Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Povinná revize komína

Od: nestastnik® odpovědí: 70 změna:

Dobrý večer,

dle nového předpisu (zákona) je předepsána povinná kontrola komína pro plynové zdroje vytápění 1x ročně.Co když ji mít nebudu,bude to někdo kontrolovat?Případně co mi za to hrozí?

Hezký večer

70 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

standam*
hodnocení

1x

jestli muzu doplnim posleni informace k plyn.kotlum

Dnes jsem mel pozvaneho kominika, ktery udelal kamerou kontrolu vyvlozkovani cca 8m (otvor pro kontrolu mam zazdeny :),tak musel sundat koleno u kotle a soupat kameru ze sklepa) mereni CO atd. Mam AL vlozku starou cca 14let.

kotel to same. Na vlozce uz bylo patrna oxidace + jak mizne material. Revizi mam napsanou a vse stalo 450,-.

Revize je povinna 1x rocne do 50kW +- uz si to nepamatuji.

Ted navazu na prispevek, ktery je nekde v hloubi tohoto fora a nemuzu ho najit

pri vymene kotle se musi vymenit i vlozka, za nerezovou apod. dle typu kotle (plati pro hlinik. a pozink vyvlozkovani, ktery nevyhovuje norme)

dale od 11/2010 je uz mozne zase vyvest odkoureni pres fasadu plati zase do cca 50kW

hop®

Souhlas, pouze doplním, že info o nutnosti nerezové vložky se netýká kondenzačních kotlů. Občas zákazník z nižšího patra raději ušetří na vložce a přidá na kotli...

hodnocení

1x

Ještě pro všechny majitele plynových kotlů trochu uklidnění. Zmíněné nařízení vlády neplatí pro turbo kotle, které mají spaliny vyvedeny přes zeď a stacionární kotle s přerušovačem tahu, které mají kouřovod veden nerezovou vložkou až nad střechu. Nejedná se totiž o komíny.

Viz: vytapeni.tzb-info.cz/...

hodnocení

1x

poplašné zprávy.

doplněno 20.12.10 20:03:

luigi, díky

20.12.10 20:01

hodnocení

0x

Hrozí vám pokuta 25000,. při požáru od hasičů při prokázaném zavinění komínovým tělesem ,a ještě problémy s pojišťovnou ,která nebude chtít platit do určité výše je to rozdílné od společnosti . Prohlídka s papírem od kominíka stojí od 300 - 600 korun dle kraje. jen by mě zajímalo kdo to po letech prosadil a kolik za to musel dát aby to prošlo :(

barbakan*

Luigy,to máš tak! Nějaký kominík si postěžoval svému kamarádovi-poslanci,že nemá žádný kšef,proto že lidí si vymetají komíny sami. No a ten poslanec navrhl to co navrhl.Teď si vem,že v naší zemi je (proboha,to je jen můj odhad) milión komínů a malý počet kominíku.Teď budou mít žně. Milion komínu krát 300 - 600 Kč = 300- 600 milionu korun ročně.Himl,asi si udělám rekvalifikaci na kominíka a jsem za vodou!

P.S. Pokud kominík přijde do mého domu,budu chtít,aby komín vymetl,saze uklidil do svých nádob a uklidil po sobě svinčík. Za ty peníze!*pivo*

barabakane, ale tak to není, kioukněte se na to, kdo je předkladatel zákona.

Právě že dříve byl předpis daleko přísnější!

Ale trošku s rozumem. Není v ČR případ, kdy vyhořel barák od třívrstvého komínu. Ty staré polorozpadlé komíny jsou problém, ale zkuste se podívat co máte doma. Kdo z Vás se občas nepodívá, zdali je komín OK.

Ten kdo neudělá s kvalitním komínem nic, jen užívá domek je v pohodě a nic mu nehrozí. A ještě oproti staré vyhlášce ušetří!

