Nejste přihlášen/a.
Zdravím, máme problém, potřebuji pomoct s radou.
Přes měsícem jsem začali stavět dřevní...pro představu:
1) zabetonovaná patka (resp. U profil ) do kterého je připevněn trám ( vel betonu cca 30 cm ) - celkem 4 ks
2) postavený dřevník ze dřeva nemá pevnou podlahu ani střechu, nemá ani pevné strany, pouze nabouchané laťky aby tam dřevo drželo a nevypadávalo
3) postaveno 50 cm d hranice pozemku resp. plotu souseda.
otázka zní: je potřeba ohláška? souhlas souseda?
co v případě, že mi souhlas nedá? stavební úřad mi nařídí odstranění stavby, co když to nedodržím? soud? kdo dává oznámení soudu? úřad či soused?
Ano, byla chyba že jsme si to nezařídili před stavbou ale vztahy byly roky perfekt, ale závist přišla až ted :-/ přikládám laický plán pro představu.
děkuji za rychké odpovědi.
Dobré ráno. Zavolejte si na stavební úřad příslušnému referentovi a položte tento dotaz teoreticky - neříkejte, že stavba už stojí, ale zjišťujte, jak postupovat pro povolení stavby dřevníku. Pokud není na úřadě už "udání" od souseda, tak se k Vám referent podívat určitě nepojede, zda tam ten dřevník už stojí nebo ne.
Nebo jinak (následující platí jen v případě, že se bude jednat o stejný typ stavby jako u nás): Vzala bych mapku (třeba výtisk z katastru), zakreslila jednoduše plánovanou stavbu, popsala jednoduše, jako popisujete ve svém dotazu a došla za sousedem, zda Vám to souhlasně podepíše. Pokud ano, s tímto na úřadě vyřídila "žádost o územní souhlas" - to trvá pár dní.
Pokud soused nepodepíše, budete žádat o územní rozhodnutí, to už trvá déle.
Někdo jiný z rádců už Vám bude muset poradit s tou vzdáleností od hranice pozemku - je možné, že se zde bude muset žádat o výjimku kvůli nedodržení vzdálenosti. Vše bych ale doporučila konzultovat se stavebním referentem, co se stará o Vaši oblast.
Sorry, pomotal jsem to. Protoze potrebujes kvuli tomu svemu umisteni i uzemni souhlas (resp. rozhodnuti o umisteni stavby), tak automaticky musis podat i ohlaseni (tvoje stavba podleha kvuli velikosti a ucelu pouze ohlaseni a nikoliv povoleni). Soused je ze zakona ucastnikem uzemniho rizeni. Jeho souhlas musi byt i na ohlaseni ( zakon).
Toto je muj laicky vyklad zakona. Veskere presne informace ti poskytne mistne-prislusny stavebni odbor.
Nejlépe odpoví váš místně příslušný OdbSŘ, každý k tomu bohužel přistupuje jinak. Jinak je to ve "stav. zákonu" i když kolikrát naše jednoduché a jasné zákony... Ale hlavy tam netrhají, proč se bojíte?
Děkuju všem... Je to v... víte kde... ted jsem polozila novou otázku , koukněte.
Sousedské vztahý - stodola + ořech
Jedná se o to, že mého přítele začali sousedi "šikanovat"? nevím jak to líp nazvat, je to majitel domu. ... je to událost posledního měsíce, po 2 letech kdý býlo vše ok...Nosili se vajíčka, nevadil jim pes, nevadilo jim nic... ale to jsme koupili RD starý 130 let a podle toho to výpadalo...chodili jsme po jílu, všude bordel...to býli kamarádi... nýní se nasadili thuje, udělal se plot, zahradka, chodník, nová studna, zasadil pažit, rekonstrukce vnitřku domu, 3 auta u baráku ( firemní mám co půl roku nové! to je něco na ně )... a je zle ale bohužel se to projevilo a po x měsících co zde býdlíme
Sousedka tadý býdlí 70 let, stará paní, celou dobu výcházela vstříc, býla jsem šťastná co máme za sousedý, býla jak moje babička.. a ted otocila ( závist?) Ano, mám hezčí králíký než ona a nechci jim je půjčovat na nakrýtí jejich to jsem se dozvěděla nedávno...směšné...
jejich 10 dětí - docela OK, s nikým problém...( jeden sýn se uchlastal ve 35 letech )
11 dítě, sýn co s ní býdlí, těžký alkáč, viděla jsem zdrav. zprávu jak jsme ho ve 3 ráno vezli do nemocnice s jaterní příhodou...
doplněno 16.07.13 10:36: Zapoměla jsem na závěr - takže protože máme nový dřevník plný tvrdého dříví a stavba už je před dokončením tak ted mi souhlas fakt nepodepíší jsme hloupí, že jsme si to neošetřili před tím...mlátím se do hlavý... ale půjdu to tam dneska s tím papíem zkusit.. i kdýž včera tadý zas měla s přítelem přestřelku
Ne , na bourání stodolý jsme měli projekt...na úpravu a srovnání terénu být nemusel, na výměnu oken taký ne, na výměnu plotu taktéž ne a zbýtek býli spíš drbký ... vnitřek se dělali jen "výmený" věcí - podlaha, kuch.linka, ohazovaní sten atd...
už tam nepracuju hodně firemních aut, málo peněz
Jinak býl to samo že obchodák...
Dovolil bych si odpovědět na Vaši stavbu dřevníku.
Dřevík by podle stavebního zákona vyžadoval rozhodnutí o umístění stavby (územní souhlas ve Vašem případě bude pasé: jste blíže než 2 m od hranice sousedního pozemku, nemáte souhlasy všech vlastníků sousedních pozemků, to jen tak na okraj).
Ohlášení nebo stavební povolení pak taková stavba nevyžaduje a po jejím dokončení se "nekolauduje".
Problém však zde je následující: Jelikož jste se stavbou blíže jak 2 m od hranice sousedního pozemku budete potřebovat výjimku, tedy rozhodnutí stavebního úřadu o povolení výjimky z ustanovení § 25 odst. 5 vyhlášky č. 501/2006 Sb.; za toto rozhodnutí se platí správní poplatek ve výši 5000,- Kč. Pro povolení výjimky souhlas souseda také nepotřebujete, nicméně ve Vašem případě vidím problém v oné odstupové vzdálenosti ve vztahu k přesahu požárně nebezpečného prostoru za hranici stavebního pozemku. Laicky: začne hořet dřevník, začne hořet cokoliv hořlavého i ve vymezeném prostoru na sousedním pozemku (zde by po Vás měl stavební úřad vyžadovat nejlépe smlouvu o věcném břemeni s vlastníkem zatížené nemovitosti, a jestli to chápu dobře, tak je to ve Vašem případdě nereálné.
Navíc se tu bavíme o podané žádosti na stavbu, kterou jste jakoby ještě nezačal stavět, takže jakmile se se stavební úřad dozví (např. od souseda), že stavba už stojí, zahájí řízení o jejím odstranění a dá Vám příležitost, abyste ve lhůtě 30 dní podali žádost o její dodatečné povolení, kde budete muset prokázat, že tak ta stavba bude moci být (ohledně přesahu požárně nebezpečného prostoru stavby byste pak musel stavbu např. stavebně upravit tak, aby směrem k sousedovi byla provedena v potřebné délce plná stěna, která by zamezila možnému přesahu sálavého tepla z hořící stavby za hranici susedního pozemku (dá se to řešit).
Můžete řiznat barvu nebo zatloukat a doufat, že se to nikdo nikdy nedozví.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.