Nejste přihlášen/a.
Dobry den, hledam rady co a jak zateplit fasadu (skvarobeton, nekolik cm nicmoc kvalitni hrubovky a 2cm hrubozrny brizolit) chtel bych omitku zachovat i kdyz misty pri poklepu kvuli vepenne malty to zni dute, brizolitovy povrch je ale pevny, tezko zhodnotit unosnost, chtel bych dat polys na penu, radsi vice peny a bez hmozdinek, abych podklad moc neporusil vrtanim, ve skvarobetonu hmozdinky moc nedrzi, steny 4-5m, do štitu sedlovky 10m.
Mam trochu strach o pridrznost peny k hrubemu brizolitu, kdyz se moc pritlacenim polystyrenu nerozmazne do plochy. a jaka potom bude spotreby peny pri te hrube strukture podkladu, rovinnost je do 1cm/m, snazil bych se desky upravovat aby dosedly celou plochou na stenu.
Potom sokl je asi metr vysoky zdeny lomovy kamen, je to az do spodni urovne podlahy, uvazoval jsem ho pak zateplit vatou a novabrikem. Jaky mate na to nazor? dekuji za odpovedi.
S pěnou mám špatné zkušenosti a to jen při menších kouscích,na rozdíl od lepidla nedrží ihned,ale musí se nějak zajistit proti posunu!osobně raději lepidlo.Fysádu je omýt vodu pd prachu,když chcete tak napenetrovat a pak lepit polyš,dutě znějící místa na fasádě bych raději otloukl a opravil novou omítkou nebo vyrovnat tenším polyšem.Stěnu asi tak 0,5 metru pod úroveň poddlahy a na sokl extrudovaný polyš či "perimetr".
Chcete zateplení - nebo ne? Pokud ano, zapomeňte na nějaké lepení polyše bez hmoždinek, to se raději na zateplení vykašlete a za ty peníze jeďte na pořádnou dovolenou. Polyš se dává resp.může dávat na speciální pěnu to ano, ale vždy se jistí jako všude hmoždinkami, které se vrtají dle schématu a pak perlinku atd, atd, To by jste se také ráno mohl probudit, a fasáda bude na zemi. To radím jako prokouklej amatér samouk.
Kdyz jsem procital recenze, narazil jsem na p. Cukrare, ktery spis doporucuje davat vice lepidla nebo peny a bez hmozdinek, myslim si kdyz se to udela poradne s detaily tak s tim nemusi byt problem, nejsme primo na vetrnem miste, etics to dovoluje na novem zdivu bez omitky, otazka je co udela pena, byť certifikovana po nekolika letech
zdesta:
1) pokud je podklad dutý a nedrží, musí omítka dolů
3) přídržnost pěny k břízolitu je stejná, jako lepidlo, nebo lepení na jiné povrchy. (pouze na mokré a mastné povrchy nedrží)
3) na lomový kámen je rovněž možno lepit polyš či XPS, proč uvažujete o vatě a drahém Novabrik?
4) kotvení izolantu podléhá normě Etics a Etag 004 viz obrázek, první řádek.
5) že se musí vždy kotvit je neznalost, opět viz: modrastrecha.sk/...
6) kdo nevěří udělá si odtrhovou zkoušku.
7) i do méně pevného podkladu jsou určeny některé hmoždinky
8) viděl jste někdo popadaný izolant na malém domku?
9) Je na každém, aby se rozhodl, co je pro měj vhodné.
Diky za rady,
V ETAG 004
Vydání z března 2000
ŘÍDÍCÍ POKYN PRO EVROPSKÁ TECHNICKÁ SCHVÁLENÍJeste me napadlo, pena se ma nachvili 2-3 min, nekteri pisou ze cekaji 5 min. , pak uz to nepracuje a netreba dorovnavat,
mam obavu, ze po nekolika minutach by se pena uz neprichytila k podkladu tak jako cerstva, mozna je to hloupost
doplněno 31.05.13 22:09:A pak jeste, lepit penou i stycne plochy polyse na narozi? nebo jen tesne prilozit k sobe?
Nebudu polemizovat, protože mi to vůbec nepřísluší, nemám odborné zalosti, ale jako odborník bych se zdráhal nabádat, aby někdo kotvil polystyrén jen pomocí pěny se zdůvodněním, jestli z nás někdo viděl spadlý izolant na pěně z RD. Můžete mi tedy jako neznalému říct, jaká dlouho je běžná metoda v ČR, že se izolant lepí pomocí speciální pěny a zda se to běžně používá, je tom ověřeno letitou praxí? Pouze jednou jsem se zúčastnil na práci izolace pěnování polyše na RD , ale a to zdůrazňuji, firma používala stejně kotvící hmoždinky! Neobáváte se, že za např. 30 - 50 let let budou podmínky úplně jiné, že pěna zcela změní svůj původní stav? Je prokázáno, že pěna vlivem horka a zimy pracuje, rád si přečtu váš názor. V tuto chvíli s ním v této části nesouhlasím!
