Nejste přihlášen/a.
Zdravím vás,
Tak úspěšně pokračujeme v komplet rekonstrukci koupeného domku, narazil jsem na menší nebo větší problém?
Nové vnitřní omítky Salith P2, na některých místech chytají zvláštní fleky, podle mě, když se podívám z blízka se nejedná o plíseň ale o nějakou vlhkost, fleky vody atd. Chtěl bych vedět, co to je, jeslti to je pouze vlhkostí z omítek samotných a zmizí to, nebo zo je nějaký průser a bude se nám to po nových omítkách a vymalování vracet každou zimu zpět?
Pro vás napíšu pár indicií, abyste se měli čeho chytit.
-zdi byly před omítáním seškrábány, napenetrovány a potom až omítnuty Salithem P2
-dělají to zdu ze severní strany, ve 2 místnostech. jedna je v první patře, cca 0,5m až 1m na základem, základ je ještě ale 1m nad zemí, protože je pod ním sklep. druhý místnost je v 2 patře na tou první
-dům je zaizolovaný, je ale možné, že po létech někde praskla izolace a je to tím?
-viz fota
Děkuji zakaždou radu!
Uvedený Salith jakožto moderní materiál neznám, používám převážně klasické materiály. Takže k uvedenému materiálu se vyjadřovat nemohu.
Skvrny podobné těm vašim u klasických postupů vznikaly tehdy, pokud ve směsi omítky zůstaly nedokonale rozmíchané jednotlivé složky - jakoby mokré - přesněji tmavé - fleky dělal nerozmíchaný cement, respektive jeho hrudky. Pokud by skvrny byly světlejší než okolní omítka, bylo to hrudkami vápna.
Ve vámi uvedeném případě bych si dovolil tipnout na to, že závada byla v omítce i před vaší úpravou, ale malířská barva skvrny rozptýlila (opticky) na větší plochu (případně byl povrch celkově výrazně světlejší než teď) a proto to nebylo tolik vidět.
Pak je ještě jedna možnost, kterou nelze vyloučit (vzhledem k tomu, že jste dům koupili, tak nemůžete vyloučit, že to tak nebylo) a to je buď polití stěny nějakou látkou (ať už nehodou nebo úmyslně) nebo napuštění nějakou dnes tolik oblíbenou penetrací či třeba nátěr v nedávné době přípravku na potlačení vlhkosti (na název si nemohu teď vzpomenout).
Řešení problému bych viděl v tom, že oklepete celou postiženou omítku až na cihly, vyspárujete a nahodíte znovu (jádro, štuk).
Vzledem k tomu, že píšete, že se jedná o severní zdi (takže chladnější), volil bych jako omítku klasickou vápennou, tj. s minimálním množstvím cementu. Cement totiž táhne vlhkost, vápno pomáhá vysušovat. Pokud ale chcete použít nějaký z moderních materiálů, je to vaše volba a v tom vám bohužel nejsem schopný poradit.
Ještě bych doplnil, že pokud chcete mít jistotu, že se jedná o nějaká hnízda materiálu či nechcete oklepávat celou zeď, můžete zkusit vyseknout jen nějaký z těch fleků (udělat tzv, sondu) a podívat se, jaký materiál v tom místě je. a případně pak odsekat a opravit jen postižená místa.
Každopádně děkuju za skvělou odpověď a radu.
Nyní k tématu, je pravda, že když teď tak vzpomínám, tak v tom místě nějaké fleky byly, ale myslel jsem, že je jen mastná zeď nebo špinavá. Ovšem abych pravdu řekl, moc se mi do toho nyní nechce, když jsou omítky již nové, zase je sekat až na cihlu a dělat znovu, nemluvě o tom, že zedníkům se už nepodaří navázat na starou vrstvu a zeď by mohla být potom taková nerovná.. A dělat komplet nové 2 zdi, to je šílené taky..
Takže pokud je to jak píšete, něco nekvalitního či špatného ve zdi, mělo by to jít přetřít barvou a problém by měl být vyřešený, jen jsem nechtěl, aby odpadávala omítka nebo něco podobného.
Pro Milancukrar:
Zeď je asi 40cm, plná cihla. Izolace na prvním obrázku je úplně dole pod podlahou, z venku jde vidět jak vytéká, ještě v té době tam byl asfalt.. Ale pod touhle izolací je základ nad zemí asi ještě 1 metr, potom až zachází do země..
OK, beru, že se vím nechce dělat komplet nové omítky na celé zdi, což samozřejmě chápu. Ale i to má řešení. Jednoduché. Opravit jen ta postižená místa. Potřebujete k tomu jen jedno - šikovného a pečlivého člověka, co to bude dělat. A vůbec to nemusí být zedník.
