Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Strop sklepa - náhrada za rákos

Od: frony® odpovědí: 11 změna:

Ahoj všem, rozhodl jsem se v budoucí kotelně strhnout starý rákos a záklop a trámy byly prohnité, tak musí pryč. Nebyla mezi tím žádná škvára, jen duto. Trámy pro podlahu nad tím jsou samostatné bez vazby na ty spodní stropní a jsou zcela v pořádku.

Staré trámy vyhodím a nahradím menšími trámky 12 x 8 cm a na ně střešní latě a palubky. To co mě zajímá je, že bych rád vložil mezi trámy ve stropní dutině izolaci, jednak kvůli případnému hluku z kotle a zároveň kvůli tepelné izolaci podlahy. Chtěl bych tam dát vatu. Je jasné, čím více, tím lépe, ale vejde se mi tam i 40cm, což mi přijde zbytečné. Zároveň, zdali a jak dávat parozábranu. Ve sklepě se bude topit. Jinak je spodek kamenný a vršek cihla. Trámky leží na kamenném soklu (taky nějak odizolovat od kamene?). Izolaci na strop EPS bych moc nechtěl kvůli malé výšce k oknům.

Dotaz tedy zejména je na typ a tloušťku izolace a parozábranu. Díky moc.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

0x

Hluk ze sklepa zatlumí i docela slabá vrstva minerální vlny.Parozábrana by byla spíše na škodu.

JABRAKA

hodnocení

Proč parozábrana na škodu? Možná ještě důležitá věci, že bych nahoru místo prken pak dal jen OSB. Pokud to tedy časem něco ovlivní. I když parozábrana se pak shora dá dát vždy. Ale jako nevím, do toho moc nevidím :)

hodnocení

0x

Chápu dobře? Ve sklepě je kotelna s řešeným stropem. Nad ní je obytná část domu.
První co mě hlavně napadá je řešit protipožární záležitosti.
Netuším zda pro tento případ existují nějaké normy.
Já bych zvolil skladbu asi takto.

Hned na staré dobré trámy podlahy bych dal parotěsku. (Představte si když v kotelně zatápíte a kotel čudí. Vše by prošlo stropem nahoru). Utěsnit pšechny spoje i napojení na přechod stropu se stěnami. Kupte opravdu kvalitní pásku.
poradte.cz/... příspěvek od @standam

Pak vata mezi nové trámky min 30cm. Klidně 40, o kolik to vyjde na te kotelně dráž.

Pak protipožární sádrokarton.

hodnocení

kotel bude na pelety, takže s čouzením bych snad problém neviděl... jinak ano, nad stropem je budoucí jídlena/obývák. O protipožárním SDK jsem taky přemýšlel, ale pak jsem si říkal, že ten peleťák nebude zase takový problém kvůli teplu, tak snad OK. Max. přímo na kotel že bych něco mrsknul radši...

hodnocení

0x

Mezi stropem a vrchními prkny bývá vždy duto, škvára bývá až mezi prkny nad nosnými trámy, pak by izolace nebyla nutná, ale jinak já jsem to řešil zvrchu, že jsem škváru odebral a mezi trámy vložil vatu, parozábranu jsem nedával.

paw*
hodnocení

0x

Dvojite tramovani neni zcela nutne. Dava(lo) se pro odhlucneni. Hlavne jako krocejova izolace z patra. Takze bych dal pod stavajici tramy a folii a vaty mezi tramy a hotovo.

hodnocení

Já jsem si zase říkal, kdyby případná vlhkost, tak půjde ze sklepa jen do těch "spodních stropních" a "horní podlahové" nebudou na to napojeny. Takže myslíte parotěska na stávající podlahové horní, pod to hned střešní latě (mezi ně vata) a na ně palubky? Moc jsem ten rychlý proces nepochopil :)

paw*
Vatu mezi stavajici tramy, zespoda paroteska a podbiti. Nedaval bych dvojite tramovani, hluk z kuchyne v kotelne vadit nebude. Tezko rict jak tam mate vlhko, ale je lepsi to nechat ve sklepe. Uz jednou tramy shnily, tak proc je za 20 let znova menit.

hodnocení

0x

fronty, musím se ujistit, jak to u Vás vypadá.

Odstranil jste zespodu vše špatné a co tam vidíte teď. Díru až do přízemí, nebo trámy a podlahu v přízemí?

hodnocení

vidím trámy a podlahu v přízemí,

Také ještě ty staré jeté trámy, které ale půjdou pryč a mám objednané trámy nové, resp. ty trámky 12*8.

frony, pak nevidím jediný důvod dávat tak další trámy a latě. K čemu. Klidně zavěsíte strop na trámy které tam zbydou. Ankerfix, drát, profi CD, vata, parotěs, SDK.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]