Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pěna na lepení polystyrenu

Od: manduss® odpovědí: 25 změna:

Ahoj,

začal jsem pomalu dávat do pořádku zevnějšek domku a teď řeším dva problémy. První je čím lepit polystyren. Na nově udělanou přístavbu z ytongu jsem to dělal na pěnu a bylo to celkem v pohodě(dokonce jsem se dostal na udávanou spotřebu*uf*). Jak ale na původní zeď, kde je omítka hodně poškozená. Mám v plánu ji celou otlouct a chtěl bych to lepit přímo na cihly. Nevím ale jestli se to může a čím. Obrázek přikládám. Bojím se, že pěny bych vyplácal hrozně moc. Zas se mi ale líbí ta práce s ní.

Duhý problém je zateplení v jiné části domu, kde má omítka v rohu cca 0,5m široké dvoucentimetrové zvýšení(nevím jako to popsat, pomůže obrázek :)). Nevím jestli ten výstupek zachovat nebo ho srovnat. Když bych ho chtěl srovnat, tak bych z výstupku oklepal omítku a vedle něho omítku nechal. Tím by se rozdíl zmenšil tak na 1 cm. Čím tady lepit. Pěnou nebo lepidlem? Nebo omítky nechat a nalepit do toho nižšího místa tenčí polystyren a na něj pak v celé ploše silný?

Když bych chtěl výstupek zanechat, tak můžu udělat zvlášť tu plochu vedle a zvlášť výstupek? Nebo jak se to dělá?

Pěna na lepení polystyrenu

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

paaja*
hodnocení

3x

Zkušení stavaři se neozývají tak zkusím já amatér: stěnu určitě oklepat a očistit od staré omítky a před zateplením napenetrovat. Z hlediska spotřeby je podle mě jedno jestli pěna nebo lepidlo, na nerovný podklad vyjde i toho lepidla více. Větší nerovnosti si předem vyrovnejte tenčími deskami polystyrenu.

Co se týká výstupku, to musíte posoudit sám z estetického a technického hlediska, já osobně nevidím žádný přínos v odskoku 2cm. Taky záleží na tom jak silnou izolaci tam dáte. Určitě jde vyrovnat to nižší místo 2cm deskou a přes celé pak přetáhnout další desku do požadované tloušťky. Nebo abyste si ušetřil práci a pěnu, tak na tu větší plochu nalepit o 2cm silnější desky než na výstupek, nedotáhnout až k výstupku, ale použít k přechodu 2cm tlustou desku. Přechod pak přetáhnout deskou ze strany výstupku. Jestli předtím oklepat omítku? Záleží na tom, jak dobře drží. Určitě ale předtím napenetrovat.

V obou případech hlasuji pro pěnu

hodnocení

3x

pokud jste již lepip pěnou, tak u ní zůstaňte.

Odstraňte jen omítku, která nedrží. Očistěte KVALITNĚ zbytek omítky, nerovnosti na 1 cm vyrovnejte podlepením polyše.

Pokud chcete udělat výstupek, (nedoporučuji) tak ho normálně nalepíte na polyš,...

hodnocení

Díky oběma.

Výstupek tam právě nechci. Takže z něho otluču omítku a uvidím jak to bude vypadat. Do toho centimetru rozdílu bych se měl vejít a po celé ploše nalepím stejnou tloušťku.

Ještě se chci zeptat na zkušenosti. Lepil jsem DenBraven Tehrmokleberem a tím jsem udělal tak 6m2. Podle jeho popisu je to ale v pořádku. Teď jsem koupil něco od soudalu, kde píší až 14m2. Nemáte zkušenost s pěnou, která vyjde v poměru cena / plocha / kvalita nejvýhodněji? Zatím lepím jen tu přístavbu a kus domu(25m), ale chytám se na celý dům a nechce se mi dávat majlant za pěnu. Ikdyž práce s ní je pohodová :)

mandusi, nevěřte zázrakům, klidně Vám přilepím 15 metů EPS s jakoukoliv pěnou, ale nezaručuji jak to bude držet. Když si pustíte video

dolur.cz/... (druhý řádek), nebo přečtete si jak má být silný proužek pěny, tak zjistíte že 6 metů jen tak tak vyjde..

Pokud více, dáváte málo pěny...

