Nejste přihlášen/a.
Zdravím ) Už jsem tady jednou vkládala otázku,jak to udělat,když nemám svůj pokoj.Napadla mně jedna možnost.Rodiče od mojí mamky bydlí s jejím bráchou v obrovském domě na vesnici,má to asi 8 místností...Myslela jsem,že by jsme se tam přestěhovali.Všechno tam je! Dokonce i dva vchody do domu.Jeden prostě klasický a druhý ze zadu.Oni obývají patro a pro nás by bylo ideální přízemí.Tam je obývák,který je po částeční rekonstrukci (Vymalované zdi a je tam dobrá podlaha).Teda pravda,že by se tam dole muselo udělat hodně věcí,ale máme koupený byt.Ten prý by měl hodnotu tak 600 000,- Velká výhoda je v tom,že nemusíte kupovat pozemek,dům atd... Ty opravy by potřebovaly 3 místnosti.Jedna je taková malinká,tam by mohlo být WC.A druhá je větší- tam zase koupelna.Ta třetí je velká a byla by vhodná jako ložnice pro naše.Potom tam je ještě malý pokojík,ten je po úplné rekonstrukci,nic se tam dělat nemusí a ten by byl můj. Tak ale mamka říkala,že by jsme se s těmi opravami mohli dostat na 400 000,- ,možná i méně.Naši tam teď hned ani bydlet nechtějí.Až prý babička s dědou nebudou... a na co mi to je? Když třeba za 15 let budu už dávno pryč.Se svojí rodinou.(Já vím,že uvažuju moc dopředu :D ) .Šlo by nějak s mamkou promluvit,že je výhodnější se nastěhovat teď? A jestli někdo víte,kolik stojí podlaha(dlaždice) do koupelny a WC,pište! tyhle dvě místnosti mají dohromady cca 12 m
A co práce rodičů, jejich dojíždění, tvoje škola a dojíždění?
Co jejich plány?
V neposlední řadě, co takové společné bydlení s jejich rodiči přinese? Nemusí to totiž dělat vůůůůbec nic dobrého.
doplněno 25.03.13 19:05:To jen tak z praxe a z doslechu. Dle následujících reakcí nejsem sám, kdo by do něčeho podobného nešel.
Milá matuldo, není to tak jednoduché, jak se tobě možná může zdát... Nehledě k event. problémům s dojížděním, možným problémům soužití více generací v jednom domě jak už psal předemnou dzorzd - víš ty vůbec, jaké mají děda s babičkou s domem plány? Píšeš, že tam žijí s maminčiným bratrem - tedy s tvým strýčkem. Možná že chystají bydlení pro něho, vy v bytové nouzi nejste, když máte koupený byt. A jak to vidí rodiče? Třeba o to ani nestojí. Dům je babičky a dědy, jen oni mají právo rozhodnout, co s ním udělají. Třeba se na stará kolena chtějí přestěhovat do pohodlnějšího bydlení a dům prodat - i na to mají právo! A že nemáš pokojíček... Nepíšeš, jak je váš byt velký, ale i v menším bytě je možné vyčlenit prostor pro školáka - stačí kouknout na net a tipy na vylepšené bydlení s alespoň koutkem pro tebe jistě najdeš. Například novinky.cz/... Pak stačí jen přesvědčit rodiče, aby investovali čas a nějaké peníze...
matuldo neorganizuj rodičům jejich život. Jak oi bylo poraděno již minule - pozvi kamarády a společnou ložnici s mamkou opticky přepažte. Neříkej, že to nejde. Jistě máte v ložnici skříně, tak nebudou u zdi, ale uprostřed, zbytek dořeš lehkým závěsem a udělej si kolem tvé válendy svůj vlastní koutek.Jde ti jen o tvůj pokojíček, ale, že dvě rodiny budou nešťastné, to je ti fuk. Dvě generace společně nemají obývat jeden dům, nedělá to dobrotu.
Mluvila už jsi s rodiči o tom, jak moc bys chtěla vlastní prostor? Co ti odpověděli?
VGíš, je velký rozdíl si s někým rozumět v době návštěv či prázdnin a něco úplně je společné soužití několika generací.
Je ti 13 let, měla bys respektovat přání a rozhodnutí svých rodičů a nesnažit se jim organozovat život.
Přechod na střední školu s internátem ti sice umožní alespoň na pracovní dny "vypadnout", ale problém to podle mne nevyřeší. Na internátu vás bude v pokoji více a soukromí nebudeš mít vůbec žádné.
Měla by sis s rodiči sednout a dobře to s nimi prodiskutovat. Připrav si ale pádné argumenty (nemožnost plakátu takovým argumentem není).
doplněno 25.03.13 21:06:PS: Byt o 55 m² není tak malý, aby se v něm při troše dobré vůle na všech stranách nedalo bydlení pro tři osoby rozumně uspořádat.
Jak máte velkou kuchyň a předsíň? Nedal by se v předsíni zřídit kuchyňský kout a bývalá kuchyň by pak mohla sloužit tobě?
Jakou má byt dispozici (nemohla bys sem vložit půdorys bytu - včetně dveří, oken, ...)?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.