Nejste přihlášen/a.
Ví se, že někdy v budoucnu bude naše obec budovat asfaltku i v naší ulici. Neřeší nějaký zákon, kdo staví příjezdové cesty přímo k domům, když budou na pozemku obce? Vlastník domu nebo obec?
Děkuji za zajímavé rady! Vyjádřila jsem se ke své škodě ne zrovna nejlépe. Nemyslela jsem příjezdovou cestu k domům, ale ty "kraťoučké" cestičky, co vedou od našich dveří či bran k "obecní" asfaltce (která se v daleké budoucnosti plánuje). Stavíme chodník, tak nevím, zda skončit od domu u bran našeho plotu nebo pokračovat i za nimi po obecním pozemku. Samozřejmě jde mi o otázku peněz.
O pozemních komunikacích pojednává zák. č. 13/97. Jestliže je známo, že v budoucnosti bude vaše obec pokládat asfaltovou vrstvu na zmiňovanou komunikaci, tak je zřejmé, že to bude i financovat. Jinak její povinností to není, záleží, zda na to má finance. V praxi to bývá i tak, že si cestu zainvestují majitelé přilehlých domů a pak ji předají obci k další údržbě a péči o ni.
doplněno 25.03.13 19:20:Na budoucí cestu musí být projekt. Takže se dohodněte na obci. Kolem vašich plotů povede určitě chodník, který bude součástí projektu. Na obecním pozemku bez souhlasu obce nemůžete nic budovat. .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.