Nejste přihlášen/a.
Každý rok objednávám na revizi plynového kotle v rod.domku technika.Je nutná každoroční revize,nebo by nám stačilo technika volát třeba co druhý rok.Kotel máme kondenzační a máme ho 4 roky.A co kominik jak často se vyžaduje revize komínu?Když jsme dávali kondenzační plynový kotel tak nam ti montéři po revizi komínu řikali že kominika nemusime volát že v tom komíně kondenzujou jen páry.Nevite někdo jestli jsou ty informace správné?
Kondenzační kotel je dost drahá a složitá věc, tak bych vám radil se o něj dobře starat.
Plynaři vám spolu s revizí kotel vyčistí, seřídí a připraví na sezónu. Není nutné provádět revizi rok co rok, ale není špatné vědět, že máte kotel čistý, seřízený a zrevidovaný.
Revizi komína pro odkouření potřebujtete jen pro první zprovoznění kotle. Pak už ne.
Revizi odkouření je nutné mít jen pro spuštění kotle, ale každoroční prohlídka spalinové cesty od kominíka je povinná. Pred pár lety se to tu řešilo, jsou tam i nějaké odkazy poradte.cz/...
doplněno 10.09.13 17:26:Jinak ale máte pravdu, servismana volám pro sichr vždy před sezonou.
Dobrý den, řekl bych, že dělat revizi každý rok není nutné. Je to, však, povinnost ze zákona.
V praxi to dělá určité procento majitelů, ale určitě ne všichni. Pokud se něco stane, tak je to potom problém (např. i s pojišťovnou). U toho komína jde o to, že tam může něco ucpat tu spalinovou cestu (ta vložka snad koroduje a může se zbortit). Zdravím!
Čištění komína provádím hadicí kterou zavedu na střeše do komína, následně propláchnu cca 30L vody , u kondenzačních kotlu by měla být na komíně zakončovací hlavice která znemožní spadnutí např. havrana co se chtěl ohřát. Ptáte se kam ta voda odteče , odteče stejnou cestou jako skondenzované spaliny přes sifon do odpadu.
Čištění kotle by se mělo provádět jednou ročně, z důvodu nánosu spalin a oxidu v tělese kotle, já to dělám sám jelikoš mám junkerse a tam je to sranda, vyndá se směšovač, hořák a dva tepelné "rozptylovače" nádoba se vyčistí štětkou o průměru 60mm propláchne vodou, vyčistím sifon od oxidů hliníku. Tj mechanická část která stojí od fa udělat 1000-2000kč podle dojezdové vzdálenosti .
Pak je ještě elektronická část, kde se nastaví servizní interval, nastavení směšovače a tlaků musí provést technik pomoci vývěvového měřáku, vočuchat všechny spoje zda jsou plynotěsné. cena cca 1000-1500.
Možná mě někdo odsoudí , že jsem hazardér, ale dělám to už 5rok a revizáka na elekronickou část jsem měl 2x. on by to vyčištění lépe neudělal ba naopak. To si musí každý posoudit.
PS: lepší je čistit každý rok ˇ- lepší účinnost přenosu tepla
Jak již tady uvádí Fribble, již se to zde řešilo - viz odkaz, který přiložil. V tomto odkaze je příspěvek od přispěvatele Buss, který se zmiňuje o naříz. vlády 91/2010 o požární bezpečnosti při provozu komínů... Z tohoto nařízení vyplývá, že jsou stanoveny lhůty pro čištění a kontrolu komínů. Revize se provádí revizním technikem pouze před uvedením nově do provozu, při změně druhu paliva, při instalaci nového spotřebiče paliv a po komínovém požáru.
U kotlů na plyn do 50 kW se provádí čištění a kontrola jedenkrát za rok. Oboje provádí kominík. U kotlů na pevná paliva do 50 kW se může čištění spalinové cesty provádět svépomocí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.