Osobně dávám více pěny a bez hmoždinek, patních lišt, proto zbyde více peněz na pěnu...

hodnocení

jj, na Vaše stránky jsem už koukal, když jsem něco hledal. Videa mám spozřejmě několikrát projetá :)

Ještě se chci zeptat na jednu věc. Někde jsem četl, že ostění oken se má dělat do 1/3 rámu. Je ta 1/3 správně?

mandusi, nevím co je správné, ale já začínám na tvrzení, že je dobré půl rámu schovat, to se moc nelíbí, tak slevím na 1/3 a zdůvodňuji svoje návrhy, proč to tak navrhuji...

08.08.12 09:08
hodnocení

obr. č. 2

Pěna na lepení polystyrenu #2

hodnocení

poslední obr.

Pěna na lepení polystyrenu #3

hodnocení

Tak vám ještě nedám pokoj :)

Výstupek jsem otloukl, nalepil testovací prih polystyrenu a zjistil jsem, že to půjde v pohodě nalepit v jedné ploše.

Ale ještě bych potřeboval další radu. Jak zakončit roh, když stěnu za rohem budu dělat až příští rok?

Přikládám další umělecké foto *smich*

Pěna na lepení polystyrenu #4

klidně mě nedávejte pokoj,

jak ukončit? Jednoduše, ale vždy se najde více řešení. Pokud vůbec nechcete oddělávat okap ale jen zakončit stěnu u verandy, tak přesadíte polyš přes roh o sílu:

1) lepidla 1cm,

2) síla polyše na straně svodu okapu (asi 10cm?)

3) 1-2 cm na odřezání a zarovnání kolmosti a očistění od zažloutlého polyše.

Příští rok hrany polyše dáte od sebe 1 cm a k sobě slepíte pěnou celou plochou, tedy 10cm hluboko, 1 cm široko a na výšku baráku..

snad jsem to popsal tak jak si to představuji...

nebo 603902651

hodnocení

takže si to připravím stejně, jako bych pokračoval letos (hrana bude ob desku s barákem a ob desku s přesahem s rezervou na šokrábání žlutého polyše)? Jak ale s natažením lepidla? Když to natáhnu do kraje, tak jak tam potom dám rohový profil?

Sakra, to jsou vždycky takový blbosti, na který člověk narazí až behem práce *zed*

Dáte kombi lištu přes tu hranu a zatáhnete 10 cm slabě (1x) do lepidla...

doplněno 16.08.12 18:22:

je večer a ni..

ICQ 55180641
mailto: milan.cukrar@volny.cz

doplněno 16.08.12 19:16:

to jste dobrej, na mobilu psát a vkládat fotky?

to neznám a neumím. asi proto, že nepíšu sms..

hodnocení

ok, odpoledne sem dám fotku, jak si to představuju(jak jsem to pochopil) a poprosím Vás o schválení.

Ještě jsem četl, že v určitých případech - při obkladech - se dávají hmoždinky přes perlinku. My chceme ten vchod obložit pískovcem. Hmoždinky jsem tady v plánu měl, akorát nevím, jeslti tedy pod nebo nad perlinku :(

něco takového bychom na tu stěnu chtěli

doplněno 16.08.12 19:14: koukám,ze jsem tomu dneska dal. ani odkaz, ani fotka:(
odkaz jsem asi nevlozil a na fotku jsem zapomněl.
teď jsem tam tu listu přiložil a uz vidím, ze je to blbost. nebudu ji tam dávat vubec. nechám cca 10cm(ty zuby) nenatazeny a dokoncim to celé az na jare.
pokusím se vložit obrázek, ale pisu z mobilu,tak nevím nevím
doplněno 16.08.12 19:18: no jo, počítač odmítl poslušnost, tak mi nic jinýho nezbývá:)
Pěna na lepení polystyrenu #5

pokud na roh svítí slunce, tak to překryjte jiným polyšem 1cm...

to pak zahodíte..

doplněno 16.08.12 19:19:

zakrýt hadrem před světlem..

doplněno 16.08.12 19:36:

mandusi, to jí nesmíte vzít vzácnou dečku...:)

nebo bílým barvou vodou ředitelnou..

ale polyš je rychlejší..

hodnocení

vybornej nápad. udělám takovej kastlicek ze slabýho polystyrenu a bude to líp vypadat. ..
doplněno 16.08.12 19:21: hadr by mi asi neprosel u ženy.je to zrovna roh do ulice, takze platí první nápad
artik*

Milane mohu poprosit o radu s pistolí na PUR pěnu( jiné téma ) , díky moc

?

ptejte se.

