Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Uzavřená topná soustava, tlak v expanzce

Od: nikys odpovědí: 19 změna:

Už jsem to tady celé pročetl, ale jednoznačnou odpověď jsem nezjistil. Zeptám se tedy konkrétně.Jednopatrový rodinný dům OKAL. Kotel na uhlí v přízemí, expanzka hned vedla kotle. Jaký mám mít tlak vzduchu v expanzce? Jaký mám mít tlak vody v soustavě? Mám to tedka vypuštěný, tak bych toho využil, pokud se teda má tlak vzduchu nastavit před natlakováním vody, jak jsem se tu dočet.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

fribble*
hodnocení

3x

Patrový OKAL, kotel v přízemí - výška vodního sloupce cca 4m = (Výška přízemí + síla stropů + výška k odvzd. ventilu na radiátoru v patře). S rezervou stačí tlak v systému 0,6 atm, pří vypuštěné vodě natlakovat expanzomat na 0,8. Napustit vodu, opakovaně odvzdušnit a dorovnat tlak při studené vodě na 0,6-0,7 atm. Ani po zatopení by tlak neměl dosahnout 1 atm., expanzomat to spolehlivě pobere.

doplněno 30.12.12 18:02:

Doplnění - dorovnání tlaku při studené vodě je myšleno v rozvodu, na expanzomat už nesahat.

pecenkav*

fribble, mas tam chybu,podle tveho vypoctu vysky vodniho sloupce, pokud je pocitany od expanzomatu, ma byt natlakovany expanzomat na 0,6 a pak to dorovnani tlaku pri studene vode o 0,2 vic, takze na 0,8.

Nemuzes mit v expanzi vetsi tlak, nez je pak ve vode, to by ti to pri ohrati nejdriv prudce stouplo na ten nafoukly tlak v expanzomatu a pak teprve by to ziskalo prostor pro expandovani, slo by to nejdriv jakoby do tvrda.

fribble*

Není to chyba - po zatopení tlak stoupne na 0,8 a pak už drží mezi 0,8 -1,0 a to ničemu nevadí.

nikys
hodnocení

Bingo ,to je zda se byt ono. Děkujiii

hodnocení

1x

Jednoznačná odpověď je tato:

Zjisťete ( změřte) jak vysoko v metrech je expanzní nádoba na půdě od kotle ( přesněji od kontrolního tlakoměru ). Na základě tohoto převýšení vypočtěte potřebný tlak v topné soustavě takto:

10 m převýšení = 1 atm (= přibližně 10 Pascalů = přibližně 1 bar ) Tedy každý metr převýšení je tlak 0,1 atm (= přibližně 1 Pascal = přibližně 0,1 baru ).

K takto zjištěnému tlaku připočtěte tlak 0,2 až 0,3 atm (= 2 až 3 paspaly = 0,2 až 0,3 bary ) a to je ten nejsprávnější tlak pro systém vašeho topení . Jiné stanovení tlaku nemusí být dostatečné a nebo zbytečně zatěžuje systém.

Hezký poslední den r. 2012 a úspěchy v r. 2013 miro

doplněno 31.12.12 11:30:

V případě uzavřeného systému (expanzky u kotle ) je výpočet zcela stejný, jen s tím rozdílem, že měříme převýšení k nejvýše položenému bodu až kam musí dosahovat náplň systému- zpravidla k nevýše položenému radiátoru..

nikys
hodnocení

Pane miro, vy jste asi nečetl moji původni oáazku, že. Jaký tlak vzduchu? A jaký tlak vody? Zustavam u varianty od fribble.

Četl jsem a dokonce pozorně. Hovoříme-li o tlaku v topné soustavě tak má být tak jak uvádím výše.

Tlak vody i vzduchu je naprosto stejný, podle zákona:Tlak v kapalinách se šíří všemi směry rovnoměrně, což platí i pro vzduch. Skutečný tlak je dán právě výškou hladiny nad měřicím místem. Poněkud složitější je naplnit uzavřenou soustavu správným množstvím vody a vzduchu. Připomínám ještě nutnost odvzdušnění.

Konkrétní hodnotu nemohu říci , jelikož neznám právě tu výšku vodního sloupce - respektive nevím jak jsou v OKÁLE vysoká podlaží a zda náhodou není vícepodlažní.

Uveďte zde skutečnou výšku vodního sloupce ( od měřícího tlakoměru až po nejvyšší bod, kam až je nutno aby dostoupila voda) a já Vám napíši přesný optimální tlak.

