Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Chtěl bych se zeptat, jak se změnila legislativa ohledně stavby pergoly na zahradě?
V roce 2012 byla nutný ohlašovací povinost. A teď?
A ještě dotaz: zahradu máme o rozměrech 25 x 4 metry. Chtěl bych pergolu, která bude mít 3 x 3 metry - tzn. bude blízko hranice vedlejší zahrádky. Nebude to ,,vadit"? Z druhé strany již zahrádky nejsou... Jinak zahrádky máme pronajaté - tzn. uživatel vedle mě není vlastníkem zahrádky...
Děkuji.
já bych tu vaší pergolu nazval sezónním zahradním přístřeškem a v žádném případě ne stavbou. V takovém případě pokud nebude pevně spojena a trvale základem se zemí se nejedná o stavbu a nic bych ani nehlásil. Každopádně se sousedním uživatelem bych to probral, zda-li mu to nějak zásadně nevadí. Dělat Úz. řízení a st. povolení kvůli přístřešku se mi jeví jako absurdní. M.
doplněno 17.01.13 13:08:ano, bude to ve starších diskuzích.
doplněno 17.01.13 13:10:
tady v našem "banánistánu" se za chvílu bude muset žádat úřady a vyplňovat formuláře k pouštění draků na podzim, nebo k osazení dřevěné lavičky na posezení v parku. Kde to sme . . . mj. Už máte zažádáno, abyste na podzim mohli shrabat listí a podali jste prohlášení o jeho ekoligické likvidaci na formuláři podle vyhlášky č. příslušného paragrafu.
Dobrá odpověď,soused tě napráší a budeš mít problémy s pokutou. V našem státě se odpouští jen miliardové podvody.Nejlepší se zeptat na stavebním úřadě maji i své www.sránky.
doplněno 17.01.13 15:10:Je to reakce na "jabraku"
Jak píše jirka2 - dle nového st. zákona nepotřebujete souhlas st. úřadu pokud bude pergola 2 m od hranice. Můžete se pokusit zažádat o výjímku, ale předem mít na mapě z katastru zamalovanou zmiňovanou stavbu a přímo na ní souhlas od souseda. Postavíte-li jí na černo, můžete počítat, že jí budete někdy odstraňovat (pokud vás někdo napráší).
prosím Vás kolegové,kolegyně už se probuďte. Neřešte to jako stavbu! Pane tazateli označte pergolu za dočasný přístřešek a nechte úředníka, ať masíruje formuláři někoho jiného.
Nejlepší je příběh mého kolegy jež bez povolení, ohlášení a všech papírů zdemoloval starý dům,postavil na něm nový a pak přišel na stavební úřad a dal mu to na vědomí. Tam se začli rozčilovat a výsledkem byla pokuta 20.000. Ja si myslím, že s celým systémem "vyje...l" naprosto bravurně, jež vím o stavbách rod. domků, kde se všechny papíry a náležitosti vyřizovaly ve dvou lidech téměř dva roky.
miromiro - myslím, že jsem za poslední dva roky probudena až dost. Vaše rada dočasný přístřešek má háček - musí se po nějaké době (asi 3 měsíce) odstranit. CHcete-li jí využívat nadále, musíte zažádat o Změnu v užívání stavby dle § 126 a § 127 SZ. A při aktivitě úředníka se stane, že se na údajný přístřešek přijde podívat a majitel je v háji.
Tazatel si jistě vybere ze spousty rad zveřejněných.
myslím,že pergola není stavba. Nelze pak žádat o změnu užívání stavby. Nenuťte stále tazateli označovat sezónní přístřešek stavbou. Úředník nepříjde, pokud někdo nebude závistivě bonzovat, a když příjde řeknete, že ste byl nemocen a že to (někdy) napravíte . . .
miro - prosím, můžete mi sem hodit odkaz na vaše tvrzení, že pergola není stavba? Nemoho to v SZ najít. Děkuji.
Co určitě platí je novela ST k 1.1. 2013 a z něho část kopíruji:
§ 79
Rozhodnutí o umístění stavby
(1) Rozhodnutí o umístění stavby vymezuje stavební pozemek, umisťuje navrhovanou stavbu, stanoví její druh a účel, podmínky pro její umístění, pro zpracování projektové dokumentace pro vydání stavebního povolení, pro ohlášení stavby a pro napojení na veřejnou dopravní a technickou infrastrukturu.
(2) Rozhodnutí o umístění stavby ani územní souhlas nevyžadují
...
o) stavba do 25 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky s jedním nadzemním podlažím, podsklepená nejvýše do hloubky 3 m na pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci, která souvisí nebo podmiňuje bydlení nebo rodinnou rekreaci, neslouží k výrobě nebo skladování hořlavých látek nebo výbušnin, nejedná se o jaderné zařízení nebo stavbu pro podnikatelskou činnost, je v souladu s územně plánovací dokumentací, je umisťována v odstupové vzdálenosti od společných hranic pozemků nejméně 2 m, plocha části pozemku schopného vsakovat dešťové vody po jejím umístění bude nejméně 50 % z celkové plochy pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci,
...
také bych rád letos postavil pergolku cca 16m2 u ŘRD. Z jedné strany bude pergola nalepená na zeď souseda, který s umístěním souhlasí a souhlas podepíše. Na druhé straně bude pergola ve vzdálenosti 2 m od hranice pozemku sousedů, se kterými nemáme právě nejlepší vztahy a kteří nám nic dobrovolně nepodepíšou. Postavil bych pergolu bez ohlášení, ale nechci pořád myslet na to, jestli se nás sousedi nerozhodnou udat. Z informací, které jsem obdržel na stavebním úřadě loni, bych měl zažádat o výjimku k umístění stavby(se souhlasem souseda, u kterého nejsou dodrženy 2 metry odstup) a následně projít celým stavebním řízením (autorizovaný projekt, hasiči, kolaudace ...). Obávám se, že poplatky by stály více než celá pergolka. Chtěl jsem se zeptat, zdali se v tomto ohledu něco od r.2013 změnilo, popř. jak postupovat? Děkuji T.
Vždyť o tom to je.
Se sousedem, kde nedodržíte 2 m od hranice - vše písemně. S ostatními, kde 2 m dodržíte - neřešte nic. Od 2013 nikam nic nehlásíte pro stavbu do 25m2. Správně byste měl žádat o vyjímku, ale pokud budete mít souhlas souseda, tak bych to riskla.
doplněno 25.01.13 12:09:V případě vyjímky vždy budete stavět jen na stavební povolení, na tom se nic nezměnilo.
děkuji za odpověď. Jde mi o to, zdali povinnost zažádat o výjimku neruší právo postavit pergolu bez povinnosti stavebního povolení. Pokud by šlo o to, zažádat o výjimku, ta je myslím zdarma, a potom stavět bez nutnosti povolení, bylo by to OK, ale dříve to bylo tak, že v případě výjimky bylo nutno vždy stavět přes stavební povolení, ani pouhé ohlášení nebylo možné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.