ICQ 55180641
mailto: milan.cukrar@volny.cz

paaja*
hodnocení

0x

Přátelé, nějak jste zamluvili hmoždinky v případě budoucího obkladu na zateplení. Takže kotvit přes perlinku? Obyčejnou? Ještě do měkkého lepidla? A jak hluboko zatlouct? Když bude hmoždinka přes perlinku, vytvoří se výstupek ... Ten se pak dorovná vrstvou stěrkového lepidla? Nebo je na to nějaké finta?

Čeká mě něco podobného, tak vás oba s napětím sleduji

paaja, ale nezamluvili hmoždinky, ty tam nejsou vůbec potřeba!

Přes perlinku jedině přes pancéřovou na specielní použití

obyčejnou myslíte co?

určitě nedávat hmoždinky do měkkého lepidla (až za 48 hodin)

jaký bude obklad?

(když se dává obklad na stěnu, na SDK taky se dávají hmoždinky?)

hodnocení

druhý pokus o odkaz:)

něco podobného bychom tam chtěli

wildstone.cz/...

mandusi,

je jen na Vás, jak se rozhodnete, já můžu naznačovat nějakou cestu..

třeba vezměte jeden kus obkladu, navlhčete ho, přilepte ho na EPS a za 3 dny se snažte bez páčení jen tahem ruky odendat obklad.

doplněno 17.08.12 11:39:

jsem zapoměl

hezký víkend!

hodnocení

věřím, že bude držet. Ale myslel jsem, že přes tu perlinku se to dává kvůlu nějaké pevnosti. Přece jen to bude tího toho obkladu. Jestli se bojí, že by se to mohlo celé sloupnout z polystyrenu, který by na zdi zůstal? Zkusím ještě pokoukat po internetu. I Vám hezký víkend. Já budu mít po dlouhé době celý víkend volný, tak se mi snad podaří moje dílo natáhnotu do lepidla :)doplněno 17.08.12 12:36: tak jsem našel toto: zdroj : kamen-ploty.cz/... Izolační deska se přikotvi terčovou hmoždinkou s kovovým hrotem a poté se přetáhne tkaninou VERTEX. Takto přípravený podklad se jěště jednou příkotvi terčovýmí hmoždinkami s kovovým hrotem a aplikuje se druhá vrstva tkaniny. Kotveni se provádí následujícím způsobem: Navrtaní otvoru, který odpovídá délce a průměru používané hmoždinky Do navrtaného otvoru se umísti hmoždinka se šroubovacím vrutem Doporučeny počet hmoždinek je 8 ks/m2 do každé vrstvy, t.j. 16 kusů na m2 celkem. Kotvící hloubka hmoždinky je stanovena výrobcem hmoždinek dle typu podkladu Po ukotveni podkladu se provede celoplošné přestěrkování s použitím lepidla SCHONOX SFK.
paaja*

Opravdu myslíte, že není nutné kotvení polystyrenu hmoždinkami pod těžký obklad jako jsou třeba lícové pásky? Já jsem vyšel z dokumentu klinkercentrum.cz/... kde je to přímo doporučeno. Je zmíněna i ta pancéřová perlinka, přes kterou se teprve mají zatloukat kotvy. Asi je nesmysl je v tomto případě zahlubovat do podkladu, proto můj dotaz, jestli stačí vzniklé výstupky jenom dorovnat vyšší vrstvou lepidla při lepení obkladových pásků.

Nevím jestli mě má uklidnit příklad s SDK - jedná se přece jen o materiál do vnitřního prostředí. Vnější fasáda je vystavená mnohem brutálnějšímu kolísání teplot a vlhkosti, které můžou s časem pozměnit vlastnosti použitých materiálů. Dodatečné přikotvení perlinky chápu podobně jako manduss, že se jedná o pojistku proti odloupnutí stěrky od polystyrenu a dodatečné zpevnění nosné vrstvy pod obkladový materiál.

Chápu, že se výrobci materiálů kryjí někdy až přehnanými pracovními postupy proti případným reklamacím, na druhou stranu bych nerad něco zanedbal.

chlapci, já Vás chápu, dokonce jsem v pátek ještě zákazníkovi prodával pancéřovku, i dlouhé hmoždinky s kovovým trnem.. ale to bylo jeho rozhodnutí...

zkuste se zeptat Klikeru, aby Vám zaslali certifikát na zateplení ETICS a ETAG s pásky...

něco jiného je doporučení výrobce a zkušenost. Zkuste přilepit obklad na polyš a trhejte ho... podaří se Vám to?

paaja*

... právě proto mě zajímají ty zkušenosti :). Díky, váš názor je jasný.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma čím lepit polystyren
Otázky na téma lepení polystyrenu

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]