"Pokud kominík přijde do mého domu,budu chtít,aby komín vymetl,saze uklidil do svých nádob a uklidil po sobě svinčík. Za ty peníze!" samozřejmě že to udělá, ale za Vaše prachy. Ne za 300Kč, ale třeba za 1 500Kč. Jak máte starý komín?

barbakan*

Milane,já mám komín v naprostém pořádku,oprava před třemi roky,revize letos po topné sezóně a komín je stár,budete se divit,142 let! Poctivá práce!

barbakane, tak je to OK, a určutě se neobávejte. Statistika hrubá

asi 20 000 požárů z toho 300 vinou komína, včetně topení bezdomovců v opuštěných barákách.

buss

Jenže ono to v původní verzi bylo přece horší! Teď je to volnější!

jambus*

Souhlas.K nám chodí jeden,který spustí do komina štětku a chce za to 200 ,-.A když se ho lidi ptají jestli bude vybírat ten popel dole,tak v létě řekne,že až napodzim.A v zimě se k tomu taky nemá. Pořídil jsem si štětku a vymetám si komín pravidelně sám a poctivě a toho ,,kominíka,, už nepustím přes práh!

PS: když si vezmu ten nejskromnější odhad a deně by udělal 10 komínu po 200,-kč krát 21 dní,tak za měsíc má 42000,- kč čistá ruka.Doklad samozřejmě nedává. Za 6 měsícu má na nové auto.Taky budu uvažovat o rekvalifikaci.

magdon*

Před pár lety mi sousedka řekla, že podepsala kominíkovi vymetení komínů. Na střeše byl prý asi čtvrt hodiny. Těch komínů máme na střeše 74(!) (většinou jsou plynové, vložkované. Ty se jen kontrolují). I tak to vychází v průměru na nějakých 12 vteřin*sok* na komín. Takže jsem pak trval na tom, že budu každému dalšímu vymetání osobně přítomen. Seděl jsem na lávce, koukal do krajiny*frajer* a sledoval jak je kominík vzteklý. Byl tam skoro celé dopoledne*smich* . Taky jsem našel v uzamčené sklepní kóji komínová dvířka, zasypaná uhlím (uhlím se v domě netopí cca 30 let). Saze byly až do 2. patra. Přez to si kominíci účtovali pravidelné vybírání.

jirbar*

Kdo říká, že důležité je aby byl komín v pořádku.

Důležité je (tedy jak pro koho) aby dostal za každý komín zaplaceno a majitel měl v ruce foršlicht.

Jo jo od toho roku 1989 v tomto nastaly velké změny. Tedy k horšímu. Kominíci to nestihnou tak se za chvíli vyrojí komínoví revizáci, když už místa exekutorů jsou obsazena.

Možná to bude dobrý kšeft.

Bohužel pamatuji doby, kdy jsme toto kontrolovali jako dobrovolní hasiči. A zadarmo. Kecám, sem tam nějaký frťan byl.

Jiří, s poslední větou s Tebou souhlasím. Hasiči, (chvilku i požárníci) chodili na revizi komínů po vsi.

S alkoholem.

kuckom

To je nejlepší argument." Jedna ženská povídala". Prosím vás změřte si tlak a raději běžte na pivo. Já jsem rád že k nám kominík chodí a myslím si, že většina lidí bude klidněji spát.

kuckom

A to jsi mu platil? To máš zvláštní přístup vůbec ke všemu. Já přemýšlím, že za dvě sta korun služba do domu, ani snad levnější neznám-ovšem i z dokladem,. Jako podnikatel vím , že v podstatě 70 % se zaplatí státu v daních, cestovné, zdr.poj,sociální, silniční daň, tak bych to ani dělat nechtěl. K tomu jednání s takovým podobným zákazníkem, asi by to bylo s dozvuky na policii.

kominik*

Tak to sem nepiš a už si na ten džob něco zaber. Ujišťuji tě , že je to pochoutka

hodnocení

To,že se bude zdráhat pojišťovna při plnění,je mi jasný,ale jde mi o to,zda to bude někdo kontrolovat.Jinak jak píšete,zřejmě to pro někoho bude velice dobrý byznys...Obávám se,že co nevidět bude totéž s elektroinstalací...

