Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Krbové kachle

Od: reinette* odpovědí: 9 změna:

Aké krbové kachle (značka, typ) by ste mi odporučili na vykúrenie 300 m3 priestoru? Ďakujem.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hoummy*
hodnocení

0x

Co třeba nějaký Viadrus? To je nejlepší, co muže být!

jendad

Zeptám se k čemu je chcete? Máte je jako hlavní topení (stáložárné) nebo k přitápění?

Dále je to na chalupu nebo v trvale obydleném domě. Jakou tepelnou ztrátu?( nadmořská vyška , starý dum , jaká okna atd)

Chcete topit čistě dřevem nebo i uhlím?

reinette*
hodnocení

Ďakujem. Kachle sú hlavne na kúrenie, teda stáložiarne. Ide o starší rodinný dom, nezateplený, žiadne plastové okná, chceme kúriť drevom.

jendad

Pak bych doporučoval klasická severská kamna .

krbova-kamna-krby.cz/...

eshop-simecek.cz/...

To jsou kamna , u kterých ráno bezproblému přiložíte do žhavého a topíte dál .Jsou jednoduchá blbovzdurná , vzduchotěsná . Doporučuji spíše model dovre 300 ,ale i stěmi uplandy se zahřejete . Na těch 100m2 co asi máte by měl být dostačující . Dejte tam na plotnu magnetický teploměr

e-teplo.cz/...

Až se plotna zahřeje na 200°c , tak přivírejte ovládání . V topeništi je pak dostatečná teplota na dvoustupnové spalování , které probíhá nad deflektorem - přisává se tam vzduch s horního otvoru na otočném kole.Kamna pak začnou pěkně fajrovat i když jsou přivřená cca na 1/4.

Dalšími modernějšími kamny jsou už tyto e-teplo.cz/...

Ty už mají americkou certifikaci EPA . Hoří velice čistě i na menší vykony

Záleží kolik chcete investovat ;)

reinette*
hodnocení

Ďakujem Vám veľmi pekne. My sme pozerali aj na tieto krbymilo.sk/... Nepoznáte ich? Resp. nemáte s nimi skúsenosti?

jendad

Zkušenosti s nimi nemám . Ale asi bych je nedoporučil . Jak budete vyplnovat topeniště?.Dvířka jsou menší (cca 35cm)než šířka topeniště - na noc potřebujete topeniště pěkně naplnit - zabalit aby tam bylo co nejvíce paliva. Okénka po stranách budou černá . Nepředpokládám že mají oplach skla . Dále nemají ovládání vzduchu jednou páčkou .Většina lidí není schopná pohybovat , primárem a sekundárem tak aby to bylo optimální . Proto jsem vám doporučil ty uplandy , dovre , nebo true nort . Ty jsou spíše hlubší než širší a budou pomalu odhořívat odpředu do zadu .Dále mají ovládání vzduchu jednou pákou a primár a sekundár jde optimálně . Dále mají bezroštové topeniště a dlouho vydrží žhavé . Jakmile tam dáte , rošt s popelníkem , tak popel vám propadne a žhavé vystydne .

Mě se třeba více líbí ty true nort kominictvi.com/... . Ty mají šíře topeniště cca 40 cm a hloubku 50cm .Tam už mužete dávat polena o pruměru 20cm . Dáte tam pěkně polena dlouhá 45cm jih - sever a nebude se vám nic vykulovat jak u topeništ co se dávají polena vychod - západ (jotul F 3)

jendad

Dále rozhodně bych doporučil kamna na delší polena . Přeci jenom je rozdíl řezat cca 30cm nebo 50cm . A podstatně lépe se rovná do rázu .

Jak jsem psal ty dovre nebo uplandy jsou optimální ;)

krbova-kamna-krby.cz/...

eshop-simecek.cz/...

Duležité je pro stáložárnost vzduchotěsnost kamen! A taky ten teploměr vám udává přesně teplotu(vykon)

e-teplo.cz/...

Předtím se ty odkazy nezobrazili :)

reinette*
hodnocení

Dobrý deň. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Ešte stále sa rozhodujeme, hľadáme :) Ešte by som sa Vás spýtala, či nepoznáte tieto: kachle.heureka.sk/...

jendad

Nepoznám . Měl jsem zatím troje krbovky , a na trhu je obrovské množství vyrobcu *frajer*

Dvě připomínky k těm guča kamnum. Na dvířka cca 40 až 50 cm široká je tam kouřovod 120mm! Jotul F 3td má 175mm . Které myslíte ,že budou při přikládání více zakuřovat?Běžně se u této velikosti topeniště dává 150mm odkouření . Dále udávaný vykon - ty guča mají vykon 12kw , ale topeniště je jak jotul f 3 . Ty mají vykon 6,5kw .

Ještě k vykonu a délce hoření . Proto jsem vám doporučoval ty dovre 300 . Ty jsou prakticky stejné jak jotul f 118N . A četl jsem na jedné diskusi z jotul odkazu z roku 1976 :

maximální vykon 12 kw ,ale učinost 76%(a dobrá čistota spalování) je při vykonu 6,5kw/h a rychlosti hoření 1,5kg/h

Myslím že pěkných pár hodin by vám ty kamna dlouho hořely.Na takových kamnech si jotul udělal jméno v americe. Pokud chcete koukat do ohně , pořidte si jotuly f 3td . Jednoduchá kamna - bezproblému je kdykoliv prodáte . možná by jste je mohli koupit na bazoš.cz (použitá)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]