Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak propojit bleskosvod s hlavním rozvaděčem?

Od: arkjnu odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

v menším objektu - chatě mám el. přípojku kabelem 4x35mm^2 Al v délce cca 570m přizemněnou 50m dlouhým FeZn páskem (viz. pohled seshora v obrázku A). Kabel i zemnící páska vede přímo do objektu, kde je nejprve pojistková skříň a hned nad ní hlavní rozvaděč (obrázek B). Objekt nemá bleskosvod, nicméně do budoucna uvažuji, že bych jej nechal nainstalovat. Ve výkrese jsem v obrázku A kroužky označil, kde bych případně chtěl, aby byly umístěny svody bleskosvodu.

Nyní řeším otázku, jak bude provedeno propojení bleskosvodu s pojistkovou skříní do které je přivedeno přizemnění a je zde bod rozdělení PEN na PE + N. Jelikož se chystám zaomítat vnitřní zeď uvažuji, že bych k bodu rozdělení zavedl žlutozelený Cu vodič (na obrázku B oranžově), který bych ukončil v pojistkové skříni (bod rozdělení PEN) a dále jej spojil se zemnícím páskem a následně jej vyvedl ven z objektu (v případě, že by někdy FeZn v zemi shnil, mohl bych na tento vodič připojit již mimo objekt jiný zemnící pásek). Dále bych tento vodič chtěl použít ke spojení s bleskosvodem. Nevím však ve kterém místě by bylo připojení k bleskosvodu nejlepší - je to jeden ze svodů nebo zemnící tyč bleskosvodu? Tj. kam vodič vyvést a dále by mne zajímalo, jaký zvolit jeho průřez.

Mimochodem: pochází ode mne i otázka poradte.cz/...

Děkuji za reakci.

Jak propojit bleskosvod s hlavním rozvaděčem?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Popravdě nevím, čemu přesně říkáte pojistková skříň, ale dá-li se chápat tak, jako skříňka pouze s pojistkami (v oboru se tomu říká HDS - hlavní domovní skříň), to znamená že takový rozvaděč slouží k odjištění změny průřezu kabelu do hlavního rozvaděče a k odpojení napájení, v případě prací na hlavním rozvaděči.

Mezi HDS a hlavním rozvaděčem se zpravidla vždy tahá jen PEN vodič a jeho rozdělení se realizuje až v hl. rozvaděči. Podmínkou však je, že kabel mezi HDS a hl. rozvaděčem bude nejméně 4x10, protože podle platných předpisů nemůže mít vodič PEN menší průřez než právě 10 mm2. Existují na to sice vyjímky, ale ty bych zde nevyzdvihoval.

Vysvětlení je několik -

v klasických případech v občanské zástavbě se to dělá zejména díky úspoře nákladů na kabel mezi HDS a HRO (stačí 4x).

Další důvod je ten, že HDS je zpravidla vlastnictvím energetiky, tedy mají za ní odpovědnost. Z technického hlediska, pokud by bylo rozdělení PE a N provedeno už v HDS a nastala by porucha na vodiči PE, přičemž vodič N by si zachoval celistvost, mohla by nastat velice nebezpečná situace, kdy by všecky spotřebiče napájené z HDS byly sice funkční, avšak nebyly by absolutně chráněny proti dotyku. Jelikož je HDS téměř vždy veřejně přístupná, uvažuje se i možnost vandalismu a úmyslného poškození (odpojení), proto se to nedělá.

Samozřejmě že setjné důsledky, které jsem popsal, mohou nastat i v hlavním rozvaděči, ale to už je na straně odběratele, čili jeho věc.

U vás může být dipozice jiná, takže to co jsem popsal nemusí být důvod, ale jen píšu, jak se to běžně dělá.

arkjnu
hodnocení

Dobrý den,

možná došlo k malému nepochopení. Pojistkovou skříní rozumím skříň na způsob: elplast-kpz.cz/...

