Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký tlak vody v topném okruhu

Od: aldon* odpovědí: 26 změna:

Jaký tlak by měl být v topném okruhu ústředního topení? Vím, že závisí na výšce vodního sloupce. Tento tlak je za studena, nebo při horkém kotli. Teplotou podstatně naroste. Nemám v tom jasno.

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Pokud se týká tlaku v topném systému měl by tento odpovídat vodního sloupce + cca 0,3 atm. Každý vyšší tlak zbytečně zatěžuje systém a může být příčinou netěsností , v horším případě poškozením z důvodů vysokého tlaku. Správný min.přípustný tlak musí zabezpečit aby vodní sloupec v každém režimu provozu převyšoval cca o 2 až 3 metry , to je oněch 0,3 atm.Tento stav musí být splněn i za studena (aby nedocházelo k zavzdušňování) proto , že při teplém systému se tlak zvyšuje jak správně uvádíte. Je ale nezbytné systém seřídit tak aby se tlak při zahřátí příliš nezvyšoval. Toto nehrozí u otevřených systémů . U uzavřených , s uzavřenou expanzkou je seřízení poměrně náročné. V expanzce musí být dostatečné množství vzduchu o správném jeho tlaku , který poté absorbuje roztahující se topné médium tak , aby se tlak příliš nezvyšoval. Únosné zvýšení tlaku , bych odhadoval tak o 0,2 až 0,5 atm. miro

aldon*
hodnocení

Rád bych se vyhnul vypouštění asi 400l vody z topení v těchto mrazech a slyšel názor, jak to přesto vyřešit .

Když mám tlak vodního sloupce topné vody asi 0,6 barů, předpokládám, že tlak vzduchu z druhé strany membrány expansky by měl být asi o 0,7 baru vyšší t.j. 0,6+0.7= 1,3 barů

Nemůžu teda dofouknout na tento uvedený tlak? Nebo jak jinak to lze vyřešit?

Tlak se šíří všemi směry stejně! Tudíž z obou stran membrány expanzky bude vždy tlak stejný. Ve vašem případě je vodní sloupec 6 m = (0,6 baru) jak uvádíte. Tedy správný tlak ve vašem systému by měl být 0,8 až 0,9 barů , pokud jej měříte co nejníže u kotle , s minimálním kolísáním při změnách teploty vody v topení.

Jak to nejjednodušeji nastavit. Zatopit na provozní teplotu cca 70°C a pokud je tlak vyšší než výše uvedeno max. 1 bar - ve vašem případě , odpustit vodu (pozor na opaření) , odvzdušňovacím ventilem který je na nejvyšším místě systému , tak aby tlak byl na výše uvedených hodnotách a při vychladnutí systému , neklesl pod min. 0,8 barů.V opačném případě expanzku dohustit na tento tlak. Toto podle potřeby i několikrát opakovat. Ideální by bylo kdyby bylo dosaženo , aby v expanzce byla z poloviny jejího obsahu voda a z poloviny vzduch a to při správném tlaku 0,8 až 0,9 bar. miro

doplněno 11.02.12 18:21:

Ještě musím doplnit: Pokud by při odpuštění vody až na úroveň odvzdušňováku , tlak neklesl na oněch 0,8 až 0,9 barů , to znamená , že je v expanzce příliš mnoho vzduchu -(příliš vysoký tlak).Odpustit.

aldon*
hodnocení

Jen nerozumím, proč třeba vodu odpouštět na nejvyšším místě systému a ne třeba pojistným ventilem. Logicky by to mělo být jedno.

