Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Cim topit pres zimu

Od: pusinka1986 odpovědí: 9 změna:

Dobry den poradi mi nekdo cim topit pres zimu.Mam docela velky dum stary z tvarnic v castecne rekonstrukci a zustala sem na nej ted sama.topeni neni dodelane.jen radiatory a trubky jsou skoro hotove...cim mi poradite topit v zime ...na preziti mi staci 1mistnost a koupelna vytapena ... poradite...efektivni a levne porizovaci naklady...nebo koupit plynovy kotel a pripojit se na plyn a otapet na 1stupen cely dum? dekuji za rady

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ronyx*
hodnocení

1x

Zdravím,
pro rozhodnutí potřebujete mít ujasněné preference a možnosti.
Nejlevněji a s takřka okamžitým efektem (když se dnes rozhodnote, max v pondělí topíte včetně instalace kamen - a tu zvládnete i jako žena sama) vás vyjde koupit ta nejlevnější a obyčejná univerzální kamna ( krbova-kamna.heureka.cz/... ) - topit se v nich dá v podstatě vším, co hoří (dřevem počínaje přes dřevěné brikety, uhlí až po uhelné brikety), náklady velmi nízké, teplo takřka okamžité. Nevýhodou je, že je třeba při jejich provozu počítat v mírnou prašností v bytě a že vytopí max tak 2 střední místnosti. A při provozu na dřevěné brikety nejsou moc ekonomické (účinnost je nízká) - nejlepší je obyčejné hnědé uhlí ořech 1 nebo 2.
Pokud koupíte plyn. kotel, necháte dodělat topení a pak budete topit plynem - řešení dražší a déle to bude trvat.

Umím si představit rozestavěný dům bez dokončeného topení před zimou (mám to za sebou) a já jsem to řešil právě těmi kamny - doma bylo teplo a pak se pomalu dodělávalo to ostatní.
Jen takový námět k úvaze - kamna s volným komínovým průduchem se doma nikdy neztratí - může dojít k nečekané havarii topení a pod a pak stačí jen donést kamna, připojit a zatopit.

pusinka1986
hodnocení

dekuji za radu ale takove tamna bohuzel nepripadaji v uvadu neni vstup do komina z nyni obyvane mistnosti ..horni patro je vse nove podlahy,omitky ..a zacit tam topit v kamnech asi nebude to prave...asi nezbyde nez nechat pripojit plyn ...doporucite kotel?

ronyx*

Tak od konce . kotel doporučit neumím, v tomhle se nevyznám, protože sem to nikdy nepotřeboval.
A jen něco málo k těm kamnům..
- vytvoření vstupu do komína, pokud tedy není průduch vložkovaný, je otázka cca 2 hodin kompletně, totéž pak jeho zazdění
- dtto, ale pokud je průduch vložkovaný, trvá déle - cca odpoledne, protož se vkládá tvarovka
- jednou vytvořený sopouch (díra z místnosti do komína) se může v budoucnu hodit i na např. dnes tak moderní krbová kamna
- topení klasickými kamny nemusí nutně znamenat zničení nových omítek, podlah a dalšího zařízení - minimu to nepořádku (hlavně prachu) se sice ubránit nelze, ale jeho množství je ve velké míře závislé na pečlivosti obsluhy - kdysi bylo celkem normální, že kamna byla i v ložnici a tehdá si ženy sakra zakládaly na tom, aby měly ložní prádlo bílé (barevné tehdy nebylo v módě) a čisté - pamatuju, jak maminka vybírala kamna tak, že přes kbelík na popel byl mokrý hadr, aby to neprášilo po místnosti
Je to fakt jen o tom, jak moc chcete investovat a jak moc to spěchá, ale věřím, že jste holka šikovná a že si určitě správně poradíte.

hulahaaaaa
hodnocení

0x

zajeď do mišelinky nebo nějakého pneuservisu a jeď na gumy...sousedi tě budou milovat :D :D :D teď jsem si vzpomněl na Landu a jeho slavnou scénku že by intelektuály narval do mišelinky tahat pneumatiky :D :D :D :D

ne sranda, já jedu na dřevo nebo plyn.

jendad

Jak povídá ronyx , nejlevnější jsou kamna na tuhá paliva . Hodně informací o spalování uhlí je zde forum.tzb-info.cz/...

Pak jsou ještě klasická kamna na dřevo poradte.cz/...

krbova-kamna-krby.cz/...

To jsou podobná kamna jako jotul f602n ,takže vykonově cca 5kw.

Pak o něco větší profistavba.cz/... nebo profistavba.cz/... .Ty už vytopí dum :)

Ale tam zase máte problém se dřevem . Dřevo by mělo být sušené aspon 1rok(měkké) a tvrdé dva roky . Pokud budete topit briketami ,tak jste asi na ceně jako plyn . Elektřinou topit je ta nejdražší možnost , ale nejpohodlnější (přímotop)

jendad

dum.bazos.cz/...

Jíinak starých Peter , je na bazoši velký vyběr

hodnocení

0x
Myslím, že si nemůžete dovolit nechat např. přízemí zcela vymrznout. Aspoň něčím se tam temperovat musí, aby vám nepopraskala voda. Přinejmenším se za pár stovek prodávají protizámrzné přímotopy, aby vám tam teplota nešla aspoň pod nulu.
doplněno 21.09.13 21:17: Řekl bych, že ty radiátory,pokud to bude ve vašich fin. možnostech, bude lepší zprovoznit a ve všech nepotřebných místnostech je nastavit na minimum. Ta kamna na tuhá paliva se v místnosti hodí (pokud máte možnost dřeva/uhlí), ale taky záleží, jestli jste zaměstnaná a vracíte se večer, nebo jste celý den doma a nevadí vám sem tam tam něco přihodit..

moula*
hodnocení

0x

Kupte ten kotel, co jej máte v projektu a dodělejte celé topení a topte tak, aby nic nezamrzlo, třeba na na dva tři stupně, jen na jeden mi připadá nebezpečné na zamrznutí trubek s vodou ve zdech.

rnk*
hodnocení

0x

Buď se zařiďte podle rad zde a pořiďte kamna nebo to dodělejte podle původního projektu. Pokud nemáte projekt, tak si jej nechte zpracovat. Dobrý projektant vytápění zohlední vaše požadavky, stav domu a rozpracovanost současného systému vytápění. Dokončit to podle projektu bude i dlouhodobě nejlevnější řešení. Opravdu by vám mohl zamrznout v přízemí třeba vodovod. Strop nad přízemím nebude izolovaný, nějaké teplo tedy bude poronikat, ale velkou roli hraje stav toho přízemí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]