Jsem taky amater, jen se o to ted zajimam, chtel bych se do toho pustit svepomoci tak zjistuji moznosti a zpusoby, ETICS je stejne na asi 25 let, mozna ze vydzi i tech 50, tot otazka. pod polysem by mela byt vicemene stejna teplota po cely rok, taky tomu neverim, ze to casem nejak nezdegraduje, ale to muzou i plastove hmozdinky, to se ale nikde asi nedocteme, stejne obdivuju toho, co zateploval svuj novy pasiv.dum40cm polys na penu bez hmozdinek, nevim,jestli kvuli delky, spis kvuli tep.mostu.
Je prokázáno,že pěna degraduje jen a jen díky UV záření! Nevím jak by se toto dostalo pod polystyren!Taktéž jak někdo tvrdí,že se polystyren za čas vypaří-nevypaří,teda za podmínek že teplota nestoupne (nyní nevím přesné stupně) nad 80°C!Proto by se meněli dávat tmavé barvy!
právně, jen UV záření způsobuje degradaci materiálu. Taky jen na určitou hloubku, páč na povrchu se udělá takový šlupička a pak již degradace postupuje velice pomalu. Skori již nepokačuje přes slabou vrstvičku.
Mám již několil let polystyren bez jakékoliv ochrany na jižní straně.
Je na každém, aby věřil čemu chce. Já věřím svým pokusům a zkouškám. Nikomu nic nevnucuji, jen radím z praxe.
polyš nemusí být celou plochou přilepen, stačí dle doporučení výrobce, a dle mého přidat 10=.
Doporučuji Tytan 753
Ano, oddělit se musí polyš..
šedý mýsí mít dražší lepidla, jeho cena není tak dobrá, jako jeho výkon..
neznám rakouský polyš
pěna, stačí 1 minuta a lepit, pak již jen kontrolovat...
Dobře, zeptám se prosím ještě jednou pane Cukráři, mohl by jste mi říct, jaká je zhruba délka praxe v ČR při lepení polyše přímo na venkovní zeď bez hmoždinek? Dále píšete, že máte polyš bez hmoždinek na jižní straně svého domu několik let. Na ostatních stranách domu polyš nemáte, nebo tam máte polyš ale s hmoždinkami? Rád bych znal Vaši odpověď, doposud jí beru jako neúplnou, a myslím že i nejen já, děkuji.
doplněno 03.06.13 18:30:Víceméně jsem potřeboval vědět nějakou recenzi na tento způsob lepení, přesto částečné díky!
doplněno 03.06.13 19:26:Způsob lepení znám, ten jsem už i praktikoval osobně na obkládání celého RD ( ale s hmoždinkami), chtěl jsem znát recenze na lepení polyše na zeď bez kotvení, něco jsem se před chvíli už dočetl na netu, zatím jsem neshledal podloženou kritiku. (např. forum.tzb-info.cz/... ), takže asi tak ...
doplněno 03.06.13 19:47:Pane C, myslím že nečtete pořádně jiné příspěvky ( taky se mi to ale někdy stává), já jsem jasně napsal, že jsem nenašel zatím žádnou podloženou kritiku, což reálně znamená, že jsem zatím slyšel jen samé uznání, takže mě nevnucujte, že se řídím starou recenzí z roku 2008, tuto jsem uvedl proto, že jsem jinou nesehnal. A pokud mě a dalším tyto recenze ze svých, pro mne nezjistitelných, důvodů nechcete říci, tak si je klidně můžete nechat pro sebe. Já jdu hledat dál, urážet se nebudu.
doplněno 03.06.13 20:13:našel jsem si další diskusi na tomto foru - poradte.cz/...
sanyo
1) nevím a ani mne vůbec nezajímá, jak dlouho někteří lidé lepí polyš bez hmoždinek.
2) Špatně jste vyhodnotil můj poslední text. Psal jsem." Mám již několil let polystyren bez jakékoliv ochrany na jižní straně" jako reakci na degradaci polyše bez povrchové úpravy, aby bylo vidět jak hodně degraduje. Je tam i odkaz na fotku, sice starou, ale ten polyš tam mám i teď a stále čekám co se stane s degradací...
Na celém domě, ale ne jen svém, mám polyš bez hmoždinek. Přesněji na svém domku nemám na severní straně, páč tam je jiný matroš, západní strana není dodělaná.