Do expansky jsem natlačil 1,3 barů (předtím bylo 0,7) a voda se po ohřátí na 75 stupňů znovu natlačí na 1.3 barů, téměř stejně jako předtím. Nic se nezměnilo. Jsem z toho jelen.

des*

Vzdej to,pokud tohle,po všem tom psaní,všech zůčastnělých,nechápeš,NEMÁ to cenu.

pecenkav*

On zatim nepochopil, ze je dulezity objem vzduchu a ten pak teprve ma mit ten tlak. Proto musi tu vodu odpoustet, aby mel kam ten vzduch nafouknout. Zatim si mysli, ze mu staci tech treba 1/2 litru vzduchu, co ma mozna ted v expanzomatu, nafouknout na potrebny tlak a hotovo.Staci otevrit horni odvzdusnovaky, dole odpustit dva kyble vody,zavrit odvzdusnovaky mimo jednoho, nafoukat ten tlak vzduchu do expanzomatu a pritom nahore nechat ten jeden odvzdusnovak otevreny, aby mel kam odchazet tlak pri dofukovani vzduchu z casti za membranou a nepretlacoval se s tlakem vzduchu pred membranou a teprve potom zavrit ten posledni odvzdusnovak a doplnit a natlakovat system vodou.

doplněno 12.02.12 10:41:

Dej mu jeste posledni sanci.

Odpouštění v nejvyšším místě proto , aby bylo zaručeno že hladina (vodní sloupec) neklesne pod tento bod , což by mohlo způsobit zavzdušnění. mirodoplněno 12.02.12 10:31:Z této vaší informace jsem také jelen :Do expansky jsem natlačil 1,3 barů (předtím bylo 0,7) a voda se po ohřátí na 75 stupňů znovu natlačí na 1.3 barů, téměř stejně jako předtím. Nic se nezměnilo. Jsem z toho jelen .Pokud se tlak 1,3 barů , nezměnil při změně teploty systému , jak jsem pochopil , bylo by vše o.k. Pro úplnou optimalizaci by stačilo jen tento tlak snížit na max. 1 bar spíš níže a to nejlépe upuštěním vody v nejvýše položeném bodě - odvzdušňovákem. miro
pecenkav*

To je v poradku, precti si to poradne, sice ma v expanzce vetsi tlak, ale porad malo vzduchu, proto mu tlak na vode hodne stoupa.

Já to chápu tak , že nahustil tlak 1,3 barů a po zahřátí na 75°C byl tlak rovněž 1,3 barů. Pokud z informace vyplývá, to si nejsem jist , že při studeném stavu je tlak 0,7 barů , tak je to přesně tak jak uvádíte p. "pecenkav" - málo vzduchu za studena , při tlaku 0,7 barů - příliš mnoho vody. miro

ahasver4*
hodnocení

0x

Na patrovém domě mi to servisák nastavil na 1.8... Za studena.A řekl ať se toho držím.Že to při topení stoupne je jasné..

machp*
hodnocení

0x

Tlak se nastavuje za studena, výška vodního sloupce, to jest zastavíte přívod k expanzomatu systém plníte vodou až vám začne vytékat voda z tělesa na nejvýše polženém místě všechna tělesa musí být odvzdušněna, podíváte jse na tlakoměr u kotle zjistíte tlak př. 0,8 bar ,do expanze napumpujete vzduch 0,9-1 bar a otevřete ventil nebo kuláč k expanzomatu tím je systém připraven k zatopení. Může se stát že po zmáčknutí autoventilku na expanzomatu z něj půjde voda tak v tom případě je expanz vadná a musíte pořídit novou,nebo je špatně vypočtený obsah expanze a nestačí pojmout množství zvětšujícího se objemu vody v systému při topení.

aldon*
hodnocení

Jenže mi stoupne až dvojnásobně a pojistný ventil vodu stejně odpustí a tlak sníží. Tak proč to?

