Nejste přihlášen/a.
Dobry den poradi mi nekdo cim topit pres zimu.Mam docela velky dum stary z tvarnic v castecne rekonstrukci a zustala sem na nej ted sama.topeni neni dodelane.jen radiatory a trubky jsou skoro hotove...cim mi poradite topit v zime ...na preziti mi staci 1mistnost a koupelna vytapena ... poradite...efektivni a levne porizovaci naklady...nebo koupit plynovy kotel a pripojit se na plyn a otapet na 1stupen cely dum? dekuji za rady
Zdravím,
pro rozhodnutí potřebujete mít ujasněné preference a možnosti.
Nejlevněji a s takřka okamžitým efektem (když se dnes rozhodnote, max v pondělí topíte včetně instalace kamen - a tu zvládnete i jako žena sama) vás vyjde koupit ta nejlevnější a obyčejná univerzální kamna ( krbova-kamna.heureka.cz/... ) - topit se v nich dá v podstatě vším, co hoří (dřevem počínaje přes dřevěné brikety, uhlí až po uhelné brikety), náklady velmi nízké, teplo takřka okamžité. Nevýhodou je, že je třeba při jejich provozu počítat v mírnou prašností v bytě a že vytopí max tak 2 střední místnosti. A při provozu na dřevěné brikety nejsou moc ekonomické (účinnost je nízká) - nejlepší je obyčejné hnědé uhlí ořech 1 nebo 2.
Pokud koupíte plyn. kotel, necháte dodělat topení a pak budete topit plynem - řešení dražší a déle to bude trvat.
Umím si představit rozestavěný dům bez dokončeného topení před zimou (mám to za sebou) a já jsem to řešil právě těmi kamny - doma bylo teplo a pak se pomalu dodělávalo to ostatní.
Jen takový námět k úvaze - kamna s volným komínovým průduchem se doma nikdy neztratí - může dojít k nečekané havarii topení a pod a pak stačí jen donést kamna, připojit a zatopit.
dekuji za radu ale takove tamna bohuzel nepripadaji v uvadu neni vstup do komina z nyni obyvane mistnosti ..horni patro je vse nove podlahy,omitky ..a zacit tam topit v kamnech asi nebude to prave...asi nezbyde nez nechat pripojit plyn ...doporucite kotel?
Tak od konce . kotel doporučit neumím, v tomhle se nevyznám, protože sem to nikdy nepotřeboval.
A jen něco málo k těm kamnům..
- vytvoření vstupu do komína, pokud tedy není průduch vložkovaný, je otázka cca 2 hodin kompletně, totéž pak jeho zazdění
- dtto, ale pokud je průduch vložkovaný, trvá déle - cca odpoledne, protož se vkládá tvarovka
- jednou vytvořený sopouch (díra z místnosti do komína) se může v budoucnu hodit i na např. dnes tak moderní krbová kamna
- topení klasickými kamny nemusí nutně znamenat zničení nových omítek, podlah a dalšího zařízení - minimu to nepořádku (hlavně prachu) se sice ubránit nelze, ale jeho množství je ve velké míře závislé na pečlivosti obsluhy - kdysi bylo celkem normální, že kamna byla i v ložnici a tehdá si ženy sakra zakládaly na tom, aby měly ložní prádlo bílé (barevné tehdy nebylo v módě) a čisté - pamatuju, jak maminka vybírala kamna tak, že přes kbelík na popel byl mokrý hadr, aby to neprášilo po místnosti
Je to fakt jen o tom, jak moc chcete investovat a jak moc to spěchá, ale věřím, že jste holka šikovná a že si určitě správně poradíte.
zajeď do mišelinky nebo nějakého pneuservisu a jeď na gumy...sousedi tě budou milovat :D :D :D teď jsem si vzpomněl na Landu a jeho slavnou scénku že by intelektuály narval do mišelinky tahat pneumatiky :D :D :D :D
ne sranda, já jedu na dřevo nebo plyn.
Jak povídá ronyx , nejlevnější jsou kamna na tuhá paliva . Hodně informací o spalování uhlí je zde forum.tzb-info.cz/...
Pak jsou ještě klasická kamna na dřevo poradte.cz/...
To jsou podobná kamna jako jotul f602n ,takže vykonově cca 5kw.
Pak o něco větší profistavba.cz/... nebo profistavba.cz/... .Ty už vytopí dum
Ale tam zase máte problém se dřevem . Dřevo by mělo být sušené aspon 1rok(měkké) a tvrdé dva roky . Pokud budete topit briketami ,tak jste asi na ceně jako plyn . Elektřinou topit je ta nejdražší možnost , ale nejpohodlnější (přímotop)
Buď se zařiďte podle rad zde a pořiďte kamna nebo to dodělejte podle původního projektu. Pokud nemáte projekt, tak si jej nechte zpracovat. Dobrý projektant vytápění zohlední vaše požadavky, stav domu a rozpracovanost současného systému vytápění. Dokončit to podle projektu bude i dlouhodobě nejlevnější řešení. Opravdu by vám mohl zamrznout v přízemí třeba vodovod. Strop nad přízemím nebude izolovaný, nějaké teplo tedy bude poronikat, ale velkou roli hraje stav toho přízemí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.