Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, popíšu problém...
Voda ze studny (hluboký vrt, asi 30m) je silně cítit po něčem, ani nevím jak to popsat..připomíná mi to zápach mršiny...
Na internetu se často píše něco o sirovodíku, ale nevím jak je cítit, tohle mi opravdu připomína spíš zápach jak když narazíte někde na rozkládající se zvíře.. fuj
Napadlo mě, jestli se tam třeba nějak nedostala myš nebo jiná havět a nechcíplo to tam, ale netuším jak je to možné..
Když si do sklenice dám studenou vodu, tak na čich cítit není skoro nic, ale když se napiju tak je to trochu cítit.
Ale.. když je voda ohřátá v konvici... ani to nemusím pít a je to strašně cítit. Jinak studnu máme už 8 let a po celou dobu s tím nikdo nic nedělal, žádné čištění, údržba... vůbec nic. Doufám, že je to jenom ten sirovodík nebo bláto (ale že by bláto smdělo podobně jak mršina?)... nevím, ale představa že se tam něco rozkládá mě děsí...
Začalo to zapáchat asi tak před 4 dny, říkal jsem si jestli to není tím jak byla ta vedra... ale asi to s tím nemá nic společného..
Proč vám to ale píšu... hlavně by mě zajímalo, jestli s tím nemáte někdo zkušenosti a taky se chci zeptat, co bych s tím měl ted dělat? Děkuji.
Být vámi, udělal bych si rozbor. Něco podobného se stalo známým, voda jako studená byla "vpořádku" ale po ohřátí se projevil "fekální obsah". Nakonec se i zjistilo, co to způsobilo. Jeden ze sousedů po svahu si "přetvořil" žumpu na septik .
Včera jsem ten dotaz napsal před půlnocí.. moc lidí neodpovědělo, chtěl jsem jenom zjistit, jestli se s tímto problémem někdo setkal. Proto jsem ho dnes zadal znovu... a v jinou dobu, kdy jsem předpokládal, že to uvidí více lidí...
Zítra ho dávat znovu nebudu, můžete si jit vklidu lehnout... a netrapte se tím :P
Dobrý den, nemusíte se opakovat a nechte si udělat ten rozbor vody. Zdravím!
doplněno 01.08.13 18:06:koptic - to je dobrý nápad.
doplněno 02.08.13 21:49:humbucker - já jsem to psal už v té první otázce (viz odkaz), že by nebylo špatné poptat se i u sousedů na jejich studny, jestli to není větší znečištění na větším území.
Ahoj. Moc rad tu teda ke shlédnutí zrovna není. Určitě by bylo vhodné, než se bude dávat vzorek ke kontrole, tu studnu celou vyčerpat a také určitě ji vyčistit. Aspoň při minimální vodě ten spodek prolít savem. Bude záležet na síle pramene. Když by se ten sirovodík cpal do vody, asi by měl být cítit i kolem potrubí ve vrtu. Tak to tam trochu vočuchejte.
Moc rad tu není - ono totiž není moc co radit, dokud není známa příčina - a ta známa nebude, dokud nebude provedený rozbor vody...
Ale protože je nejdříve potřeba zjistit příčinu, je tvoje rada zcela špatná - vyčerpat vrt, no, ještě jakž takž budiž (i když i to je špatně - odčerpání může změnit chemické složení) - ale lít do studny jakékoli chemikálie před odběrem vzorků na rozbor je naprostý nesmysl!
Takže teď má smysl jediná rada - a ta už tu je a byla i v předešlé ´verzi´ dotazu - DÁT VZOREK VODY NA ROZBOR!
Ahoj. Jasně Mowlo. Já jsem to myslel samozřejmě tak, že to Savo stojí pár korun a dost brzo se z tý vody vydejchá a něčeho se s tím dosáhne. Nějaký pokrok může nastat. Potom bych nějaký čas počkal, co z toho vrtu půjde ven. Rozbor vody za nějakých 15 set až 2000 Kč se může udělat později. Pro pocit jistoty, že te ta voda dá nějak používat. Asi bych se podíval po vzdáleném okolí. I když je to vrtaná studna, může se do ní nějakýma zemníma poruchama třeba něco dostávat z blízkého okolí. V těch trhlinách nemusí probíhat dokonalé čištění-filtrování pramene. Co myslíte?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.