Varianta od p. "tribble" je použitelná, pokud odpovídají výškové údaje jak si je p. tribble" odvodil. miro

sanyo*
hodnocení

0x

Dle mého názoru úplně stejný, tlak v expance stejný jako v topné soustavě, cca 1 atm, záleží nas výšce sloupce vody. Pokud máte rozdílné tlaky, musíte to srovnat , nejprve pořádně odvzdušnit. Podotýkám také, že pokud někomu praskne v expance jakýsi měch a uvnitř je voda - to nesmí být. Když vypusím vodu z topné soustavy, tlak v expance nesmí nikdy povolit na 0, měl by zůstat původní. Na závěr dodávám, že nejsem v oboru vzdělán, pouze čerpám z mých zkušeností a dlouholetých rad mého topenáře. Kdybych se mýlil, opravte mne.

já si myslim že pravdu nemáte.. v te expanze musí byt tlak vyšší než v soustavě.. to by jste pak v tom vaku neměl skoro žádný stlačeny vzduch a nemohlo by to fungovat.. ale jestli se pletu tak mě opravte..

nikys
hodnocení

Dik, ale to asi nebude ten spravnej"návod". Myslím, že správné je při vypuštěné vodě natlakovat expanzku vzduchem na hodnotu xy, a potom dopustit do soustavy vodu tlakem ab. A právě ty hodnoty xy a ab by mě zajímaly.Pokud kecám tak mě opravte. Vak mám O.K.

podívejte se, jestli není na expanzce tento tlak uvenen... někdy tam je tlak před napuštěním, někdy je jen maximalni tlak... my máme 35l a má tam byt před napuštěním 1,5... rozhodně bych to nezkoušel nějak přeměřovat a dosahovat nějakych hodnot při napuštěné soustavě.. při ne plně funkčním pojiš'továku by to mohlo mít fatální následky... já to nastavoval i s napuštěným systémem... a funguje to v pohodě.. musí se odpustit tolik vody aby z nehořejšího radiatoru-odvzdušnovaku žadna voda netekla, poté jsem nafoukal expanzku na 1.5 a dále jsem dopustil vodu na požadovany tlak... při poklesu akorát dofoukat expanzku a řidit se pouze tlakoměrem v soustavě.. podle mě nema vyznam přeměřovat expanzku... pokud vám při roztopení cca na 80-90 stupnu stoupne tlak maximalně o cca 4 dílky tak je to cajk

hop®

Na expanzce je tlak maximální a tlak z fabriky. Ale je dobré tento tlak přizpůsobit soustavě.

Jiný bude při měření s vypuštěnou soustavou, jiný bude s napuštěnou soustavou v přízemním domečku a jiný bude ve věžáku, pokud je tedy expanzka někde v kotelně a kotelna někde dole (už jsem dělal i v kotelně, která se nacházela na půdě asi čtyřpatrového hotelu...) - samozřejmě předpokládám soustavu napoštěnou, ale nenatlakovanou, s otevřeným nejvyšším "koncem".

Záleží na umístění expanzky vzhledem k výšce vodního sloupce, expanzka může být stejně tak ve sklepě jako na půdě, fungovat bude stejně, jen je třeba jiný tlak.

Výpočet tlaku zde již někde proběhl, zkusím ho najít, jinak určitě odpoví Martincakl, až se zde objeví...

doplněno 30.12.12 16:40:

Několik rozumných názorů najdete ZDE...

doplněno 30.12.12 23:00:

Pokles tlaku logicky bývá něčím způsoben. Pokud utíká expanzka, je třeba dofouknout expanzku. Pokud utíká voda, je třeba dopustit vodu. Pokud budeme dofukovat expanzku při úniku vody nebo naopak, expanzka bude brzo bez vzduchu nebo naopak přetlakovaná a logicky přestane plnit svoji funkci...

ano souhlasím s vámi... já to popisoval z vlastní zkušenosti a my máme expanzku na zemi vedle kotle.. výška sloupce je myslím 8m.. takže nejspíš musí být expanzka natlakovana na tlak vyšší než bude v soustavě.. ale o kolik to má být nevím... já to mám o ty 0,3a jede to v poho

doplněno 30.12.12 22:56:

a co radíte při poklesu tlaku? dofoukavat expanzku nebo doupouštet vodu? předpokladam že stačí dorovnavat tlak dohuštěním expanzky za předpokladu že voda ze systému nikudy neuniká...

doplněno 31.12.12 13:16:

autoviz.cz/...

doplněno 31.12.12 13:34:

takže napřiklad pokud mate vodni sloupec 8m dofoukáte expanzku na 1atm a vodu dopustite na 1.3atm.. i když nevim.. zda se mi to trochu moc ale když je to oficialni tak to tak asi bude :D

doplněno 31.12.12 19:07:

pokud berete výšku vodního sloupce 4m: při vypuštěném systému dofoukáte expanzku na 0,6atm, pak napustite systém vodou a kompletně odvzdušněný by měl mít tlak za studena 0,9-1atm... stačí vám to takto polopaticky? beru to podle navodu z TZB.. i když nevim přesně jestli se ještě nějak laboruje s výškou toho manometru.. my ho máme tak 1.5m nad expanzkou.. tak jestli i toto se bere v uvahu tak by měl ten manometr ukazovat 0.8atm +- a dole u expanzky bude o 0,1atm vyšší pokud to chceme do detajlu... pokud kecam opravte mě..

sanyo*

Jsem zvědav, jak zareagují a poradí profíci, čekáme na ně!

jirbar*
hodnocení

0x

Skoro jsem se až "lekl"že je to můj starý dotaz. Prostě OKAL hned vedle kotel na uhlí. No já mám expanzku u stropu. Otázka je zda se jedná o OKAL s pdkrovím.

