teď si k ní chodí brousit celá široká rodina
Já jsem koupil tyto: marpoint.cz/...
Jsou to nože od Zwillingu (miyabi) a ty řežou sami. Mám od nich celkem 3 nože a supr. Určitě neuděláte chybu s ýádným nožem od Zwilling, Wusthof, Dicks. Pro opravdové fajnšmekry sáhnete po damaškové oceli, ale to je cenová relace 20 a 30 tisích
Zdroj: poradte.cz/...
Noze zn. Solingen neexistuji, jak jiz nekdo psal. Je to neco jako napsat, ze pivo je z Plzne. Kdyz nejste reznikem, potrebujete:kucharsky nuz cca 80% prace, nuz na zeleninu cca 14cm, vlnity nuz na pecivo, nekdo tezky sekacek, ocilku a filetovaci nuz (ten asi nejmene).
Kvalitnejsi kucharsky nuz - nejvice pouzivany, delka cca 24 cm az uz evropsky tvar nebo typ santoku- pod 500 kc nekoupite. Nemel by byt pruzny, bez omezeni uchopem krajet pocele delce cepele. Dobra stredni trida s pomererm vykon/ cena je svycarsky Victorinox/ Forschner. Tuzemsky vyrobce Pok mne nanadchl uchopem a zklamanim bylo, ze nebyl poradne nabrouseny. KDS jen nejvyssi rady jsou dobre, (nuz rady AZA od tescomy jsem vyhodil...s...ka)
Spicka jak pise Samurraj: Zwilling, Wusthof, Dick, Al Mar, Kershaw...jejich kvalitu ocenite, kdyz se jimi zivite nebo jen pro ten pocit, kdyz je vezmete do ruky . To same i japonci mimo damascenske krasne rustikalni zelezne, jen kdyby nebyly tak drahe...
Nerezat na porcelanu, skle,kovu, nedavat do mycky, ukladat do spalku, mag,listu, kartacove stojany. Kvalitni nuz pri spravnem brouseni a provozovani je na cely zivot! Cim ostrejsi, tim bezpecnejsi!
Tak předně na keramické zapomeň, to je marketingový chyták a nic moc to nevydrží (vlastní zkušenost). Je otázka, kolik za takovej nůž chceš dát. Hodně dobrý jsou Solingen, počítej ale kolem 4 - 5 tisíc / ks. Velmi slušný a přitom cenově dostupnější jsou třeba Zwilling (kolem 2 tis.) nebo WMF (kolem tisícovky). Většinou jde o kalenou kovanou ocel.
Rolls Roycem mezi noži pak jsou nože z damascénské oceli, které jsou kované z až 50 vrstev. Ale může stát taky 15.000,-Kč...
Zdravím, nejsem sice odborník, ale měl jsem v ruce nůž Fiskars a musim říct že to byla paráda. Nejsou nejlevnější ale značka je to výborná, byť známá spíš zahradním nářadím.
Vidíš, na Fiskars jsem zapomněl. Pokud nejsi profi kuchař, budeš z nich nadšenej a zase tak šíleně drahý taky nejsou, v pohodě kolem tří stovek za kus...
nevím proč tak drahé nože,když snad všechny ženské,pkd není myčka,jej fláknou do dřezu s ostatním nádobím a příbory a zmaří byt by byl sebelepší!
Jinak mám starý ,po babičce, solingen,vzhledově za -5 (školní hodnocení),ale funčně na 1 s hvězdičkou! a nermálně mám starší (ze 70 let ) zn nevím,ale je československý výrobek a s tím se lze holit (okd si vyhraju a nabrousím) a pak vadrží alespon rok při občasném protáhnutí na ocílce,zrovna tam běžně používaný nůž z KDS ,taky ještě československý výrobek,kdy celá sada stála kolem 200,-kč.
To je zase otázka, které si myslím, že rozumím. Je to tak, že každý nůž se časem ztupí a je třeba ho znovu nabrousit. Na keramický nůž jsem ještě nenašel způsob, jak ho znova nabrousit, nový je skvělý, ale časem se ztupí a je konec. Mám různé ocílky a brousky, ale nakonec jsem skončil u brusiče nožů GRAEF (120 plus) - koupeno v Maso- Profit - Praha. Velmi solidní práce. Občas se i říznu.
doplněno 10.11.13 01:46:Ještě doplním, prostě vemte ten nůž do ruky, uvidíte jestli Vám sedne, a tak to má být.
