Nejste přihlášen/a.
Aké krbové kachle (značka, typ) by ste mi odporučili na vykúrenie 300 m3 priestoru? Ďakujem.
Zeptám se k čemu je chcete? Máte je jako hlavní topení (stáložárné) nebo k přitápění?
Dále je to na chalupu nebo v trvale obydleném domě. Jakou tepelnou ztrátu?( nadmořská vyška , starý dum , jaká okna atd)
Chcete topit čistě dřevem nebo i uhlím?
Ďakujem. Kachle sú hlavne na kúrenie, teda stáložiarne. Ide o starší rodinný dom, nezateplený, žiadne plastové okná, chceme kúriť drevom.
Pak bych doporučoval klasická severská kamna .
To jsou kamna , u kterých ráno bezproblému přiložíte do žhavého a topíte dál .Jsou jednoduchá blbovzdurná , vzduchotěsná . Doporučuji spíše model dovre 300 ,ale i stěmi uplandy se zahřejete . Na těch 100m2 co asi máte by měl být dostačující . Dejte tam na plotnu magnetický teploměr
Až se plotna zahřeje na 200°c , tak přivírejte ovládání . V topeništi je pak dostatečná teplota na dvoustupnové spalování , které probíhá nad deflektorem - přisává se tam vzduch s horního otvoru na otočném kole.Kamna pak začnou pěkně fajrovat i když jsou přivřená cca na 1/4.
Dalšími modernějšími kamny jsou už tyto e-teplo.cz/...
Ty už mají americkou certifikaci EPA . Hoří velice čistě i na menší vykony
Záleží kolik chcete investovat
Ďakujem Vám veľmi pekne. My sme pozerali aj na tieto krbymilo.sk/... Nepoznáte ich? Resp. nemáte s nimi skúsenosti?
Zkušenosti s nimi nemám . Ale asi bych je nedoporučil . Jak budete vyplnovat topeniště?.Dvířka jsou menší (cca 35cm)než šířka topeniště - na noc potřebujete topeniště pěkně naplnit - zabalit aby tam bylo co nejvíce paliva. Okénka po stranách budou černá . Nepředpokládám že mají oplach skla . Dále nemají ovládání vzduchu jednou páčkou .Většina lidí není schopná pohybovat , primárem a sekundárem tak aby to bylo optimální . Proto jsem vám doporučil ty uplandy , dovre , nebo true nort . Ty jsou spíše hlubší než širší a budou pomalu odhořívat odpředu do zadu .Dále mají ovládání vzduchu jednou pákou a primár a sekundár jde optimálně . Dále mají bezroštové topeniště a dlouho vydrží žhavé . Jakmile tam dáte , rošt s popelníkem , tak popel vám propadne a žhavé vystydne .
Mě se třeba více líbí ty true nort kominictvi.com/... . Ty mají šíře topeniště cca 40 cm a hloubku 50cm .Tam už mužete dávat polena o pruměru 20cm . Dáte tam pěkně polena dlouhá 45cm jih - sever a nebude se vám nic vykulovat jak u topeništ co se dávají polena vychod - západ (jotul F 3)
Dále rozhodně bych doporučil kamna na delší polena . Přeci jenom je rozdíl řezat cca 30cm nebo 50cm . A podstatně lépe se rovná do rázu .
Jak jsem psal ty dovre nebo uplandy jsou optimální
Duležité je pro stáložárnost vzduchotěsnost kamen! A taky ten teploměr vám udává přesně teplotu(vykon)
Předtím se ty odkazy nezobrazili
Dobrý deň. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Ešte stále sa rozhodujeme, hľadáme Ešte by som sa Vás spýtala, či nepoznáte tieto: kachle.heureka.sk/...
Nepoznám . Měl jsem zatím troje krbovky , a na trhu je obrovské množství vyrobcu
Dvě připomínky k těm guča kamnum. Na dvířka cca 40 až 50 cm široká je tam kouřovod 120mm! Jotul F 3td má 175mm . Které myslíte ,že budou při přikládání více zakuřovat?Běžně se u této velikosti topeniště dává 150mm odkouření . Dále udávaný vykon - ty guča mají vykon 12kw , ale topeniště je jak jotul f 3 . Ty mají vykon 6,5kw .
Ještě k vykonu a délce hoření . Proto jsem vám doporučoval ty dovre 300 . Ty jsou prakticky stejné jak jotul f 118N . A četl jsem na jedné diskusi z jotul odkazu z roku 1976 :
maximální vykon 12 kw ,ale učinost 76%(a dobrá čistota spalování) je při vykonu 6,5kw/h a rychlosti hoření 1,5kg/h
Myslím že pěkných pár hodin by vám ty kamna dlouho hořely.Na takových kamnech si jotul udělal jméno v americe. Pokud chcete koukat do ohně , pořidte si jotuly f 3td . Jednoduchá kamna - bezproblému je kdykoliv prodáte . možná by jste je mohli koupit na bazoš.cz (použitá)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.