Teorie říká že tlak v expanzce má být o 0,2 bar vyšší než je tlak vodního sloupce od expanzky po nejvyšší radiátor to znamená OKAL bez podkroví tak 3 metry (já mám tak 1,5 metrů), s podkrovím 5,5 metrů. Většinou dopuručují natlakovat expanzku na 0,8 až 0,9 bar.

Sám nevím natlakovat v OKALE bez podkroví na 0,3+0,2 bar tak stejně musím uzavřenou soustavu natlakovat aspoň na 1 bar jinak plynové kotle nehoří (mně kotel sepnul až při tlaku 1,5 bar musel jsem tlakový spínač vyměnit) . Nevím zda je dobré mít tento rozdíl tlaků v expanzce a v uzavřené soustavě.

Další otázka je měření. Tolik rad jaký má být tlak ale ani zmíňka za jakých podmínek. Expanzka mívá maximální tlak 3 bar a z výroby je natlakována asi na 1,5 bar. No a měřit uzavřenou soustavu (někdo by to udělal) tak popřu Pascalovy zákony. Takže soustava bez vody, či napuštěná ale otevřený nejvyšší odvzdušňovák a skutečný tlak bude o výšku vodního sloupce nižší než naměřený.

Poslední ale zakázaná možnost (přesto se dělá) dát před expanzku ventil něco jako trojcesťák abych mohl expanzku při měření "odstavit". Pak je nutno expanzku zase sprovoznit a hlavně odebrat ovládací páčku.

Přidám pár dobrých článků.

doplněno 31.12.12 14:47:

tlakinfo.cz/...

doplněno 31.12.12 14:48:

tzb-info.cz/...

doplněno 31.12.12 14:52:

poradte.cz/...

Promiňte, ale tomuto Vašemu tvrtzení p."jirbar" nerozumí - cituji :

Další otázka je měření. Tolik rad jaký má být tlak ale ani zmíňka za jakých podmínek. Chcete-li, tak za studena , při správně nastaveném tlaku, správném množství vody a vzduchu.

No a měřit uzavřenou soustavu (někdo by to udělal) tak popřu Pascalovy zákony. Takže soustava bez vody, či napuštěná ale otevřený nejvyšší odvzdušňovák a skutečný tlak bude o výšku vodního sloupce nižší než naměřený.

miro

jirbar*

Pokud něčemu "jirbar" nerozumí tak co s tím chtěl autor říci. Věta "plno rad" se nevtahovala k těmto odpovědím, ale k celé poradně, neboť odpovědi v rámci tohoto dotazu jsem ani nečetl a reagoval na tazatele.

Mám zkušenost že většina rádců nemá moc logického myšlení, aby se svoji odpovědí "vžila" do znalostí tazatele. A tak to je ve všech fórech.

A pro příklad nemusím chodit daleko. Červeně tapetovat. Co s tím. Na tvzení si trvám a těžko mi ho někdo vyvrátí.

Připadá mi to jako bych někomu šlápl na kuří oko.

nikys
hodnocení

Zajímavé jak se vždycky okolo tohoto tématu rozvine flame. Prostudoval jsem všechny odpovědi i odkazy, ale stále bych byl rozpačitý, jak se zdánlivě jednoduchá věc dá vysvětlovat různě a složitě. Zaráží mě i někteří "topenáři". Samozřejmě ted nevím jak vysoko mám odvzdušnovák nevyššího topení (zatím bydlím jinde). Měl jsem za to, že když napíšu "jednopatrový okal", tedy jde o přízemí + jedno patro, o podkroví bych se zmínil pokud by to nebyla půda bez topení. Z těchto informací myslím lze samozřejmě zhruba odvodit výšku a předpokládám, že z nějakých +- 20cm se nestřílí. Uvažujme tedy výšku 4m, jak odhadl fribble. Už ale prosím ne příspěvky, jako že si to mám přečíst na té bandasce.

nikys
hodnocení

Toto mi přijde nejsrozumitelnější autoviz.cz/... A teď už chlapi jdeme zachlastat*pivo*. Všechno nejlepší.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma expanzomat

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]