Nejste přihlášen/a.
Zdravím, budu měnit u vodárny tlakovou nádobu bez vaku za nádobu s vakem. Stará nádoba má objem 150 litrů a tlak se pohybuje v rozsahu 1 - 5 atm. Nová je 80ti litrová, ale jak je to s vakem? Je také na 80l nebo je menší? Pokud by byl menší, musel bych zřejmě nastavit menší diferenci tlaku aby nepraskl co?
obecně platí, že čím větší objem vodárny tím lepší pro méně četnější spínání čerpadla a tím tak prodloužení životnosti. Pro rodinný dům je 80l Aquamat dostačujicí. Je však potřeba si uvědomit, že objem vody v nádobě je cca 50% celkového objemu nádrže. Tedy u 80l Aquamatu to bude 40l. Čerpadlo ( tlakový spinač ) pak spíná při odběru cca 20% z objemu vody tedy při odběru asi 10l
Ano, je to na škodu? Dříve to bylo nastavené 1 - 3,5 ale aby nemuselo čerpadlo zapínat tak často, zvednul jsem to až na 5.
Já mam na výstupu ještě redukční ventil. Vzduchu tam mam nejvíce co je možné a není ani nějak cítit voda, že by zapáchala, že je tam stará. Jak je to tedy s vakem? Je na stejný objem nebo menší? On se nějak roztahuje?
Já vim jak funguje vodárna, ale nevim jak je principiálně udělanej vak. Přece to nebudu hned rozebírat co mi to přijde domů, abych věděl. Proto se ptám zde. Co vaku nejvíce škodí? Velký tlak? Velká diference tlaku? Málo vzduchu? Šoupání o stěny? Co když vak z venku namažu tukem aby se neprošoupal a déle vydržel?
Měl byste velmi velký rozdíl v tom, jak by tekla voda pomalu curýčkem při 1 Atm a stříkala při 5 Atm. Pokud nemáte termostatické baterie, prakticky byste nebyl schopen naladit vlažnou vodu na sprchování, teplota by velmi kolísala podle aktuálního tlaku/průtoku. Navíc 5 Atm už je dost blízko tlaku pojistného ventilu bojleru. Odhaduji že spíš věříte číslu na nějakém čudlíku, nebo tam máte důvěryhodný manometr?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.