Podivejte řeknu to asi takhle ,hrajeme si tady na demokracii ,takže k té konrole to je můj barák můj byt a vy mi polibte p...l, dál jestli zhořím je to můj boj. Nebojím se toho že by kořeň došel a ukaž papír od kominíka hm házím na to salám můj dům můj hrad . *frajer*

jarda20*

Myslím si, že ten papír po Vás nikdo nebude chtít pokud se nic nestane. V případě nějakého neštěstí ( ne, že bych Vám ho přál) jím budete muset prokazovat nezávadnost komína. Je to můj názor.

20.11.10 19:01

Taktak

lui*

Papír shořel při požáru...

cezar*

Jo souhlasím s vámi. Někdo to musel pěkně podmáznout. Nejlepší je že si na tom namástí kapsy takový lidi který maj dost a ty lidi který maj z ruky do huby na tom budou tratit.

kozina*

Blahopřeji k vašemu IQ

jirbar*

Sousedovi přišel kominík a vymetal. Jednalo se o komín na pevná paliva. Komín tedy vymetl, snad dokonce vybral i saze v brance. Nechal si dobře zaplatit a odešel.

Soused šel zatopit a neměl šanci. Vzal zrcátko a kouknul do komína. Nic neviděl.

Ouha o kousek víš byl metrový špunt sazí a popílku.

Nechá se z toho nějak zjistit IQ kominíka?

kozina*

Líbat ti ji nikdo nebude, snad kdyby jsi chtěl do ní nakopat, nic jinýho bys nezasloužil

hodnocení

Luigi,souhlasím s Vámi,můj dům-můj hrad .Pokud se např. prokáže,že případný požár vznikl jednoznačně od komína a já nemám revizi,je to můj p...er.Ale jinak by do toho nemělo nikomu nic být...

Přesňe tak *jasne*

patronka*

Jenže když pak chytne sousedův barák, tak je to jeho dům a hrad a je to taky Váš pr**ser.Někdy dost nákladný.Na pravidelnou revizi chodili kominíci i za minulého režimu, jen to stálo 10.- Kčs ( za ně ale zas bylo 6 piv ).Něco jiného je revize odkouření plynového spotřebiče, na to je norma velmi přísná a mám dojem, že už se zas zpřísnila.Pro etážové plynové topení byl posudek kominíků jedním z dokladů, předkládaných při kolaudaci.Někdy jsou ale současné revize ad absurdum, když se kominík pravidelně chodí dívat do mé koupelny, jestli tam ještě visí boiler a pak zklamaný jde do sousedního bytu.

buss
hodnocení

0x

Vždy jsem kominíkovi tvrdil, že si vymetám sám. A lze to. Jaké sankce? Pokud jsou v příslušném zákonu, jak jinak.
No měli by zjistit stav komínu, dodat písemně, někteřího ho i projedou kamerou. Kontrola 1x ročně

hodnocení

0x

Jedná se o Nařízení vlády č. 91/2010 Sb., kterým se provádí zákon o požární ochraně a které má účinnost od 1.1.2011. Je tam ovšem výjimka, že u spotřebičů s výkonem do 50 kW je povoleno čištění komínu svépomocí. Prohlídku jednou ročně však musí provést osoba s příslušnou kvalifikací - revizní technik komínů! Svaz kominíků už začal s přezkušováním svých členů na revizní techniky! Takže pánové, nejšťastnější je ten, kdo nic nemá!

nicl

Tato povinnost se týká jen firem, čili právnických osob.

Omyl, příteli! Tato povinnost se týká i rodinných domků a objkektů k individuální rekreaci!

doplněno 09.12.10 15:38:

Ještě bych chtěl doplnit : Je nutno rozlišovat mezi revizí (provádí revizní technik) a kontrolou (provádí kominík). Revize je nutná jen u nových nebo rekonstruovaných komínů nebo po požáru nebo havarii. Kontrola se provádí 1 x za rok a platí se kominíkovi.

buss
hodnocení

0x

Možná vyhoření, pak co neuhradí pojišťovna, možná si přisadí hasiči a pak flastr. Pak teprve budete nešťastný. Viz ten zákon.

slapapa2*
hodnocení

0x

"U nepoužívaného komína, který je v ústí zabezpečen

proti vnikání dešťové vody a je v místech připojení
spotřebiče paliv řádně označen tabulkou s nápisem
"Mimo provoz" nebo jiným vhodným způsobem,
se kontrola a čištění neprovádí"
Rozumím tomu tedy tak, že na chalupě dám na komín tuto cedulku a tím to pro mě skončilo. Revizi komína dle podmínek NV nevyžaduji.

