Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mechanická součástka

Od: hoummy* odpovědí: 19 změna:

Dobrý den,

potřeboval bych vědět, zdali existuje nějaká mechanická součástka (viz obrázek), potřebuji aby zde byl otvor pro vnik selenoidu, pístek (špunt) s hřídelkou a pak taky pružina pro vratný pohyb. Kdy jste o něčem takovém věděli, hodíte mi tu odkaz?

Děkuji a přeji pěkný víkend.

Mechanická součástka

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

honzmalatny*
hodnocení

0x

Asi jen nechat vyrobit. Pokud by to bylo ze železa,mohl bych to snad zařídit.Bylo by třeba jen okótovaný výkres.

hoummy*

Děkuji. Jená se asi o hřádelku o průměru 10 mm s délkou 15-20 mm. TO bude asi mastné, že? Výkres bych mohl udělat v pondělí.

hodnocení

0x

Je jednodušší, když nám napíšeš k čemu a jak má uvedené zařízení sloužit.

Potom si třeba někdo vzpomene, že podobné zařízení už viděl.

Bez toho si to musíš vyrobit sám a nebo najít nějakého kutila v okolí, který ti s výrobou pomůže.

hoummy*

Jedná se o zařízení, které přenáší pohyb z osy y do osy x, osa y - výsuvný elektromagnet a to má do toho zapadnout a konat pohyb v ose x a pohyb je vratný díky pružině. Stačí to tak? ocela mi to vrtá hlavou...

Nestaci.

Ten pistek/spunt tedy neni zadny spunt, ale kulisa, na kterou pusobi vysouvajici se solenoid?

Pak ale ta kulisa musi toto umoznovat. Tedy by jeji strana u solenoidu mela byt napr. zkosena.

Pro stejnou delku pohybu v x jako v y o 45 stupnu.

Nebo nam stale neco unika a ty nam nerikas vsechno.

hoummy*

Tady přikládám, jeste jedno foto, tajímalo by mne, zdali neexistuje něco podobného na stejném principu poháněné elektřinou, pneumaticky to není možné (viz obrázek)

Mechanická součástka #2

hodnocení

0x
Souhlasím s colombem a axusem!
Nač to dělat jednoduše, když to jde složitě.
Vše už je vymyšlené! Na co to bude?
Proč nevynecháš převod z osy y na osu x?
Nemohl by ten solenoid strkat tu osku fí 10 mm rovnou v ose x? Teda bez pravoúhlého mechanického převodu?
doplněno 01.09.13 05:54:

axus má ode mne dvakrát *palec*

za ten odkaz, pomohl i mně... připojuji i další odkaz na té samé stránce, transmotec.cz/... je tam plno solenoidů jiného tvaru, s velikostí do 40 mm, s různou silou, tlačné i tažné, s pružinou zabudovanou...

pomohlo, že tazatel dal více informací,ale museli jsme je z něho páčit... může problém popsat obšírněji, doplnit odpovědi na dotazy, které rádci vznesli... dozví se více...

doplněno 01.09.13 08:58: Nemáš zač...
hoummy*

Mohl by být jen jedné ose, ale je problém s místem mám jen 40 mm a potřebuji s tlačnou pružinou, kvuli vracejícímu se pohybu a taky se zdvikem více než 5 mm , Neznáte nějaké stránky s něčím podobným, se selenoidy? Sám je nikde nemuzu najít :(

doplněno 01.09.13 10:12:

Já jsem našel tady tohle:

tme.eu/...

Ale nic moc mi tam nesedělo. :(

Musis hledat solenoid, ne selenoid.

Neco takovehlo by urcite pomohlo. transmotec.cz/...

Otazka je, jak moc velkou silu potrebujes.

hoummy*

To vypadá dost dobře, DĚKUJI, ořesně něco takového jsem hledal! Na síle solenoidu mi moc nezáleží, potřebuji jen zdvih minimálně 5 mm a malé rozměry.

