Nejste přihlášen/a.
Zdravím,chtěl bych si vyrobit doma vodní chlazení na pívo-pípu. Vlastní chlazení chci použít "vybrakováním"staré ledničky a to tak,že chladící část z vnitřní části lednice zabuduju do nějaké nejlépe izolované nádoby kde bude s vodou i společně nějaký chladící šnek,v kterém bude putovat pivo, např. obchod.svet-piva.cz/... .
Prostě princip jako u každého vodního chlazení na pívo. Chci se zeptat zda s tím má někdo zkušenosti jestli to stíhá uchladit? a jestli někdo tedy ví,zda originál pivní chlazení jen chladí a nebo musí dokonce mrazit,aby se to ztihlo přez ten šnek ochladit třeba na 5C? Podle mě nejspíš origo chlazení nemrazí,nemuže mrazit,protože by mohli zamrzat trubky a celá chladící voda.
Al rád si nechám poradit,než do toho začnu investovat (šnek,vlatní pípa,naražeč..)
Díky.
Díky za vaše zkušenosti.Zajímalo by mě kolik stupnů má voda při vlastním chlazení píva, netušíte alespon odhadem? a velikost šneku na chlazení píva? cca něco jako na tom odkazu například? To jsou asi jediné hlavní faktory pro chlazní délka hada a teplota.
Mám v plánu to vytáhnout bez úniku chladiva,lednici mohu celou rozbít,rozsekat,rozřezat,rozkřípat a doufám že se to povede bez uhony agregátu,v druhé případě bych musel nechat opravit místo úniku a nechat znovu naplnit.
To jsem četl,a to jsou jen velmi všeobecné rady.Mě se jednalo hlavně o teplotu vody při chlazení píva u vodního chlazení.A zda to vnitřnosti z Malé ledničky ztihnou uchldit, je mi jasné že to nikdo nemuže říct přesně protože neví výkon,délku chladícího hada,izolaci vlastního chlazení a pod. Ale jedná se mi o praktické rady a zkušenosti někoho kdo s tim má PRAKTICKÉ zkušenosti. Nějaký opravář chlazení a pod. to musí vědět...
asi takto- máte mylnou představu,odpařovací teplota v lednicích se pohybuje od mínus25°C do -33;C,kdežto u pivního chlazení má být pouze do mínus 7°C.To znamená že by se Vám na výparníku(chladiči ponořeném ve vodní nádrži)vytvořila koule ledu ale voda by se stejně dál neprochlazovala.To popisuji zjednodušeně,kdybych měl vypisovat celý proces co a jak tak bych musel popisovat tak na dvě strany A4.
Podívejte se na netu (někde)Na dřívější výrobky malého vodního chlazení piva,tak zvané Pikolíky.Vám by vyhovovalo chlazení jako v dřívějších sodobarech ,(Inklemo) tam se používalo přesně to co si představujete , akorát místa piva sodová voda.
Sám jsem to pro jednoho kámoše před dvaceti lety vyrobil a fungovalo to ke spokojenosti,a možná to fachčí ještě dnes,nevím v důchodu jsem se odstěhoval.
ale i dnes se vyrábějí a prodávají podobná zařízení,značně jistě vylepšená ,a zmenšená.
Tak jenom vám chci ušetřit práci s kucháním lednice.Ještě by se dala použít solanka(též dříve používaná, a itřeba na výrobu zmrzliny).No už se zaplétám , to by bylo na dlouho, tak přeji zdar.Zdraví Vás chlaďař v důchodu.
Tak to jste mě sklamal,že mám mylnou představu,asi nejlepší našetřit a koupi za 8-10tis. Kč hotové,ale to se mi zdá na příležitostné provozování zatím dost peněz.
Koukal jsme na pikolíky,inklemo,solanka, a bohužel jsem na interntu nic nenašel.
z čeho jste to vyrobil pro toho kamaráda? Pokud jde jen o tu odpařovací teplotu výparníku,teoreticky by to šlo vyřešit regulátor napětí né? čím míň proudu tím míň stupnů,aby se člověk dostal někde na těch -7C a nezamrzalo to jen pěkně chladilo.
Jinak vám moc děkuji za podrobnější probrání problému a především váš čas.
Taky mě napadlo fridex a nebo jen osolená voda,ta taky nezamrzne a je vždy po ruce za "hubičku" dokonce jsem ted našel někoho kdo to udělal také z lednice Konkrétně přímo z mražáčku z lednice),napsal jsme mu tak uvidím jestli napíše jak to maká,mě to přijde že by to funkční být mělo.
Ale pán tady psal víše že je chlaďař v důchodu a že to není tak jednoduché jak to vypadá... tak nevím.Zatím pátrám.
Dobry den chtel jsem se zeptat odbornika chci si vyrobit chlazeni na pivo ,sehnal jsem si kompletni chlazeni ze stareho velkeho mrazaku takže kompresor i s chladicem vymenik a termostat tak jsem se chtel zeptat kdyz si namotam medemou trubicku do sneku a mezi ten snek plastovou trubku na pivo a vlozim to nejake izolovane nadobi a zaliji to vodou jestli to bude fungovat.Akorad nevim jaky prumer te medené trubky na cladivo a kolik asi metru.a jeste si se chci zeptat kamarad plni klimatizace do aut tak jestli by mi to mohl tim pak napustit.Dekuji moc za radu od odbornika s pozdravem Kriz.
A nebylo by nejjednodušší normélně mít sud piva v ledničce,než vymýšlet takové opičárny zbytečné?Dá se sehnat za 300 stará fungující
Domácí vodní chlazení se dá vyrobit, ale nemyslete si, že to bude levná záležitost a taky nějak výkonné. Mám praktické zkušenosti s výrobou domácího vodního chlazení a jen naplnění chladivem + měděný šnek stál u chlaďaře 2000,- Dále musíte mít šnek kde poputuje pivo (hliník-nerez) 700,- výčepní kohout 700,- nějaké hadice 50,- a narážeč 700,- + kondenzátor, motorkompreosr z lednice, kapiláru, expanzní venzil bud seženete a nebo u chladaře "koupíte" investice padne taky do rychlospojek pro spojení šneků a hadic, do izolací nádoby atd atd...už jsem dělal chladáky na vodní chlazení 3 a vetšinou jen obecný materiál vyjde cca na 4000,- Po výkonné stránce Ano..dokáže to vychladit pivo i na 4°C tak jak má být pivo vychlazené na nejnižši teplotu, ale jeden chladící cyklus trvá 1-2h což není zrovna rychlost. Chladivo se používá R134. Je potřeba tam mít umístěný čeřič, který bude vodu v nádrži cyrkulovat! Je to proto aby v nádrži byla stejná teplota po celém objemu. Na výparníku se ale tvoří ledová koule kolem meděných trubek a voda se chladí pomaleji a ve šnekách zamrzá nápoj, protože se vlivem rostoucího ledu dostane led až k samotným šnekům. Slanou vodu jsem ještě nezkoušel, protože mám strach o samotné šneky aby se neporušili vlivem soli. Mám v plánu do nádrže ale nalít Fridex, nebo něco podobného.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.