Protože buď máte:

1. vadný expanzovat s porušenou membránou

nebo

2. máte špatný tlak vzduchu pod membránou

nebo

3. máte špatnou velikost expanzomatu

machp*

to aldon : přečtěte si pozorně co jsem vám psal no budiž ještě jednou, vyzkoušejte povolit ten autoventilek myslím tu černou čepičku dáte dolů a zmáčknete ventil pokud z něj půjde voda tak je špatná expanz, pak může být expanz malá na váš objem vody v systému to je také špatně, pokud z ventilku nejde voda tak v něm není vzduch a je třeba ho nafouknout viz postup výše tak proto

aldon*
hodnocení

Expanska je nafouklá na 0.7 atm. a voda z ventilku neteče. Má 35l, což je pro domek asi dostačující. Akorát nemá uzavírací ventil, takže při napouštění napouštím s otevřenou expanskou. Takže nevím

No...a vzduch do expanzní nádoby dofukujete při vypuštěném systému?

Asi těžko...když EN nelze zavřít a odtlakovat...že?

A v tom je zakopaný pes...

aldon*
hodnocení

Vzduch dofukuji při naplnění systému samozřejmě. Jinak to nejde. Takže jak to udělat jinak? Dopouštět méně vody? Na nižší tlak?

Ne...

Proboha...

Výška nejvyššího bodu soustavy nad EN je přece věc kterou znáte...nebo ji máte mít změřenou manometrem...

Ještě před začátkem napouštění vody do systému musíte doplnit vzduch v EN na takový tlak, jaká je hydrostatická výška soustavy...+10kPa...Teprve pak systém naplňte vodou...až bude vytékat voda z nejvyššího místa přes OV, tak zastavte dopouštění vody..

doplněno 10.02.12 16:38:

Nebo si nechte před EN instalovat uzavírací ventil...a pak nebudete muset vodu ze systému pokaždé vypouštět...

hujer123*

Expanzomat NESMÍ být za ventilem! Existuje speciální šroubení, které se uzavře, když se uvolní a je možné tak expanzomat vyměnit.

des*

Expanzomat může být za ventilem,stačí když je na kotli pojišťovák.

hujer123*

Tím chcete říct, že se pojišťtovák nemůže poškodit? Zareznout? Ucpat se?

figurek*
hodnocení

0x

někdo přepočítává tlak na výšku vodního sloupce jak správně říkáte, takže tlak v desetinách atm by měl být přibližně rovný výšce expansky nad kotlem v metrech, prostě desetina atmosféry na každý metr.

Ale jestli máte více pater a nahoře otevřenou expansku, pak by tlak skoro vůbec narůstat neměl. V expanse by úroveň hladiny neměla kolísat více, než třetinu její výšky a to bývá sotva pár decimetrů.

pecenkav*

Ale tady se prece nejedna o otevrenou expanzku, jemu tlak narusta hodne.

hujer123*

Já bych to zkusil ještě jednou shrnout. Nchte vychladnou systém, na nejvyšším radiátoru otevřete odvrdušňovák a odpusťe přetlak v systému. Teď do expanze napumpujte vzduch o trochu větší, než je tlak v systému. Tím zajistíte, že membrána v expanzce je v základní poloze, respektive mírně za ní a tím pádem je v expanzce dostatek prostoru před membránou. Pozor nahoře u odvzdušňováku vám vyteče nějaká voda - je třeba s tím počítat. Nahoře uzavřete odvzdušňovák a máte soustavu plnou a expanzku připravenou. Teď v soustavě doplňte trochu vody, aby v ní stoupl tlak asi o 2 -03 baru. Do expanze napumpujte vduch, aby byl o trochu větší, než nyní máte v topné soustavě. Hotovo.

BTW nemáte před expanzkou namontovaný nějaký uzávěr? Setkal jsem se i s tím, že bylo použito spec. šroubení před expanzi, ale nebylo došroubované a tím pádem bylo neprůchozí.

Pokud vám to po tomto nastavení nebude fungovat jak má, máte patrně vadnou expanzi.

hujer123*

A ještě něco, kolik máte v systému vody, Jak velká je expanzka? Projektoval to topení někdo? Nerozšiřoval jste topnou soustavu?

aldon*
hodnocení

Díky pane Hujer. Myslím,že teď mi to je jasné. Takto jsem to taky udělal a vše je OK. Expanska je 35l

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma tlak vody v kotli

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]