*pardon za některé špatné písmenka v předchozích příspěvcích :D

nešlo by to udělat na principu jakoby převodovky, kdy solenoid na jenom konci ovládá raménkem kolečko, které na svém jimé místě ovládá další ramínko a to se vysunuje podle otočení kolečka. Nevzniká tak tření mezi 2ma součástkami.

hoummy*
hodnocení

Asi jo, ale prijde mi to slozite...

Tak tam dat alespon rolnu, aby se zmensilo treni, nebo pouzit trojuhelnikovou paku.

A nebo pouzit treba bowden. Reseni se najde vice. Pomohlo by znat ucel.

hoummy*
hodnocení

Chci si zautomativoat zavírání a otevírání dvířek kurníku pro slepice, tohle potřebuju na zamykání dvířek, chci to řídit přes pc :D, ale jak jsem psal nahoře, není moc místa na tu zamykací jednotku :)

na to zavírání a otvírání jsem vybrakoval na šrotovišti motorky centrálního zamykání.
Mají dvě krajní polohy. Když se nevejdou do zárubně, namontuj je na dvířka. Účel to splní.
A impulz na Z nebo O není problém získat.
doplněno 02.09.13 10:06: Už jsem výše to psal. Proč to dělat jednoduše?... Už se tu to víckrát řešilo.
A kdo bude ta dvířka otvírat a zavírat, když zamykání už dořešíš?!
doplněno 02.09.13 10:33: Příště napiš Jak na dvířka od kurníku, nebo Automatizování dvířek a pod. Teda k věci!
poradte.cz/...
chovame.cz/...

hoummy*
hodnocení

Jdu na to postupně, to ještě nemám dořešené :), ale kouknu se na nějakou inspiraci na internetu :)

Já jako hydraulikář bych toto řešil hydraulickým válcem nebo kyvným hydromotorem.

Problém by nastav v okamžiku, kdyby v prostoru dvířek zůstala slepice. Hydraulika by dvířka spolehlivě zavřela a počet slepic by byl o jednu nižší.

Ale teď vážně:

Toto je řešení na nějaký malý motorek s převodovkou (například ze stěrače zadního skla u auta). Buď využiješ kývání na výstupní osce pro stěrač a pomocí páky budeš dvířka otvírat a zavírat. Pak už ti zbývá namontovat do krajních poloh dvy koncové vypínače, které přeruší pohyb.

Nebo tam můžeš natáhnout lanko přes kladku a druhou kladku pro lanko uchytit na hřídel převodovky. Tady už ale musíš mít převodovku s otáčející se hřídelí (ne kývající hřídel jako na stěrače).

Určitě ustatní najdou i jiná řešení a třeba i jednodušší.

A když to vyřešíš, tak se nám tady můžeš pochlubit s výsledkem.

Dalsi reseni by mohly byt padaci dvirka s pohonem z otvirani automobilovych oken. Nahoru by se rano vysunula elektricky, vecer dolu teoreticky take, ale aby tam nejaka slepice nezustala, dal bych dvirkum smerem dolu volnost, takze by se prakticky spoustela pouze gravitaci.

A ovladal bych to spolu s dalsima vecma treba arduinem.

doplněno 02.09.13 11:07:

A jeste poznamka. Slepice sice vecer obvykle sami do kurniku zalezou, ale co kdyz se objevi nejaky opozdilec? Jeste by to chtelo nejaky automaticky zahanec slepic. Nebo ocipovat vsechny slepice a fotobunkou kontrolovat pritomnost v kurniku... :)

hoummy*
hodnocení

To máš pravdu, ale jelikož jsem začátečník tady na tohle všechno a začíná to být mým koníčkem, tak se budu muset na své cestě ještě párkrát spálit, mnoho věcí předělat, domyslet, upravit, ... Fotobuňkou to budu řešit asi posléze, ted chci zkusit něco takového :) .

Tady na forum chodí přec tolik chytrých lidí :), kteří mi rádi poradí a když můžu, tak poradím i já jim :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]