Pokud budou požárníci chodit na dozor v zimě, kdy z komínů stoupá kouř, tak bez potvrzení o provedené kontrole komína asi bude hrozit pokuta.

doplněno 13.01.11 23:28:

Omlouvám se, už to jsou zase hasiči!

Lojzo, tak to není. Pokuta mu hrozí kdy?

doplněno 13.01.11 22:05:

sousede, nestrašte, jakou revoluci?

Požárníci požáry zakládají a hasiči jí hasí!

Zákon č. 133/1985 Sb. o požární ochraně :

§ 78

(1) Přestupku na úseku požární ochrany se dopustí ten, kdo

a) poruší příkazy nebo zákazy týkající se požární ochrany na označených místech,
b) neumožní vstup na nemovitost při cvičení jednotky požární ochrany, ačkoliv je k tomu povinen podle rozhodnutí hasičského záchranného sboru kraje nebo obce,
c) neuposlechne nařízení velitele zásahu nebo velitele jednotky požární ochrany vydané podle § 88 odst. 1 písm. a),
d) poruší zásady bezpečného provozu tepelných, elektrických, plynových a jiných spotřebičů a komínů,
e) neobstará nebo neudržuje v provozuschopném stavu věcné prostředky požární ochrany nebo požárně bezpečnostní zařízení, poškodí, zneužije nebo jiným způsobem znemožní použití věcných prostředků požární ochrany nebo požárně bezpečnostních zařízení,
f) vědomě bezdůvodně přivolá jednotku požární ochrany nebo zneužije linku tísňového volání,
g) nedodrží podmínky nebo návody vztahující se k požární bezpečnosti výrobků nebo činností,
h) neumožní výkon státního požárního dozoru nebo ve stanovené lhůtě nesplní opatření uložená orgánem státního požárního dozoru,

(2) Za přestupek podle odstavce 1 písm. a) až d) lze uložit pokutu do 10 000 Kč, za přestupek podle odstavce 1 písm. e) až l) pokutu do 20 000 Kč a za přestupek podle odstavce 1 písm. m) až z) pokutu do 25 000 Kč.

Takže za neprovedení kontroly komína podle NV hrozí pokuta 10 000 Kč.

slapapa2*

A jak je vykonávána kontrola plnění toho nařízení? Má někdo oprávnění po mě požadovat potvrzení k nahlédnutí, že byla provedena kontrola komína, když nejsem právnická osoba ani FO podnikající?

Domnívám se, že jedině v tom případě by na mě někdo zavolal Policii na udání, že se dověděl, že nemám zkontrolovaný komín a topím, když nespadám do okruh požárních preventivních prohlídek.

Jak jsem psal, ta legislativa kolem této oblasti je dost obsáhlá, tak se rád dovím fakta rychleji.

Analogie Pálit odpad je zakázáno, nicméně není zákonný způsob, jak zajistit dodržování tohoto zákona u FO v rodiných domcích.

Jinak o nutnosti komín kontrolovat nepochybuju.

slapapa2*

Ano, ale viděl bych to, že toto může být aplikováno až v případě, kdy došlo k požáru a z vyšetřování by vyplynulo, že byla zanedbána povinná kontrola komína a to bylo příčinou požáru.

Nenašel jsem ustanovení, kde by bylo uvedeno, že fyzická osoba musí doložit nějaká potvrzení ohledně čištění komína atp.

Rád bych se ale dověděl zda se nepletu, jak jsem uvedl, nerad bych se dostal na chalupě do nějakých problémů kvůli komínu, který nevyužíváme.

cyril*

Požárníků se možná dočkáme opět po revoluci! :D

slapapa2*

Nemám teď čas to detailně studovat, ale v rychlosti mám dojem, že z vyhlášky 241/2001 Sb. vyplývá, že požární kontrola se mě nedotýka, protože nejsem právnická osoba ani podnikající fyzická osoba, která by měla v objektu sídlo či provozovnu.