Nekolik podstatnych veci, ktere NEDELAT:
a) nekupovat sady! V zasade potrebujete jen dva noze, pokud se vam to bude zdat malo, dokoupit casem nejakou "specialitku". Je ale velka sance, ze si se dvema vystacite velmi dlouho.
b) nekupovat keramikce (rozhodne neni keramika jako keramika, pokud nezbytne nutne keramiku chcete, kupte si nejaky od firmy Kyocera, ale spise ani to nedoporucuji (jsou pomerne drahe a maximalni delka cepele je kolem 18 cm) - u me nasla keramika sve misto pouze na skrabce na brambory / zeleninu)
c) obloukem se vyhnete nakupum typu "solingen", tescoma, atp. - jsou cenove naprosto mimo a ocel je prilis mekka (typicky kolem 55 HRC) - pokud chcete takovyto nuz, kupte si napr. zde zminene KDS Sedlcany. Pocitejte s velmi castym brousenim.
Co lze doporucit:
1x velky nuz (z meho pohledu idealni je cepel delky 25 cm) + 1x maly nuz (cepel 10-12 cm).
Sledujte o jaky jde material a jak je zpracovan. Nejvice se zamerte na tvrdost. U "blata"se na rozumnou tvrdost (tj. cca 58 HRC a vice (Rockwell stupnice, tridy C - viz en.wikipedia.org/... nedostanete, tak se orientujte alespon podle tohoto.
Dulezita je i geometrie cepele, tj. vybrus a tloustka - nuz by nemel mit tloustku ve hrbetu vice nez 3 mm, idealne mene. Soucasne vybrus co nejvyssi (tj. prurez cepele tvori trojuhelnik).
Asi nejlepsi pomer cena vykon z nozu ktere mam nenabizi kupodivu tovarni vyroba, ale jeden z ceskych noziru - noze.pokluda.eu/... (doporucuji si napsat o delsi cepel velkeho noze, pouze 20 cm u velkeho neni podle me idealni). Pocitejte ale s tim, ze na vyrobu budete nejakou chvili cekat.
Na druhem miste v pomeru cena/vykon je toto: japanesechefsknife.com/... , ale cenove jsme uz trosku vyse (nekde k 5k Kc).
Co potrebovat budete nejvice je kvalitni brousek. Doporucit lze japonske vodni kameny. Do zacatku si nejspise vystacite s jednim kvalitnim kamenem zrnitosti 1200, napr. tento: metalmaster-ww.com/...
Na ocilky vseho druhu zapomente.
Solingen je německá značka, jsou výborné. Fiskars je finská znažka. Bohužel, dnes si už nebudete jistý, jestli máte skutečně originál. Jediné, čím se snad můžete řídit, je cena jednotlivého nože. Pokud koupíte nějakou sadu Fiskars, za výhodnou cenu, je téměř na sto procent jisté, že to je padělek. To samé se týká i značky Solingen. Keramické a barevné nože nekupujte, leda že by manželka na tom trvala, ale v tom případě zapomeňte, že budou dle Vašich představ. Jsou to nekvalitní nože. Pro člověka, který je zvyklý používat kvalitu, to bude velké zklamání. Tyto nože nejdou ani nabrousit a stále se Vám bude zdát, že neřežou, ale tak nějak pižlají. Čtyři nože od Teskomy za pět set, je chyták na lidi. A jsou s nimy spokojení jen ti, kteří nikdy v životě nedrželi v ruce kvalitní nůž. Což není Váš případ. Proto radím, abyste si koupil třeba jen tři nože, ale určitě ne v Teskomě anebo v jiných supermarketech. Jděte do specializovaného obchodu a počítejte s tím, že za jeden nůž můžete dát osm set i víc. Záleží na typu nože. Ale zase na stranu druhou, budete mít doma kvalitní nástroj, se kterým budete dlouhá léta spokojen. To je moje zkušenost. To samé platí o nůžkách.
doplněno 10.11.13 20:28:oprava, s nimi...
Solingen je dle mého skromného názoru spíše jen reklamní označení nožů které dělá hejno výrobců. Takže se mohou lišit kvalitou. A navíc jich dnes může být spousta vyrobenych v Asií.
Je to jako s houslemi, našel jsem jedny po dědečkovi a vevnitř byl zaprášený štítek stradivari a nějaký houslař. Myslel jsem, že mám hroudu zlata, houslař mi ale sdělil, že mají cenu tak 10 tisíc a jsou vyrobeny německými houslaři někde v pohraničí.
Kdysi jsem vybrušoval nože z plátku do strojních pil na řezání oceli. Byly sice křehčí, výbořně ale držely ostří. Bylo to sice pracné, za úsilí ale stálo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.