Co dále není jasné? Přeji jen pohodu suché počasí.
doplněno 03.06.13 18:49:chcete "recenzi na tento způsob lepení"
nebo na (ne) kotvení polyše?
doplněno 03.06.13 19:37:stará diskuze z roku 2008. Jak čtete, tak jsou rúzné názory.. příklad: upadl polyš lepený cementovým lepidlem, musí tedy upadnout i lepený pěnou...taky (ne)argument.
Mnoho lidí nekotví, ale kdo chce, ať si kotví...
doplněno 03.06.13 20:16:pane sanyo,
vůbec nemám nikoho urážet. Nevímo jediném slově, čím bych Vás urazil.
To že jsem napsal že text je z roku 2008, bylo míněno tak, že již v roce 2008 se již lepilo pěnou, a vedli se se polemiky o kotvení izolantu. ty se vedli a povedou stále, alespoň já to slyším na každém školení..
Nic Vám nepodsrkuji, jen hodnotím texty, které jste předložil. K Vaší osobě jsem se nevyjadřoval jediným slovem.
Stále nechápu co po mne chcete. Nemám žádnou recenzi... "A pokud mě a dalším tyto recenze ze svých, pro mne nezjistitelných, důvodů nechcete říci, tak si je klidně můžete nechat pro sebe"
Pane Milane, možná že máte problém s češtinou, což si však nemyslím, myslím si, že jste četl zase velmi rychle ( také se mi to někdy stává) Já jsem nenapsal , že se nenechám urážet ( což by opravdu znamenalo, že jste mne nějak urazil... já jsem však napsal : ... urážet se nebudu...což v praxi by znamenalo, že se já se neurazím, když mi defacto neporadíte, tedy , když mi např. nenabídnete své či jiné recenze. Chápete mé vysvětlení? Věřím, že jste to určitě pochopil, já pochopil taky, že jsem se možná nevyjadřoval zcela stoprocentně, ... a proto, děkuji za snahu a čas.
doplněno 04.06.13 11:37:Děkuji, asi budu pěně více důvěřovat , byť v ostatních otázkách použití na ní nedám vůbec dopustit...
Ano, máte pravdu, špatně jsem si přečetl Váš text. Omlouvám se. Již jsem Vás pochopil, musím zlepšit čtení. Bohužel nesbírám recenze na nekotvení polyše, jen ty kamarády a přátelé, které ukecám, že kotvení je zbytečné. Oni pak musí přesvědčit zedníky, kteří to pro ně dělají. Ty se ale bojí nekotvit a nechtějí dát záruku na dílo. Když pak debatujeme na stavbě, proč hmoždinky ano či ne, většinou mi dají za pravdu. Samozřejmě pro mne je výhodnější jim prodat i s hmoždinkami, nejlépe s kovovým trnem, k tomu ještě zátky. Z toho mám profit. Na polyši je malý rabat, ale doplňky, to je již lepší..
Přeji hezký den.
Dobry den, delal jsem ted odtrhovou zkousku s podlahovym polysem 100S a penou Den Braven na polys, ktere mi zbyly,
nejprve jen tak prilepil- odtrzeni zpoloviny v polysi a zpoloviny vrchni cast brizolitu, myslel jsem, ze kdyz podklad lepe pripravim, tak to bude lepsi, oskraba jsem ryzovym kartacem povrch a napenetroval- odtrzeni s celym svrskem omitky, ono to drzi velmi dobre ale ale odtrzeni je s malou vrstvou brizolitu, tahal jsem polys k sobe, kdyby mozna na strih tak to mozna omitka vydrzi, nevim jestli by nepomohla nejaka hloubkova penetrace
doplněno 09.06.13 13:09:mozna,kdybych pouzil 70F ze to odtrhnu v polysi, jeste to asi pozkousim
důležité pro Vás, že vidíte, kde se oddělí izolant od podkladu. Nikdy ne v pěně. Víte jak velko silou jste tahal? Zvládl byste utrhnout celou desku stejnou silou?
doplněno 11.06.13 10:54:nežli tahat lepidlo, dal bych více pěny.
dneska jsem to zkousel na nepripraveny podklad nalepit, po vyschnuti peny jsem na polys zavesil 45kg- udrzelo, kdyz jsem potahl
dolu, utrhl jsem to zase s omitkou, vyzkousel jsem jeste brizolit pretahnout lepidlem a po zaschnuti odtrhnout polys na pene- ted uz to bylo OK, utrzeni peny v polystyrenu, tak nevim jestli to misto penetrace nepretahnout lepidlem, to by bylo asi nejefektivnejsi, ale zase by se to prodrazilo, ale bylo by to porad jednodussi, nez polys lepit lepidlem, potom uz bych se fakt nebal nekotvit, mozna ze to je zbytecne, ze ta pridrznost je dostacujici
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.