Cituješ vyhlášku o matrikách!

slapapa2*

č. 246/2001 Sb. , pardon.

ODDÍL TŘETÍ
Lhůty a způsob provádění pravidelných kontrol dodržování předpisů o požární ochraně
[K § 6b písm. f) zákona]
§12
Způsob provádění pravidelných kontrol

Předmětem preventivních požárních prohlídek je vždy zjišťování stavu zabezpečení požární ochrany u právnických osob a podnikajících fyzických osob, způsobu dodržování podmínek požární bezpečnosti a prověřování dokladů o plnění povinností stanovených předpisy o požární ochraně.

magdon*

Citujete starý předpis! Od nového roku platí "Nařízení vlády č. 91/2010 Sb". A platí to úplně pro každý komín, třeba i u zahradní chatky!

slapapa2*

Necituji starý předpis ale dosud platnou vyhlášku č. 246/2001 Sb., o stanovení podmínek požární bezpečnosti a výkonu státního požárního dozoru (vyhláška o požární prevenci). Legislativa je celkem obsáhlá k problematice PO.

Zde řešené NV č.91/2010 se na ni odkazuje.

Mě především zajímá, zda jako FO nepodnikající jsem povinnen někomu ukazovat potvrzení od kominíka, že mi byl čištěn komín...

Z textu předpisu 246/2001 Sb. a zákona č. 133/1985 vše nasvědčuje tomu, že nikdo to u běžných FO nemá právo kontrolovat.

Obecně dlě mého názoru jedině na udání, že se z komína kouří a komíník tam dobu nebyl, a to zaúčasti strážníka či policisty, což se mi nezdá jako pravděpodobné, pokud by komín evidentně nebyl ve špatným technickým stavu už při pohledu z ulice.

ODDÍL TŘETÍ
LHŮTY A ZPŮSOB PROVÁDĚNÍ PRAVIDELNÝCH KONTROL
DODRŽOVÁNÍ PŘEDPISŮ O POŽÁRNÍ OCHRANĚ
[K § 6b písm. f) zákona]
§ 12
Způsob provádění pravidelných kontrol
(2) Předmětem preventivních požárních prohlídek je vždy
zjišťování stavu zabezpečení požární ochrany u právnických osob
a podnikajících fyzických osob,
způsobu dodržování podmínek
požární bezpečnosti a prověřování dokladů o plnění povinností
stanovených předpisy o požární ochraně.
(4) Preventivní požární prohlídky se provádějíve všech
objektech a zařízeních, kde právnické osoby a podnikající fyzické

osoby provozují činnosti uvedené v § 4 odst. 2 a 3 zákona.

magdon*

No jo, to jsme si nerozuměli. Kontrolovat papír o údržbě Vašeho komína někdo múže jen těžko. Když by ale došlo k maléru, ten papír by bylo dobré mít.

slapapa2*

To je přesně to, k čemu jsem se chtěl dobrat, myslím si to samé. Kolega pod Vámi má ale jiný názor, tak ještě nad tím bude potřeba asi chvíli dumat.

Vážený slapapo, bohužel právník by z Vás nebyl. Neumíte totiž správně vyložit právní předpis. Povšimněte si, že za těmi ustanoveními, které se dotákají právnických a podnikajících osob je čárka a pak to pokračuje zcela obecným ustanovením, které je platné pro všechny ostatní subjekty, u kterých se provádějí preventivní pořární prohlídky : ...způsobu dodržování podmínek požární bezpečnosti a prověřování dokladů o plnění povinností stanovených předpisy o požární ochraně.

Pokud se domníváte, že Vy tím subjektem nemůžete na Vaší chalupě být, tak se hrubě mýlíte.

buss

Povinnost může ukládat pouze zákon.

Ano, povinnost ukládá zákon č. 133/1985 Sb., o požární ochraně a výše jsem citoval § 78 písm.d) tohoto zákona, kde je uvedena skutková podstata přestupku, který se trestá pokutou.

jirbar*
hodnocení

0x

Já mám třeba kolik roků nakoupeno tady

termopen.cz/...