Opravit jen část omítky (nahradit jen poškozená místa) není vůbec nic složitého. Postižené místo se otluče, vyčistí (vyškrábe, co je volné musí pryč), namočí, nahrubo nahodí, srovná na úroveň (nebo spíš cca 2mm pod) okolní zdi, přeštukuje a pečlivě roztočí (rozštukuje) tak, aby nový štuk (musí být co nejjemnější, aby to pak bylo hladké jako okolní zeď) byl právě jen na opravených místech.
Má to jen jednu malou podmínku (ale tu jste podle vašeho popisu už splnil) a tou je pečlivě oškrabaná malba až na původní štuk na celé zdi (přesněji od hrany k hraně). Pokud by se to neudělalo, srovnáte nový štuk na úroveň malby a při škrabání malby se vám objeví boule a nerovnosti.
Samozřejmě, pokud budete shánět někoho, kdo je zvyklý dělat "od metru", buď vám tu zakázku nevezme a nebo to nebude podle vašich představ. Tohle chce člověka, který bude sice dělat v hodinovce, ale bude dělat podle vašich představ. Vám by měl umět vysvětlit, co, jak a proč dělá a vy byste měl jeho postup schválit.
To, co jsme psal, mám ověřené, bohužel negativně a bohužel na sobě. Kdysi dávno jsem si takhle opravil drážky po nové vodě a elektřině a nakreslil jsem si to jenom zběžně (digitální fotoaparáty pro přesnou dokumentaci nebyly). A když jsme pak po 10 letech potřeboval vědět, kde to vede, nenašel jsem to ani sám po sobě. Jo a nejsem zedník ani jiná stavební profese, ale strojař.
Ať se vám daří.
Zdravím, v současnosti dělám u zákazníka v podstatě totéž - seškrábat staré malby, penetrace a přeštukovat. Použil jsem sice štuk od Hasitu, ale naprosto totožné fleky mi to udělalo taky. Zákazníkův dům je 100% suchý - před 8 lety vrážené plechy do spáry, navíc je to na 2m pískovcové podezdivce.
Tenhle problém je podle mě způsobený jenom tím, že staré nátěry v tom místě jsou zamaštěné, nebo je v nich něco nedokonale rozmíchaného. Každopádně po delší době (cca 2 týdny) půlka fleků zmizela, respektive zůstaly po nich jen bělejší skrvnky. Asi by časem zmizel i zbytek, ale řešil jsem to tak, že první vrstvu malby (primalex) jsem hodně naředil a smíchal s penetrací. Pak normálně vymalováno a fleky nikde.
Počítám, že při každém dalším malování se ty fleky zase objeví, ale až malba uschne, vše je v pořádku. Jen nevím, co by to udělalo při barevné malbě, použil jsem jen bílou.
Ronyx: Děkuju moc za rady!
rv: Jaké výkvěty solí? To je co?
doplněno 03.03.13 20:40:Tak mě napadla ještě jedna blbost asi.. Co tak ty fleky přetřít štětcem ředidlem.. Pokud by to byla mastnota, mohla by pustit.. Potom přetřít zakladní barvou antikorozní na železo, až potom napenetrovat a přetřít..
Mimochodem tu barvu mi doporučila jedna velmi zkušená prodavačka u nás v prodejně, když mi vylezly na jedné zdi fleky rezi, jak jsem tam omylem nechal nějaké železo...Skobu nebo šroub...
Pokud to je mastnota, tak ji přetřením ani sebesilnějšího odmašťovače ze zdi nedostanete. Možná by trochu pomohlo zeď tím odmašťovačem silně nastříkat, ale jistý bych si tím moc nebyl.
Napustit zeď hodně řídkou syntetickou nebo nitrobarvou by taky šlo, otázka je jestli by to neudělalo další nevzhlednou vrstvu.
Co vím, tak se na skvrny (např. od proteklé vody), aby dále neprolézaly skrz malbu, používalo postříkání bezbarvým lakem (nitrolakem ve spreji a nebo také lak na vlasy). Ale opět si nejsem jistý, jestli by to v tomto případě pomohlo. Spíš by to bylo takové experimentování - buď a nebo.
O tzv. výkvětech solí získáte nejlepší povědomost, pokud si do googlu zadáte "výkvěty na zdivu"- odkazy s popisem a taky obrázky pro představu (ale výkvěty to podle mého odhadu nemáte). Jinak se výkvěty už taky řešily třeba tady poradte.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.