Nejste přihlášen/a.
Myslím, že se tomu tak říká. Loni jsem sokl u domu kde je víceméně vápenocementová omítka natřená nějakým latexem opravoval. Na několika místech to kvetlo , tak jsem oškrabal, postříkal savem, trochu přetáhl omítkou a natřel nějakou akrylátovou barvou. Po zimě prolézá ta bíla houba, květ, sanitr nebo co je to. Jak na to? děkuji
Jasně vím -taky mezi soklem a původní dlažbou byl asi 3cm fuk a loni odborníci dělali nový chodník- pochopitelně ho zvedli, fuk zmizel a je to tedy v přímém kontaktu s chodníkem což je podle mne špatně, protože se přenáší vlhkost. Odříznu to, mám naplánováno, ale dotaz zněl ve smyslu "Jak se toho zbavit. Osekat, znova omítnout mám taky v plánu ale je to dostačující? Nevykveto to zase znova?To je můj problém!
Sanitr je z dusíku. Vyskytoval se hlavně ve stájích,z dechu dobytka a z čpavkových výparů,tím se cihly nasytily a šlo to z nich potom současně s vlhkostí ven.Pokud byly při stavbě použity cihly ze stáje, je to jasné.Další příčina může být kaolin, který vlhkostí vyluhovává z cihel.Ten je sice neškodný, ale vadí esteticky.Je v cihlách, vyrobených z hlíny s vysokým obsahem kaolinu. Pak to také může být vápno z malty nebo omítky, které vlhkostí luhuje ven. Naposledy to také múže být bílá plíseň z vlhkosti. Různé chemické nátěry se v mé praxi neosvědčily- nesplnily, co prospekty slibovaly.Ze zdi to prostě bude luhovat pořád.V praxi ( žádná vyčteninka!)-se mi osvědčilo omlátit omítku,přizdít kantku z plochých dutých cihel-byly tlusté cca 4 cm, a to tak, že vždy po 2,5m jsem nechal 2cm svislou mezeru. Na to cementovou omítku 1:3 , 4 cm silnou-vápna ani na špičku nože! V omítce je co 2,5 m svislá škvíra 1 cm široká-intenzivní větrání. Sokl jsem pak natřel prodyšnou barvou.
Tak vážení aby bylo jasno : trochu mne mrzí, že je tu dost teoretiků a málo praktiků-nezlobte se. Barák relativně novej - pouze 15let na betonovým základu, kde i nadzemní část těch 70cm je z betonu je prostě jen jak uvádím omítnut vápenocementovou omítkou. Ty pleky jsou pouze na několika místech a zřejmě to udělám jak píšu já. Mám vždy svý teorie, ale nestydím se zeptat na nějaký lepší fígl, ale zjišťuji, že zatím jen teoretizujeme. Abych vosekal skoro novej barák kvůli pár flekům a dával kantku mne dost popuzuje To jsem dělal před 10 lety u jinýho baráku (starýho 110 let) a žádnou kantku ale pouze na roštu heraklit, protože sokl by měl být tzv. utopenej a ne předsunut - vypadá to šíleně ( to jen pro pořádek). Pouze zde jsem očekával radu typu: do ty opravný omítky přimíchej to a to (chemii).
K neutralizaci těchto výkvětů prodává Düfa Isolier-salz (Izolační sůl)
Na internetu toho najdete víc, zkuste se zeptat třeba dufacolor@volny.cz
Antala Staška 106/28, 140 00 Praha-Krč, tel:+420 241 445 770
a nebo: stamal.cz/...
já s touto solí bohužel nemám vlastní zkušenost
zelenaci,
já bych kouknul na:
pak na:
basf-cc.cz/...
podle bydliště bych vybral toho správného, on přijede na místo a místním šetřením navrhne správné řešení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.