Vzhledem k mnoha školením jako požárního preventista, si myslím, že není problém se seznámit i s normami.

Rozhodně zvládnu to co kominík. I ten papír bych napsal.

Bohužel štempl mi bude chybět.

P.S. Pokud budou ti komínoví revizáci dělat svoji práci dobře, tak lidi budou muset sundávat z komínů televizní a satelitní antény. To jsem zvědav.

buss
hodnocení

0x

Dejte si komín řádně do pořádku, ať od něj nemůže nic chytit a je klid. Jednou, někdy nechat pro čisté svědomí nechat zkontrolovat.
Co hrozí by mělo být v normě, je tam sankce?

kezarm
hodnocení

0x

Dobrý den,

vše je záležitost znalosti zákona 91/2010! Když už tenhle paskvil spatřil světlo světa a my všichni jsme povinni jej dodržovat(respektovat) tak si jej alespoň přečtěme! Kominíci se vyrojili na vesnice a navštěvují většinou starší lidi.Postraší velkými pokutami a provedou doslova obhlídku komínů (cca 5 min á 1).Žádné čištění.Pak sednou a cca 1/2 hodiny sepisují papíry.Následuje faktura se slovy "máte to levnější než pokuta" a po vybrání peněz se přesunou dále.K nám do vesnice přijeli dva společně jedním autem,chodili každý sám a "udělali" čtyři domy.Každému započítali sólo cestu a za 1 komín á 700,- Kč.Za komín nepoužívaný 200,- Kč. a za plechový komínek (odvod spalin a sání vzduchu) od plynových kamen (vafky) taktéž 700,- Kč.Přitom na nepoužívané komíny a odvody spalin z plynových kamen se tento zákon nevztahuje.Rodiče tak zaplatili 1800,- Kč. za vyčištění (nevyčištění) a revizi 1 komínu! a sousedka 4 x 700,- + dopravu za 4 plynová kamna (vafky).Dál už jsem nic nezjišťoval ale celá tato "trestná výprava" trvala 2 hod. Věřím , že ne každý kominík je stejný ale zahájení činnosti kominického cechu při naplňování zákona 91/2010 je opravdu velmi zajímavé.

verakocianova

Máme 1 komín,1 sporák na tuhá paliva,1 malý sporáček.Přijeli 3 hoši na revizi 1 komínu.Jeden vběhl na půdu, v minutě byl zpátky,druhý to asi okoukl z venku třetí vypsal papír a bylo to za 1100 kč.Za 5 minut dobrý ne?

Věro, jak pro koho, pro ně OK, pro Vás ne.

copak vypsali za papírek?

doplněno 02.02.11 18:58:

Stafane, cenu zjistíte jen přibližnou, třeba ve mladé frontě.

zpravy.idnes.cz/...

doplněno 03.02.11 13:03:

Stafane, kominík chce prachy...

stafan*

Milane díky . Uvidíme s čím přijde kominík.

Jednalo se o povinnou kontrolu komína prováděnou kominíkem s živnostenským listem. Vzhledem k tomu, že neprováděli čištění komína, tak je tato cena přemrštěná.

stafan*

No a kde zjistím cenu nepřemrštěnou? Jinak, mi celý tento humbuk kolem komínů připomína, před par lety vniklý problém s vypouštěním odpadních vod a studnami. Po pár měsících strašení a osočování lidí, klídek a ani pes neštěkne po kauze s vypouštěním odpadních vod. Proto také komíny neřeším.

Věro, jak pro koho, pro ně OK, pro Vás ne.

copak vypsali za papírek?

jirbar*

Je to přesně tak jak to má být. Nevadí že vyhoříte, ale máte papír na to, že vyhořet nemáte. Vše je v pořádku. A pravděpodobně platíte všechny tři. Jeden leze na komín a dva mu musejí držet žebřík. To se tak běžně dělá.