Přípojka je realizována následovně:

hlavní jistič -> pojistková skříň č.1 -> vedení oněch 570m 4xAYKY 35 mm -> pojistková skříň č. 2 -> hl. rozvaděč

přitom pojistková skříň č. 2 a hl. rozvaděč se nachází již uvnitř chaty 20 cm od sebe, tato skříň je zde zejména proto, aby se nějak provedla redukce onoho kabelu 4x35mm Al na něco, co jde rozumně zapojit v rozvaděči, mezi pojistkovou skříní č. 2 a hlavním rozvaděčem je kabel CYKY 5x6mm. Samozřejmě tedy že pojistková skříň č. 2 i hlavní rozvaděč jsou v mém vlastnictví a otázky jako vandalismus apod. jsou bezpředmětné

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj! Od začátku čekám, jestli se někdo k tomuhle nápadu nějak vyjádří, a pořád nic. Tak já položím otázku. A proč by jsi to sakra dělal?!? Není právě systém bleskosvodu založen na tom, aby ochránil stavbu a její zařízení od působení blesků a s tím spojeného nahromadění velkého množství napětí? Tak proč to spojovat? To pak bývá stejná blbost, šroubovat antény na tyč hromosvodu. Nebo má někdo jiný názor?

hodnocení

0x

Vzásadě jde o složité téma, těžko dá někdo nějaký rozhodný názor zde od stolu. Jen tak na okraj - Přívod 4x35 v délce 570 m se mi zdá poměrně dost hodně, nechtěl bych znát imedanci takového vedení...

Pokud už budete realizovat hromosvod bez projektu (čili v dnešní době by jste na takový hromosvod nemohl získat revizní zprávu a správně by Vás s tím měla vyhodit i jakákoliv případná pojišťovna), doporučoval bych provést svody v protilehlých koncích chaty - úhlopříčně. Rozdělení PEN už v pojistkové skříni taky není zrovna moudré, ale o tom jindy.

Spojovat zemnění hromosvodu a samotného objektu by bylo vhodné v tom případě, kdy by objekt měl nějaké lokální zemnění, tedy například obvodové v základech, což nepřepokládám.

V jiných případech je můj názor takový (a jistě se budou názory nás elktrikářů lišit), že je hromosvodový zemnič je lepšío oddálit od zemnění objektu nebo vedení, řekněme alespoň takových 5m. Zkrátka můj názor je takový, nechte vedení vedením a hromosvod hromosvodem a tyto dvě soustavy nijak nespojujte. Úloha hromosvadu je svést co nejrychleji a nejefektivněji atmosférický náboj do země, čili čím víc se bude motat porůzných jiných uzemněních, nebo naopak dáte příležitost blesku, aby se radši motal jinde než po hromosvodu, je to špatně.

Pokud do objektu někdy v budoucnu blesk uhodí, s největší pravděpodobností Vám stejně vyskáčou dráty ze zdi, ale díky hromosvodu nevyhoříte a to jde.

A ještě jednu poznámku - pokud se stejně nakonec rozhodnete bleskovodní soustavu spojit s vedením (protože i takových názorů uslyšíte dostatek), v žádném případě to nedělejte drátem - vždy jen železo k tomu určené.

arkjnu
hodnocení

Dobrý den,

děkuji za reakci. Přečetl jsem si pozorně Váš příspěvek a chápu jeho obsahu i zdůvodnění. Rád bych však ještě, aby jste mi vysvětlil proč jak píšete "Rozdělení PEN už v pojistkové skříni taky není zrovna moudré, ale o tom jindy.". Zejména z toho důvodu, že si nyní mohu vybrat, kde to rozdělení udělám. Děkuji předem za vysvětlení.

figurek*
hodnocení

0x

Začnu historkou. Na pastvě se pásly krávy, začalo pršet a přišla bouřka. Krávy se natlačily pod jakýsi strom, co byl kdesi uprostřed pastviny. Do stromu uhodil blesk a zabil dvacet krav.

Stačí? Promiňte, ale montovat bleskosvod není práce pro kutily. Uvědomte si, že bleskosvody jsou dimenzované na špičkový proud 20.000 Ampér. Jestli tak velký proudový náraz pustíte do své pojistkové skříně, pak pánbu s vaší elektrikou.

Bleskosvod má být svedený přímo do země, podle předpisů a norem.

Radím : Zavolejte odbornou firmu.

arkjnu
hodnocení

Dobrý den,

děkuji za reakci. Doporučujete mi obrátit se na odbornou firmu,jakoby zde měl být předpoklad, že si chci hromosvod realizovat sám a bez projektu. Ani jedno není pravda, nicméně zatím hromosvod neinstaluji a můj dotaz se týkal záležitostí, kteréje třeba připravit před instalací hromosvodu, protože později by to mohlo být obtížnější.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]