Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, popíšu problém...
Voda ze studny (hluboký vrt, asi 30m) je silně cítit po něčem, ani nevím jak to popsat..připomíná mi to zápach mršiny...
Na internetu se často píše něco o sirovodíku, ale nevím jak je cítit, tohle mi opravdu připomína spíš zápach jak když narazíte někde na rozkládající se zvíře.. fuj
Napadlo mě, jestli se tam třeba nějak nedostala myš nebo jiná havět a nechcíplo to tam, ale netuším jak je to možné..
Když si do sklenice dám studenou vodu, tak na čich cítit není skoro nic, ale když se napiju tak je to trochu cítit.
Ale.. když je voda ohřátá v konvici... ani to nemusím pít a je to strašně cítit. Jinak studnu máme už 8 let a po celou dobu s tím nikdo nic nedělal, žádné čištění, údržba... vůbec nic. Doufám, že je to jenom ten sirovodík nebo bláto (ale že by bláto smdělo podobně jak mršina?)... nevím, ale představa že se tam něco rozkládá mě děsí...
Začalo to zapáchat asi tak před 3 dny, říkal jsem si jestli to není tím jak byla ta vedra... ale asi to s tím nemá nic společného..
Proč vám to ale píšu... hlavně by mě zajímalo, jestli s tím nemáte někdo zkušenosti a taky se chci zeptat, co bych s tím měl ted dělat? Děkuji.
Dobrý den, nejlepší by bylo nechat si udělat rozbor vody, který Vám ukáže (měl by ukázat) více a podle toho potom postupovat. Může to být nějaká změna ve složení vody nebo její znečištění. Ta mršina je málo pravděpodobná a podle zabarvení vody asi nic nepoznáte.
Zdravím!
pavelv: jak myslíte septik? Ta studna je vrtaná 30 metrů hluboko... Proti povrchové vodě zabezpečená je, ale jak byly před měsícem vydatné deště... tak možná něco proteklo..
ben: to se asi dává rozbor celkově? Nevíte co by to mohlo stát? Bydlím u Prahy... tak bych to chtěl dát co nejdřív na rozbor, protože mě děsí představy, co všechno by to mohlo být..
jinak jak jsem psal, studna 8 let bez problémů, když jsme ji dávali na rozbor tehdy, tak voda byla dobrá tak, že nám řekli, že ji můžem prodávat )
Dobrý den, možná by nebylo špatné ještě se poptat sousedů v okolí, zda nemají stejný problém.
To by pak mohlo být znečištění spodní vody velké a muselo by se to řešit v obci. Pokud ne, tak to může být jen znečištění lokální a jen Váš problém. Ta cena rozboru vody je (údajně) docela velká, ale jinak se pravdu nedozvíte a pokud je to Váš jediný zdroj vody, tak se to musí udělat. Zkuste si najít nějakou laboratoř v okolí (Google - rozbor vody + lokalita) a zeptat se na vše přímo tam. Pak by mohl být také problém v rozvodu vody, ale nevím, čím by to mohlo být (staré usazeniny=?). Zdravím!
pokud je blízko septik, či jiná kanalizace co protéká, může dojít ke znečištění. Rozbory jsou dva typy krácený a celkový. Ten krácený se pohybuje okolo 1000 a zabývá se všema vlastnostma vody. Celkový navíc zjistí i další kovy a ropný produkty jestli jsou ve vodě a je i 10x dražší. Já jsem nechal dělat na jaře rozbor od ZU když měli akci za 800. Jinak rozbor by jste měli dělat minimálně 1x ročně jestli ji pijete
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.