Mně taky přijeli dva vyměnit vodoměr s ventilem. Ten jeden dělal, druhý celou dobu seděl, ale faktura přišla na dva. Odmítl jsem toho druhého zaplatit a tak druhý den přijeli s bagrem, vybagrovali mi zahradu, že přeříznou přípojku. Jenže já položil snad dva metry hluboko (metr dvacet, ale pak byl ještě násyp), takže nenašli.

Jistě, prý musí být dva. Ten jeden má hlídat na silnici, když ten druhý zavírá hlavní ventil. Snad bych na to i skočil, kdyby ovšem tam nešel jen ten jeden.

A to to pak lítalo. Byli bez prémií, faktura za jednoho a přijeli i s hrabičkami a travním semenem.

hanz*

Pracuji ve vodárnách ( určitě ne ve Vašem regionu )..nechápu, že jste je na svou zahradu pustil kopat! Jsem projektant a bez řádné smlouvy si na cizím nekopneme! Zavřít přípojku Vám můžou ventilem u řadu..tedy většinou na veřejné cestě či jiném veřejném pozemku...pokud je uzávěr ve Vaší zahradě, tak je to jejich smůla! Pokud ovšem nemají tzv. věcné břemeno ( veřejný vodovod přes Váš soukromý pozemek )..to by bylo něco jiného..

jirbar*

V tom byl ten zakopaný pes. To bylo malé sídliště rodinných domků a vlasně investorem (mimo mne) byl jeden místní závod a žádný domek neměl svůj venkovní uzávěr.

No a pouštět nebylo třeba. Pozemky nebyly oploceny a ráno v 6 hodin mne probudil zvuk bagru.

anndy*
hodnocení

0x

My musime mit revizi kominu od plyn. topeni hlavne kvuli pojisteni domu, protoze pokud se vam stane ze vyhorite nebo nejake jine komplikace a nebudete mit potvrzeni od kominiku nebo od firmy ktera tyhle prace realizuje, pojistovna vam nezaplati vznikle skody. Takhle nam to vysvetloval nas pojistovak

jirbar*

Až vyhoříte, nebudete mít ani to potvrzení. A vzhledem k tomu, že revizák (pokud bude) sem tam něco "zašije", aby nemusel platit daně, tak Vám ani znova to potvrzení nevydá.

doplněno 03.02.11 13:59:

Bohužel důležitější je ten papír než skutečný stav.

Stalo se a nevymýšlím si. Taky nám revizák "dělal" kontrolu zvedacího zařízení, tzv. zakladač. Když podepisoval protokol, že je vše v pořádku, tak ze zakladače těsně vedle něho, spadlo celé zavěšené zařízení.

anndy, nesmíte každému vše věřit. "vam stane ze vyhorite nebo nejake jine komplikace a nebudete mit potvrzeni od kominiku"

ale to musí mít přémou souvislost se špatným komínem. Nelze přeci říci, "sice barák zapálil blesk, elektrika, žhář..., ale vy nemáte papír na komín,m tak nic nedostanete..."

pojištovna jen straší!

jimi00
hodnocení

0x

Dobrý den,

mám doma krbovou vložku která ústí do nerezového komína. Vše cca 4 roky staré.

Dvířka v komíně žádné nemám.

Musím mít také každoročně kontrolu?

Dnes jsem byl na přednášce autora tohoto nařízení vlády. Podle něj pracují kominíci při odborných prohlídkách komínů pouze na objednávku, čili nemohou nikoho nutit, aby si od nich nechal zkontrolovat komín.

Takže bude spíše záležet na hasičích - preventistech, jak budou od občanů vyžadovat plnění povinnosí ze zákona o požární ochraně (viz výše!)

Další komplikace mohou nastat při skutečném požáru, kdy pojišťovna může vyžadovat potvrzení o provedené kontrole komína, jinak bude krátit pojistné plnění.

celp*

Normální bylo,že kominík si svůj revír obšlápl sám od sebe zkoukl sopouchy vzal 90,-Kč ,vydal potvrzení a šel dál a nebyly problémy.Hlavně chodil i ve dny pracovního klidu-pokud tedy cdhtěl něco vydělávat.

Co se týká plnění pojistné události záleží na znění pojistné smlouvy a ne na nějakém kecání agenta.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]